Prispevki – arhiv

TRADICIONALNO SREČANJE UPOKOJENCEV 

Leto se je obrnilo in zopet je prišel čas rezerviran za naše srečanje. Zbrali smo se v  soboto, 22.6. 2019,  ob 14. uri, pri lovski koči v Zapužah pri Mirni.  Bil je slab začetek, saj se je ravno v tem času razbesnela huda nevihta.  Pregovor pravi slab začetek – dober konec in res je bilo tako.

Podpredsednik društva Tone Kotar je opravičil predsednika Tomaža Povšiča, ker se ni mogel udeležiti srečanja, pozdravil  prisotne in jim zaželel  dobrodošlico in lepo praznovanje.

S strani Občine Mirna se je vabilu odzval podžupan Zoran Remic. Prisotne je prav lepo pozdravil, jih na kratko  seznanil  z uspehi,  ter nas povabil na Osrednjo prireditev v počastitev občinskega praznika, ki bo v četrtek, 27.6. 2019, v domu Partizan in v soboto 29.6. 2019 na tradicionalno srečanje OO ZZB za vrednote NOB, ki bo ob 11. uri  na Debencu.

Sledila je  zakuska, ki jo je pripravilo gostišče »Pri Francki«. Ob žlahtni kapljici in  glasbi ansambla Zimzelen, smo se družili, zaplesali, kramljali  in se veselili.  Za vse, ki radi preizkušajo srečo pa je bil na razpolago bogat srečelov. Že se veselimo naslednjega snidenja.

Mirna, 26.6. 2019

Pripravila in slikala: Anica Janežič

IZLET NA VESELO GORO

7.6.2019, smo imeli izlet za člane nad 80 let. Zbrali smo na železniški postaji Mirna ob 10.00 uri. Popeljali smo se na Veselo goro, kjer nas je pričakal Janez Kvaternik oblečen lepo v viteza in nam skozi zanimivo razlago razkazal ohranjeno zbirko oklepov, orožja in tudi tiskalnico denarja in knjig. Z zanimanjem smo si ogledovali ta muzej in se čudili nekateri domačini, da so šele prvič v tem zanimivem gradu. Na koncu ogleda smo nazdravili s kozarčkom žganega in malim prigrizkom.
Od tu smo se odpravili v Drago na turistično kmetijo Možina na kosilo. Pozdravit nas je prišel tudi g.Skerbiš Dušan, župan občine Mirna. Med veselim klepetom nas je s svojo frajtonarico zabavala ga. Slavka Pirc. S polnimi trebuščki  smo tudi sami zapeli, še posebno lepo je zapel Miro in nič ni zaostajala Marija Kovač z lepo domačo ljubezensko pesmico.
Zadovoljni smo se poslovili in upam, da izlet ni bil prenaporen in, da se naslednjič zopet podamo na krajši izlet. Hvala članom UO za pomoč pri prevozu, še posebno pa predsedniku g.Tomažu Povšiču za prijazne besede in podporo.
Mirna, 7.6. 2019
Besedilo: Milica Smole, foto: Olga Škarja

Ogled graščine na Veseli gori

Klati vitez o zanimivostih grada

Predsednik DU Mirna in župan Občine Mirna

Slastno kosilo

DRUŽABNI PETANKARSKI TURNIR NA MIRNI

V petek, 31.05.2019 ob 9. uri, smo mirenski petankarji na pobudo našega vodje Dušana Herbsta, organizirali prvi družabni turnir v petankanju. Povabili smo igralce iz sosednjih društev upokojencev bivše občine Trebnje. Odziv je bil zadovoljiv – zbralo se nas je 12 ekip. Igrali smo z ekipami 3 igralcev ali igralk in mešano.  Po prijavi in sestavi vrstnega reda tekmovanja nas je pozdravil vodja in glavni organizator  Dušan Herbst in seveda naš predsednik DU Mirna Tomaž Povšič. Oba sta se zahvalila za številčno udeležbo in vsem zaželela dobre mete. In potem se je začelo. Igrali smo štiri tekme. Vzdušje je bilo tekmovalno, vendar sproščeno in prijateljsko.  Verjetno je na to vplivalo tudi ugodno vreme. Po dolgem in turobnem času nam je bil naklonjen  prijeten sončen dan, tako  da smo s tekmovanjem hitro zaključili. Sledilo je še kosilo v gostišču Na Obali in podelitev medalj najboljšim.  Vsi smo bili dobri. Pomembno je, da smo se zbrali, se družili in da bomo tako še nadaljevali. Naj nam bo dano še veliko takih dogodkov!

V imenu celotne ekipe se zahvaljujem našemu županu g. Dušanu Skerbišu, ki nam je dal na razpolago ta idilični prostor, na katerem smo si uredili igrišča.  Hvala tudi predsedniku DU Mirna Tomažu Povšiču za vso podporo in pomoč. Posebno pa se zahvaljujem podjetjem  PRESAD d.o.o., Mirna, DANA Industrijska prodajalna Andrej Jamšek s.p., Mirna, Pekarna Bistrica in mlin Grebenc, Optima Šentrupert d.o.o. za vse dobrote, ki so jih prispevali, da je bilo naše srečanje še bolj prijetno. Iskrena hvala Božu Kodriču in Mileni Starešinič iz Kluba petankarjev Trebnje, ki sta poskrbela, da je tekmovanje po švicarskem sistemu potekalo po predpisih in brez zapletov. Hvala tudi vsem našim članom in članicam za prispevke v hrani, pijači in seveda za pomoč pri izvedbi tega srečanja. Zahvala tudi našemu gasilskemu društvu, ki nam je posodilo mize in klopi, da smo lahko nanje zložili vse dobrote in se odpočili. Se vidimo na naslednjem turnirju!

Mirna, 03.06.2019

Besedilo : Olga Škarja, fotografije : Božo Kodrič

KONCERT MePZ DU MIRNA

Pesem nas združuje in pomlajuje. MePZ DU Mirna praznuje 20 – letnico. Pridite in se veselite z njimi. Oglejte si vabilo na spodnji povezavi.

plakat 20 let _a4_

          R A Š I C A

Od kar hodimo na pohodniške izlete, se je prvič zgodilo, da smo začeli v dežju. Ker nismo iz »cukra«, nihče ni pomislil, da bi se odpovedal turi. Zaščitili smo se z dežniki, palerinami in anoraki ter se po široki gozdni poti, 3.4. 2019, povzpeli do Mengeške koče.

Ne vem ali je fronta prehitevala ali zamujala, toda po vseh petih vremenskih napovedih, ki jih je pregledal Darko, ne bi smelo še deževati, saj so bile padavine napovedane šele za popoldne. Ah, ti vremenarji. Kljub temu smo po  grebenski poti lepo napredovali proti Rašici. Potem pa so deževne kaplje postajale vse redkejše, dokler niso čisto ponehale, megle so se dvignile in sonce je sramežljivo pokukalo izza oblakov.  Na razglednem stolpu na Rašici, oz. Vrhu Slavka Kosca, kot ga tudi imenujejo, smo že opazovali kraje in gore v okolici.  Pred Domom Rašiške čete, smo se  prijetno greli na soncu. Privoščili smo si njihove dobrote, se fotografirali in veselo klepetali. Prehitro je bilo treba v dolino.

Poslovili smo se od petih prijateljev, ki so odšli proti Trzinu, ostali smo se  spustili do kraja Rašica, kjer nas je čakal avtobus.

Naslednji izlet, ki bo v cvetočem maju bo iz Krope na Vodiško planino.

Vabljeni!

Mirna, 3.4. 2019

Pripravila in slikala: Milojka Vitez

ZAKLJUČEK TRENINGA V KEGLJANJU

V petek, 29.3. 2019, smo zaključili za letošnjo sezono  s treningi kegljanja, katerega smo imeli vsak petek na kegljišču Pri Vodnjaku v Novem mestu. V letošnji sezoni 2018-19 smo se razveseli novih sotekmovalcev in sicer so se nam pridružili Zdenka Oven, Milena Gregorčič, Darko Kastelic in Aco Živkov. Zaradi drugih obveznosti je prenehala s kegljanjem Ivica Vitez in žal zaradi pešanja moči naša dolgoletna vsestranska športnica Pavla Bužan. Pavla hvala ti za vse lepe trenutke, ki smo jih športniki preživeli s tabo. V času treningov smo praznovali dve okrogli obletnici in sicer sta se “pomladila” Bevc Ciril in Milena Gregorčič. ISKRENE ČESTITKE!

