Novi prispevki

 

PIKNIK ŠPORTNIKOV

V  sredo, 27.10. 2021, smo se  zbrali na pikniku športnikov, pri lovski koči v Zapužah. Prisotne je  pozdravila predsednica društva Barica Kraljevski. Zahvalila se je za dosežene odlične  rezultate, z željo, da smo še naprej tako uspešni.  Letos sta se na tekmovanju PZDU Dolenjske in Bele Krajine  povzpela na najvišjo stopničko ženska ekipa v petankanju in moška ekipa v balinanju, slednja pa je na  državnem tekmovanju osvojila odlično tretje mesto. Bravo in iskrene čestitke.

Organizacijo piknika je odlično izpeljal vodja športnikov Edo Novak. Dušan in Sandi sta poskrbela za odlično pečenko, Janez za muziko in za kostanj. Da pa niso bila naša grla suha pa so poskrbeli naši vrli športniki, ki se ukvarjajo tudi z vinogradništvom.  V prijetnem vzdušju ob ognju, kramljanju, glasbi, dobri hrani in pijači je čas kar prehitro minil. Preživeli smo lep dan in že čakamo na naslednje druženje.

Mirna, 27.10. 2021

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GOSTOVANJE MePZ DU MIRNA V RAVNEM DOLU

V soboto 9. oktobra smo se pevci in nekaj naših zvestih spremljevalcev odpeljali
proti Sodražici, točneje v manjši kraj Ravni Dol pod znamenito romarsko
cerkvijo Nova Štifta. Tam živi in ustvarja naš velik prijatelj in vsestranski
ustvarjalec Ivan Šega.
Kaj vse počne?
Napisal je 12 knjig, naslednja izide naslednje leto.
Je navdušen čebelar.

Je dober pevec – 25 let je pel v Partizanskem PZ v Ljubljani, sedaj poje v
kvartetu ZVON s Turjaka.
Sedaj se ukvarja celo z »uglasbitvijo« Trubarjevega nagovora in pravi, ko bo
uspelo bi to rad predstavil tudi v naši obnovljeni dvorani. Mi vsi, ki ga poznamo,
smo prepričani, da mu bo uspelo in radi ga bomo na Mirni sprejeli.
Njegovo največje delo pa je t.im. Maticova Etno Hiša – skrajšano MEH. V njej je
prikaz življenja in dela na ribniškem koncu v preteklosti – enkratna stvar. Sedaj
so ravno aktivnosti v toku, kaj s tem narediti? Bili so že obiski tudi tujcev, ki si to
ogledujejo, je pa velik interes tudi domačinov, da se zadeva reši preko
rokodelskega muzeja in seveda s pomočjo občine.
G. Šega nam je v začetku avgusta naredil dva literarna večera, podaril je kar
nekaj knjig pevcem in ostalim prisotnim, do njega pa smo imeli še eno posebno
obvezo: pri Etno hiši smo pred nekaj leti, po obisku Nove Štifte, že enkrat
nastopili – in to zelo slabo. Splošna ugotovitev je, da je bil popravni izpit
narejen z odliko. Prisotni so bili tudi predstavniki iz UO DU Sodražica in Ribnica,
oboji so nas povabili v naslednjem letu (če bo možno….); Ribničani so že
predlagali termin – prvi teden aprila. Lokalni novinar je dal pa novico o
gostovanju v Dolenjski list.
Ker sedanja generacija pevcev žal ostareva – ponovno pozivamo vse ljubitelje
petja, pisanja in/ali katerekoli kulturne dejavnosti – pridružite se! Škoda bi bilo,
da se ne bi tako razvita dejavnost nadaljevala.
Tone Kotar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOPUSTOVANJE NA BRAČU

Letos smo člani DU Mirna letovali na otoku  Braču.

