Novi prispevki

 

 

TOMAŽEV MEMORIAL V PETANKI

Skupina petankarjev, ki je bila ustanovljena ob priliki praznovanja okrogle obletnice našega takratnega predsednika DU Mirna Tomaža Povšiča,  je na zadnji junijski dan letošnjega leta priredila memorial v petanki v spomin na našega soigralca in prijatelja Tomaža. Povabili smo ekipe iz DU bivše skupne občine Trebnje. Prijazno so se odzvali in sestavili smo 14 ekip. Zbrali smo se na naših igriščih pod mirnskim gradom v oblačnem in rahlo deževnem jutru. Kot bi tudi nebo vedelo, da nam je vsem, ki smo Tomaža poznali, se družili z njim in uživali v lepih  pa tudi težkih trenutkih hudo, da ga ni več z nami. Vodja petanke Dušan Herbst je pozdravil vse prisotne, se zahvalil Božu Kodriču za vodenje in spremljanje igre. Po končanih tekmah je vse povabil na malico v picerijo Carmen. Besedo je predal predsednici Barici Kraljevski, ki je vse pozdravila in nam zaželela veliko sreče.  S svojo navzočnostjo sta nas počastila tudi naš župan Dušan Skerbiš in podžupan Zoran Remic. Župan nas je , kot vedno, prijazno nagovoril in nas seznanil z aktualnimi dogodki v občini Mirna. Olga Škarja je na kratko predstavila začetke te zanimive igre, Tomažev neprecenljiv prispevek pri igranju in druženju. Pogrešamo njegov širok nasmeh, odobravanje ob zmagah, bodrenje ob porazih, skratka njegov pozitiven odnos do življenja in vseh ljudi. Hvaležni smo, da smo smeli toliko lepih trenutkov preživeti skupaj.

Z minuto molka smo se poklonili njegovemu spominu.

Sledila je še zahvala sponzorjem, ki so omogočili izvedbo tega dogodka.

Božo Kodrič iz ŠDP Trebnje nam je razložil pravila tekmovanja. In začelo se je. Vzdušje je bilo sproščeno, prijateljsko, tudi deževati je prenehalo. Sonce je ogrelo ozračje in tudi nas. V piceriji Carmen  sta predsednica Barica Kraljevski in župan Dušan Skerbiš podelila medalje prvim trem ekipam. Vsi smo bili zmagovalci. Pomembno je, da smo se družili, se spominjali preživetih tekmovanj in drugih dogodkov s Tomažem in si obljubili, da se naslednje leto ponovno srečamo na takem dogodku.

Hvala vsem, ki ste karkoli pripomogli k temu, da smo memorial uspešno izpeljali.

Zapisala : Olga Škarja,  slikala: Anica Janežič

Mirna, 03.07.2020

Udeleženci turnirja z županom in podžupanom Občine Mirna in predsednico DU Mirna

Igra se je začela

 

 

 

 

 

 

 

 

Zmagovalne ekipe – čestitke!

Vesela naša trojka

 

 

 

 

 

 

 

 

OBČNI ZBOR

V nedeljo, 16. februarja 2020, smo imeli v Društvu upokojencev Mirna redni letni občni zbor, ki so se ga udeležili tudi povabljeni gostje, in sicer predsednik PZDU Dolenjske in Bele Krajine Dušan Kraševec, župan občine Mirna Dušan Skerbiš, starešina LD Mirna Robert Pavlin pa se zbora zaradi obveznosti ni udeležil.

Za začetek je MePZ DU Mirna zapel tri pesmi, z minuto molka smo se spomnili članov, ki so umrli v preteklem letu. Pred začetkom uradnega dela občnega zbora je vodja policijskega okoliša Janez Mirtič predaval oz. opozoril na nevarnosti, ki nam pretijo doma in tudi izven doma. Z nazornimi primeri nam je na prijeten način približal kočljive situacije in rešitve zanje.

Predsednica Barica Kraljevski je predstavila delo v letu 2019 in načrtovane aktivnosti v letošnjem letu. Predstavila je spremembe statuta, ki predvideva tudi izvolitev podpredsednika društva, ki nadomešča predsednico ob njeni odsotnosti. Soglasno smo potrdili, da to mesto prevzame Tone Kotar. Sledila so poročila o delu v minulem letu. Delo je bilo na vseh področjih zelo korektno in uspešno. Vsa poročila in načrt dela so bila soglasno sprejeta.

Predsednik PZDU Dušan Kraševec nas je po pozdravu seznanil z dogodki na športnem, kulturnem in ustvarjalnem  področju na nivoju PZDU Dolenjske in Bele Krajine. Čestital je našim športnikom za izredne uspehe v minulem letu in jim enako zaželel tudi v prihodnje. Vsem članom želi še veliko uspehov, prijetnega druženja in veliko zdravja.

Župan Dušan Skerbiš je po pozdravu čestital za dobro opravljena dela na vseh področjih (sociala, kultura, šport …) in predstavil vizijo ureditve Mirne (gradnja blokov, vrtca, bazena, gradnja razglednega stolpa na Debencu, ureditev centra Mirne, gradnja doma DSO, soseska Zapuže, obvoznica) s projekcijo. V nadaljevanju je še pojasnil, da se z več ponudniki pogovarjajo o vzpostavitvi Prostoferja, ki bi v občini s sodelovanjem prostovoljcev projekta “Starejši za starejše” priskočil na pomoč starejšim ljudem, ki potrebujejo prevoze do zdravnika, trgovine …

Kot vsako leto so bila tudi letos podeljena priznanja. Za požrtvovalno delo v društvu so prejeli plaketo društva Milka Musar, Malči Višček in Fani Rozman. Športnika v letu 2019 pa sta Jelka Ostojić in Vanjo Golob, ki sta zbrala največ točk. Vsem nagrajencem ISKRENE ČESTITKE!