Kaj smo se naučili smo pokazali na tekmovanju, ki ga je organizirala  vodja kegljanja Jelka Ostojić.  Z rezultati smo bili eni bolj, drugi manj zadovoljni, kajti veliko je odvisno tudi od sreče, ta pa je opoteča. Podeljene so bile tudi medalje.  Prvo mesto pri ženskah je osvojila Jelka Ostojič, drugo Martina Golob in tretje Anica Janežič,  pri moških pa prvo mesto Edo Novak, drugo Vanjo Golob in tretje Primož Smole. Iskrene čestitke! Potrudili se bomo tudi na tekmovanju PZDU Dolenjske in Bele Krajine, ki bo tudi letos v Kanižarici in sicer 4.  in 5. aprila.

Mirna, 2.4. 2019

Pripravila: Anica Janežič

Skupinska – opravičeno odsotna Edo Novak in Dušan Jakopin

Prvi trije v ženski in moški ekipi

KATARINA in JAKOB

Ime Katarina izhaja iz grške besede kathará, ki pomeni »čista«. V Sloveniji je 35
cerkva sv. Katarine.
Jakob je pogosto judovsko ime in je povezano z besedo pêta, je zavetnik kmetov in
romarjev. V Sloveniji je 60 cerkva sv. Jakoba.
Katarina in Jakob sta tudi dva hriba nad Ljubljano, na katera smo se povzpeli 06. marca 2019.S hojo smo pričeli pri Slavkovem domu na Golem brdu in se gor in dol po grebenu, ki od daleč spominja na zmajev greben, sopihajoč po strmini, dvignili do vrha Jeterbenka. Po počitku, malici, fotografiranju, žigosanju smo se sprehodili proti Topolu in prišli do cerkve Sv. Katarine. Žal je bila za ogled zaprta, zato smo nadaljevali proti cerkvici Sv. Jakoba, ki je nedvomno eden lepših gričev v Polhograjskem hribovju. Ime je dobil po svetniku in zaščitniku cerkve, ki stoji na vrhu hriba že nekaj stoletij in se s svojo lepo podobo skladno zliva z okoljem. Sledil je le še uživaški spust proti gostišču Legastja, kjer nas je presenetil v krsti ležeči pust. Bila je namreč pepelnična sreda. Kmalu so prišli pogrebci in revežu
naprtili vse grehe Slovenije in sveta. Dobre volje ni manjkalo.
Bil je to še en čudovit izlet, ki je primeren za vse letne čase. Ponuja razgled proti Triglavu, Karavankam in Kamniško-Savinjskim Alpam ter Krimu, Ulovki in Polhograjskemu hribovju.

Mirna, 20.3. 2019

Pripravila in slikala: Milojka Vitez

STANE TURŠIČ PRAZNOVAL OKROGLI JUBILEJ

V ponedeljek, sva z Milko obiskali našega jubilanta Turšič Staneta, v Šentrupertu. Stane je dopolnil okroglih 80 let. Član društva je od leta 2001.  Vseskozi je aktiven pohodnik, njegov glas bi zelo pogrešali v pevskem zboru, hodi z nami na izlete, letovanja in druženja. Vedno smo veseli njegove družbe. Lepo ureja svoj vrt in okolico kolikor mu zdravje dopušča.
ŽELIMO MU ŠE NAPREJ ZDRAVJA IN VESELEGA DRUŽENJA Z NAMI.

Mirna, 14.3. 2019

Pripravila in slikala: Milica Smole

PREDAVANJE O PRAVILNI UPORABI ZDRAVIL

V sredo, 13.03. 2019, smo imeli v društvu predavanje o pravilni uporabi zdravil in prehranskih dodatkih.
Predavala nam je dipl. medicinska  sestra Martina Frelih, ki  je na primerih in iz izkušenj razložila, da marsikaj ni priporočljivo uživati kar nam ponujajo reklame. Vedno se je treba posvetovati z osebnim zdravnikom
 kaj lahko poleg svojih zdravil še dodatno uživamo, kajti drugače lahko samo še poslabšamo svoje počutje. Tudi zdravila, katera že uživamo ni priporočljivo kar tako prenehati brez posveta.
Naučili smo se tudi pravilno meriti krvni tlak in dobili nasvet kako pravilno meriti krvni sladkor. Bilo je zelo poučno, zato si želimo še tovrstnih nasvetov s strani zdravstvene službe. Želimo pa tudi večjo udeležbo, saj se organizatorji trudimo. Na predavanjih izvemo vedno kaj novega, kajti nikoli  ne vemo vsega, vsak dobronamerni nasvet pa nam lahko še kako prav pride.
Mirna, 14.3. 2019
Besedilo: Milica Smole,  foto: Anica Janežič

Vesela druščina v maskah

PUST NORČAVIH MASTNIH UST

Le kdo ne mara pustovanja, slovenskega ljudskega običaja, ki preganja zimo in kliče pomlad? Člani DU Mirna se ga vsako leto razveselimo, saj pripravimo v domu pustno rajanje. To je odlična priložnost, da pustimo domišljiji prosto pot in se vsaj za en dan poistovetimo s svojimi najljubšimi junaki. Tako kot vsako leto je bila tudi letos zelo pisana druščina. Prišli so Rimljani, Egipčanke, Kosobrin, klovn, mucke, piščanček, smeško, piratka, čarovnica, tiger, kuharica, fizični delavec….. Ker pa  je pust masten okoli ust ni manjkalo krofov in ostalih pustnih dobrot ter žlahtne kapljice. Bilo je prijetno vzdušje, saj smo kramljali, plesali, peli in se nasmejali do solz. Ljudska modrost pravi, da je smeh pol zdravja in zato smo na dobri poti, kajti zdravje je naše največje bogastvo. Premagajte predsodek, naslednje leto se nam pridružite, ne bo vam žal.

Mirna, 2.3. 2019

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Kosobrinček je omagal

Ples Rimljanov

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/galerija/maskarada/

K R I M – ljubljanski Olimp

Vsakokrat, ko se vozimo proti Ljubljani, nas na levi strani avtoceste pozdravlja hrib poraščen z gozdom na katerem se vidi stolp. To je Krim, 1.107 metrov visoka gora na južnem obrobju Ljubljanskega barja.

Nahaja se v občini Ig in velja za njen najvišji vrh. Predvsem radi nanjo zahajajo pohodniki, saj predstavlja lahek jutranji ali popoldanski izlet, poslužujejo pa se jo tudi kolesarji. Izvor samega imena ni znan. V tatarščini naj bi beseda Krim pomenila steno ali trdnjavo.

Krim je že od nekdaj veljal za pomembno vzpetino, saj so ga gospodarsko izkoriščali. Ker po njegovem pobočju rastejo števili gozdovi, so ljudje začeli izkoriščati les. Po vojni pa je, zaradi ugodnega položaja in pogledom nad celotno okolico, Krim prevzela Jugoslovanska ljudska armada. Tukaj si je vojska postavila radijski center in zaprla vrh za vse obiskovalce. Očak, ki preži nad Ljubljansko kotlino je bil tako zaprt za vse obiskovalce do osamosvojitvene vojne leta 1991. Zanimivost Krima je tudi ta, da ga imenujejo ljubljanski vremenski prerok. Če se nad njim nabirajo oblaki, naj bi napovedovali slabo vreme za okoliške kraje.

Tudi mi smo se 20. februarja iz Zgornjega Iga odpravili na Krim. Po dobro uhojeni poti, smo ob prijetnem klepetu, v slabih dveh urah prišli na vrh. Ob poti  nam je prijazno kimal teloh. Pod samim vrhom, pa nam je poledenela pot delala, kar nekaj težav. Vseeno smo srečno prišli do planinske koče na Krimu. V njej bi se lahko okrepčali, a smo iz nahrbtnikov raje vzeli svoje zaloge in na prijetnem sončku posedeli pred njo na lesenih klopeh.

Podkrepljeni smo se začeli ozirati po vrhovih in dolinah okoli nas. Na vrhu Krima se odpre pogled na vso Slovenijo. Pogled seže do Ljubljanske kotline z Ljubljano, nad njo se dviga Rašica, videli smo Ig, Kamnik, Mengeš in Domžale, pa tudi najvišje vrhove Kamniško–Savinjskih Alp, od Kočne do Grintovca. Na drugi strani se vidi še Posavsko hribovje s Čemšeniško planino in Kumom, pogled seže vse do Gorjancev, na jugu  nam je pogled taval prek Rakitniške planote s Slivnico in Blokami do Javornikov in Snežnika.