Brač je srednjedalmatinski otok v Srednjem Jadranu. Najvišji vrh  otoka je Vidova gora, ki je z višino 778 m obenem tudi najvišji vrh na jadranskih otokih. Z gore se ponuja čudovit razgled na otok, sosednje otoke in polotok Pelješac.  Mi smo se zapeljali na to goro z avtobusom in občudovali vso to lepoto, ker je bilo prekrasno vreme.
Najprivlačnejša turistična kraja na otoku sta Bol in Supetar. Vse to smo si tudi od blizu pogledali. Z ladjico smo se peljali tudi na otok Šolta, imeli fish piknik, peli in plesali. Tu smo obiskali Slovenca-gostilničarja in zapeli nekaj slovenskih pesmi. Za ljubitelje živali je bil še organiziran izlet v živalski vrt.
Supetar je povezan s celino s trajektno linijo Split-Supetar.
Z nami je bila vedno dobro razpoložena animatorka Metka, ki je skrbela za vse športne aktivnosti in za naše dobro počutje.
Vsako jutro smo imeli telovadbo na obali, da smo si razmigali “stare” kosti.
Na programu so bile raznovrstne športne igre; pikado, prstomet, balinanje, lokostrelstvo, beer pong. Bila so še druga tekmovanja, npr. ples z baloni, ustvarjanje koreografije na znano pesem itd.
Vsak večer nas je zabaval duo Mali greh. Veliko smo plesali in se smejali šaljivim igricam.
Najboljši udeleženci iger ali tekem, so zadnji večer dobili Relaxove nagrade,
Tombole letos ni bilo, ker je zmanjkalo časa.
Po enem tednu smo se srečno vrnili domov z lepega dopusta.
Hvala vsem organizatorjem za prijetno druženje na čudovitem otoku Braču.
Besedilo in fotografije: Franja Zupan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LETNA SKUPŠČINA  IN SREČANJE ČLANOV 

Zaradi covid-a, smo imeli  letos letno skupščino združeno z družabnim srečanjem članov na prostem in sicer v soboto, 17.7. 2021, pri lovski koči v Zapužah pri Mirni. Vabljeni gostje: Dušan Kraševec – predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine – zaradi dopusta se je opravičil, Dušan Skerbiš – župan občine Mirna, Robert Pavlin – opravičil ga je tajnik LD, ker je na dopustu.  Z minuto molka smo se spomnili vseh preminulih članov društva.

Prisotne  je toplo pozdravila predsednica DU Mirna, Barica Kraljevski.

Citiram njen govor:

“Življenje je pravzaprav čudovita pustolovščina, čeprav je večkrat grenka. Zagotovo so najboljša stvar, ki se nam zgodi, ljudje, ki jih imamo radi. V teh časih, ko so nam na najrazličnejše načine onemogočali življenje, kakršnega smo bili vajeni, smo to še kako občutili. Zato je danes priložnost, da obudimo spomine na dobre stare čase, da se od srca nasmejemo, morda kako lepo zapojemo ali pa celo zaplešemo, če nam zdravje dopušča.

Za leto, ki je za nami in nam covid in vse v zvezi z njim, ni omogočil izpeljati občnega zbora društva, žal ne moremo navajati kakih posebnih dejavnosti, kar ni naša krivda. Pa saj ste prav gotovo vsi spremljali obvestila, prepovedi in omejevanje možnosti za kakršnekoli dejavnosti. Verjeli ali ne, vsi, ki smo se z maskami in razkužilom srečevali v klubu, smo z žalostjo in s strahom spremljali vedno nove omejitve. Pa vendar: ohranjanje pozitivnega pogleda na življene, svet in staranje nam podaljšuje življenja  za vrsto let enako kot zdravo življenje in humor. Smeh je začimba življenja, prav tako kot športne in intelektualne aktivnosti. Pomembno je iskati in deliti srečo zaradi svojih let in kljub svojim letom.

In temu se bomo v DU Mirna posvečali tudi v prihodnje, kolikor bodo le dopuščale razmere. Vabimo vas v športne sekcije, v pevski zbor, v literarni krožek, ki bo znova zaživel v jeseni, pa še kaj se bo našlo, morda bomo uspeli organizirati tudi kake izlete. Pustimo se presenetiti. Najboljše, kar lahko naredimo zase, je, da se ne zapiramo v osamljenost, saj nas to vodi v nenehno pritoževanje, kje  in kaj nas boli, česa ne zmoremo več, ker leta tečejo in zakaj.

Za uspeh v letošnjem letu štejemo začetek delovanja  prostoferja, kamor se je za voznike aktivno vključilo 13 naših članov, ki se jim za njihovo pripravljenost in delo najlepše zahvaljujem. Prav tako dolgujemo zahvalo vsem vodjem sekcij, ki vztrajajo in bodo še, če jim bomo pri tem pomagali s svojo udeležbo pri dejavnostih prav vsi, ki nas kaj veseli.

