Novi prispevki

 

 

 Spoštovani člani in članice DU Mirna.
Ne vrednotite svojega življenja le po uspehih in neuspehih na svoji poti. Raje sprejmite vse, kar vam
pride na pot.
Uživajte v rožah, prepustite se sončnim zahodom, smehu majhnih otrok, dežju in ptičjemu petju.
Vse to vsrkajte vase.
Ni poti do sreče, sreča je pot.
(Dyer)
Vključite se v kako od naših številnih dejavnosti in verjemite, da boste v družbi z nami veliko laže
premagovali vsakodnevne težave.

Vaša predsednica Barica Kraljevski

 

DAN ŽENA OPATIJA – 12. 03. – 15.03.2023

13 najbolj popotniško razpoloženih članov DU Mirna se nas je v zgodnjem nedeljskem jutru odpeljalo proti Opatiji. V Vipavi so se nam pridružili sopotniki, ki so napolnili avtobus. V sproščenem vzdušju in spremstvu sončnih žarkov smo hitro prispeli do Novigrada, kjer nas je pričakal vodnik in nas popeljal po mestu, kjer smo si ogledali mestno pristanišče Mandrač, zvonik s kipom Sv. Pelagia, lahko smo si privoščili tudi kavico. Pot smo nadaljevali proti Buzetu, do podjetja »Aura proizvodi«, ki se ukvarja s proizvodnjo ekskluzivnih tradicionalnih izdelkov kot so žganje in džemi iz divjih zdravilnih zelišč in divjih sadežev , nabranih v ekološko čistem okolju na pobočjih Ćićarije , daleč od cest in naseljenih
območij. Izdelke smo degustirali in lahko tudi kupili. Sledila je vožnja do hotela Istra, pijača dobrodošlice, namestitev, večerja. Naslednji dan je bil organiziran fakultativni izlet – ogled Novega Vinodolskega – zgodovinsko, politično in kulturno središče Vinodolske kneževine, zibelke plejade pisateljev iz družine Mažuranić, ki s ponosom hrani spomin na Vinodolski zakon iz leta 1288. Ogledali smo si še vinsko klet Pavlomir, kjer so nam pripravili degustacijo vin in kosilo. V povratku smo se sprehodili še po Crikvenici in se na sončku greli z izbrano pijačo. Po večerji smo se družili ob glasbi z različnih koncev sveta. Bilo je živahno, tudi plesali smo. Tretji dan našega bivanja nam vremensko ni bil naklonjen. V dopoldanskih urah, ko še ni deževalo, smo si vsak po svoje ogledali glavne znamenitosti Opatije. Popoldne nam je naš vodič Dušan izčrpno predstavil zgodovino in glavne znamenitosti – promenado Lungomare, Letni oder, simbol Opatije- kip dekleta z galebom, Ulico slavnih, edinstvene vile, skladno urejene parke, mogočne cerkve …. Zakaj vse, kar je lepo, tako hitro mine? Že smo spakirali kovčke in se odpeljali proti Labinu, si ogledali staro mestno jedro, znano kot mesto umetnikov, ki je polno renesančnih in baročnih patricijskih palač. Izstopa palača Battiala-Lazzarini iz 18. stoletja , ki je ena najbolje ohranjenih in najbolj reprezentativnih baročnih palač v Istri. V samem srcu Istre, nedaleč od mesta Pazin, se nahaja majhna vasica Bani. V Konobi Bani so nas postregli z aperitivom, odličnim kosilom in dobrim vinom. Ob zvokih harmonike smo vsi prepevali in prehitro smo se morali posloviti in se odpeljati proti domu. Pred slovesom smo se spogledovali z naslednjimi potovanji, ki smo jih in jih še bomo pripravili in si obljubili, da se bomo še srečevali in se družili, dokler nam bo zdravje to dopuščalo.

Mirna, 16.03.2023
Besedilo, foto : Olga Škarja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PUSTNO RAJANJE

Pust – širokih ust, nasmejan in razigran! To je dan, ko se lahko ljudje prelevimo v nekaj ali nekoga drugega in nahranimo svojega notranjega otroka. Mirnski upokojenci se znamo še vedno smejati, zabavati in se družiti. To  dokažemo vsako leto  na pustni torek. Tudi letos je bilo tako. Zbrali smo se v prostorih DU in  proslavili ta norčavi pust,  ki  naj bi po tradiciji  odgnal zimo in priklical pomlad v deželo.

V dobri družbi, smo se veselili, zaplesali, obujali spomine na vse naše lepe dogodke, se sladkali s pustnimi dobrotami, ki smo jih zalili s kozarčkom rujnega.

Zadovoljni in razigrani smo se razšli z željo, da se naslednje leto za pusta ponovno poveselimo in rajamo. Vabimo vas, da se nam  pridružite.

Mirna, 21.2. 2023 – Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBČNI ZBOR

V nedeljo, 19. februarja  2023, smo imeli v prenovljenem domu Partizan na Mirni volilni  občni zbor, ki so se ga udeležili tudi povabljeni gostje: predsednik PZDU Dolenjske in Bele Krajine, Dušan Kraševec,  župan občine Mirna, Dušan Skerbiš in podžupan očine Mirna, Zoran Remic.

Ob spremljavi  harmonikarja Tomaža Zorca nas je na začetku pozdravil  društveni pevski zbor, ki je zapel tri pesmi, z minuto molka pa smo se spomnili preminulih članov.

Predsednica Barica Kraljevski  je  pozdravila prisotne, še posebej  povabljene goste in se vsem zahvalila  za udeležbo.  Za predsednika predsedstva volilnega občnega zbora je predlagala Dušana Jakopina, ki ga je zbor soglasno sprejel.  Predstavila je delo upravnega odbora , se zahvalila občini Mirna in županu za vso podporo in pomoč pri izvajanju naših programov, k sodelovanju pa je povabila mlajše člane, ki bi prinesli v  društvo  sveže ideje.

Sledila so poročila minulega dela, ki je bilo opravljeno uspešno in korektno. Vsa poročila in načrti so bili soglasno sprejeti. Izvolili in potrdili smo predsednika, tajnika in blagajnika, člane  UO, NO in častnega razsodišča. Člani so ostali isti kot v prejšnjem mandatu saj novih predlogov ni bilo.

Župan Dušan Skerbiš nam  je po pozdravnem nagovoru čestital za dobro opravljena dela na vseh področjih in  predstavil plane občine, ki se že izvajajo in ki so v pripravi. Pozval nas je naj se še naprej javljamo na razpisana občinska denarna sredstva, ki jih potrebujemo za svoje aktivnosti. Zahvalil se je prostovoljcem – prostoferjem. Obljubil je, da bo občina kupila še eno  vozilo, ki bo ves čas na razpolago za potrebe Prostoferja. Zaželel nam je še veliko športnih uspehov, zdravja ter dobre volje še naprej.

Predsednik PZDU  Dušan Kraševec nas je po pozdravu seznanil z dogodki na športnem, kulturnem in ustvarjalnem  področju , ki so objavljeni tudi na njihovi spletni strani  PZDU DOLENJSKE IN BELE KRAJINE – Dobrodošli na naši strani! Čestital je našim športnikom za izredne uspehe v minulem letu in jim  zaželel športne sreče tudi v prihodnje. Povabil nas je na letošnje srečanje, ki bo  v Črnomlju, 24.6. 2023.

Kot vsako leto so bila tudi letos podeljena priznanja. Za požrtvovalno delo v društvu sta  plaketo društva prejeli Anica Bregar in Tatjana Križnik.  Športnika leta 2022 pa sta Anica Janežič in Dušan Jakopin, ki sta zbrala največ točk. ISKRENE ČESTITKE!

Mirna, 19.2. 2023

Besedilo: Anica Janežič,  foto: A.Janežič, O.Škarja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVOLETNO VOŠČILO

 

So poti, ki vodijo v nove kraje,
so poti na katerih se marsikaj doživi,
so poti, ki vodijo v nova spoznanja
in so poti, ki vodijo v srca ljudi.

 SREČNO 2023!

 

 

 

 

              POHOD PO POTI “SPEČE LEPOTICE”

V soboto, 26.novembra je DU Mirna organiziralo pohod po poti Speče lepotice, v spomin na pokojnega dolgoletnega predsednika društva Tomaža Povšiča.

Pohodna pot vodi po poteh, koder se je ustvarjala zgodovina Mirne in mirnske doline, kjer je svoj delež prispeval tudi Tomaž. Znal je prisluhniti potrebam kraja, potrebam upokojencev in sočloveka. Tako je ustvaril delovno vzdušje, kjer se je večina dobro počutila. Vse to se je odražalo na vseh področjih, kjer smo člani DU delovali. Naj si bo to v kulturi, športu, delu, skrbi za sočloveka potrebnega pomoči, kakor tudi v prijetnih trenutkih zabave, skupnih dopustov in druženja. Mnogi ga pogrešamo in se ga spominjamo s toplino v srcu. 29. novembra naj bi dopolnil 76 let.