Mirna, 16.2. 2020

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SILVESTROVANJE

Tako kot vsako leto, smo tudi letos pohiteli z zaključkom leta. Odpeljali smo se v Krmelj, kjer smo se 13.12. 2019 v lokalu Prehrana “Pri Marjani”  poveselili.  Ob dobri hrani, petju, v veseli družbi, ob prijetnih zvokih ansambla Klemna Krežeta smo zaplesali in uživali v šaljivih igricah vse do jutranjih ur. Predsednica Barica Kraljevski nam je zaželela vse dobro v prihajajočem letu in se zadovoljni razšli.

Krmelj, 13.12. 2019

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAGREB IN MOSLAVINA

Sobota, 28.09.2019, je bil za DU Mirna spet poseben dan. S postanki v Trebnjem in Mirni peči se nas je 46 popotnikov zbralo na avtobusu, ki nas je popeljal v prestolnico naše sosede Hrvaške, Zagreb. Pred dvorano Vatroslava Lisinskega nas je pričakala lokalna vodička – Slovenka, gospa Marjeta, ki že 35 let živi v Zagrebu. In bilo je kaj videti in še več slišati – Sabor, Banske dvore, cerkev sv. Marka, Lotrščak, Kamnita vrata, katedralo, Gornji in Donji grad, tržnico Dolas, vožnjo z najkrajšo vzpenjačo….Podatkov o starejši zgodovini in tudi o današnjem času je bilo veliko, da jih naše,  že tako polne glave, skoraj niso mogle več sprejemati.  Preostalo nam je še malo prostega časa za počitek in seveda zasluženo kavico, ali kaj drugega, in že smo se peljali proti Moslavini, v vasico Šumečani. Tu nam je prijazno osebje družine Kezele pripravilo prisrčen sprejem z aperitivom in bogato kosilo z njihovimi kulinaričnimi dobrotami.  Za še prijetnejše vzdušje so poskrbeli glasbeniki s »starogradskimi melodijami«. Tudi plesalo se je. Sledil je še ogled kmetije z etno zbirko, po želji obisk njihove trgovine.  Seveda ni manjkala degustacija vin v kleti, sprehodili smo se  med gospodarskimi poslopji  in si ogledali  domače živali. Naš vodič nas je sklical še za »gasilsko« sliko, pa smo že bili na avtobusu.  Prešerno razpoloženi in polni novih, prijetnih vtisov, smo se zapeljali proti mejnemu prehodu in potem kar hitro naprej proti domu. Slišali smo še ideje za nove izlete, po domovini, pa tudi izven naših meja. Če nam bo dopuščalo zdravje, pa seveda tudi finance, se bomo na podobnih potovanjih še velikokrat srečevali.

Hvala vsem, ki so poskrbeli, da je bilo naše druženje tako popolno izpeljano in seveda zahvala tudi vsem udeležencem, da je bil dogodek sploh lahko izveden.

Se vidimo na naslednjem popotovanju!

Mirna, 29.09.2019

Pripravila :  Olga Škarja,  slikala : Milojka Vitez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJE O KROŽIŠČIH

24.09.2019 se nas je 23 najbolj vedoželjnih upokojencev zbralo na avtobusni postaji, od koder smo se odpeljali do Novega mesta, natančneje do Policijske uprave na Ljubljanski cesti. Na podlagi dogovora z našo Milico Smole sta nas prijazno pričakala g. Srečko Falkner in g. Aleš Piberčnik. G. Aleš nam je na preprost, slikovit in razumljiv način predstavil nove prometne znake, nam nazorno prikazal vožnjo po križiščih in krožiščih, nas opozoril na najbolj pogoste napake, ki jih kot vozniki največkrat zagrešimo.
Po izčrpnem predavanju in odgovorih na naša vprašanja nas je s kombijem zapeljal po krožiščih in nam še praktično razložil vožnjo po le-teh, pa tudi vključevanje na avtocesto in izvoz z le-te. Po končani vožnji smo izpolnili še kratek vprašalnik o zadovoljstvu s predstavitvijo, se odžejali in posladkali in že smo se vračali proti domu. Vsi smo bili enotnega mnenja, da je bila odločitev za to delavnico dobra ideja, da je bila odlično izpeljana. Verjamem, da nam bo vsem marsikdaj v veliko pomoč, kajti od opravljanja vozniškega izpita je preteklo že veliko časa, razmere se spreminjajo, znanja je potrebno obnoviti in dopolniti. Pa še nekaj smo opazili – drugačen, bolj sproščen in prijazen odnos do policistov, ni več tistega strahu in neprijetnega občutka ob srečanju. Hvala vsem, ki so pripomogli, da je bilo to srečanje organizirano in izpeljano. Vsekakor pa velja največja zahvala
policistoma, ki sta nas sprejela in nam približala nova in včasih že poznana znanja s področja prometnih predpisov.
Želimo, da bi se še srečevali , da bi bili deležni novih in tudi že znanih, pa mogoče pozabljenih znanj, s področja varovanja doma in sebe.

Mirna, 24.09.2019
Besedilo in sliki : Olga Škarja