Jubilanti in ostalo

VERONIKA SLEJKO – 80 LET
27.februarja, je obrnila 80-ti list v knjigi življenja naša članica Veronika Slejko iz Ljubljane. Kljub visokim letom je prijetna gospa še vedno zelo aktivna. Poleg vsakdanjih opravil v gospodinjstvu sodeluje tudi  v pevskem zboru in pleše v folklorni skupini “Nasmeh.”   Vsak četrtek  se sama pripelje  v Trebnje na vaje  in se udeležuje tudi nastopov.
Na vajah v četrtek, 3.3. 2022, sta jo presenetili z obiskom predsednica DU Mirna, Barica Kraljevski in Irena Žagar, ki je v društvu zadolžena za socialne zadeve. Zaželeli sta ji še veliko zdravih, srečnih pevsko-plesnih let. Veronika je bila vidno ganjena in zelo vesela nepričakovanega obiska.
Trebnje, 3.3. 202
Besedilo in slika: Anica Janežič
ALBIN ZORE – 90 LET
 1. februarja, je častitljivi jubilej slavil Albin Zore. Na 90. rojstni dan so mu dan že zjutraj polepšali župan Občine Mirna, predsednica in predstavnice DU Mirna ter predstavnica KORK Mirna, ki so mu prišli čestitat in mu zaželet še veliko zdravih in srečnih let. Albin je bil vidno ganjen, presenečen in zelo vesel obiska.

Kljub visokim letom in  drobnim težavam, ki jih ima človek pri teh letih, je Albin še vedno čil in zelo bister. Ima ustaljen urnik, vsak dan skuha kosilo, vnuk Tilen pravi, da ata naredi najboljše filane paprike, rešuje križanke, gleda nadaljevanke, rad poklepeta s sosedi, veliko bere, predvsem zgodovinska literatura mu je všeč. Večkrat ponosno pove, da je prebral že vse knjige o gradu Mirna, ki sta jih z ženo Albino dobila v dar od župana za njuno diamantno poroko. Z ženo Albino, ki je žal že pokojna in jo Albin vsak dan bolj pogreša, sta si ustvarila dom in družino. Rodili so se jima trije otroci. Danes ima Albin že šest vnukov in šest pravnukov, na katere je zelo ponosen. Radi ga obiščejo in mu s svojim obiskom lepšajo dneve. Zelo rad je tudi na Debencu, kjer ima zidanico in vinograd, kjer si polni baterije.

Mirna, 1.2. 2022

Besedilo in slika: Anica Janežič

LADO KOCIJAN – 96 LET

14.8. 2021,  je praznoval visoki jubilej 96 let, naš član Lado Kocijan. S predsednico društva DU Mirna, Barico Kraljevski sva ga obiskali, mu zaželeli veliko zdravja in vsega dobrega z željo, da se  še velikokrat srečamo na veselem klepetu.
Mirna, 14.8. 2021 – Milica Smole

 

 

 

 

SLADIČ KRISTINA – 93 LET

29.7. 2021, smo v DSO Trebnje, obiskali jubilantko Sladič Kristino,  ki je slavila 93 rojstni dan. Našega obiska je bila zelo vesela. Veseli pa smo bili tudi mi, ker smo ji polepšali dan. Lepo se je bilo z  njo  družiti. Zaželeli  smo ji še naprej  veliko zdravja, veselja  in pozitivne energije.

Mirna, 29.7. 2021 – Milica Smole

 

 

 

 

 

MARIJA ZUPANČIČ – 93 let

 11.7.2021, je naša članica Marija Zupančič iz Raven, v knjigi življenja obrnila 93.list.
Obiskali sva jo poverjenica Anica Kirm in Milica Smole, ki je v društvu zadolžena
za socialne zadeve.
Slavljenka je bila obiska zelo vesela, saj je to izražala z dobro voljo in nasmehom.
V imenu DU sva ji izročili šopek ter ji zaželeli še veliko zdravih, srečnih in veselih let.
Mirna, julij 2021  – pripravila Anica Kirm

 

 

 

MILE TINTOR – 80 let

28.2.2020, je praznoval lepo okroglo 80-letnico  Tintor Mile. S poverjenico Milko sva ga obiskali.  Imeli sva  srečo, da je bil doma, kajti še vedno je zelo aktiven. Vsak dan gre na obvezen sprehod s svojim kužkom Rikijem, s katerim sta velika prijatelja. V osnovni šoli pomaga  Tonetu K0tarju in Cvetu Jakši pri šahovskem krožku in poučuje učence v streljanju z zračno puško. Je tudi dober čebelar in vinogradnik, kjer se sprošča in uživa proste trenutke na svojem vikendu. Člani upravnega odbora DU Mirna mu želimo še veliko zdravih let in še naprej čim več aktivnosti .