Prehitro je bilo treba nazaj v dolino. Preživeli smo dan, prežet s pozitivno energijo in dobro voljo.

Mirna, 1.3. 2019

Pripravila in slikala: Milojka Vitez

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/pohodnistvo/

VOLILNI OBČNI ZBOR

Kar velika udeležba na zboru

V nedeljo, 17.2. 2019, smo  imeli redni volilni letni občni zbor, katerega sta se udeležila tudi povabljena gosta in sicer predsednik PZDU Dolenjske in Bele Krajine Jože Jazbec in župan občine Mirna, Dušan Skerbiš. Povabljeni predsednik ZDUS-a Janez Sušnik pa se je opravičil.  Za začetek je MePZ društva zapel tri pesmi, nato pa je vse  navzoče prav lepo pozdravil predsednik Tomaž Povšič in nazorno predstavil delo v letu 2018. Ponovno je povabil vse člane na ponujene dogodke in vključitev v dejavnosti. Med drugim se je zahvalil občini Mirna, županu Skerbiš Dušanu, LD Mirna in vsem, ki kakorkoli sodelujejo pri uspešnem delu našega društva ter želi, da tako ostane tudi v bodoče. Zahvalil se je tudi celotnemu upravnemu odboru, ki ažurno in dosledno opravlja zaupane naloge. Sledila so  poročila o delu v minulem letu.  Ugotovljeno je bilo, da je delo potekalo na vseh področjih zelo korektno in  uspešno. Vsa poročila so bila soglasno sprejeta, kakor tudi plan dela za tekoče leto.

K besedi je nato predsednik povabil  goste. Gospod Jože Jazbec  je vse prisotne lepo pozdravil v imenu PZDU.  Čestital nam je za uspešno delo, pohvalil  vse naše dejavnosti  še posebno smo prepoznavni na kulturnem in športnem področju.  Pohvalil je  tudi delo našega UO, ki dosledno opravlja svoje delo in ažurno pošilja podana poročila. Dotaknil pa se je tudi tegob današnjega časa in nam svetoval,  naj se veliko družimo, kajti osamljenost človeka ubija.  Joj, pa še res je. Seznanil nas je, da po 12-tih letih zaključuje delo predsednika PZDU, nam pa še naprej zaželel uspešno delo na vseh področjih.

Naš župan Dušan Skerbiš  je prisotne lepo pozdravil in pohvalil  delo v društvu ter nam na kratko predstavil investicije in plane v občini. Vesel je, da so dela glede obvoznice stekla in upa, da bodo končana pred iztekom njegovega mandata. Še naprej nam želi uspešno delo in dobrega sodelovanja z občino, kot do sedaj.

Ker je volilni občni zbor je bil  sprejet sklep, da se razreši celotni UO,  nadzorni organ in častno razsodišče. Nadalje je bil sprejet sklep, da bodo volitve v nov upravni odbor javne. Ker ni bilo novih predlogov je bil  soglasno sprejet stari upravni odbor, v katerega se sprejme na novo Eda Novaka, ki bo zadolžen za šport. Nadzorni odbor pa sestavljajo: člani – Ivanka Novak, Cveta Jahič, Joži Ponikvar, namestniki: Marinka Sladič, Janez Bračko, Maja Sluga.  Častno razsodišče pa: člani – Pavla Bužan, Peter Šemrov, Srečko Križnik,  namestniki: Tone Dim, Vinko Umek, Ilka Šlajkovec.

Letos so bila že devetič podeljena priznanja. Plaketo društva so prejeli Olga Škarja, Martina  Gačnik, Dušan Jakopin in najvišje priznanje – ČASTNI ČLAN DRUŠTVA Tomaž Povšič. Športnika leta pa sta letos Anica Janežič in Dušan Jakopin.

Obrazložitev:

Olga Škarja je bila podporna članica društva še predno se je upokojila. Redna članica pa je od leta 2007. Je vodja projekta starejši za starejše, od leta 2015 pa opravlja še delo tajnice. Obe funkciji odlično opravlja. V njej se skriva pozitivna oseba, polna energije in je vedno dobre volje. Zelo je aktivna na pohodih, izletih, petanki  in dopustovanjih…..

Martina Gačnik se je včlanila v naše društvo 19.10. 2011. Takoj se je vključila v krožek ročnih del. Je zelo nadarjena, sposobna, inovativna. Z veliko dobre volje prenaša svoje bogato znanje na ostale člane krožka. Vedno je pripravljena deliti nasvete in reševati probleme pri izdelavi raznovrstnih izdelkov. Svoje znanje prenaša tudi na otroke kakor tudi starejšim v DSO. Z ostalimi članicam pripravlja tudi razstave omenjenih del.

Dušan Jakopin se je včlanil v društvo 20.1. 1999. Z razliko od večine ostalih članov se je takoj vključil v aktivnosti, ki jih organizira društvo in sicer ker je po naravi športnik je pristopil v športne panoge: streljanje, pikado, kegljanje, orientacijsko pohodništvo, športno ribištvo, kegljanje s kroglo na vrvici in novo panogo petankanje.  Pred desetimi leti je v UO prevzel vodenje športne sekcije. S svojo zagnanostjo, avtoritativnostjo, doslednostjo in dobro organiziranostjo je dosegel, da so naše športnice in športniki že daljše obdobje med najboljšimi v PZDU Dolenjske in Bele krajine.

Športnika leta 2018,  sta Anica Janežič in Dušan Jakopin.

Obrazložitev:

Komisija za priznanja je obravnavala predlog za športnico in športnika za leto 2018.  Pri pregledu dokumentacije je komisija ugotovila, da sta največ točk zbrala Anica Janežič in Dušan Jakopin. Oba dobitnika sta na različnih tekmovanjih sodelovala v različnih disciplinah. Dosegala sta odlične rezultate in k temu prispevala, da so ekipe dosegle odlične rezultate, obenem pa kot društvo prepoznavno.  Anica Janežič je zbrala 429 točk in Dušan Jakopin 468 točk.

POSEBNI SKLEP – ČASTNI ČLAN

Tomaž Povšič se je včlanil v društvo leta 1996. Že leta 2001, je prevzel  funkcijo predsednika. 18-letno vodenje društva ni bilo enostavno, kajti veliko članov UO se je menjavalo, a on je ostajal. Ljudje smo različni na vseh področjih, vendar on je moral vse to povezat, motivirat, organizirat skratka voditi tako, da je vse potekalo v redu. Med njegovim vodenjem se je veliko naredilo in to dobrega, veselega, gospodarnega….. Društvo je imelo in še ima ugled v širši regiji in tudi v državi. Veliko je bilo narejenega na kulturnem, športnem in tudi gospodarnem  področju. Naše društvo je zelo aktivno na vseh ravneh za kar ima veliko zaslug prav predsednik, zato gre najvišje priznanje društva  ČASTNI ČLAN v prave roke. ISKRENE ČESTITKE!

Mirna, 19.2. 2019

Pripravila: Anica Janežič

Foto: Anica Janežič, Janez Kolenc

Delovno predsedstvo

MePZ DU Mirna

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/obcni-zbori/

ŠMOHOR  in Malič (ne planirano)

Potrjeni upokojenci in izkušeni pohodniki  smo se na prvi pohod v letu 2019 odpravili na raziskovanje vrhov nad Laškim.  Markirana pot se je začela ob gasilskem domu v Laškem. Pred njim piše, da je na Šmohor (787m) 2 uri hoda, ob kapelici nad njim pa, da poldrugo uro. Mi smo se požvižgali na oboje in naredili po svoje.

Začelo se je dokaj strmo po asfaltni cesti, ki pa se je kmalu spremenila v umirjeno gozdno pot. Ob prijetnem klepetu in razgledih smo prišli do odcepa za Malič (936 m), ki je najvišji vrh v Laški občini. Ker je naša vodnica ocenila, da se nismo še niti dobro spotili in bomo prehitro v planinskem domu na Šmohorju, je predlagala, da obiščemo še Malič. Previdno smo hodili, ker je bila pot zasuta z listjem, na katerem je drselo, kot bi bila poledica. Kake pol ure je šla  pot gor in dol.  Speljana je po grebenu, ko smo že mislili, da je pred nami vrh, mu je »manjkal« oddajnik. Šele tretji vrh je bil pravi. Vmes smo se na kratko ustavili na vzletišču jadralnih padalcev. Na vrhu je  pihalo zato smo naredili samo par fotografij in se  odpravili  proti domu na Šmohorju. Počitek, malica, čaj, kavica in zunaj spet fotografiranje.

