Novi prispevki

 

OBČNI ZBOR

V nedeljo, 16.2. 2020, smo  imeli redni letni občni zbor, katerega so se udeležili tudi povabljeni gostje in sicer predsednik PZDU-ja Dolenjske in Bele Krajine Dušan Kraševec,  župan občine Mirna, Dušan Skerbiš,  starešina LD Mirna Robert Pavlin, pa se zbora  zaradi obveznosti ni udeležil.

Za začetek je MePZ društva zapel tri pesmi, nato smo z minuto molka  počastili naše člane, ki so umrli v preteklem letu. Pred začetkom uradnega dela občnega zbora je vodja policijskega okoliša Janez Mirtič, predaval oz.  opozoril  na nevarnosti, ki nam pretijo doma in tudi izven doma. Z nazornimi primeri nam je na prijeten način približal kočljive situacije in tudi rešitve le-teh.

Predsednica Barica Kraljevski je navzoče lepo pozdravila, predstavila delo v letu 2019 in planirane aktivnosti v letu 2020. Seznanila oz. predstavila je spremembe Statuta DU,  nadalje pove, da je po Statutu DU Mirna potrebno izvoliti
podpredsednika društva, ki nadomešča predsednico v primeru njene odsotnosti. Predlaga, da to mesto prevzame Tone Kotar, kar z dvigom rok soglasno potrdimo. Sledila so  poročila o delu v minulem letu.  Ugotovljeno je bilo, da je delo potekalo na vseh področjih zelo korektno in  uspešno. Vsa poročila so bila soglasno sprejeta, kakor tudi plan dela za tekoče leto. K besedi je nato predsednica  povabila  goste.

Predsednik PZDU Dušan Kraševec je prisotne pozdravil. Seznanil nas je z dogodki na športnem, kulturnem in ustvarjalnem  področju na nivoju PZDU Dolenjske in Bele Krajine. Čestital je našim športnikom za izredne uspehe v minulem letu, kakor to želi tudi v prihodnje. Vsem članom želi še veliko uspehov, prijetnega druženja in veliko zdravja.

Župan Dušan Skerbiš prav lepo pozdravi vse prisotne. Čestita nam za dobro opravljena dela na vseh področjih (sociala, kultura, šport……). Z veseljem pa nam poda vizijo ureditve Mirne (gradnja blokov, vrtca, bazena, gradnja razglednega stolpa na Debencu, ureditev centra Mirne, gradnja doma DSO, soseska Zapuže, obvoznica. Vse to smo si ogledali na fotoprojekciji. Zelo lepo in pohvalno. V nadaljevanju pove tudi, da se z več ponudniki pogovarjajo o vzpostavitvi Prostoferja, ki bi v občini s sodelovanjem prostovoljcev projekta “Starejši za starejše” priskočil na pomoč starejšim ljudem, ki potrebujejo prevoze do zdravnika, trgovine…….

Kot vsako leto so bila tudi letos podeljena priznanja.

Za požrtvovalno delo v društvu prejmejo PLAKETO DRUŠTVA:  Milka Musar, Malči Višček in Fani Rozman. Športnika v letu 2019 pa sta Jelka Ostojić in Vanjo Golob, ki sta zbrala največ točk. Vsem nagrajencem ISKRENE ČESTITKE!

Mirna, 24.2. 2020

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Delovno predsedstvo

MePZ DU Mirna

 

 

 

 

 

 

 

Prejemnice plaket s predsednico

Malica po končanem delu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBISK JUBILANTKE NOVAK MARIJE                                            

Na Selu pri Mirni je praznovala visoki jubilej ga. Marija Novak. Vesela je bila našega obiska, čeprav ji obiskov ne manjka. Pri svojih častitljivih 95 letih je še vedno optimistična.  Žalostna pa je samo zato, ker ne more več delati na polju in vinogradu. Želimo ji še naprej zdravja in veselja v krogu domačih in sosedov, ki jo z veseljem obiskujejo. Seveda se željam pridružujemo tudi člani uprave DU Mirna.