Ob 9 uri se nas je zbralo kar nekaj  pohodnikov. Celo dva četrtošolca sta bila z nami. Nogometaša Robi in Urh. V megleno ne premrzlo jutro sta se skupaj z našo vodjo poti Ivico postavila na čelo pohodnikov. Pot nas je vodila mimo ribnika po dolini Vejerja do Gorenje vasi. Tam smo se ustavili pri sedanji predsednici Barici, ki nas je pogostila s pecivom in podprla s konkretnimi tekočimi poživili. Povzpeli  smo se do razgledne točke Kremen, ki pa nam zaradi megle ni nudila pričakovanega razgleda. V Dolini smo zavili za Pravnetovim hlevom proti Migolici in Migolski gori. V to smer vodi krajša pohodna pot dolga 7,7 km.

Daljša pot pa je dolga 14 km. Po njej se čez Selsko goro, Sela-Kalca povzpnemo na razgledno točko Žunovec (445 n.m.v.) in se preko Blatnika vrnemo na Mirno.

https://www.youtube.com/watch?v=yD2F_US4has

https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/selo-in-selani-2/

Mi pa smo se povzpeli  na razgledno Migolsko goro (410,4 n.m.v.), od koder so čudoviti pogledi na Kamniške Alpe, na mirnsko dolino in njena obrobna gričevja. Za kratek čas je posijalo sonce, a je njegove žarke hitro zastrla megla in nam onemogočila razglede. Dobre volje nam pa ni odnesla.

Zadovoljni, da smo dosegli najvišjo točko pohoda smo si privoščili malico se okrepčali in izmenjali vtise o prehojeni poti. Spustili smo se proti Sajenicam in se pri Golobu obrnili proti Mirni. Pri spustu v dolino smo nekateri začutili bolečine v kolenih.

Mimo domačije rokodelca in čebelarja Antona Zakrajška smo prišli v Migolico, prečkali cesto Mirna-Gabrovka ,ter se v dolini pri kapelici napotili po regionalni cesti in nato gozdni poti do gradu. Žalostni smo se zazrli v z lesom obiti vhod-vrata. Spominjali smo se koliko prostovoljnih ur in finančnih sredstev smo Mirnčani, tudi upokojenci darovali Marku za njegovo obnovo. Ponosni smo bili in vedno bomo  nanj  in na njegov grad, ki sta bila  do nedavnega naš Marko in naš grad. Po njegovi smrti pa se menjajo lastniki in grad  ne najde namena ne miru, ki si ga zasluži., tako grad kot Mirnčani.

Na Mirni smo se okrepčali v prostorih društva z okusno obaro pijačo in sladicami. Po prijetnem zaključnem druženju  smo se razšli z sklepom, da se naslednje leto spet odpravimo po tej poti v spomin na našega Tomaža.

Veliko je dobrega storil za Mirno in njene ljudi. Z delovanjem v KS Mirna in kasneje 23 let kot predsednik društva upokojencev Mirna prispeval znaten delež k njeni prepoznavnosti po Sloveniji in v svetu. Razdajal je svoje vedenje mladini in morda predlog,  da naslednje leto povabimo na pohod Mirnčane vseh starosti, ne le upokojence. Tomaž zasluži, da se ga spominjamo aktivno, tako kot je sam vedno deloval. Tudi v aktivnostih na  pohodni  poti Speče lepotice. Hvala Tomaž.

Mirna, 26.11. 2022

besedilo: Igor Zaplotnik, foto: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V-A-B-I-L-O-pohod-26.11.2022 (3)

 

MARTINOVANJE S SILVESTROVANJEM – ZELENA DOLINA-STOPERCE

V četrtek, 10.11. 2022 smo šli na izlet, ki smo ga izkoristili za martinovanje in silvestrovanje.  Z vmesnim postankom za kavico smo se peljali mimo Brestanice do Celja in nato dalje po štajerski avtocesti do našega prvega postanka v Slovenski Bistrici. Sprehodili smo se skozi mesto, si ogledali znamenitosti, nato pa pot nadaljevali do Ptujske gore, kjer smo si najprej ogledali multivizijo nato pa še v živo gotsko Baziliko Marije Zavetnice iz leta 1410, ki je glavno romarsko središče na Štajerskem. Mimo Majšperka smo se zapeljali do Stoperc, do okrepčevalnice Zelena dolina, kjer smo imeli organizirano martinovanje z  Martinovim kosilom, živo glasbo ansambla “ŠE PA ŠE” in krstom mošta. Pred odhodom smo se okrepčali še s kislo juho. Kljub deževnemu vremenu smo se imeli zelo lepo. Veliko smo videli, dobro jedli in pili, se naplesali, tudi peli smo, se nasmejali kar pa je najbolj važno, saj smeh je pol zdravja, ki ga vsi najbolj potrebujemo.  Hvala organizatorjem za lepo doživetje in vodički, ki nas je spremljala in nam veliko zanimivega povedala o krajih kjer smo bili oz. se vozili.

Mirna, 10.11. 2022

besedilo in foto: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJE O SLUHU

Zaradi velikega zanimanja in pridobivanja znanja o spoznavanju naglušnosti in  uporabi slušnih aparatov smo se člani društva upokojencev Mirna dne, 19. 10.2022 zbrali  v prostorih OŠ Mirna, ki so nam jih prijazno odstopili za kar se jim lepo  zahvaljujemo. Hvala tudi predavatelju g. Franciju Urankar iz slušnega centra AUDIO bm za lepo podano vsebino in izčrpne informacije.

Mirna, 19.10.2022

besedilo: Irena Žagar, foto: Olga Škarja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIKNIK ŠPORTNIKOV

Tako kot vsako leto smo imeli tudi letos  v  sredo, 19.oktobra piknik in sicer  pri lovski koči v Zapužah. Prisotne je  pozdravila predsednica društva Barica Kraljevski. Zahvalila se je za dosežene rezultate, čeprav so bili letos malo slabši kot druga leta. Žal je šport tak, da si včasih čisto na vrhu, pride pa tudi obdobje, ki  pa ne gre  vse po maslu. V vsakem primeru pa je važno sodelovati, se družiti in uživati. Nadalje nas je predsednica seznanila kaj vse se bo v letošnjem letu  v društvu še dogajalo  in nas toplo povabila na dogodke.

Organizacijo piknika je odlično izpeljal vodja športnikov Edo Novak. Dušan je spekel mesne dobrote,  Janez  pa je nabral in spekel kostanj in poskrbel za muziko. K dobri hrani se prileže tudi kozarček rujnega, za kar  pa so poskrbeli naši vrli športniki, ki se ukvarjajo tudi z vinogradništvom.  V prijetnem vzdušju ob ognju, kramljanju, glasbi, dobri hrani in pijači je čas hitro minil. Preživeli smo lep dan in že čakamo na naslednje druženje.

Mirna, 19.10. 2022

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONCERT SAKSOFONSKEGA KVARTETA ETERNUM

V petek, 7.10. 2022, se je v prenovljeni dvorani Kulturnega doma Mirna, odvijal koncert kvarteta saksofonov Eternum, ki ga je pripravilo Društvo upokojencev Mirna.

Omenjeni kvartet ima sedež v nemškem Kölnu in je bil ustanovljen leta 2017. Sestavljata ga Eva Kotar in Ajda Antolovič  iz Slovenije, Filip Orlović iz Srbije in Anna-Marie Schaffer iz Nemčije. Vsi so študirali na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu pri svetovno priznanem profesorju klasičnega saksofona Danielu Gauthierju, komorno glasbo pa pri Georgu Klutschu, nekdanjemu solo fagotistu Bambergskih simfonikov, ter Han-An Liu, dolgoletni solo harfistki Münchenskih simfonikov.

Obiskovalci, ki  so napolnili dvorano so bili navdušeni. Bilo je posebno doživetje, kar se ne zgodi velikokrat, posebno ne v tako majhnem kraju kot je Mirna. Še posebno ponosen in vidno ganjen je bil kulturnik Tone Kotar, saj je v kvartetu  igrala  altovski saksofon, njegova vnukinja Eva. Zahvalil  se je  sponzorjem prireditev “Za Mirno z ljubeznijo.” Vesel in srečen je bil za obnovljeno dvorano, hkrati pa ni mogel skriti navdušenja, da je uspel lep koncertni večer.  Koncert je prisrčno povezovala Petra Krnc Laznik.