Pozabimo za hip na čudne čase, ki nas s tesnobo, žalostjo strašijo, naj novi dnevi vsem, ki jih imamo radi, se z upanjem in zdravjem pozlatijo.”

 

Imenovano je bilo delovno predsedstvo. Podana so bila poročila blagajnika, tajnika, komisije za šport, komisije za kulturo, komisije za socialo,  programa Starejši za starejše, komisije za nadzor in komisije častnega razsodišča. Občni zbor je soglasno potrdil poročila vodij komisij za leto 2020 ter plane za leto 2021 po komisijah in finančno poročilo o poslovanju društva z zaključnim računom za leto 2020.

NADOMESTNE VOLITVE:
Predsednik predsedstva občnega zbora Dušan Jakopin nas je seznanil z naslednjimi dejstvi :
1. Blagajničarka Marija Jevnikar je odstopila s funkcije blagajničarke društva, zato občnemu zboru predlaga za novo blagajničarko Ano Popit.
2. Predsednica in članica nadzornega odbora Ivanka Novak in Cveta Jahič sta prosili za razrešitev s teh mest – predlagani sta novi članici Darinka Dolenšek in Marijana Povšič.
3. Predsednica in član častnega razsodišča Pavla Bužan in Srečko Križnik sta pokojna, zato sta predlagana za nova člana Alojz Rebernik in Irena Kadunc.

Dušan Jakopin je vse predlagane kandidate dal na glasovanje.
SKLEP : Občni zbor je soglasno potrdil predlagane kandidate in sicer:
– Blagajničarka : Ana Popit
– Članici nadzornega odbora : Darinka Dolenšek in Marijana Povšič
– Člana častnega razsodišča : Alojz Rebernik in Irena Kadunc.

 

PODELITEV ZAHVAL
ZDUS je prostovoljkam programa Starejši za starejše dodelil zahvale za prizadevnost in požrtvovalnost pri skrbi za sočloveka.

Zahvale je podelila predsednica Barica Kraljevski.
Prejele so jih : Ana Popit, Anica Janežič,  Anita Zakrajšek, Irena Kadunc,  Malči Višček, Mari Logar, Milica Smole, Milka Musar in  Olga Škarja.

 

 

Predsednica je podelila tudi zahvale DU Mirna:

–  Mariji Jevnikar 

–  Cveti Jahič
–  Ivanki Novak
–  Mariji Logar,

za dolgoletno in uspešno delo v društvu.

                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uradni del se je zaključil,  naš mešani pevski zbor  nam je zapel nekaj pesmi. Sledila je  zakuska, ki jo je pripravilo gostišče Prehrana “Pri Marjani.” Ob žlahtni kapljici in  glasbi ansambla Zimzelen,  smo se družili, zaplesali, kramljali  in se veselili.  Za vse, ki radi preizkušajo srečo pa je bil na razpolago bogat srečelov. Bilo je prijetno druženje,  hvala organizatorjem za ves trud in odlično organizacijo, z željo, da se razmere s covidom  enkrat za vselej  končajo, da zaživimo normalno življenje.

Mirna, 17.7. 2021

Pripravila in fotografirala : Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2.TOMAŽEV MEMORIAL V PETANKI

V lanskem juniju, ko smo se družili na prvem Tomaževem memorialu, smo si obljubili, da se bomo ponovno srečali. In obljubo smo držali. V toplem torkovem jutru, 22.06.2021 ob 8h, se nas je zbralo 12 ekip iz društev upokojencev bivše skupne občine Trebnje. Po kratkem uvodnem delu, minuti molka v spomin našemu Tomažu in pozdravu predsednice in župana, smo pohiteli z igranjem, saj nas je sonce že kar močno grelo. Za pravilen potek igre sta poskrbela člana ŠDP Trebnje Božo Kodrič in Miro Šalehar, za kar se jima v imenu vseh petankarjev iskreno zahvaljujem. Sledile so zmage, tudi brez porazov ni šlo. Rahlo utrujeni in še bolj pregreti in razgreti smo se zapeljali do Slovenske vasi, kjer je naša predsednica podelila medalje najboljšim trem ekipam. Kot dobri gostitelji smo vse razdelili med povabljene ekipe. Ob dobri hrani in prijetnem vzdušju je popoldne kar prehitro minilo. Resnično smo zaradi poznanih razlogov že zelo pogrešali taka druženja. Razšli smo se z obljubo, da se naslednje leto ob takem dogodku ponovno srečamo. Do takrat pa, upajmo, tudi še kdaj. Hvala vsem, ki ste se udeležili tega pomembnega dogodka in poskrbeli za njegovo izvedbo. Posebna zahvala pa vsem našim sponzorjem, ki ste nam omogočili, da smo memorial izpeljali v zadovoljstvo vseh udeležencev.