Vračali smo se po poti vzpona. Prej kot v poldrugi uri smo bili na izhodišču.
Pljuča smo si napolnili s čistim, svežim zrakom, bilo je lepo in sproščujoče.

Vabljeni na naslednji izlet na Krim, ki bo predvidoma 20. februarja 2019.

Mirna, 19.1. 2019

Besedilo in slike: Milojka Vitez

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/pohodnistvo/

VOŠČILO!

Spoštovane upokojenke, spoštovani upokojenci!

Naj Božič skrivnostno lep, v mir ljubezen ogrne svet.

Novo leto naj blagostanja prinese, težave, bolezni odnese,

usoda prijateljstva rodi, zvezda naša sreči sledi.

Predsednik – Tomaž Povšič

POROČILO SOCIALE O DELU V LETU 2018

Priprava daril

Takoj v januarju smo štartali z obiski na domu naših jubilantov. V društvu je bilo v letu 2018, 14  osemdesetletnikov, 15 devetdesetletnikov in 13 članov starih nad devetdeset let.

V marcu smo v prostorih kluba organizirali predstavitev  oživljanja z defibrilatorjem. Bil je izčrpen prikaz, vsak udeleženec je lahko praktično poizkusil reševat življenje.

V oktobru smo imeli predavanje o cestno-prometnih predpisih in varni vožnji. Predaval nam je strokovno in na primerih,  g.Srečko Falkner.

V začetku decembra pa smo pripravili novoletna darila za vse člane stare nad 80 let, živeče doma in v domovih starejših občanov. Na domu jih je 89, v DSO Trebnje in DSO Šmarjeta pa 11 članov. Darila  smo raznosili skupaj z lepimi željami, s poverjeniki.

Ne manjkam pa vsako sredo ob merjenju krvnega tlaka in enkrat mesečno tudi merjenja sladkorja v krvi. Ura hitro mine ob pogovoru in tolažbi naših članom.

Pripravila: Milica Smole

Obiski

Upravljanje z defibrilatorjem

SILVESTROVANJE

Pozdrav predsednika

“KAM LE ČAS BEŽI, LE KAM SE MU MUDI!” Pa še kako res je. Neverjetno hitro se obrne  leto s tem pa si pridobimo novi križ na hrbet. Zaradi tega ne smemo izpustiti  nobene priložnosti, ki se nam ponuja. Tako kot vsako leto,  smo tudi letos v veselem decembru pohiteli s silvestrovanjem in sicer smo se zbrali  v četrtek, 13.2. 2018,  v gostišču »Pri Francki« na Mirni.

Predsednik društva Tomaž Povšič,  sicer malo razočaran zaradi slabe udeležbe na število članstva, je vse navzoče lepo pozdravil, vsem  zaželel  prijeten večer, v letu 2019,  pa veliko zdravja, sreče, veselja skratka vsega lepega.  Ob tej priliki  je  vse povabil na občni zbor, ki bo volilni v mesecu februarju 2019, z željo, da pripravijo predloge o novem predsedstvu. Ob dobri hrani, kramljanju, petju, plesu, in šaljivih igricah smo se imeli prav prijetno.  Za dobro vzdušje je poskrbel ansambel Zimzelen.  Tako lepo je bilo, da je kar prehitro  minilo. Hvala upravnemu odboru, ki se trudi in poskrbi, da se imamo lepo, zato ga drugo leto nagradimo z večjo udeležbo. SREČNO!

Mirna, 19.12. 2018

Besedilo in slika: Anica Janežič

Novemu letu smo nazdravili

Šaljiva igrica- petje z orehi

Ples z jabolki

Najbolj vzdržljivi – do konca

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

Silvestrovanje 2018

BIRČNA  VAS  –  URŠNA  SELA

Z vlakom smo šli. Z železniške postaje Trebnje, mimo Mirne Peči, Novega mesta do Birčne vasi. Ne spomnim se, kdaj sem se zadnjič peljala z vlakom, na tej relaciji pa sploh ne. Koliko nostalgičnih  spominov mi je ta vožnja obudila na srednješolske dni, ko sem se dnevno vozila v šolo v Novo mesto. Oh, … oh, …

V sredo, 21. 11. 2018, smo se pohodnice in pohodniki zrelih let  peljali na izlet Društva upokojencev Mirna, Manj mladih PD Trebnje in Društva medicinskih sester Novo mesto. V Birčni vasi smo zapustili udoben vlak in začeli s hojo, ki je bila prijetna, ne preveč naporna, po gozdu, travnikih, makadamskih in asfaltnih cestah po Ljubenskih vinskih goricah. Kot bi dejal moj hribovski kolega, je bila pokrajina zelo mistična: spodaj bela, zgoraj belo-siva. Snega je prejšnji dan nametalo kar precej, megla nam je pa zastirala poglede na okolico. Pri cerkvi Svetega Vida smo imeli postanek za malico in pijačo.

Nadaljevali smo pot in med sproščenim klepetom prišli do Gorenjih Sušic, kjer nam je bivši Mirnčan, v svojem vikendu  postregel s pijačo za dobrodošlico, okusno obaro, dobro višnjevo pito, doma pridelanim vinom in tudi domačim pivom. Njam, .. njam, …

Okrepljeni in dobre volje smo zmogli še slabo uro hoje do železniške postaje v Uršnih selih.

Mirna, 30.11. 2018

Besedilo in slike: Milojka Vitez

ŠEPET JESENI

Pozdravni nagovor podžupanje Barice Kraljevski

V petek, 16.11. 2018, se je dvorana kulturnega doma na Mirni napolnila do zadnjega kotička. DU Mirna, OŠ Mirna in Občina Mirna, so pripravili že tradicionalno prireditev “Šepet jeseni,” katere pobudnica je bila žal že pokojna Pavlina Hrovat.

Podžupanja Občine Mirna, Barica Kraljevski, je pozdravila prisotne ter spregovorila o delu Pavline Hrovat, ki je v okviru kulturne sekcije pri DU Mirna zavzeto pripravljala kar dve prireditvi na leto in sicer Mati, kruh, rože v spomladanskem in  Šepet jeseni v jesenskem času. Ob tej priliki se je v imenu društva upokojencev toplo zahvalila OŠ Mirna, predvsem prof. Vesni Kos in občini Mirna za  stalno podporo  pri izvedbi teh in ostalih (POZDRAV Z MIRNE ….izbranemu kraju, ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO)  prireditev. Direktorica knjižnice Pavla Golie Trebnje, Tanja Cuder,  je hčerki pokojne  Pavline izročila šopek rož.

Sledil je pogovor o staranju, ki ga je vodil Tone Kotar.  V njem so sodelovali dr. Mateja Kožuh Novak, zdravnica ginekologinja,  dva mandata predsednica ZDUS  in častna predsednica ZDUS.  Je dobra poznavalka te problematike, ima številna predavanja po društvih na to temo. Dejala je, da se starosti ne smemo bati, veseliti se moramo vsakega novega dne ter si generacijsko med seboj pomagati in družiti. Najbolj jo žalosti  dejstvo, da ima večina upokojencev tako nizke pokojnine.

Mateja Ribič – direktorica Doma starejših občanov Trebnje  dnevno spremlja starostnike in njihove spremembe oziroma težave. Dejala je, da je  življenje v domu  lepo, če ga človek sprejme. Med drugim je povedala, da je bila Pavlina njihova stalna obiskovalka saj je imela s stanovalci bralne urice. Le ti so je bili zelo veseli in so komaj čakali njihove dneve druženja. Z bralnimi uricami želijo nadaljevati zato iščejo prostovoljca, ki bi bil pripravljen z njimi sodelovati.

Ivan Šega iz Sodražice – pisatelj, muzealec, čebelar, pevec – je človek mnogih talentov in z zelo zanimivimi prepričanji, kako se s starostjo spopadati. Dejal je, da mora biti človek vedno zaposlen, da se ne dolgočasi in tako ne razmišlja o starosti.