Mirna, 7.10. 2022

besedilo in slike: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOPUSTOVALI SMO V GRADCU

Letos smo v času od 27.8. do 3.9. dopustovali v Gradcu, ki leži pod planino Rilić v jugovzhodnem delu Makarskega primorja ob magistralni cesti Split – Dubrovnik, oddaljeno okoli 13 km od Ploč in 42 km od Makarske.   Nastanili smo se v  hotelu Labineca, kjer so nas gostitelji pričakali z nasmehom in dobrodošlico.

V času našega dopustovanja je za vse aktivnosti, veselo razpoloženje  in vse dogodivščine skrbel animator Tomaž. Vsak dan smo začeli aktivno in sicer  z jutranjo telovadbo, katero je vodila Milka, ogledali smo si mesto Gradac, igrali pikado in prstomet, uživali smo v raznoliki prehrani, naužili smo se morske vode, plavanja  in sončnih žarkov. Ljubitelji dalmatinskih klap smo se razveselili ženske dalmatinske klape, ki je bila balzam za oči in dušo.  Ob večerih smo se sprehajali med stojnicami in lokali ob morju, posedali na terasi, klepetali ob kozarčkih različnih pijač, peli, plesali – skratka se zabavali. Organizirana sta bila dva izleta in sicer z “gusarji” po Neretvi  in šli smo v Dubrovnik. Enkratna doživetja. Zadnji večer, pred odhodom domov smo igrali tombolo. Sreča je bila na strani gospe iz Šentruperta, ki je prva dobila binga.

Vsega lepega je hitro konec, tako je minil tudi naš dopust in že se veselimo naslednjega. Ob tej priložnosti najlepša hvala našemu upravnemu odboru,  agenciji Relax,  voznikoma iz podjetja Sandi-tours, animatorju Tomažu,  muzikantu Sandiju in vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k našemu  dobremu  počutju.

Gradac, 5.9. 2022

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Tomaž in Sandi sta že “sejala” dobro voljo

V hotelu Labineca

 

 

 

 

 

 

 

Na ogledu Gradca

Skupinska pri cerkvici v Gradcu

 

 

 

 

 

 

 

Prijetno za oči in dušo

Igralci prstometa

 

 

 

 

 

 

 

Po Neretvi

Enkratno doživetje

 

 

 

 

 

 

 

Igralci pikada

Po Pelješkem mostu v Dubrovnik

 

 

 

 

 

 

 

Sprehod po Stradunu

Jutranja telovadba

 

 

 

 

 

 

 

Udeleženci telovadbe

Dobitnica tombole

 

 

 

 

 

 

 

Pozornost animatorju Tomažu

Na plesišču

 

 

 

 

 

 

 

 

O B V E S T I L O

Vse člane DU Mirna obveščamo, da v času dopustov v klubskih prostorih ne bo uradnih ur v sredo 20.07.2022 in v sredo 27.07.2022.

Za informacije smo dosegljivi telefonsko.

Preživite lepo poletje!

Mirna, 14.07.2022

 

Predsednica:

Barica Kraljevski l.r.

 

SREČANJE NA DEBENCU

Naša srečanja so bila navadno pri Lovski koči v Zapužah, letos pa smo se odločili za spremembo in sicer smo izbrali kočo “PLAZ” na Debencu.  Srečanje, ki je bilo v soboto, 25.6. 2022, smo počastili tudi prazniku  – Dnevu državnosti.

Barica Kraljevski – predsednica DU, je prebrala zelo zanimivo pesem z naslovom MIRNA, ki jo je napisal pokojni Lado Smrekar. Prisotne je toplo pozdravila, zaželela prijetno praznovanje, veliko zdravja in vsega dobrega.

Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš, se vedno rad odzove našemu povabilu. Tudi letos je bilo tako, prisotnim je zaželel prijeten praznik in lepo praznovanje. Seznanil nas je o aktualnih zadevah, ki se dogajajo v Občini Mirna. Ni pa mogel skriti veselja in se pohvalil o postavitvi nadstreška, ki nas obvaruje pred dežjem in soncem. Zelo koristno, lepo in pohvalno.

Sledila je  zakuska, ki jo je pripravila Okrepčevalnica “Tadej Rakar.”  Ob žlahtni kapljici, dobri hrani  in  glasbi ansambla Zimzelen,  smo se družili, zaplesali, kramljali  in se veselili.  Stalnica naših srečanj pa je tudi vedno bogat srečelov, ki ga pripravi naš kulturnik Tone Kotar.  Bilo je prijetno druženje.  Hvala organizatorjem za ves trud in odlično organizacijo.  Veselimo se že naslednjega srečanja.

Debenec, 25.6. 2022

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. TOMAŽEV MEMORIAL

Kako čas hitro beži! Resnično vsako leto hitreje….. Kot bi se pred kakšnim mesecem zbrali na drugem memorialu, že smo se družili na naslednjem. Zopet smo povabili ekipe iz sosednjih občin, tekmovalo je 11 trojk. Olga Škarja je v imenu gostitelja pozdravila vse prisotne, se jim zahvalila za udeležbo in povedala, da je letošnji memorial malo drugačen. Posvečen je tudi naši Milici Smole, ki je bila prvi vodja petanke na Mirni. Žal se je v letošnjem februarju za vedno poslovila. Z minuto molka smo se poklonili obema. Zahvalila se je tudi sponzorjem, ki so nam omogočili, da smo ta dogodek lahko izpeljali v zadovoljstvo vseh prisotnih.
Predsednica Barica Kraljevski je prisrčno pozdravila vse tekmovalce in zaželela dobre mete in zmage. Tudi župan Dušan Skerbiš nas je vse pozdravil in napovedal, da bomo zaradi drugih planov v prihodnosti dobili nova igrišča, prav tako v bližini ribnika. Navdušen je, da se družimo in prirejamo dogodke, ki se jih vedno udeleži. Hvaležni smo, da nas podpira, moralno in finančno.
Božo Kodrič iz kluba petankarjev Trebnje nam je razložil pravila in potek igre. In se je začelo! Zmage, porazi, odobravanje, tudi malce slabe volje nad ponesrečenimi meti je bilo. Vendar nič hujšega, vse se je izteklo, kot se mora. Sonce je neusmiljeno pripekalo in nas grelo, tako da smo pavze med igrami skrajšali in pohiteli na kosilo v gostilno Na obali. Predsednica in župan sta podelila medalje. Kompleta srebrnih in bronastih sta tokrat ostala pri nas, zlate si je priborila ekipa iz Velike Loke. Iskrene čestitke vsem nastopajočim!
Razšli smo se v sproščenem vzdušju, z obljubo, da se naslednje leto zopet vidimo na takem druženju.

Zapisala : Olga Škarja
Slikala : Anica Janežič
Mirna, 22.06.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18. SREČANJE UPOKOJENCEV PZDU DOLENJSKE IN BELE KRAJINE

Organizacijo letošnjega srečanja je prevzelo DU Trebnje, ki ga je v sklopu prireditve »Trebanjski koš« na prireditvenem prostoru v Trebnjem odlično izpeljalo. Program je pričel ansambel HIT, ki je pozneje poskrbel tudi za plesno glasbo. Udeležence iz 28 DU od skupno 36 društev, so nagovorili
Dušan Kraševec, predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine, župan občine Trebnje Alojzij Kastelic, ter predsednik ZDUS-a Janez Sušnik. Pripravili so kratek kulturni program s pevci, folklorno skupino, pesnico in recitatorko. Za medgeneracijsko sodelovanje sta poskrbeli mlada pevka in kitaristka.

Dušan Kraševec je podelil pokale ob koncu 46. športnih iger PZDU Dolenjske in Bele krajine.

Najuspešnejši so bili športniki DU Trebnje, mi smo v skupni razvrstitvi dosegli 4. mesto, ekipno so bili moški 2., ženske pa 4. Podeljena so bila tudi priznanja zaslužnim predsednikom in predsednicam , ki so veliko let uspešno vodili društva upokojencev.
Po končanem uradnem delu je sledila malica, animacija športnih iger in ogled znamenitosti občine Trebnje z lokalnimi vodiči.
Tudi ta prireditev je bila s strani našega društva slabo obiskana. Obvestilo je bilo na oglasni deski in na spletni strani društva. Mislim, da to ni bil vzrok, ker se člani ne udeležujejo tudi ostalih dejavnosti, ki so objavljene v obvestilih.