Mirna, 23.06.2021
Zapisala : Olga Škarja, foto Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SLOVENSKA BAKLA TUDI NA MIRNI

V soboto, 29.5. 2021, je na Mirno prispela slovenska bakla, ki predstavlja simbol povezovanja športnikov. Potuje po vseh slovenskih občinah. Zaključek poti bo v  Ravnah na Koroškem in sicer na dan, ko se bo v Tokiu prižgal olimpijski ogenj.

V veliko čast in ponos nam je bilo, da smo tudi športniki  DU Mirna sodelovali pri tem projektu. Kljub deževnemu vremenu smo jo  z veseljem in ponosom ponesli del poti po naši občini.  V zahvalo je vsak udeleženec prejel spominsko majico in zapestnico narejeno iz jekla, ki simbolizira jekleno voljo športnikov.

 

 

 

 

 

 

 

Mirna, 31.5. 2021 – Anica Janežič

Foto: Jan Gregorc

 

MEDGENERACIJSKO SODELOVANJU V ŠAHU

Letos mineva 20 let, odkar smo člani DU Mirna, na predlog in iniciativo Toneta Kotarja začeli s šahom na OŠ Mirna; kasneje smo bili pobudniki tudi za ponovno poučevanje šaha na OŠ Mokronog in kasneje tudi na OŠ Trebnje. Dosegali smo lepe uspehe, dolina se je šahovsko zelo, zelo dvignila.

Škoda bi bilo, da se začeto delo ne bi nadaljevalo. Tone Kotar in Cvetko Jakša sta zato sklenila, da vzameta v uk 6 najmlajših, 1. ali 2. razred ter 6 starejših, od 5-ega razreda naprej, da bomo imeli ekipi, ker upamo, da bo še kdaj normalna situacija in bodo še kašne tekme. Starejša ekipa je skoraj že zbrana, pri mlajših imamo nekako 3 predvidene, še 3 bomo s pomočjo učiteljic na OŠ še poskusili dobiti.
Treninge imamo ob petkih v klubu DU, ob 14-ih starejši, ob 16-ih mlajši.

Mirna, 3.5. 2021

učitelja Tone in Cvetko, foto: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

KADROVSKE SPREMEMBE V UPRAVNEM ODBORU

Z novim letom je na lastno željo prekinila z delom blagajničarke Jana Jevnikar.  Upravni odbor se ji je zahvalil za dolgoletno odgovorno  in dosledno vodenje.

JANI!

Je pridno in vestno naše številke usklajevala,

A, vsakomur je z veseljem informacije dajala,

Naukov finančnih smo vsi bili deležni

In za vse to, smo ji  zelo hvaležni!

 

 

 

 

Predajanje poslov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SREČNO NOVO LETO!

                                                             Prikaži izvorno sliko

     

Zlati časi bodo,

če sivino vsakdanjo

sami pozlatimo

s poštenim delom in dobroto,

ji s smehom vdihnemo lepoto

in s prijateljstvom iskrenim

nežnost, srečo, mir, toplino.

– Takih časov, zdravih časov –

  v novem letu si želimo.

Predsednica Barica Kraljevski

                                               

 

 

LIGA KEGLJAČEV

V letu 2019-2020, smo kegljačice našega društva Jelka Ostojić, Zdenka Oven, Milena Gregorčič  in Anica Janežič,  osvojile prvo mesto med ženskimi ekipami. Moški DU Mirna v omenjenem letu niso tekmovali.