V bogatem kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Mirna z recitalom, ki ga je pripravila prof. Vesna Kos. Istočasno se je vrtela foto projekcija o delu in življenju Pavline. Folklorna skupina OŠ Mirna je zaplesala belokranjske in dolenjske oz. gorenjske plese pod mentorstvom Dragice Hazdovac, Kvartet Zvon iz Sodražice, ki ga vodi Božo Zalar je zapel 6 pesmi, na koncu pa je zadonela pesem MePZ  DU Mirna z zborovodjem Diegom.

Program sta zelo taktno povezovala Anita in Julij.

Mirna, 16.11. 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Izročitev šopka

Folklorna skupina OŠ Mirna

Povabljeni gostje

MePZ DU Mirna

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/kultura-3/

ENODNEVNI IZLET V STRUNJAN

16.11. 2018, smo se podali na enodnevni izlet in sicer na praznik kakijev v Strunjan. Prisostvovali smo  otvoritvi na kateri je bil prisoten tudi predsednik države Borut Pahor. Po programu smo si ogledali stojnice z dobrote iz kakija ( katere smo lahko  poizkusili),  strunjanske soline in prisluhnili predavanju o vzgoji in negi kakijev. Kljub rahli burji smo se sprehajali tudi ob morju, nekateri pa preživeli dan v šotoru, kjer je bilo veliko stojnic z avtohtonimi pridelki, dobre hrane in muzike.  Kaki je odličen sadež – ni zastonj, da se mu reče sadež bogov. Izkoristili smo prijetno s koristnim in si ga nabavili za mrzle zimske dni.

Mirna, 16.11. 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Na otvoritvi

Ivanka in Malči s solinarji

Zanimivo

Na ogledu solin

Srečanje s ŠZ Sevnica

IZLET ŠOLE ZDRAVJA MIRNA NA KOZJANSKO IN V KUMROVEC

….Šola zdravja, dober dan prinaša, kot čebelam paša. Sonce sije, dež naj gre, nam pa to v veselje je, Šola zdravja zakon je. Skačemo, migamo, vedno dobre volje smo, smeh v življenje vračamo.

S to pesmijo vsako jutro zaključujemo našo telovadbo. Vsako jutro, že pet let. Za vsakega od nas je to velik dosežek in nanj smo zelo ponosni. Odločili smo se, da ta naš jubilej proslavimo z izletom na Kozjansko in v Kumrovec.

V torek, 6.novembra,  smo se v zgodnjih jutranjih urah z avtobusom odpravili na pot. Prva postaja je bila Sevnica, kjer smo se tamkajšnji skupini Šole zdravja priključili pri jutranji telovadbi. Prisrčno so nas sprejeli in pogostili in po krajšem klepetu smo se odpravili dalje proti Olimju. Pajčevino jesenskih barv nam je zastirala megla, ki je kot težka zavesa visela nad pokrajino, kar pa nam ni kvarilo dobrega razpoloženja.

Minoritski samostan Olimje se nahaja v občini Podčetrtek in je po ljudskem izročilu star 1000 let. Ob samostanu stoji veličastna cerkev Marijinega vnebovzetja – ena najlepših baročnih umetnin v Sloveniji, z veličastnimi črnozlatimi oltarji. V zavetju samostana se skriva neprecenljiva umetnina, stara samostanska lekarna s freskami, ki predstavljajo veliko umetniško vrednost. Sodi med najstarejše lekarne v Evropi. Pred samostanom je urejen vrt zdravilnih zelišč, kjer raste od 200 do 250 različnih rastlin. S pripravo domačih zdravil patri tudi danes pomagajo ljudem do zdravja. Po ogledu smo na dvorišču samostana pomalicali in se nato odpravili na bljižnji Jelenov greben. Tu smo uživali ob čudovitem razgledu na pokrajino pod nami,  ki so jo za kratek čas obsijali sončni žarki. Pot nas je potem vodila do Podsrede, kjer smo si ogledali multimedijsko predstavitev Kozjanskega parka, naravno čistilno napravo, razstavo starih sort jabolk in staro jedro Podsrede z značilnim prangerjem oziroma  sramotilnim stebrom.

Na koncu naše poti pa nas je kot posladek čakal še Kumrovec, najbolj znan kot rojstni kraj Josipa Broza Tita. Tu smo si ogledali muzej na prostem, kjer so na ogled restavrirane vaške hiše iz konca 19.stol. Ta muzej se upravičeno uvršča med lepše evropske muzeje. Na površini 12640   m2 je restavriranih 25 hiš in 8 pomožnih objektov, kjer je slikovito prikazan tradicionalni način življenja, običajev in nekaterih že pozabljenih obrti s konca 19.stol. Vsi objekti so obnovljeni »in situ«, kar pomeni, da je vsaka zgradba obnovljena na svojih starih temeljih. Sprehod po stari in prenovljeni vasi je bil za nas posebno doživetje.

S postankom na Bizeljskem, v Šekoranjevi gostilni, smo s poznim kosilom zaključili naše potepanje po Kozjanskem in Kumrovcu. Domov smo se vrnili že v trdi temi in ob slovesu smo vse naše občutke izrazili z besedami:«Hvaležni smo za ta dan, jutri zjutraj pa na svidenje pri telovadbi!«

Mirna, 9.11. 2018

Zapisala: Jana Petrovac

Skupinska slika

Samostan Olimje

Lončarjeva hiša

Predelava konoplje in lana

Sramotilni steber

Vaška hiša

BEVKOV VRH – 1.051 mnv

Tudi najpočasnejši, ki ne izgubi izpred oči svojega cilja,

gre hitreje od tistega, ki blodi brez cilja.   G.E. Lessing

Res drži gornja trditev. Tudi mi hodimo počasi, a vedno pridemo na cilj. Po poletnem počitku brez pohodov, smo jesen začeli z izletom na 1.051 m visok vrh v Cerkljanskem pogorju – Bevkov vrh. Ime ni dobil po našem pisatelju Francetu Bevku, kot sem zmotno mislila, ampak po kmetiji Bevk, ki se nahaja pod samim vrhom hriba.

Tudi tokrat smo združili moči in sredstva člani treh društev: DU Mirna, Manj mladi PD Trebnje in Društvo medicinskih sester Novo mesto.

V sredo, 03. 10. 2018 smo se mimo Ljubljane in Škofje Loke pripeljali v Sovodenj. Tam smo začeli s hojo, najprej po že rahlo jesensko obarvanem gozdu, nato pa po travnatih senožetih, kjer je bilo še vedno  obilo cvetja. Pogledi so nam uhajali na naše višje pa tudi nižje vršace: Krn, Kanin, Blegoš, Porezen … Fotografi se kar nismo mogli »odtrgati« od čudovitih prizorov.

Pri kapelici na vrhu smo malicali, se odpočili in fotografirali. Iz zanimivega bifeja v drevesnem deblu nismo uporabili ponujene pijače, pač pa smo pridno praznili svoje zaloge.

Kar prehitro smo se morali posloviti in oditi v dolino.

Mirna, 3.11. 2019

Besedilo in slike: Milojka Vitez

Sestanek kegljačev

PIKNIK  ŠPORTNIKOV

V sredo, 24.10. 2018, smo se pred piknikom zbrali kegljači na sestanku. Vse prisotne je lepo pozdravila vodja kegljačev Jelka Ostojić. Dogovorili  smo se vse potrebno glede nove sezone, ki se bo za nas začela v mesecu decembru na kegljišču Kugl v Novem mestu. Veseli smo pomladitve ekipe, saj sta se nam pridružili Zdenka in Milena. Zaželeli smo jima dobrodošlico in veliko športne sreče.

Po sestanku pa je sledilo druženje vseh športnikov društva na pikniku pri lovski koči v Zapužah, ki je postalo v času kostanja in mošta že tradicionalno. Zaradi  odsotnosti predsednika je vse prisotne  pozdravil podpredsednik društva Anton Kotar. Dejal je, da smo lahko ponosni na  dosežene odlične športne rezultate, saj smo vsako leto na samem vrhu izmed društvi PZDU Dolenjske in Bele krajine.    Vodja športne sekcije društva, Dušan Jakopin, ki je tudi vsakoletni organizator piknikov, se je  zahvalil športnikom za dobre rezultate.  Vedno znova vabimo še ostale člane društva, da se nam pridružijo, vendar na to ni odziva. Škoda, kajti v društvu se dogaja toliko različnih  dejavnosti, da si vsakdo lahko izbere nekaj kar ga veseli in osrečuje. Že samo druženje s sovrstniki in gibanje na svežem zraku blaži tegobe današnjega časa. Razmislite in se nam pridružite, veseli vas bomo.  Dušan nam zaupa, da v naslednjem mandatu iz osebnih razlogov ne bo več vodja športnikov, novemu pa želi veliko sreče in dobrih rezultatov vseh ekip. Zahvalil se nam je za sodelovanje in nam zaželel prijetno druženje. Ob dobri hrani, pijači, glasbi in kramljanju smo preživeli čudovit dan.