Zapisala : Olga Škarja
Slikala : Irena Žagar

Mirna, 19.06.2022

 

 

 

SREČANJE NAŠIH ČLANOV STARIH NAD 80 LET

V  petek, 10.6. 2022,  je bil po daljšem premoru zaradi korone, zopet organiziran izlet  za člane društva starih nad 80 let.  Zbrali so se pred Dano in se  odpeljali v kočo na Debenec. Vsem prisotnim sta zaželeli dobrodošlico vodja za socialne zadeve v društvu, Irena Žagar, ki je srečanje tudi organizirala in predsednica društva  Barica Kraljevski. Po dobrem kosilu so  Nace, Stane in Tomaž   poskrbeli za veselo razpoloženje.  Ob  žlahtni kapljici, klepetu, in petju  se je razvnelo prijetno vzdušje.  Čas je hitro minil. Zadovoljni, veseli  in polni prijetnih vtisov  so se poslovili, z željo, da bi jim zdravje služilo in da se še kdaj srečajo.

Debenec, 10.6. 2022

Pripravila: Anica Janežič,  slikala: Olga Škarja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36.PRIREDITEV- ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO

22. maja smo v DU Mirna imeli 36. prireditev ZMZL – polno ime prireditve je Za Mirno Z Ljubeznijo. Samo za obuditev spomina: prva prireditev je bila za praznik takratne KS Mirna junija 2002. Nato pa smo leto za letom, včasih več, včasih manj in tu je številka 36., o tem se nam na začetku ni niti sanjalo. In kakšne osebnosti in sestave smo vse imeli…..lepi spomini!
Na tej prireditvi je najprej nastopil naš mešani zbor, na katerem pa so že zelo opazna znamenja staranja. S prispodobo lahko rečemo – dihamo na škrge. A aplavz prisotnih je dal vedeti, da je bilo obiskovalcem všeč.
Osrednji gost je bil Ivan Šega – naš dober znanec, prijatelj, človek mnogih znanj in spoznanj. Kaj vse je on – čebelar, pevec, muzealec, pisatelj. Naš gost je bil že večkrat do sedaj in tudi mi smo že nastopili v njegovem “muzeju” – ki se skrajšano imenuje MEH, na polno pa Maticova Etno Hiša. Na tem obisku se je predvsem osredotočil o tem, kako nastane in kako se izda knjigo. S predsednico DU Barico sta o tem razvila simpatično debato. 12 njegovih knjig je že v “obtoku”, 13. bi morala že priti iz tiska (morda je do zdaj že prišla), 14. po vrsti je napisana in bo šla v tisk, ko bo 13. na svetlo dana.
Pregovor pravi – najboljše je za na konec. Tudi sedaj je bilo tako. Ivan in še 3 prijatelji tvorijo kvartet ZVON; a ob tej priložnosti že ni bil več samo kvartet, njihova umetniška voditeljica Tanja Ozirska, po rodu Ukrajinka, ki živi pri nas v Ribnici, se je pred kratkim pridružila kvartetu tudi v petju. Da je to bil zadetek v polno je dokaz tudi to, da so pred nedavnim na njihovem regijskem srečanju med več sestavi zmagali in se uvrstili na državno srečanje.
Res pa za to prireditev lahko rečemo, da je bilo najlepše prav na koncu – vse prostovoljne prispevke smo dali Tanji – pri njej v Ribnici živi kar nekaj ženskih članov družin, katerih moški člani se borijo za domovino. Na ta del prireditve smo še posebej ponosni, znesek je bil kar lep in solz sreče se ni dalo preprečiti.
V oktobru, v nedeljo 23. oktobra, imamo predvideno še eno prireditev s tem gostom in sicer TRUBARJEVE PRIDIGE, ki smo jih v ta termin dali zaradi Dneva reformacije, ki ga praznujemo konec oktobra.

Mirna, 22.5. 2022

Tekst: Tone Kotar,  fotografije: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

na srečanje PZDU

Prijave bo pobirala Ana Popit vsako sredo med 9. in 10. uro v klubskih prostorih do 08.06.22. 

vabilo0002

 

OBČNI ZBOR DU MIRNA 20. 3. 2022

Spoštovani,
pred približno mesecem dni smo se razveselili vrnitve v stari način
življenja, a preden smo dobro zajeli zrak, se je pojavil nov virus in nato
še vojne grozote v Ukrajini.
Vsi poskusi, da bi ustavili trend žaljivega komuniciranja in spodbujanja
nestrpnosti, so propadli. Ampak to je že politika, ki se ji starejši raje
izognemo.
Smo vse bolj starajoča se družba, pa še vedno nimamo zakona o
dolgotrajni oskrbi, ki bi vsem nam omogočil dostop do različnih pomoči.
Vsi se staramo, narava je pravična in ne prizanaša. Slovenija je v svetu
na 5. mestu med državami, kjer je najbolje poskrbljeno za upokojence.
Saj ne vem, če bi verjeli? !
Vsemu navkljub pa se naše društvo vrača v življenje. Šport, kultura,
izleti, letovanja, vse je zaživelo z bližajočo se pomladjo. Seveda smo
morali v preteklem letu marsikaj tudi odpovedati zaradi nevarnosti
pandemije. Iskreno upamo, da bomo letos nadomestili zamujeno.
Spoštovani, članstvo v društvu pa še zdaleč ne pomeni samo to, da
vestno plačujemo članarino. Ni dovolj, da se veselimo uspehov, ki jih
dosegajo naši športniki, da občudujemo tiste, ki so pripravljeni pomagati
starejšim od sebe, da zaploskamo članom pevskega zbora, ki vložijo
številne ure vaj v svoje nastope, da sre udeležimo izletov ali letovanj.
Lepo in prav je, če nam zdravje dopušča, vključimo v dejavnosti, ki nas
veselijo, pa čeprav je to samo sprehod v družbi drugih upokojencev,
klepet z njimi in kanček smeha, ki nam pomaga skozi tegobe življenjja.
Verjemite, da smo najbolj potrebni druženja in občutka, da nekomu še
koristimo.
Ne pozabite prebirati naših obvestil, zapišite si pomembnejše datume
dogodkov na koledar (lahko je tudi samo setveni), saj našemu spominu
ne pomaga noben Bilobil ali Ginkobiloba več. Le redki se lahko
pohvalijo, da si vse zapomnijo brez listkov.
Želim vam zdravja in dobre volje.

Predsednica Barica Kraljevski

 

 

OBČNI ZBOR

V nedeljo, 20. marca 2022, smo imeli v Društvu upokojencev Mirna redni letni občni zbor, ki sta se ga udeležila tudi povabljena gosta, in sicer predsednik PZDU Dolenjske in Bele Krajine, Dušan Kraševec in župan občine Mirna, Dušan Skerbiš.

Za začetek je naš pevski zbor  ob spremljavi  harmonikarja Tomaža Zorca, zapel tri pesmi, z minuto molka pa smo se spomnili članov, ki so umrli v preteklem letu.

Predsednica Barica Kraljevski  je  pozdravila vse prisotne in predstavila delo v letu 2021 in planirane aktivnosti v letu 2022, ki pa so bile zaradi poznane situacije zelo okrnjene. Povabila  je članstvo na ponujene dogodke in vključitev v dejavnosti.

Sledila so poročila o delu v minulem letu. Delo je bilo na vseh področjih zelo korektno in uspešno. Vsa poročila in načrt dela so bila soglasno sprejeta.

Zbora se je udeležila tudi Martina Podlesnik, koordinatorka izobraževanja na Centru za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje, ki nam je predstavila Univerzo za tretje življenjsko  obdobje (UTŽO) Trebnje in možnost izobraževanja po skupinah glede koriščenja digitalnih bonov.

Župan Dušan Skerbiš nam  je po pozdravu čestital za dobro opravljena dela na vseh področjih, ki jih v društvu ni malo in nazorno predstavil plane občine, ki se že izvajajo in ki se še bodo. Ob tej priliki se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri šivanju zaščitnih mask. Ponosen je na športnike in jim čestital za dosežene rezultate. Zahvala pa gre tudi vsem, ki  kakorkoli pripomorejo k uspešnemu delu društva. Zaželel nam je še veliko uspehov, zdravja ter dobre volje še naprej.

Predsednik PZDU Dušan Kraševec nas je po pozdravu seznanil z dogodki na športnem, kulturnem in ustvarjalnem  področju na nivoju PZDU Dolenjske in Bele Krajine. Čestital je našim športnikom za izredne uspehe v minulem letu in jim enako zaželel tudi v prihodnje. Z veseljem in ponosom je povedal, da je PZDU Dolenjske in Bele  Krajine na državnem nivoju osvojila 1. mesto, kar je velik dosežek. Povabil nas je na prihajajoče dogodke in sicer na redno letno srečanje, ki bo letos v Trebnjem v času prireditve “Trebanjskega koša. ” Vsem članom želi še veliko uspehov, prijetnega druženja in veliko zdravja.