Selo, 12.2. 2020

Pripravila in slikala: Milica Smole

 

 

 

OBISK JUBILANTKE JAKOPIN SILVE

16.12.2019, je praznovala Silva Jakopin iz Gorenje vasi pri Mirni, 97.rojstni dan. Skupaj s predsednico Društva upokojencev Mirna, Barico Kraljevski sva jo obiskali v DSO Trebnje, kajti tam je od decembra, sedaj njen drugi dom. Zelo je zadovoljna z oskrbo in osebjem.Veselo smo kramljale celo uro o njenem življenju v katerem ji ni bilo nič prizanešeno. Kljub temu je polna optimizma, katerega smo se tudi mi nalezli tisto urico.

Gospa Silva je sedaj naša najstarejša članica.   V društvu je od leta 2003 dalje. Želimo ji veliko zdravja še naprej in iskrene čestitke k visokemu jubileju!

Mirna, 7.1. 2020

Pripravila in slikala: Milica Smole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spoštovani,

v teh prazničnih dneh iščemo velike

in lepe besede za voščilo svojim najdražjim.

Pa ni treba, tako le razvrednotimo tiste najtoplejše

odnose med seboj. Preprosto voščilo od srca zadošča,

saj vemo, da je za njim nekdo, ki nam bo vedno stal

ob strani.

VESEL BOŽIČ, ZDRAVO IN SREČNO NOVO LETO.

Vaša Barica Kraljevski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POZDRAV Z MIRNE – BUČKI

 

 

 

 

 

 

 

 

V nedeljo, 15.12. 2019, je Mešani pevski zbor DU Mirna, ponesel pozdrav Bučki. To je bila že 36. prireditev POZDRAV Z MIRNE – DOLOČENEMU KRAJU.  V tem veselem decembru je bilo prijetno vzdušje in nastala je zelo simpatična prireditev.

 

SILVESTROVANJE

Bilo je v petek, pa še 13. povrhu (za nas srečen dan), smo se z avtobusom odpeljali v Krmelj, kjer smo v prehrani “Pri Marjani preživeli čudovit večer, kajti v veselem decembru smo  pohiteli s  silvestrovanjem.

Predsednica društva Barica Kraljevski,  je  navzoče lepo pozdravila, vsem  zaželela  prijeten večer, v letu 2020,  pa veliko zdravja, sreče, veselja skratka vsega lepega. V uvodu našega druženja pa je prebrala voščilo – pesem avtorja Avgusta Gregorčiča. “V naših pomladih še češnje brstijo, dišijo trave poleti in ajda cveti, mlada dekleta hitijo, mokra od rose, po stezah na polja med žito, da zrnje s skrbjo bi zorelo vroče poletne dni. Za fanti so dolge redi in v mraku še brusijo kose…., jeseni pa polne kadi sreče in mošta dajejo vino, najčudovitejši dar naših dni… . Leto za letom  gre mimo in kaj naj počnemo mi te novoletne dni… , veselo se imejmo za srečno življenje naše, nalijmo si polne čaše in z njimi pomlad si poglejmo……”

Ob prijaznih gostiteljih, odlični hrani, kramljanju, petju, plesu, in šaljivih igricah smo se imeli prav prijetno.  Za dobro vzdušje je poskrbel ansambel   Klemna Krežeta. Tako lepo je bilo, da je kar prehitro  minilo. Za zaključek smo skupaj zapeli pesem “Ostanimo prijatelji”  in se dobre volje razšli. Hvala upravnemu odboru, ki se trudi in poskrbi, da se imamo vedno lepo.  SREČNO!

Mirna,15.12. 2019

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/srecanja/

 

 

ŠEPET JESENI

V soboto, 23.11. 2019 smo v oddaji Šepet jeseni gostili zelo zanimivega gosta, stoletnika Stanka Kušljana iz Šentjerneja. Rodil se je v številni družini, saj je bilo sedem otrok, on je bil četrti po vrsti. Doma so imeli žago in mlin. Zelo živo se spominja kako je šel v šolo z enim zvezkom in svinčnikom. Izučil  se je za krojača. Obujal je spomine na vojno, pridružil se je Gorjanskemu bataljonu na Kočevskem, potem pa je bil v Cankarjevi brigadi. Velikokrat je bil ranjen, vendar je imel srečo in preživel. Po vojni je bil zaposlen v ljudski milici, bil predsednik krajevne skupnosti, delal je tudi v Iskri, kar 30 let pa je vodil krajevno organizacijo ZZB za vrednote NOB Šentjernej, aktiven pa je bil tudi pri gasilcih. Neverjetno kakšen spomin pri teh letih. Razgovor z njim je vodila pisateljica, kolumnistka,novinarka… Milena Miklavčič.