Mirna, 24.10 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Uživali smo v čudovitem ambientu

Njam, njam – obliž za želodčke – ha,ha

UGO – UČENJE IN GIBANJE ZA OKOLJE

Delavnica ročnih spretnosti

V soboto, 6.10. 2018, je bilo v športnem parku na Mirni zelo živahno, kajti  Društvo upokojencev Mirna, je v partnerstvu z Občino Mirna, organiziralo v programu UGO (učenje in gibanje za okolje), druženje babic in dedkov z vnuki. Udeležilo se jih je cca 25.

Organizirane so bile različne aktivnosti in sicer na ruskem kegljišču, pumptracku in delavnici ročnih spretnosti. Opaziti je bilo iskrice v očeh otrok. Bili so navdušeni nad vsemi aktivnostmi – tako pri podiranju kegljev, vožnji po grbinah, pa tudi z zanimanjem so sledili prikazu ročnih spretnosti pri pletenju košar in izdelovanju raznih okraskov iz papirja, volne, plastike…. Nekaj posebnega pa je bilo to tudi za dedke in babice. V aktivnostih je sodeloval tudi zdravstveni zavod Trebnje. Prijazne medicinske sestre so zainteresiranim zmerile krvni tlak-pritisk, parametre sladkorja  v krvi, ker pa je mesec oktober  »Mesec raka dojk« so veliko pozornosti posvetile tudi tej temi. Zelo koristno in pohvalno.

Aktivnosti so trajale dve uri, vse je potekalo v veselem, sproščenem vzdušju, ki kar kliče po še. Za spomin na lepo druženje pa so vsi udeleženci  prejeli  majice z logotipom UGO.

V projektu je sodelovalo 12 prostovoljcev, ki so veseli in ponosni, da so aktivnosti uspele ter, da ni bilo poškodb.

Mirna, 8.10. 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Kegljanje na vrvici

Vožnja na pumptrack-u

Delavnica- ročne spretnosti -izdelovanje okraskov

Merjenje krvnega tlaka

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/sport/

Prijateljsko srečanje

PETANKA

Torek, 11.09. 2018 je bil lep, sončen dan. Kot nalašč za srečanje petankarjev DU Mirna in DU Mokronog. Milici sta se dogovorili za prijateljsko tekmo in druženje. Zbrali smo se na naših novih igriščih, v čudovitem ambientu  na robu bazena, v senci dreves in v zavetju gradu. Po pozdravu predstavnika gostiteljev se je začelo – igra trojk moške in ženske ekipe, glasni in vzpodbudni navijači, ki smo pritegnili pozornost uporabnikov trim steze.  Tekma je bila sproščena, prijetna, polna dobre volje in veselja. Zmage in poraze smo si razdelili, čestitali za dosežene rezultate in že smo pospravili krogle in se zbrali okoli mize. Gospodinje smo pripravile nekaj slanega, pa tudi sladkega, vinogradniki vino, pa še kaj se je našlo. Ob prijetnem klepetu, nagovoru  obeh predsednikov društev in vodij športnih sekcij,  je čas kar prehitro minil. Sledila je še gasilska slika in obljuba, da se kmalu spet srečamo.  Naj nam bo dano še veliko takih dogodkov!

Mirna, 12.09.2018

Slika in besedilo : Olga Škarja

Pozdravni nagovori

BALINANJE ZA MEMORIAL BOŽA PONIKVARJA

Zopet je leto naokoli in v soboto, 29.09. 2018, smo člani balinarske sekcije pri Društvu upokojencev Mirna organizirali že tradicionalni  Memorial, posvečen Božu Ponikvarju. Letos je bil jubilejni že 5.po vrsti.  Spomnili smo se tudi naših pokojnih balinarjev, katere smo počastili  z enominutnim molkom.

Turnirja se je udeležilo 8 moških ekip in sicer:  Mirna Roje, DU Mirna, DU Ajdovščina, DU Trebnje, DU Veliki Gaber,  DU Ivančna gorica, Svoboda Ljubljana in Bičevje, ter štiri  ženske ekipe:  DU Mirna, DU Ajdovščina,  DU Veliki Gaber in Svoboda Ljubljana. Sledili so pozdravni nagovori župana Občine Mirna, Dušana Skerbiša, ki je med drugim zopet obljubil, da bo nad baliniščem kmalu streha, predsednika DU Mirna, Tomaža Povšiča,  pobudnika teh turnirjev Dušana Zakrajška in predsednika moške balinarske sekcije Eda Novaka, ki je obenem tudi podal tehnično izpeljavo turnirja. Vsem ekipam so zaželeli mirno roko, veliko sreče in dobrega počutja na Mirni.

Rezultati moških ekip:

1.prvo mesto je osvojila ekipa Svoboda iz Ljubljane, 2. Ivančna gorica, 3. Ajdovščina, 4. Mirna-Roje,  5. Trebnje,  6. Bičevje, 7. DU Mirna in 8. Veliki Gaber. Vedno je tako, da je eden prvi in eden zadnji. Važno je sodelovati, zato vsem ISKRENE ČESTITKE!

Rezultati ženskih ekip:

1.mesto je osvojila ekipa DU Mirna,  2. ekipa  Svoboda Ljubljana,  3. ekipa Veliki Gaber in 4.ekipa Ajdovščina. ISKRENE ČESTITKE!

Tekmovanje je potekalo v prijetnem vzdušju, brez zapletov. Imeli smo čudovito vreme in preživeli smo prekrasen dan v enkratni družbi.  Veselimo se že naslednjega srečanja.

Da pa smo lahko organizirali tako bogato srečanje so nam omogočili sponzorji oz. donatorji: , TEM Čatež, Občina Mirna, DU Mirna,  Sintal Ljubljana, Gradmi trgovina Mirna, DANA Mirna, GM Krtek -Toni Ostanek, Picerija Carmen,  Dana -industrijska prodajalna Andrej Jamšek ,  Vinska klet Kolenc- Gorenja vas, Mesarstvo Cvetan – Mokronog in Gostilna Deu – Mokronog. Vsem in vsakemu posebej ISKRENA HVALA IN SE PRIPOROČAMO! Brez vaše pomoči turnir ne bi bil to, kar je bil.

Mirna, 29.9. 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Lačni nismo bili

Ženske ekipe z nagradami

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/sport/

Od 26.8.do 2.9. 2018, smo letovali v Jelsi. Slika T.B.

DOPUSTOVALI  SMO V JELSI NA HVARU

V kraje, kjer se dobro počutimo se radi vračamo. V DU Mirna smo se odločili, da tudi v letošnjem letu dopustujemo  v Jelsi na otoku Hvaru.  Zadnji teden v avgustu smo se tako kot vedno z agencijo Relax in prevoznikom Sandi tours odpeljali do Splita, kjer smo se vkrcali na trajekt. Vožnja  je bila zelo pestra, saj nas je spremljal  dež, bliskanje in  tudi toča debela kot oreh. V Splitu pa so nas že pobožali sončni žarki.

V hotelu Hvar, ki je za teden dni postal naš dom, so nas pričakali  z nasmehom in dobrodošlico.

Za športne aktivnosti in veselo razpoloženje v času našega dopustovanja je skrbel animator Tomaž. Skupaj z njim smo vsako jutro telovadili in si tako pridobili energijo za cel dan.Tekmovali smo v pikadu, prstometu in balinanju. Veliko smo se kopali, imeli družabne igre ob vodi in  v vodi, celo plesali aqua polko ob spremljavi harmonike v vodi. Na izletih, ki so bili organizirani, smo lahko občudovali  lepote otoka, obiskali vinarstvo Tomić, sprehajali smo se do mesta Jelsa, nekateri pa so se z ladjico odpeljali celo do sosednjega otoka Brač in uživali na Bolu.  Zelo zanimivo je bilo predavanje  o pridobivanju in uporabi olivnega olja, ki smo ga lahko poizkusili.  Večere smo preživeli ob druženju, plesu ob zvokih Music Show Pizzicato in šaljivih igricah, katerim smo se zelo nasmejali. Če drži, da je smeh pol zdravja, potem smo domov prišli vsi zdravi. Nepozaben pa nam bo ostal večer, ob poslušanju dalmatinskih pesmi klape Kamik.