Letošnjo ligo, ki se bo nadaljevala še v leto 2021 pa smo v isti sestavi začeli v mesecu septembru. Odigrale smo že dve tekmi z moškimi ekipami  in obe zmagale.

Upamo, da ne bo prevladal rek “Dober začetek, slab konec!”

Pridružite se nam, ne bo vam žal.

 

 

TURNIR V PETANKI, 08.09.2020

Jesenski topli dnevi so naklonjeni našim treningom, pa tudi tekmovanjem. Prav zato smo se odločili, da izvedemo tekmovanje dvojic po naključnem žrebu. 12 najbolj navdušenih in zagnanih članov se nas je kmalu po deveti uri zbralo na naših igriščih. Pripravili smo jih, uredili vso potrebno dokumentacijo, ki jo zahteva nova situacija v zvezi s covidom, izžrebali številke in začeli s tekmovanjem. Igrali smo 5 kol in skrbno zabeležili vse zmage in poraze. Prešteli in pregledali smo vse rezultate in že smo imeli zmagovalce. V piceriji Carmen smo po dobrem okrepčilu razdelili medalje, si čestitali za dosežene rezultate, predvsem pa za sodelovanje. Enotni smo si bili, da bomo v tej sezoni pripravili še eno tekmovanje. Sicer pa se vsak teden dve ekipi udeležujeta ligaške tekme veteranov Dolenjske in Bele Krajine, ki jih organizira Športno društvo petankarjev Trebnje. Zaključek bo v oktobru, ko bo, glede na vremenske razmere, po vsej verjetnosti tudi zaključek letošnje sezone.

Upamo, da nam bodo zdravstvene in ostale razmere dopuščale, da bomo s to dejavnostjo nadaljevali tudi naslednja leta.

Besedilo : Olga Škarja
Fotografija: Aco Živkov

 

 

POHODNA POT SPEČA LEPOTICA

Društvo upokojencev Mirna je skrbnik občinske pohodne poti z imenom
Pohodna pot Speča lepotica. Zavedamo se odgovornosti in zato smo s
financiranjem občine ter seveda tudi z veliko moralno podporo našega župana
poskrbeli za namestitev novih smerokazov, ki vse pohodnike usmerjajo na
daljšo ali krajšo varianto pohodne poti. Z deli smo pričeli že v lanskem letu.
Igor, Vanjo, Ivo, Janez , Aco in Olga smo počistili najbolj zaraščene dele poti.
Nadaljevali smo s celovito prenovo tabel. KOPO d.o.o. se je prijazno odzval na
našo prošnjo in s svojimi strokovnimi sodelavci v sodelovanju z občino izdelal
kvalitetne table. Tomaž Sladič in njegova ekipa je profesionalno dodala oznake,
da se res nihče ne more izgubiti. Ko je bilo vse pripravljeno, se je zgodila
CORONA in kar za nekaj časa odložila nadaljevanje našega dela. Sledilo je še
slabo deževno vreme, dopusti, vendar nam je uspelo. Igor, Olga, Jože in Aco
smo se potrudili in na lep sončen dan so bile table postavljene. Hvala vsem za
njihovo delo in prispevek k boljši označitvi in prepoznavnosti pohodne poti
Speča lepotica. Zahvaljujemo se tudi prijaznim domačinom, ki so nam na svojih
parcelah dovolili postaviti oznake. Čaka nas samo še malo večja akcija
ponovnega čiščenja najbolj kritičnih delov poti, kar pa nam ne predstavlja večjih
težav, saj bomo skupaj zmogli. Dokler bomo znali in hoteli stopiti skupaj, bomo
uspešni. V naše zadovoljstvo in v dobro vseh občanov in tudi ostalih
pohodnikov. Dobrodošli na novo označeni poti! Poskrbite zase in za svoje
zdravje, razgibajte se, na razglednih točkah na poti pa si poglejte, kako je tudi
pri nas lepo! Povabite svoje družinske člane, prijatelje, sodelavce. Srečno in
veliko užitkov na poti!
V začetku februarja Badmintonski klub Mirna organizira tradicionalni pohod v
spomin na našega sokrajana in prijatelja Matjaža Šemrova .
Zadnjo soboto v mesecu novembru bomo v spomin na našega predsednika in
ljubitelja pohodniških doživetij Tomaža Povšiča organizirali pohod po krajši
pohodni poti Speča lepotica. Tudi zaradi njegove velike želje po ureditvi te poti,
smo se potrudili in jo uredili. Vemo, da bi bil ponosen na nas. Pričakujemo, da
bo tudi ta pohod postal tradicionalen.
Tomaž in Matjaž sta pustila svoj pečat kraju z njunimi aktivnostmi na Mirni in
ljubeznijo do domačega kraja in naše mirnske doline.
Tekst : Olga Škarja
Slike : Olga Škarja in Igor Zaplotnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O B V E S T I L O -KORONA II.