Večer so popestrili MePZ KUD MATIJA TOMC z Mirne in MePZ DU MIRNA, ki je letos praznoval 20-letnico svojega delovanja. Glasbeni del večera  so enkratno dopolnili pevec, zborovodja MePZ DU MIRNA Diego Barrios Ross ter kitarist Andrej Mežan in harmonikar Dušan Kotar, ki sta Diega spremljala pri pesmi Adija Smolarja »Daleč, daleč je za nama pomlad«, ki so jo pripravili za ta večer z razlogom!

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Stanko Kušljan in Milena Miklavčič

MePZ DU Mirna z zborovodjem Diegom Barrios Ross

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBISK JUBILANTKE VIŠČEK GABRIJELE

7.11.2019, je na Stanu praznovala ga.Višček Gabrijela 80 let. Skupaj s poverjenikom sva jo presenetila, ko je skupaj s sinom pripravljala kotel za prašičke. Morala sva počakati, da se je preoblekla, uredila in bila pripravljena za klepet. Kljub težkemu delu v mladosti je še vedno polna optimizma za naprej. Ob dveh otrocih, štirih vnukih in sedmih pravnukih ji ni nikoli dolgčas. Še vedno bi rada delala v vinogradu, a leta le prinesejo svoje in potrebno se je umiriti.
V imenu  društva in svojem imenu ji zaželim  še veliko zdravih let ter, da se še velikokrat srečava in poklepetava.
Pripravila in slikala: Milica Smole

 

 

 

TEKMOVANJE V KEGLJANJU NA VRVICI 

V sredo, 8.10. 2019, je društvo upokojencev Mirna organiziralo prijateljsko tekmo v kegljanju na vrvici. Tekmovalo se je v mešanih ekipah. Prisotne ekipe  iz DU Mokronog-Trebelnega, DU Trebnjega in DU Velikega Gabra, je pozdravil vodja športne sekcije  pri DU Mirna Edo Novak, ter zaželel vsem tekmovalcem veliko športne sreče.   Prvo mesto je osvojila mešana ekipa DU Mirna, drugo mesto DU  Trebnje in tretje DU Veliki Gaber.  Vsem tekmovalcem iskrene čestitke.

V času tekme je bilo tudi srečanje predsednikov oz. predstavnikov DU. Zbrali so se v prostorih DU Mirna, kjer so si izmenjali izkušnje glede delovanja v posameznem društvu. Pobudnik teh srečanj je bilo DU Mirna že leta 2015. Ta srečanja so postala tradicionalna in so vsako leto v eni od omenjenih občin.  Na sestanku predsednikov DU bivše skupne občine Trebnje je bila s strani športnikov trebanjskega DU izražena želja po večjem sodelovanju na področju športnih dejavnosti. Dogovorili so se tudi, da bodo v naslednjem letu organizirali letovanje v hotelu Delfin v Izoli v mesecu februarju skupaj z DU Mokronog-Trebelno.

Mirna, 12.10. 2019

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Osvojili smo 1.mesto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FINALNI TURNIR V PETANKI

V petek, 04.10.2019 ob 9. uri smo petankarji DU Mirna organizirali finalni turnir v okviru »Upokojenske lige« Dolenjske in Bele Krajine. Po pozdravu in dobrodošlici v imenu organizatorja nas je pozdravil podpredsednik društva Anton Kotar. Sledil je še kratek nagovor našega župana Dušana Skerbiša. Dušan Jakopin nam je pojasnil, da je igro petanka v naše kraje pripeljal Franci Dragan. Spregovorila je tudi glavna sodnica Milena Starešinič, ki nas je seznanila s pravili in potekom iger. In se je začelo. Igrali smo 5 kol, po 45 minut. Jutro je bilo megleno, hladno, ko se je pokazalo sonce, smo se tudi mi ogreli. Sledile so zmage, porazi, navdušenja, razočaranja…Ampak, kot vedno, je zmagal športni duh. Vsi smo bili zmagovalci, imeli smo se lepo. In to je najbolj pomembno. V piceriji Karmen so nam pripravili odlično malico. Po okrepčilu je naš podpredsednik podelil medalje za tokratno uvrstitev, predsednik PZDU Dolenjske in Bele Krajine Dušan Kraševec pa pokale za celoletno upokojensko ligo. Prvo mesto je doseglo DU Veliki Gaber, drugo DU Trebnje, tretje DU Mali Slatnik. Mi smo se uvrstili na nehvaležno četrto mesto. Iskrene čestitke vsem udeležencem! Prijetno razpoloženi smo se razšli z obljubo, da se bomo še srečevali.