Vsega lepega je hitro konec, tako je minil tudi naš dopust in že se veselimo naslednjega. Ob tej priložnosti najlepša hvala našemu upravnemu odboru, agenciji Relax,  voznikoma iz podjetja Sandi-tours, animatorju Tomažu, hotelskemu osebju in vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k našemu  dobremu  počutju.

Mirna, 7.9. 2018

Pripravila in slikala:  Anica Janežič

Dobrodošlica v hotelu Hva

Animator Tomaž deli zapestnice

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/letovanja/

KOCIJAN LADO – 93 LET

 14.8. 2018,  je praznoval visoki jubilej – 93 let, general v pokoju Lado Kocijan iz Brezovice pri Mirni. Ob tej priliki so ga obiskali predstavniki Občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB Mirna, predstavniki DU Mirna in  predstavniki folklorne skupine Nasmeh. Ob stisku rok smo mu čestitali in zaželeli še veliko zdravih, srečnih ter veselih let. Lado je bil obiska zelo vesel, saj smo z njim kramljali in nazdravili.

Lado še enkrat VSE NAJBOLJŠE, pa tudi naprej s tako pozitivno energijo in dobro voljo!

Mirna, 15.8. 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Predstavniki DU Mirna, ZB Mirna in FS Nasmeh

Nasmejan slavljenec z “Nasmehom”

“Na zdravje!”

Čestitka od prijatelja Staneta

SREČANJE UPOKOJENCEV PZDU DOLENJSKE IN BELE KRAJINE

V soboto, 4.8.2018  je  na Jasi v Dolenjskih toplicah  potekalo že 16. srečanje upokojencev Dolenjske in Bele Krajine. Slavnostni  govornik je bil Janez Sušnik, predsednik ZDUS-a. Prisotne, bilo jih je preko tisoč je lepo pozdravil in dejal, da je letos volilno leto  in da si najbolj želi, da bi se čimprej uredilo zdravstvo z dolgotrajno oskrbo in da bi se normalizirala višina pokojnin.

Nadalje je Jože Jazbec, predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine ter predstavnik ZDUS-a, vse lepo pozdravil in  zaželel  prijetno druženje. Spregovorili sta  tudi  Mojca Šenica, podžupanja Občine Dolenjske Toplice in Daša Ždrnja Gregorič, vodja prodaje Hotela Delfin Izola.

Sledil je  kulturni program v katerem  so nastopili člani MoPZ »Rožmarin« iz DU Mirna Peč. Zmagali  so  na reviji pevskih zborov PZDU Dolenjske in Bele krajine in bodo zastopali pokrajino na republiški reviji v Cankarjevem domu, učenec glasbene šole je zaigral na flavto, za ples in dobro voljo pa je poskrbela  glasbena skupina HIT iz Metlike.

Podeljeni  so bili  tudi pokali 43. športnih iger PZDU Dolenjske in Bele Krajine.

Prva tri mesta so osvojili:

      ŽENSKE                              MOŠKI                        SKUPNO

1.mesto DU Črnomelj     1.mesto DU Novo mesto    1.mesto MIRNA

2.mesto DU MIRNA        2.mesto DU MIRNA           2.mesto DU Črnomelj

3.mesto DU Kočevje        3.mesto DU Črnomelj        3.mesto DU Novo mesto

Iskrene čestitke vsem športnicam in športnikom.

Mirna, 8.8. 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Dobitniki pokalov

Udeleženci srečanja

ČASTITLJIVI JUBILEJ MARIJE ZUPANČIČ IN KRISTINE SLADIČ

V mesecu juliju sta praznovali visoki jubilej 90 let, kar dve naši članici. 11.7. 2018, je v knjigi življenja obrnila 90. list Marija Zupančič iz Raven, 28.7. 2018, pa Kristina Sladič iz Stana. Obiskali so ju  poverjeniki in Milica Smole, ki je v društvu zadolžena za socialne zadeve. Obe slavljenki ne kažeta svojih let, saj sta še čili in mladostni. Obiska sta bili zelo veseli, saj smo pokramljali in se veselili. V imenu DU smo jima zaželeli še mnogo zdravih, srečnih in veselih let.

Mirna, 6.8. 2018

Milica Smole

Marija Zupančič s poverjenico Mari Logar

Kristina Sladič – obiskali so jo tudi člani OOZB Mirna

Bilo je vroče. Upam, da bomo kmalu dobili streho.

MIRNA V GIBANJU

Druga sobota v juliju je že tradicionalno rezervirana za športno prireditev  poimenovana “Mirna v gibanju”, ki jo pripravlja društvo za šport, kulturo in turizem Partizan, katerega predsednik je Igor Kašič. V soboto, 7.7. 2018,  se je tako odvila že osmič po vrsti.  Odigrali so se turnirji v   nogometu, košarki in balinanju.

Balinarji DU Mirna smo se zbrali ob 14. uri na balinišču, kjer je  vodja balinarske sekcije Edo Novak pripravil žrebanje skupin.  Igrali smo v štirih mešanih skupinah po trije igralci vsak z vsakim. Skupine smo poimenovali:  Laze, Invalidi,  Stan in Špricarji.  V prijetnem vzdušju smo turnir končali ob 18. uri. Tekma je bila zelo borbena in izenačena, vendar z malo prednosti je zmagala ekipa Laze v kateri smo bili Enver Dizdarević, Darko Turk  in Anica Janežič.

Prejemanje pokala

Pokal prvo uvrščenim  je  podelila podžupanja Občine Mirna, Barica Kraljevski.

Mirna, 15.7. 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Tekmovalne ekipe

Veselje s pokalom

OBISK JUBILANTKE NOVAK MAGDALENE

Čeprav je poletje in je čas dopustov, sva si s poverjenikom Stanetom vzela čas in obiskala jubilantko Novak Magdaleno iz Zabrdja. Pred kratkim je praznovala že 93. rojstni dan.  Vsa vesela naju je sprejela in veselo klepetala o sedanjem in preteklem času. Rada se spominja dela na polju, o svojih otrocih  vse lepo pove, ker lepo poskrbijo zanjo. V imenu DU ji želimo še veliko  zdravih in veselih let.

Mirna, 11.7. 2018

Pripravila in slikala: Milica Smole

Vse najboljše in še na mnoga zdrava leta!

“Skupina prijatelji”

SKUPINA PRIJATELJI

Marca v letošnjem letu smo na željo članov upokojencev ustanovili skupino starejših za samopomoč. Srečujemo se vsakih 14 dni, na Debencu pri Milici doma ali pa pri komu drugemu. Bili smo že pri Andreju v zidanici, pri Nuši v Gorenji vasi, kje bomo, se sproti dogovorimo. Smo izredno vesela in prijateljska skupina, zato se imenujemo “Skupina prijatelji!” Štejemo 9 članov, na sliki manjkata Zupanc Ivan in Fani.
Da smo popestrili poletje, smo organizirali zaključni izlet s srečelovom na kmečkem turizmu na Okrogu “Pri Vidi.” Ob slastni in obilni hrani in kozarčku vinčka smo zaključili naša srečanja do jeseni.
Mirna, 11.7. 2018
Pripravila in slikala: Milica Smole

V gotski cerkvi Pleterje

OGLED ZANIMIVOSTI V PLETERJIH IN ŠENTJERNEJU

V sredo,  4.7. 2018,  je MePZ in nekaj članov UO, na pobudo Toneta Kotarja, odšlo na  krajši izlet, v Pleterje in Šentjernej. V stari gotski cerkvi  iz leta 1406  v Pleterju, so pevci zapeli nekaj pesmi. V zelo akustični cerkvi je bilo čudovito slišati glasove naših pevcev. Za poslušalce je bil to balzam za dušo – res lepo in čuteče. Nadalje smo si ogledali multivizijo o življenju menihov ter kulturnozgodovinskih zanimivosti kartuzije. Obiskali smo hišno prodajalno  in nekateri kupili samostanske pridelke in izdelke (vina, razglednice, spominke……..)  Po sprehajalni poti v hladni senčki  smo prišli v  Muzej na prostem. V tem čudovitem ambientu smo si vzeli čas  za zakusko. Zelo prijetno je bilo poslušati oskrbnika muzeja, saj nam je povedal zgodovino le-tega. Predstavlja pa  staro tradicionalno kmečko domačijo iz leta 1833. Je izjemen biser v prikazu eksponatov ljudskega stavbarstva na Dolenjskem in je bil ustanovljen z namenom ohraniti avtohtone lesene objekte v preteklosti. Tukaj je življenje zelo živahno in pestro, saj k temu pripomorejo prijazni živalski stanovalci (konjički, petelini, kure, gosi, race, pujsi, pes….), ki veselo pozdravljajo goste, ki prihajajo na obisk. Zelo zanimivo si je bilo ogledati črno kuhinjo iz katere je vstop v ostale prostore. Izhaja iz leta 1833 in je opremljena z izvirno opremo. V eni od hiš je tudi prodajalna s spominki in uporabnimi lončarskimi izdelki.