Mirna, 28.8. 2020

Pripravila in slikala: Milica Smole

 

 

 

 

MARIJA NOVAK – 95 LET

Na Selu pri Mirni je praznovala visoki jubilej Marija Novak. Vesela je bila našega obiska, čeprav ji obiskov ne manjka. Pri svojih častitljivih 95 letih je še vedno optimistična. Žalostna pa je samo zato, ker  so ji pošle moči in ne more več delati na polju in vinogradu. Želimo ji še naprej zdravja in veselja v krogu domačih in sosedov, ki jo z veseljem obiskujejo. Seveda se željam pridružujemo tudi člani uprave DU Mirna.

Mirna: 6.2. 2020

Pripravila in slikala: Milica Smole

 

 

 

 

 

 

VISOKI JUBILEJ SILVE JAKOPIN

16.12.2019, je praznovala Silva Jakopin iz Gorenje vasi, 97.rojstni dan. Skupaj s predsednico Društva upokojencev Mirna Barico Kraljevski sva jo obiskali v DSO Trebnje, kajti tam je sedaj njen drugi dom. Zelo je zadovoljna z oskrbo in osebjem. Veselo smo kramljale celo uro o njenem življenju v katerem ji ni bilo nič prizanešeno. Kljub temu je polna optimizma, katerega smo se tudi mi nalezli tisto urico.
Gospa Silva je sedaj naša najstarejša članica društva v katerem je članica od leta 2003. Želimo ji še veliko zdravja še naprej in še enkrat čestitamo k tako visokemu jubileju!
Mirna, 16.12. 2019

Milica Smole

VIŠČEK GABRIJELA – 80 LET

7.11.2019, je na Stanu pri Debencu praznovala Višček Gabrijela 80 let. Skupaj s poverjenikom sva jo presenetila, ko je pripravljala skupaj s sinom kotel za prašičke. Morala sva malo počakat, da se je uredila in bila pripravljena za klepet. Kljub težkemu delu v mladosti je še vedno polna optimizma. Ob dveh otrocih, štirih vnukih in sedmih pravnukih ji ni nikoli dolgčas. Še vedno bi rada delala v vinogradu, a leta prinesejo svoje in ji dajo vedeti, da se mora malo umiriti.
V imenu društva  ji želimo,  še veliko zdravih srečnih let in zadovoljnih let.
Stan, 7.11. 2019
 Pripravila in slikala: Milica Smole

 

 

IZLET NA VESELO GORO

7.6.2019, smo imeli izlet za člane nad 80 let. Zbrali smo na železniški postaji Mirna ob 10.00 uri. Popeljali smo se na Veselo goro, kjer nas je pričakal Janez Kvaternik oblečen lepo v viteza in nam skozi zanimivo razlago razkazal ohranjeno zbirko oklepov, orožja in tudi tiskalnico denarja in knjig. Z zanimanjem smo si ogledovali ta muzej in se čudili nekateri domačini, da so šele prvič v tem zanimivem gradu. Na koncu ogleda smo nazdravili s kozarčkom žganega in malim prigrizkom.Od tu smo se odpravili v Drago na turistično kmetijo Možina na kosilo. Pozdravit nas je prišel tudi g.Skerbiš Dušan, župan občine Mirna. Med veselim klepetom nas je s svojo frajtonarico zabavala ga. Slavka Pirc. S polnimi trebuščki  smo tudi sami zapeli, še posebno lepo je zapel Miro in nič ni zaostajala Marija Kovač z lepo domačo ljubezensko pesmico.
Zadovoljni smo se poslovili in upam, da izlet ni bil prenaporen in, da se naslednjič zopet podamo na krajši izlet. Hvala članom UO za pomoč pri prevozu, še posebno pa predsedniku g.Tomažu Povšiču za prijazne besede in podporo.
Mirna, 7.6. 2019
Besedilo: Milica Smole, foto: Olga Škarja
PREDAVANJE O PRAVILNI UPORABI ZDRAVIL
V sredo, 13.03. 2019, smo imeli v društvu predavanje o pravilni uporabi zdravil in prehranskih dodatkih.
Predavala nam je dipl. medicinska  sestra Martina Frelih, ki  je na primerih in iz izkušenj razložila, da marsikaj ni priporočljivo uživati kar nam ponujajo reklame. Vedno se je treba posvetovati z osebnim zdravnikom
 kaj lahko poleg svojih zdravil še dodatno uživamo, kajti drugače lahko samo še poslabšamo svoje počutje. Tudi zdravila, katera že uživamo ni priporočljivo kar tako prenehati brez posveta.
Naučili smo se tudi pravilno meriti krvni tlak in dobili nasvet kako pravilno meriti krvni sladkor. Bilo je zelo poučno, zato si želimo še tovrstnih nasvetov s strani zdravstvene službe. Želimo pa tudi večjo udeležbo, saj se organizatorji trudimo. Na predavanjih izvemo vedno kaj novega, kajti nikoli  ne vemo vsega, vsak dobronamerni nasvet pa nam lahko še kako prav pride.
Mirna, 14.3. 2019
Besedilo: Milica Smole,  foto: Anica Janežič