Kot vsako leto so bila tudi letos podeljena priznanja. Za požrtvovalno delo v društvu so prejeli plaketo društva Milica Smole (žal ni dočakala podelitve, zato jo je prevzel mož Primož) in Marinka Sladič.  Športnika v letu 2021 pa sta Biserka Režek in Alojz Smrke, ki sta zbrala največ točk. Vsem nagrajencem ISKRENE ČESTITKE!

Mirna, 20.3. 2022

Besedilo in slike: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVOLETNO VOŠČILO

Spoštovane upokojenke, spoštovani upokojenci!

Prijetne prihajajoče praznike,  leto 2022 pa naj bo
radodarno z zdravjem, srečo, dobroto in uspehi.

Predsednica DU Barica Kraljevski in UO

Takrat, ko na zimskih poteh
še drevje ječi v hladnih dneh
in žalost z vetrom ovija
spomine na mlade strasti,

večeri ob starih pečeh
grejejo pravljice toplih dni,
sreča nas v sanje pokriva
in z nami v objemu spi…

  ( Avgust Gregorčič )

 

PIKNIK ŠPORTNIKOV

V  sredo, 27.10. 2021, smo se  zbrali na pikniku športnikov, pri lovski koči v Zapužah. Prisotne je  pozdravila predsednica društva Barica Kraljevski. Zahvalila se je za dosežene odlične  rezultate, z željo, da smo še naprej tako uspešni.  Letos sta se na tekmovanju PZDU Dolenjske in Bele Krajine  povzpela na najvišjo stopničko ženska ekipa v petankanju in moška ekipa v balinanju, slednja pa je na  državnem tekmovanju osvojila odlično tretje mesto. Bravo in iskrene čestitke.

Organizacijo piknika je odlično izpeljal vodja športnikov Edo Novak. Dušan in Sandi sta poskrbela za odlično pečenko, Janez za muziko in za kostanj. Da pa niso bila naša grla suha pa so poskrbeli naši vrli športniki, ki se ukvarjajo tudi z vinogradništvom.  V prijetnem vzdušju ob ognju, kramljanju, glasbi, dobri hrani in pijači je čas kar prehitro minil. Preživeli smo lep dan in že čakamo na naslednje druženje.

Mirna, 27.10. 2021

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GOSTOVANJE MePZ DU MIRNA V RAVNEM DOLU

V soboto 9. oktobra smo se pevci in nekaj naših zvestih spremljevalcev odpeljali
proti Sodražici, točneje v manjši kraj Ravni Dol pod znamenito romarsko
cerkvijo Nova Štifta. Tam živi in ustvarja naš velik prijatelj in vsestranski
ustvarjalec Ivan Šega.
Kaj vse počne?
Napisal je 12 knjig, naslednja izide naslednje leto.
Je navdušen čebelar.

Je dober pevec – 25 let je pel v Partizanskem PZ v Ljubljani, sedaj poje v
kvartetu ZVON s Turjaka.
Sedaj se ukvarja celo z »uglasbitvijo« Trubarjevega nagovora in pravi, ko bo
uspelo bi to rad predstavil tudi v naši obnovljeni dvorani. Mi vsi, ki ga poznamo,
smo prepričani, da mu bo uspelo in radi ga bomo na Mirni sprejeli.
Njegovo največje delo pa je t.im. Maticova Etno Hiša – skrajšano MEH. V njej je
prikaz življenja in dela na ribniškem koncu v preteklosti – enkratna stvar. Sedaj
so ravno aktivnosti v toku, kaj s tem narediti? Bili so že obiski tudi tujcev, ki si to
ogledujejo, je pa velik interes tudi domačinov, da se zadeva reši preko
rokodelskega muzeja in seveda s pomočjo občine.
G. Šega nam je v začetku avgusta naredil dva literarna večera, podaril je kar
nekaj knjig pevcem in ostalim prisotnim, do njega pa smo imeli še eno posebno
obvezo: pri Etno hiši smo pred nekaj leti, po obisku Nove Štifte, že enkrat
nastopili – in to zelo slabo. Splošna ugotovitev je, da je bil popravni izpit
narejen z odliko. Prisotni so bili tudi predstavniki iz UO DU Sodražica in Ribnica,
oboji so nas povabili v naslednjem letu (če bo možno….); Ribničani so že
predlagali termin – prvi teden aprila. Lokalni novinar je dal pa novico o
gostovanju v Dolenjski list.
Ker sedanja generacija pevcev žal ostareva – ponovno pozivamo vse ljubitelje
petja, pisanja in/ali katerekoli kulturne dejavnosti – pridružite se! Škoda bi bilo,
da se ne bi tako razvita dejavnost nadaljevala.
Tone Kotar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOPUSTOVANJE NA BRAČU

Letos smo člani DU Mirna letovali na otoku  Braču.

Brač je srednjedalmatinski otok v Srednjem Jadranu. Najvišji vrh  otoka je Vidova gora, ki je z višino 778 m obenem tudi najvišji vrh na jadranskih otokih. Z gore se ponuja čudovit razgled na otok, sosednje otoke in polotok Pelješac.  Mi smo se zapeljali na to goro z avtobusom in občudovali vso to lepoto, ker je bilo prekrasno vreme.
Najprivlačnejša turistična kraja na otoku sta Bol in Supetar. Vse to smo si tudi od blizu pogledali. Z ladjico smo se peljali tudi na otok Šolta, imeli fish piknik, peli in plesali. Tu smo obiskali Slovenca-gostilničarja in zapeli nekaj slovenskih pesmi. Za ljubitelje živali je bil še organiziran izlet v živalski vrt.
Supetar je povezan s celino s trajektno linijo Split-Supetar.
Z nami je bila vedno dobro razpoložena animatorka Metka, ki je skrbela za vse športne aktivnosti in za naše dobro počutje.
Vsako jutro smo imeli telovadbo na obali, da smo si razmigali “stare” kosti.
Na programu so bile raznovrstne športne igre; pikado, prstomet, balinanje, lokostrelstvo, beer pong. Bila so še druga tekmovanja, npr. ples z baloni, ustvarjanje koreografije na znano pesem itd.
Vsak večer nas je zabaval duo Mali greh. Veliko smo plesali in se smejali šaljivim igricam.
Najboljši udeleženci iger ali tekem, so zadnji večer dobili Relaxove nagrade,
Tombole letos ni bilo, ker je zmanjkalo časa.
Po enem tednu smo se srečno vrnili domov z lepega dopusta.
Hvala vsem organizatorjem za prijetno druženje na čudovitem otoku Braču.
Besedilo in fotografije: Franja Zupan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LETNA SKUPŠČINA  IN SREČANJE ČLANOV 

Zaradi covid-a, smo imeli  letos letno skupščino združeno z družabnim srečanjem članov na prostem in sicer v soboto, 17.7. 2021, pri lovski koči v Zapužah pri Mirni. Vabljeni gostje: Dušan Kraševec – predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine – zaradi dopusta se je opravičil, Dušan Skerbiš – župan občine Mirna, Robert Pavlin – opravičil ga je tajnik LD, ker je na dopustu.  Z minuto molka smo se spomnili vseh preminulih članov društva.

Prisotne  je toplo pozdravila predsednica DU Mirna, Barica Kraljevski.

Citiram njen govor:

“Življenje je pravzaprav čudovita pustolovščina, čeprav je večkrat grenka. Zagotovo so najboljša stvar, ki se nam zgodi, ljudje, ki jih imamo radi. V teh časih, ko so nam na najrazličnejše načine onemogočali življenje, kakršnega smo bili vajeni, smo to še kako občutili. Zato je danes priložnost, da obudimo spomine na dobre stare čase, da se od srca nasmejemo, morda kako lepo zapojemo ali pa celo zaplešemo, če nam zdravje dopušča.

Za leto, ki je za nami in nam covid in vse v zvezi z njim, ni omogočil izpeljati občnega zbora društva, žal ne moremo navajati kakih posebnih dejavnosti, kar ni naša krivda. Pa saj ste prav gotovo vsi spremljali obvestila, prepovedi in omejevanje možnosti za kakršnekoli dejavnosti. Verjeli ali ne, vsi, ki smo se z maskami in razkužilom srečevali v klubu, smo z žalostjo in s strahom spremljali vedno nove omejitve. Pa vendar: ohranjanje pozitivnega pogleda na življene, svet in staranje nam podaljšuje življenja  za vrsto let enako kot zdravo življenje in humor. Smeh je začimba življenja, prav tako kot športne in intelektualne aktivnosti. Pomembno je iskati in deliti srečo zaradi svojih let in kljub svojim letom.