 

TEKMOVANJE V KEGLJANJU S KROGLO NA VRVICI

Ekipi DU Mirna

DU Dole pri Litiji nas je prijazno povabilo na tekmovanje v kegljanju s kroglo na vrvici, za memorial Janka Pleterskega in Naceta Božiča. Vabilo smo z veseljem sprejeli in se ga 6.7. 2020 udeležili.

Po pozdravnem nagovoru, dobrodošlici in navodilih o tekmovanju so moške ekipe ostale na pokritem igrišču, ženske pa smo odšle na igrišče v neokrnjeni naravi, nato pa smo igrišča zamenjali. Po končanem tekmovanju so zmagovalci prejeli pokal, drugo in tretje uvrščeni pa priznanja. Žal je pokal ostal doma, tako v moški kot ženski ekipi. Naši ekipi pa sta osvojili, drugo mesto moški in tretje ženske. Važno je sodelovati, vsaka zmaga pa je sladka. Lepo se je bilo družiti, hvala organizatorjem za lepo izpeljane tekme.

Dole pri Litiji, 6.7. 2020

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Udeleženci tekmovanj

 

Jelka, dajmo!

 

 

 

 

 

 

 

 

TOMAŽEV MEMORIAL V PETANKI

Skupina petankarjev, ki je bila ustanovljena ob priliki praznovanja okrogle obletnice našega takratnega predsednika DU Mirna Tomaža Povšiča,  je na zadnji junijski dan letošnjega leta priredila memorial v petanki v spomin na našega soigralca in prijatelja Tomaža. Povabili smo ekipe iz DU bivše skupne občine Trebnje. Prijazno so se odzvali in sestavili smo 14 ekip. Zbrali smo se na naših igriščih pod mirnskim gradom v oblačnem in rahlo deževnem jutru. Kot bi tudi nebo vedelo, da nam je vsem, ki smo Tomaža poznali, se družili z njim in uživali v lepih  pa tudi težkih trenutkih hudo, da ga ni več z nami. Vodja petanke Dušan Herbst je pozdravil vse prisotne, se zahvalil Božu Kodriču za vodenje in spremljanje igre. Po končanih tekmah je vse povabil na malico v picerijo Carmen. Besedo je predal predsednici Barici Kraljevski, ki je vse pozdravila in nam zaželela veliko sreče.  S svojo navzočnostjo sta nas počastila tudi naš župan Dušan Skerbiš in podžupan Zoran Remic. Župan nas je , kot vedno, prijazno nagovoril in nas seznanil z aktualnimi dogodki v občini Mirna. Olga Škarja je na kratko predstavila začetke te zanimive igre, Tomažev neprecenljiv prispevek pri igranju in druženju. Pogrešamo njegov širok nasmeh, odobravanje ob zmagah, bodrenje ob porazih, skratka njegov pozitiven odnos do življenja in vseh ljudi. Hvaležni smo, da smo smeli toliko lepih trenutkov preživeti skupaj.

Z minuto molka smo se poklonili njegovemu spominu.

Sledila je še zahvala sponzorjem, ki so omogočili izvedbo tega dogodka.

Božo Kodrič iz ŠDP Trebnje nam je razložil pravila tekmovanja. In začelo se je. Vzdušje je bilo sproščeno, prijateljsko, tudi deževati je prenehalo. Sonce je ogrelo ozračje in tudi nas. V piceriji Carmen  sta predsednica Barica Kraljevski in župan Dušan Skerbiš podelila medalje prvim trem ekipam. Vsi smo bili zmagovalci. Pomembno je, da smo se družili, se spominjali preživetih tekmovanj in drugih dogodkov s Tomažem in si obljubili, da se naslednje leto ponovno srečamo na takem dogodku.