Hvala vsem in vsakemu posebej, ki je kakorkoli pripomogel, da smo to srečanje izpeljali.

Mirna, 11.10.2019

Pripravila : Olga Škarja

Slikal : Božo Kodrič

 

 

 

 

 

 

 

 

BALINANJE ZA MEMORIAL BOŽA PONIKVARJA

V soboto, 28.09. 2019, smo člani balinarske sekcije pri Društvu upokojencev Mirna organizirali že tradicionalni  Memorial, posvečen Božu Ponikvarju. Letos je bil  že 6.po vrsti.  Spomnili smo se tudi naših pokojnih balinarjev in pred kratkim preminulim našim predsednikom Tomažem Povšičem, katere smo počastili  z enominutnim molkom.

Turnirja se je udeležilo 7 moških ekip in sicer:  Mirna Roje, DU Mirna, DU Ajdovščina,  DU Veliki Gaber,  DU Ivančna gorica, Svoboda Ljubljana in Bičevje Lj, ter štiri  ženske ekipe iz društev upokojencev:  Mirne,  Ajdovščine,  Velikega Gabra in  Malega Slatnika. Sledili so pozdravni nagovori župana Občine Mirna, Dušana Skerbiša, ki je obljubo, ki jo je dal za pokritje balinišča žal moral preklicati, kajti prioriteta je vrtec na Mirni, podpredsednika DU Mirna, – Toneta Kotarja,  pobudnika teh turnirjev Dušana Zakrajška in predsednika moške balinarske sekcije Eda Novaka, ki je obenem tudi podal tehnično izpeljavo turnirja. Vsem ekipam so zaželeli mirno roko, veliko sreče in dobrega počutja na Mirni.

Rezultati moških ekip:

1.prvo mesto je osvojila ekipa Svoboda iz Ljubljane, 2. Roje Mirna, 3. Bičevje, 4. DU Mirna,  5. Ivančna gorica ,  6. Ajdovščina in 7. Veliki Gaber. Vedno je tako, da je eden prvi in eden zadnji. Važno je sodelovati, zato vsem ISKRENE ČESTITKE!

Rezultati ženskih ekip:

1.mesto je osvojila ekipa  Ajdovščine,  2. ekipa  Mirne,  3. ekipa Veliki Gaber in 4.ekipa Malega Slatnika. ISKRENE ČESTITKE!

Tekmovanje je potekalo v prijetnem vzdušju, kljub vremenskim neprilikam.  Vsake toliko časa nam je ponagajal dež. Res bi nam pokrit prostor  še kako  prišel prav.  Dobro družbo, kar je na Mirni bila,  pa tudi dež ni mogel pokvariti.   Veselimo se že naslednjega srečanja.

Da pa smo lahko organizirali tako bogato srečanje so nam omogočili sponzorji oz. donatorji: TEM Čatež, Občina Mirna, DU Mirna,  Sintal Ljubljana, Gradmi trgovina Mirna, DANA Mirna,  Kolinska Mirna, GM Krtek -Toni Ostanek, Picerija Carmen – Mirna,  Dana -industrijska prodajalna Andrej Jamšek – Mirna,  Vinska klet Kolenc- Gorenja vas, Mesarstvo Cvetan – Mokronog,  Mesarstvo Tomaž- Mirna in Vezenine Vini – Mokronog. Vsem in vsakemu posebej ISKRENA HVALA IN SE PRIPOROČAMO! Brez vaše pomoči turnir ne bi bil to, kar je bil.