In temu se bomo v DU Mirna posvečali tudi v prihodnje, kolikor bodo le dopuščale razmere. Vabimo vas v športne sekcije, v pevski zbor, v literarni krožek, ki bo znova zaživel v jeseni, pa še kaj se bo našlo, morda bomo uspeli organizirati tudi kake izlete. Pustimo se presenetiti. Najboljše, kar lahko naredimo zase, je, da se ne zapiramo v osamljenost, saj nas to vodi v nenehno pritoževanje, kje  in kaj nas boli, česa ne zmoremo več, ker leta tečejo in zakaj.

Za uspeh v letošnjem letu štejemo začetek delovanja  prostoferja, kamor se je za voznike aktivno vključilo 13 naših članov, ki se jim za njihovo pripravljenost in delo najlepše zahvaljujem. Prav tako dolgujemo zahvalo vsem vodjem sekcij, ki vztrajajo in bodo še, če jim bomo pri tem pomagali s svojo udeležbo pri dejavnostih prav vsi, ki nas kaj veseli.

Pozabimo za hip na čudne čase, ki nas s tesnobo, žalostjo strašijo, naj novi dnevi vsem, ki jih imamo radi, se z upanjem in zdravjem pozlatijo.”

 

Imenovano je bilo delovno predsedstvo. Podana so bila poročila blagajnika, tajnika, komisije za šport, komisije za kulturo, komisije za socialo,  programa Starejši za starejše, komisije za nadzor in komisije častnega razsodišča. Občni zbor je soglasno potrdil poročila vodij komisij za leto 2020 ter plane za leto 2021 po komisijah in finančno poročilo o poslovanju društva z zaključnim računom za leto 2020.

NADOMESTNE VOLITVE:
Predsednik predsedstva občnega zbora Dušan Jakopin nas je seznanil z naslednjimi dejstvi :
1. Blagajničarka Marija Jevnikar je odstopila s funkcije blagajničarke društva, zato občnemu zboru predlaga za novo blagajničarko Ano Popit.
2. Predsednica in članica nadzornega odbora Ivanka Novak in Cveta Jahič sta prosili za razrešitev s teh mest – predlagani sta novi članici Darinka Dolenšek in Marijana Povšič.
3. Predsednica in član častnega razsodišča Pavla Bužan in Srečko Križnik sta pokojna, zato sta predlagana za nova člana Alojz Rebernik in Irena Kadunc.

Dušan Jakopin je vse predlagane kandidate dal na glasovanje.
SKLEP : Občni zbor je soglasno potrdil predlagane kandidate in sicer:
– Blagajničarka : Ana Popit
– Članici nadzornega odbora : Darinka Dolenšek in Marijana Povšič
– Člana častnega razsodišča : Alojz Rebernik in Irena Kadunc.

 

PODELITEV ZAHVAL
ZDUS je prostovoljkam programa Starejši za starejše dodelil zahvale za prizadevnost in požrtvovalnost pri skrbi za sočloveka.

Zahvale je podelila predsednica Barica Kraljevski.
Prejele so jih : Ana Popit, Anica Janežič,  Anita Zakrajšek, Irena Kadunc,  Malči Višček, Mari Logar, Milica Smole, Milka Musar in  Olga Škarja.

 

 

Predsednica je podelila tudi zahvale DU Mirna:

–  Mariji Jevnikar 

–  Cveti Jahič
–  Ivanki Novak
–  Mariji Logar,

za dolgoletno in uspešno delo v društvu.

                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uradni del se je zaključil,  naš mešani pevski zbor  nam je zapel nekaj pesmi. Sledila je  zakuska, ki jo je pripravilo gostišče Prehrana “Pri Marjani.” Ob žlahtni kapljici in  glasbi ansambla Zimzelen,  smo se družili, zaplesali, kramljali  in se veselili.  Za vse, ki radi preizkušajo srečo pa je bil na razpolago bogat srečelov. Bilo je prijetno druženje,  hvala organizatorjem za ves trud in odlično organizacijo, z željo, da se razmere s covidom  enkrat za vselej  končajo, da zaživimo normalno življenje.

Mirna, 17.7. 2021

Pripravila in fotografirala : Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2.TOMAŽEV MEMORIAL V PETANKI

V lanskem juniju, ko smo se družili na prvem Tomaževem memorialu, smo si obljubili, da se bomo ponovno srečali. In obljubo smo držali. V toplem torkovem jutru, 22.06.2021 ob 8h, se nas je zbralo 12 ekip iz društev upokojencev bivše skupne občine Trebnje. Po kratkem uvodnem delu, minuti molka v spomin našemu Tomažu in pozdravu predsednice in župana, smo pohiteli z igranjem, saj nas je sonce že kar močno grelo. Za pravilen potek igre sta poskrbela člana ŠDP Trebnje Božo Kodrič in Miro Šalehar, za kar se jima v imenu vseh petankarjev iskreno zahvaljujem. Sledile so zmage, tudi brez porazov ni šlo. Rahlo utrujeni in še bolj pregreti in razgreti smo se zapeljali do Slovenske vasi, kjer je naša predsednica podelila medalje najboljšim trem ekipam. Kot dobri gostitelji smo vse razdelili med povabljene ekipe. Ob dobri hrani in prijetnem vzdušju je popoldne kar prehitro minilo. Resnično smo zaradi poznanih razlogov že zelo pogrešali taka druženja. Razšli smo se z obljubo, da se naslednje leto ob takem dogodku ponovno srečamo. Do takrat pa, upajmo, tudi še kdaj. Hvala vsem, ki ste se udeležili tega pomembnega dogodka in poskrbeli za njegovo izvedbo. Posebna zahvala pa vsem našim sponzorjem, ki ste nam omogočili, da smo memorial izpeljali v zadovoljstvo vseh udeležencev.

Mirna, 23.06.2021
Zapisala : Olga Škarja, foto Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SLOVENSKA BAKLA TUDI NA MIRNI

V soboto, 29.5. 2021, je na Mirno prispela slovenska bakla, ki predstavlja simbol povezovanja športnikov. Potuje po vseh slovenskih občinah. Zaključek poti bo v  Ravnah na Koroškem in sicer na dan, ko se bo v Tokiu prižgal olimpijski ogenj.

V veliko čast in ponos nam je bilo, da smo tudi športniki  DU Mirna sodelovali pri tem projektu. Kljub deževnemu vremenu smo jo  z veseljem in ponosom ponesli del poti po naši občini.  V zahvalo je vsak udeleženec prejel spominsko majico in zapestnico narejeno iz jekla, ki simbolizira jekleno voljo športnikov.

 

 

 

 

 

 

 

Mirna, 31.5. 2021 – Anica Janežič

Foto: Jan Gregorc

 

MEDGENERACIJSKO SODELOVANJU V ŠAHU

Letos mineva 20 let, odkar smo člani DU Mirna, na predlog in iniciativo Toneta Kotarja začeli s šahom na OŠ Mirna; kasneje smo bili pobudniki tudi za ponovno poučevanje šaha na OŠ Mokronog in kasneje tudi na OŠ Trebnje. Dosegali smo lepe uspehe, dolina se je šahovsko zelo, zelo dvignila.

Škoda bi bilo, da se začeto delo ne bi nadaljevalo. Tone Kotar in Cvetko Jakša sta zato sklenila, da vzameta v uk 6 najmlajših, 1. ali 2. razred ter 6 starejših, od 5-ega razreda naprej, da bomo imeli ekipi, ker upamo, da bo še kdaj normalna situacija in bodo še kašne tekme. Starejša ekipa je skoraj že zbrana, pri mlajših imamo nekako 3 predvidene, še 3 bomo s pomočjo učiteljic na OŠ še poskusili dobiti.
Treninge imamo ob petkih v klubu DU, ob 14-ih starejši, ob 16-ih mlajši.

Mirna, 3.5. 2021

učitelja Tone in Cvetko, foto: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

KADROVSKE SPREMEMBE V UPRAVNEM ODBORU

Z novim letom je na lastno željo prekinila z delom blagajničarke Jana Jevnikar.  Upravni odbor se ji je zahvalil za dolgoletno odgovorno  in dosledno vodenje.

JANI!

Je pridno in vestno naše številke usklajevala,

A, vsakomur je z veseljem informacije dajala,

Naukov finančnih smo vsi bili deležni

In za vse to, smo ji  zelo hvaležni!

 

 

 

 

Predajanje poslov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SREČNO NOVO LETO!

                                                             Prikaži izvorno sliko

     

Zlati časi bodo,

če sivino vsakdanjo

sami pozlatimo

s poštenim delom in dobroto,

ji s smehom vdihnemo lepoto

in s prijateljstvom iskrenim

nežnost, srečo, mir, toplino.