Hvala vsem, ki ste karkoli pripomogli k temu, da smo memorial uspešno izpeljali.

Zapisala : Olga Škarja,  slikala: Anica Janežič

Mirna, 03.07.2020

Udeleženci turnirja z županom in podžupanom Občine Mirna in predsednico DU Mirna

Igra se je začela

 

 

 

 

 

 

 

 

Zmagovalne ekipe – čestitke!

Vesela naša trojka

 

 

 

 

 

 

 

 

OBČNI ZBOR

V nedeljo, 16. februarja 2020, smo imeli v Društvu upokojencev Mirna redni letni občni zbor, ki so se ga udeležili tudi povabljeni gostje, in sicer predsednik PZDU Dolenjske in Bele Krajine Dušan Kraševec, župan občine Mirna Dušan Skerbiš, starešina LD Mirna Robert Pavlin pa se zbora zaradi obveznosti ni udeležil.

Za začetek je MePZ DU Mirna zapel tri pesmi, z minuto molka smo se spomnili članov, ki so umrli v preteklem letu. Pred začetkom uradnega dela občnega zbora je vodja policijskega okoliša Janez Mirtič predaval oz. opozoril na nevarnosti, ki nam pretijo doma in tudi izven doma. Z nazornimi primeri nam je na prijeten način približal kočljive situacije in rešitve zanje.

Predsednica Barica Kraljevski je predstavila delo v letu 2019 in načrtovane aktivnosti v letošnjem letu. Predstavila je spremembe statuta, ki predvideva tudi izvolitev podpredsednika društva, ki nadomešča predsednico ob njeni odsotnosti. Soglasno smo potrdili, da to mesto prevzame Tone Kotar. Sledila so poročila o delu v minulem letu. Delo je bilo na vseh področjih zelo korektno in uspešno. Vsa poročila in načrt dela so bila soglasno sprejeta.

Predsednik PZDU Dušan Kraševec nas je po pozdravu seznanil z dogodki na športnem, kulturnem in ustvarjalnem  področju na nivoju PZDU Dolenjske in Bele Krajine. Čestital je našim športnikom za izredne uspehe v minulem letu in jim enako zaželel tudi v prihodnje. Vsem članom želi še veliko uspehov, prijetnega druženja in veliko zdravja.

Župan Dušan Skerbiš je po pozdravu čestital za dobro opravljena dela na vseh področjih (sociala, kultura, šport …) in predstavil vizijo ureditve Mirne (gradnja blokov, vrtca, bazena, gradnja razglednega stolpa na Debencu, ureditev centra Mirne, gradnja doma DSO, soseska Zapuže, obvoznica) s projekcijo. V nadaljevanju je še pojasnil, da se z več ponudniki pogovarjajo o vzpostavitvi Prostoferja, ki bi v občini s sodelovanjem prostovoljcev projekta “Starejši za starejše” priskočil na pomoč starejšim ljudem, ki potrebujejo prevoze do zdravnika, trgovine …

Kot vsako leto so bila tudi letos podeljena priznanja. Za požrtvovalno delo v društvu so prejeli plaketo društva Milka Musar, Malči Višček in Fani Rozman. Športnika v letu 2019 pa sta Jelka Ostojić in Vanjo Golob, ki sta zbrala največ točk. Vsem nagrajencem ISKRENE ČESTITKE!

Mirna, 16.2. 2020

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SILVESTROVANJE

Tako kot vsako leto, smo tudi letos pohiteli z zaključkom leta. Odpeljali smo se v Krmelj, kjer smo se 13.12. 2019 v lokalu Prehrana “Pri Marjani”  poveselili.  Ob dobri hrani, petju, v veseli družbi, ob prijetnih zvokih ansambla Klemna Krežeta smo zaplesali in uživali v šaljivih igricah vse do jutranjih ur. Predsednica Barica Kraljevski nam je zaželela vse dobro v prihajajočem letu in se zadovoljni razšli.