Mirna, 28.09. 2019

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

ZAGREB IN MOSLAVINA

Sobota, 28.09.2019, je bil za DU Mirna spet poseben dan. S postanki v Trebnjem in Mirni peči se nas je 46 popotnikov zbralo na avtobusu, ki nas je popeljal v prestolnico naše sosede Hrvaške, Zagreb. Pred dvorano Vatroslava Lisinskega nas je pričakala lokalna vodička – Slovenka, gospa Marjeta, ki že 35 let živi v Zagrebu. In bilo je kaj videti in še več slišati – Sabor, Banske dvore, cerkev sv. Marka, Lotrščak, Kamnita vrata, katedralo, Gornji in Donji grad, tržnico Dolas, vožnjo z najkrajšo vzpenjačo….Podatkov o starejši zgodovini in tudi o današnjem času je bilo veliko, da jih naše,  že tako polne glave, skoraj niso mogle več sprejemati.  Preostalo nam je še malo prostega časa za počitek in seveda zasluženo kavico, ali kaj drugega, in že smo se peljali proti Moslavini, v vasico Šumečani. Tu nam je prijazno osebje družine Kezele pripravilo prisrčen sprejem z aperitivom in bogato kosilo z njihovimi kulinaričnimi dobrotami.  Za še prijetnejše vzdušje so poskrbeli glasbeniki s »starogradskimi melodijami«. Tudi plesalo se je. Sledil je še ogled kmetije z etno zbirko, po želji obisk njihove trgovine.  Seveda ni manjkala degustacija vin v kleti, sprehodili smo se  med gospodarskimi poslopji  in si ogledali  domače živali. Naš vodič nas je sklical še za »gasilsko« sliko, pa smo že bili na avtobusu.  Prešerno razpoloženi in polni novih, prijetnih vtisov, smo se zapeljali proti mejnemu prehodu in potem kar hitro naprej proti domu. Slišali smo še ideje za nove izlete, po domovini, pa tudi izven naših meja. Če nam bo dopuščalo zdravje, pa seveda tudi finance, se bomo na podobnih potovanjih še velikokrat srečevali.

Hvala vsem, ki so poskrbeli, da je bilo naše druženje tako popolno izpeljano in seveda zahvala tudi vsem udeležencem, da je bil dogodek sploh lahko izveden.

Se vidimo na naslednjem popotovanju!

Mirna, 29.09.2019

Pripravila :  Olga Škarja,  slikala : Milojka Vitez

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJE O KROŽIŠČIH

24.09.2019 se nas je 23 najbolj vedoželjnih upokojencev zbralo na avtobusni postaji, od koder smo se
odpeljali do Novega mesta, natančneje do Policijske uprave na Ljubljanski cesti. Na podlagi dogovora
z našo Milico Smole sta nas prijazno pričakala g. Srečko Falkner in g. Aleš Piberčnik. G. Aleš nam je na
preprost, slikovit in razumljiv način predstavil nove prometne znake, nam nazorno prikazal vožnjo po
križiščih in krožiščih, nas opozoril na najbolj pogoste napake, ki jih kot vozniki največkrat zagrešimo.
Po izčrpnem predavanju in odgovorih na naša vprašanja nas je s kombijem zapeljal po krožiščih in
nam še praktično razložil vožnjo po le-teh, pa tudi vključevanje na avtocesto in izvoz z le-te. Po
končani vožnji smo izpolnili še kratek vprašalnik o zadovoljstvu s predstavitvijo, se odžejali in
posladkali in že smo se vračali proti domu. Vsi smo bili enotnega mnenja, da je bila odločitev za to
delavnico dobra ideja, da je bila odlično izpeljana. Verjamem, da nam bo vsem marsikdaj v veliko
pomoč, kajti od opravljanja vozniškega izpita je preteklo že veliko časa, razmere se spreminjajo,
znanja je potrebno obnoviti in dopolniti. Pa še nekaj smo opazili – drugačen, bolj sproščen in prijazen
odnos do policistov, ni več tistega strahu in neprijetnega občutka ob srečanju. Hvala vsem, ki so
pripomogli, da je bilo to srečanje organizirano in izpeljano. Vsekakor pa velja največja zahvala
policistoma, ki sta nas sprejela in nam približala nova in včasih že poznana znanja s področja
prometnih predpisov.
Želimo, da bi se še srečevali , da bi bili deležni novih in tudi že znanih, pa mogoče pozabljenih znanj, s
področja varovanja doma in sebe.

Mirna, 24.09.2019
Besedilo in sliki : Olga Škarja