– Takih časov, zdravih časov –

  v novem letu si želimo.

Predsednica Barica Kraljevski

                                               

 

 

LIGA KEGLJAČEV

V letu 2019-2020, smo kegljačice našega društva Jelka Ostojić, Zdenka Oven, Milena Gregorčič  in Anica Janežič,  osvojile prvo mesto med ženskimi ekipami. Moški DU Mirna v omenjenem letu niso tekmovali.

Letošnjo ligo, ki se bo nadaljevala še v leto 2021 pa smo v isti sestavi začeli v mesecu septembru. Odigrale smo že dve tekmi z moškimi ekipami  in obe zmagale.

Upamo, da ne bo prevladal rek “Dober začetek, slab konec!”

Pridružite se nam, ne bo vam žal.

 

 

TURNIR V PETANKI, 08.09.2020

Jesenski topli dnevi so naklonjeni našim treningom, pa tudi tekmovanjem. Prav zato smo se odločili, da izvedemo tekmovanje dvojic po naključnem žrebu. 12 najbolj navdušenih in zagnanih članov se nas je kmalu po deveti uri zbralo na naših igriščih. Pripravili smo jih, uredili vso potrebno dokumentacijo, ki jo zahteva nova situacija v zvezi s covidom, izžrebali številke in začeli s tekmovanjem. Igrali smo 5 kol in skrbno zabeležili vse zmage in poraze. Prešteli in pregledali smo vse rezultate in že smo imeli zmagovalce. V piceriji Carmen smo po dobrem okrepčilu razdelili medalje, si čestitali za dosežene rezultate, predvsem pa za sodelovanje. Enotni smo si bili, da bomo v tej sezoni pripravili še eno tekmovanje. Sicer pa se vsak teden dve ekipi udeležujeta ligaške tekme veteranov Dolenjske in Bele Krajine, ki jih organizira Športno društvo petankarjev Trebnje. Zaključek bo v oktobru, ko bo, glede na vremenske razmere, po vsej verjetnosti tudi zaključek letošnje sezone.

Upamo, da nam bodo zdravstvene in ostale razmere dopuščale, da bomo s to dejavnostjo nadaljevali tudi naslednja leta.

Besedilo : Olga Škarja
Fotografija: Aco Živkov

 

 

POHODNA POT SPEČA LEPOTICA

Društvo upokojencev Mirna je skrbnik občinske pohodne poti z imenom
Pohodna pot Speča lepotica. Zavedamo se odgovornosti in zato smo s
financiranjem občine ter seveda tudi z veliko moralno podporo našega župana
poskrbeli za namestitev novih smerokazov, ki vse pohodnike usmerjajo na
daljšo ali krajšo varianto pohodne poti. Z deli smo pričeli že v lanskem letu.
Igor, Vanjo, Ivo, Janez , Aco in Olga smo počistili najbolj zaraščene dele poti.
Nadaljevali smo s celovito prenovo tabel. KOPO d.o.o. se je prijazno odzval na
našo prošnjo in s svojimi strokovnimi sodelavci v sodelovanju z občino izdelal
kvalitetne table. Tomaž Sladič in njegova ekipa je profesionalno dodala oznake,
da se res nihče ne more izgubiti. Ko je bilo vse pripravljeno, se je zgodila
CORONA in kar za nekaj časa odložila nadaljevanje našega dela. Sledilo je še
slabo deževno vreme, dopusti, vendar nam je uspelo. Igor, Olga, Jože in Aco
smo se potrudili in na lep sončen dan so bile table postavljene. Hvala vsem za
njihovo delo in prispevek k boljši označitvi in prepoznavnosti pohodne poti
Speča lepotica. Zahvaljujemo se tudi prijaznim domačinom, ki so nam na svojih
parcelah dovolili postaviti oznake. Čaka nas samo še malo večja akcija
ponovnega čiščenja najbolj kritičnih delov poti, kar pa nam ne predstavlja večjih
težav, saj bomo skupaj zmogli. Dokler bomo znali in hoteli stopiti skupaj, bomo
uspešni. V naše zadovoljstvo in v dobro vseh občanov in tudi ostalih
pohodnikov. Dobrodošli na novo označeni poti! Poskrbite zase in za svoje
zdravje, razgibajte se, na razglednih točkah na poti pa si poglejte, kako je tudi
pri nas lepo! Povabite svoje družinske člane, prijatelje, sodelavce. Srečno in
veliko užitkov na poti!
V začetku februarja Badmintonski klub Mirna organizira tradicionalni pohod v
spomin na našega sokrajana in prijatelja Matjaža Šemrova .
Zadnjo soboto v mesecu novembru bomo v spomin na našega predsednika in
ljubitelja pohodniških doživetij Tomaža Povšiča organizirali pohod po krajši
pohodni poti Speča lepotica. Tudi zaradi njegove velike želje po ureditvi te poti,
smo se potrudili in jo uredili. Vemo, da bi bil ponosen na nas. Pričakujemo, da
bo tudi ta pohod postal tradicionalen.
Tomaž in Matjaž sta pustila svoj pečat kraju z njunimi aktivnostmi na Mirni in
ljubeznijo do domačega kraja in naše mirnske doline.
Tekst : Olga Škarja
Slike : Olga Škarja in Igor Zaplotnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O B V E S T I L O -KORONA II.

 

TEKMOVANJE V KEGLJANJU S KROGLO NA VRVICI

Ekipi DU Mirna

DU Dole pri Litiji nas je prijazno povabilo na tekmovanje v kegljanju s kroglo na vrvici, za memorial Janka Pleterskega in Naceta Božiča. Vabilo smo z veseljem sprejeli in se ga 6.7. 2020 udeležili.

Po pozdravnem nagovoru, dobrodošlici in navodilih o tekmovanju so moške ekipe ostale na pokritem igrišču, ženske pa smo odšle na igrišče v neokrnjeni naravi, nato pa smo igrišča zamenjali. Po končanem tekmovanju so zmagovalci prejeli pokal, drugo in tretje uvrščeni pa priznanja. Žal je pokal ostal doma, tako v moški kot ženski ekipi. Naši ekipi pa sta osvojili, drugo mesto moški in tretje ženske. Važno je sodelovati, vsaka zmaga pa je sladka. Lepo se je bilo družiti, hvala organizatorjem za lepo izpeljane tekme.

Dole pri Litiji, 6.7. 2020

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Udeleženci tekmovanj

 

Jelka, dajmo!

 

 

 

 

 

 

 

 

TOMAŽEV MEMORIAL V PETANKI

Skupina petankarjev, ki je bila ustanovljena ob priliki praznovanja okrogle obletnice našega takratnega predsednika DU Mirna Tomaža Povšiča,  je na zadnji junijski dan letošnjega leta priredila memorial v petanki v spomin na našega soigralca in prijatelja Tomaža. Povabili smo ekipe iz DU bivše skupne občine Trebnje. Prijazno so se odzvali in sestavili smo 14 ekip. Zbrali smo se na naših igriščih pod mirnskim gradom v oblačnem in rahlo deževnem jutru. Kot bi tudi nebo vedelo, da nam je vsem, ki smo Tomaža poznali, se družili z njim in uživali v lepih  pa tudi težkih trenutkih hudo, da ga ni več z nami. Vodja petanke Dušan Herbst je pozdravil vse prisotne, se zahvalil Božu Kodriču za vodenje in spremljanje igre. Po končanih tekmah je vse povabil na malico v picerijo Carmen. Besedo je predal predsednici Barici Kraljevski, ki je vse pozdravila in nam zaželela veliko sreče.  S svojo navzočnostjo sta nas počastila tudi naš župan Dušan Skerbiš in podžupan Zoran Remic. Župan nas je , kot vedno, prijazno nagovoril in nas seznanil z aktualnimi dogodki v občini Mirna. Olga Škarja je na kratko predstavila začetke te zanimive igre, Tomažev neprecenljiv prispevek pri igranju in druženju. Pogrešamo njegov širok nasmeh, odobravanje ob zmagah, bodrenje ob porazih, skratka njegov pozitiven odnos do življenja in vseh ljudi. Hvaležni smo, da smo smeli toliko lepih trenutkov preživeti skupaj.

Z minuto molka smo se poklonili njegovemu spominu.

Sledila je še zahvala sponzorjem, ki so omogočili izvedbo tega dogodka.