Krmelj, 13.12. 2019

Pripravila in slikala: Anica Janežič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAGREB IN MOSLAVINA

Sobota, 28.09.2019, je bil za DU Mirna spet poseben dan. S postanki v Trebnjem in Mirni peči se nas je 46 popotnikov zbralo na avtobusu, ki nas je popeljal v prestolnico naše sosede Hrvaške, Zagreb. Pred dvorano Vatroslava Lisinskega nas je pričakala lokalna vodička – Slovenka, gospa Marjeta, ki že 35 let živi v Zagrebu. In bilo je kaj videti in še več slišati – Sabor, Banske dvore, cerkev sv. Marka, Lotrščak, Kamnita vrata, katedralo, Gornji in Donji grad, tržnico Dolas, vožnjo z najkrajšo vzpenjačo….Podatkov o starejši zgodovini in tudi o današnjem času je bilo veliko, da jih naše,  že tako polne glave, skoraj niso mogle več sprejemati.  Preostalo nam je še malo prostega časa za počitek in seveda zasluženo kavico, ali kaj drugega, in že smo se peljali proti Moslavini, v vasico Šumečani. Tu nam je prijazno osebje družine Kezele pripravilo prisrčen sprejem z aperitivom in bogato kosilo z njihovimi kulinaričnimi dobrotami.  Za še prijetnejše vzdušje so poskrbeli glasbeniki s »starogradskimi melodijami«. Tudi plesalo se je. Sledil je še ogled kmetije z etno zbirko, po želji obisk njihove trgovine.  Seveda ni manjkala degustacija vin v kleti, sprehodili smo se  med gospodarskimi poslopji  in si ogledali  domače živali. Naš vodič nas je sklical še za »gasilsko« sliko, pa smo že bili na avtobusu.  Prešerno razpoloženi in polni novih, prijetnih vtisov, smo se zapeljali proti mejnemu prehodu in potem kar hitro naprej proti domu. Slišali smo še ideje za nove izlete, po domovini, pa tudi izven naših meja. Če nam bo dopuščalo zdravje, pa seveda tudi finance, se bomo na podobnih potovanjih še velikokrat srečevali.

Hvala vsem, ki so poskrbeli, da je bilo naše druženje tako popolno izpeljano in seveda zahvala tudi vsem udeležencem, da je bil dogodek sploh lahko izveden.

Se vidimo na naslednjem popotovanju!

Mirna, 29.09.2019

Pripravila :  Olga Škarja,  slikala : Milojka Vitez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJE O KROŽIŠČIH

24.09.2019 se nas je 23 najbolj vedoželjnih upokojencev zbralo na avtobusni postaji, od koder smo se odpeljali do Novega mesta, natančneje do Policijske uprave na Ljubljanski cesti. Na podlagi dogovora z našo Milico Smole sta nas prijazno pričakala g. Srečko Falkner in g. Aleš Piberčnik. G. Aleš nam je na preprost, slikovit in razumljiv način predstavil nove prometne znake, nam nazorno prikazal vožnjo po križiščih in krožiščih, nas opozoril na najbolj pogoste napake, ki jih kot vozniki največkrat zagrešimo.
Po izčrpnem predavanju in odgovorih na naša vprašanja nas je s kombijem zapeljal po krožiščih in nam še praktično razložil vožnjo po le-teh, pa tudi vključevanje na avtocesto in izvoz z le-te. Po končani vožnji smo izpolnili še kratek vprašalnik o zadovoljstvu s predstavitvijo, se odžejali in posladkali in že smo se vračali proti domu. Vsi smo bili enotnega mnenja, da je bila odločitev za to delavnico dobra ideja, da je bila odlično izpeljana. Verjamem, da nam bo vsem marsikdaj v veliko pomoč, kajti od opravljanja vozniškega izpita je preteklo že veliko časa, razmere se spreminjajo, znanja je potrebno obnoviti in dopolniti. Pa še nekaj smo opazili – drugačen, bolj sproščen in prijazen odnos do policistov, ni več tistega strahu in neprijetnega občutka ob srečanju. Hvala vsem, ki so pripomogli, da je bilo to srečanje organizirano in izpeljano. Vsekakor pa velja največja zahvala
policistoma, ki sta nas sprejela in nam približala nova in včasih že poznana znanja s področja prometnih predpisov.
Želimo, da bi se še srečevali , da bi bili deležni novih in tudi že znanih, pa mogoče pozabljenih znanj, s področja varovanja doma in sebe.

Mirna, 24.09.2019
Besedilo in sliki : Olga Škarja