Božo Kodrič iz ŠDP Trebnje nam je razložil pravila tekmovanja. In začelo se je. Vzdušje je bilo sproščeno, prijateljsko, tudi deževati je prenehalo. Sonce je ogrelo ozračje in tudi nas. V piceriji Carmen  sta predsednica Barica Kraljevski in župan Dušan Skerbiš podelila medalje prvim trem ekipam. Vsi smo bili zmagovalci. Pomembno je, da smo se družili, se spominjali preživetih tekmovanj in drugih dogodkov s Tomažem in si obljubili, da se naslednje leto ponovno srečamo na takem dogodku.

Hvala vsem, ki ste karkoli pripomogli k temu, da smo memorial uspešno izpeljali.

Zapisala : Olga Škarja,  slikala: Anica Janežič

Mirna, 03.07.2020

Udeleženci turnirja z županom in podžupanom Občine Mirna in predsednico DU Mirna

Igra se je začela

 

 

 

 

 

 

 

 

Zmagovalne ekipe – čestitke!

Vesela naša trojka

 

 

 

 

 

 

 

 

OBČNI ZBOR

V nedeljo, 16. februarja 2020, smo imeli v Društvu upokojencev Mirna redni letni občni zbor, ki so se ga udeležili tudi povabljeni gostje, in sicer predsednik PZDU Dolenjske in Bele Krajine Dušan Kraševec, župan občine Mirna Dušan Skerbiš, starešina LD Mirna Robert Pavlin pa se zbora zaradi obveznosti ni udeležil.

Za začetek je MePZ DU Mirna zapel tri pesmi, z minuto molka smo se spomnili članov, ki so umrli v preteklem letu. Pred začetkom uradnega dela občnega zbora je vodja policijskega okoliša Janez Mirtič predaval oz. opozoril na nevarnosti, ki nam pretijo doma in tudi izven doma. Z nazornimi primeri nam je na prijeten način približal kočljive situacije in rešitve zanje.

Predsednica Barica Kraljevski je predstavila delo v letu 2019 in načrtovane aktivnosti v letošnjem letu. Predstavila je spremembe statuta, ki predvideva tudi izvolitev podpredsednika društva, ki nadomešča predsednico ob njeni odsotnosti. Soglasno smo potrdili, da to mesto prevzame Tone Kotar. Sledila so poročila o delu v minulem letu. Delo je bilo na vseh področjih zelo korektno in uspešno. Vsa poročila in načrt dela so bila soglasno sprejeta.

Predsednik PZDU Dušan Kraševec nas je po pozdravu seznanil z dogodki na športnem, kulturnem in ustvarjalnem  področju na nivoju PZDU Dolenjske in Bele Krajine. Čestital je našim športnikom za izredne uspehe v minulem letu in jim enako zaželel tudi v prihodnje. Vsem članom želi še veliko uspehov, prijetnega druženja in veliko zdravja.

Župan Dušan Skerbiš je po pozdravu čestital za dobro opravljena dela na vseh področjih (sociala, kultura, šport …) in predstavil vizijo ureditve Mirne (gradnja blokov, vrtca, bazena, gradnja razglednega stolpa na Debencu, ureditev centra Mirne, gradnja doma DSO, soseska Zapuže, obvoznica) s projekcijo. V nadaljevanju je še pojasnil, da se z več ponudniki pogovarjajo o vzpostavitvi Prostoferja, ki bi v občini s sodelovanjem prostovoljcev projekta “Starejši za starejše” priskočil na pomoč starejšim ljudem, ki potrebujejo prevoze do zdravnika, trgovine …

Kot vsako leto so bila tudi letos podeljena priznanja. Za požrtvovalno delo v društvu so prejeli plaketo društva Milka Musar, Malči Višček in Fani Rozman. Športnika v letu 2019 pa sta Jelka Ostojić in Vanjo Golob, ki sta zbrala največ točk. Vsem nagrajencem ISKRENE ČESTITKE!

Mirna, 16.2. 2020

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SILVESTROVANJE

Tako kot vsako leto, smo tudi letos pohiteli z zaključkom leta. Odpeljali smo se v Krmelj, kjer smo se 13.12. 2019 v lokalu Prehrana “Pri Marjani”  poveselili.  Ob dobri hrani, petju, v veseli družbi, ob prijetnih zvokih ansambla Klemna Krežeta smo zaplesali in uživali v šaljivih igricah vse do jutranjih ur. Predsednica Barica Kraljevski nam je zaželela vse dobro v prihajajočem letu in se zadovoljni razšli.

Krmelj, 13.12. 2019

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAGREB IN MOSLAVINA

Sobota, 28.09.2019, je bil za DU Mirna spet poseben dan. S postanki v Trebnjem in Mirni peči se nas je 46 popotnikov zbralo na avtobusu, ki nas je popeljal v prestolnico naše sosede Hrvaške, Zagreb. Pred dvorano Vatroslava Lisinskega nas je pričakala lokalna vodička – Slovenka, gospa Marjeta, ki že 35 let živi v Zagrebu. In bilo je kaj videti in še več slišati – Sabor, Banske dvore, cerkev sv. Marka, Lotrščak, Kamnita vrata, katedralo, Gornji in Donji grad, tržnico Dolas, vožnjo z najkrajšo vzpenjačo….Podatkov o starejši zgodovini in tudi o današnjem času je bilo veliko, da jih naše,  že tako polne glave, skoraj niso mogle več sprejemati.  Preostalo nam je še malo prostega časa za počitek in seveda zasluženo kavico, ali kaj drugega, in že smo se peljali proti Moslavini, v vasico Šumečani. Tu nam je prijazno osebje družine Kezele pripravilo prisrčen sprejem z aperitivom in bogato kosilo z njihovimi kulinaričnimi dobrotami.  Za še prijetnejše vzdušje so poskrbeli glasbeniki s »starogradskimi melodijami«. Tudi plesalo se je. Sledil je še ogled kmetije z etno zbirko, po želji obisk njihove trgovine.  Seveda ni manjkala degustacija vin v kleti, sprehodili smo se  med gospodarskimi poslopji  in si ogledali  domače živali. Naš vodič nas je sklical še za »gasilsko« sliko, pa smo že bili na avtobusu.  Prešerno razpoloženi in polni novih, prijetnih vtisov, smo se zapeljali proti mejnemu prehodu in potem kar hitro naprej proti domu. Slišali smo še ideje za nove izlete, po domovini, pa tudi izven naših meja. Če nam bo dopuščalo zdravje, pa seveda tudi finance, se bomo na podobnih potovanjih še velikokrat srečevali.

Hvala vsem, ki so poskrbeli, da je bilo naše druženje tako popolno izpeljano in seveda zahvala tudi vsem udeležencem, da je bil dogodek sploh lahko izveden.

Se vidimo na naslednjem popotovanju!

Mirna, 29.09.2019

Pripravila :  Olga Škarja,  slikala : Milojka Vitez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJE O KROŽIŠČIH

24.09.2019 se nas je 23 najbolj vedoželjnih upokojencev zbralo na avtobusni postaji, od koder smo se odpeljali do Novega mesta, natančneje do Policijske uprave na Ljubljanski cesti. Na podlagi dogovora z našo Milico Smole sta nas prijazno pričakala g. Srečko Falkner in g. Aleš Piberčnik. G. Aleš nam je na preprost, slikovit in razumljiv način predstavil nove prometne znake, nam nazorno prikazal vožnjo po križiščih in krožiščih, nas opozoril na najbolj pogoste napake, ki jih kot vozniki največkrat zagrešimo.
Po izčrpnem predavanju in odgovorih na naša vprašanja nas je s kombijem zapeljal po krožiščih in nam še praktično razložil vožnjo po le-teh, pa tudi vključevanje na avtocesto in izvoz z le-te. Po končani vožnji smo izpolnili še kratek vprašalnik o zadovoljstvu s predstavitvijo, se odžejali in posladkali in že smo se vračali proti domu. Vsi smo bili enotnega mnenja, da je bila odločitev za to delavnico dobra ideja, da je bila odlično izpeljana. Verjamem, da nam bo vsem marsikdaj v veliko pomoč, kajti od opravljanja vozniškega izpita je preteklo že veliko časa, razmere se spreminjajo, znanja je potrebno obnoviti in dopolniti. Pa še nekaj smo opazili – drugačen, bolj sproščen in prijazen odnos do policistov, ni več tistega strahu in neprijetnega občutka ob srečanju. Hvala vsem, ki so pripomogli, da je bilo to srečanje organizirano in izpeljano. Vsekakor pa velja največja zahvala
policistoma, ki sta nas sprejela in nam približala nova in včasih že poznana znanja s področja prometnih predpisov.
Želimo, da bi se še srečevali , da bi bili deležni novih in tudi že znanih, pa mogoče pozabljenih znanj, s področja varovanja doma in sebe.

Mirna, 24.09.2019
Besedilo in sliki : Olga Škarja