Po  zanimivem ogledu in zakuski smo se odpeljali v Šentjernej na domačijo Selak. Pri vhodu nas  na skali pozdravi  skulptura petelina, ki je narejen iz osnovnega kmečkega orodja: kos, srpov, lopate, sekire, motike, grabelj (zelo domiselno.) V notranjosti smo si ogledali zbirko glasbil, ki jo  sestavlja več kot 150 različnih instrumentov in ponazarja glasbila skozi stoletja. Zbrana so najrazličnejša tolkala, pihala, trobila, brenkala, godala in instrumenti s tipkami. Instrumenti prihajajo iz različnih držav, kot so ameriški bendžo, ruska balalajka, indijski bobni, brazilska kitara, afriške piščali in še in še….

Na ogled je tudi več kot 500 eksponatov petelinov, ki so zbrani iz celega sveta. Izdelani so iz različnih materialov od stekla, keramike, lesa, kovine… razstava petelinov je slikovito usklajena s prostorom, ki predstavlja nekdaj močno in trdno kmetijo z bogato arhitekturo.  Zbrani petelini predstavljajo največjo zbirko v Sloveniji. Na ogled je postavljena tudi vinogradniška oprema, razne slike, priznanja, diplome, skratka ni, da ni.

Zelo znana je tudi vinoteka imenovana Otilija, ki nosi ime po bivši lastnici in ponuja vina štirih največjih vinarjev Šentjernejske doline. Osnovno vino je dolenjski posebnež cviček. Preko multivizije smo spoznali značilnosti in lepote naših krajev. Ob degustaciji odličnih vin, v krasnem idiličnem ambientu je zadonela pesem, bilo je lepo toda morali smo se posloviti, kajti že nas je v gostilni Marinčič v Škocjanu čakala večerja.

Po  odlični obari in pecivu smo se še družili, peli,  ob vižah harmonikarja Tomaža pa tudi zaplesali.  Veliko zanimivega smo izvedeli, lepega doživeli in si na koncu  zaželeli prijetne počitnice. Lep zaključek »šolskega leta.«

Mirna, 9.7. 2018

Pripravila in slikala:  Anica Janežič

Ogled multivizije o življenju menihov

V hišni prodajalni

V muzeju na prostem

V Šentjerneju na domačiji Selak

Več slik se lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/kultura-2/

PRIZNANJA NAŠIM ČLANOM

Naše društvo je ponosno na tri naše člane, kateri so na nedavni (29.6. 2018) osrednji slovesni prireditvi Občine Mirna, prejeli priznanja.

  • Lado Kocijan je prejel naziv ČASTNEGA OBČANA OBČINE MIRNA za izjemen pečat, ki ga je s svojim življenjem in delom pustil kot borec NOB, načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe Slovenije, pomemben člen v času osamosvajanja Slovenije, kot profesor, znanstveni raziskovalec in avtor del s področja vojne znanosti in tudi zato, ker je Mirnčan z dušo in srcem.
  • Anton Kotar je prejel  PLAKETO OBČINE MIRNA  za dolgoletno ustvarjanje v kulturi na Mirni, kot vsestranski kulturni delavec, predsednik našega mešanega pevskega zbora, ter kot idejni snovalec in organizator prireditev Za Mirno z ljubeznijo in Pozdrav z Mirne.
  • Ivan Zupanc je prejel ZAHVALO OBČINE MIRNA za dolgoletno predanost in neutrudno delo na področju pohodništva v našem društvu in družabnega življenja na Mirni ter za vodenje Občinske organizacije Združenja borcev za vrednote  NOB Mirna.
  • Poleg naših članov pa sta ZAHVALO OBČINE MIRNA prejeli še Prostovoljni gasilski društvi MIRNA  in VOLČJE NJIVE, za uspešno in nesebično delovanje na področju varstva pred požari ter naravnimi in drugimi nesrečami, za vzgojo in usposabljanje mladine ter za varovanje občanov in njihovega premoženja.

Vsem nagrajencem ISKRENE ČESTITKE!

Mirna, 5.7. 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Prejemniki priznanj Občine Mirna, v letu 2018

MATAJUR – 1.642 m

V slogi je moč in tako smo združili moči: DU Mirna, Manj mladi PD Trebnje in Društvo medicinskih sester Novo mesto, ter se skupaj odpeljali na malo bolj oddaljen vrh v Beneški Sloveniji.

Z avtobusom smo mimo Ljubljane in Jesenic v Ratečah prečkali nekoč zelo zastraženo državno mejo z Italijo. Ob obujanju spominov, kako smo v Trbižu včasih kupovali usnjene jakne, prašek, kavo…, joj, kje so že tisti časi, je vožnja hitro minevala. Na Predelu smo se vrnili na slovensko stran meje ter se mimo Bovca in Kobarida, v Idrskem odcepili od glavne ceste proti Livku. V idilični vasici Avsa smo začeli s hojo. Stezica je precej časa potekala po gozdu, kar nam je zelo prijalo, ker smo se tako skrili vročim sončnim žarkom. Dvignili smo se do Idrske planine, kjer so nas z glasnim mukanjem prijazno pozdravile krave in v daljavi zagledali naš cilj – cerkvico na Matajurju.

Narava je v zgodnjem poletju prekrasna, saj kar nismo mogli utrgati oči od živo-pisanega cvetja. Fotoaparati so »škljocali«, naša vodnica nas je pa preganjala, naj gremo vendar že naprej, ker so se začeli na nebu zbirati sivo-črni oblaki. Z vsakim korakom je bilo ob poti kaj novega. Višje proti vrhu je rastlo ogromno borovničevja. K sreči borovnice še niso bile zrele, ker bi se težko ločili od njih. Po 3 urni zmerni hoji smo bili na vrhu deležni malice, počitka, razgleda in fotografiranja. Z nostalgijo smo se spominjali Beneških fantov, ki so srčno opevali ta košček zemlje. Par dežnih kapljic je poskrbelo, da smo urno pospešili korak po italijanski strani Matajurja do koče Pelizzo, kjer je že čakal avtobus.

Zapeljali smo se do Tolmina, kjer so nas čakali z dobro malico, nato pa mimo Idrije in Logatca proti domu.

Minila je še ena lepa tura.

Mirna, 2.7. 2018

Besedilo in foto: Milojka Vitez

ČAVEN  1.242 m

S Čavna nismo videli čolna na morju, ker je vse zakrivala megla. Videli smo pa mnogo drugega, lepega, zanimivega.

Z osebnimi avtomobili smo se, 19.5.  2018, zapeljali mimo Ajdovščine, do kamnoloma pod Predmejo. Tukaj je začetek slikovite in razgledne Srednje čavenske poti, ki ima na nekaterih mestih pridih prave gorske poti, celo s klini in jeklenico. Ob stezi so nas navduševale: šmarnice (Vorančeve solzice), perunike, narcise, encijan in še in še rož, ki jim nismo vedeli imena. Res pravi botanični vrt.

Naš prvi postanek je bil pri koči na Mali gori – kraj trdega dela in lepih spominov (napis na koči). Dobrote iz nahrbtnikov so hitro romale v naše želodce in že smo nadaljevali proti Kuclju – 1.237 m visokem vrhu v pobočju Čavna. Burja, ki je pihala okoli nas, je hotela, da bi se presušili kot kraški pršut, a smo se raje spustili v toplo zavetje pred Kočo Antona Bavčerja. Oskrbnik nam je ponudil dobrote iz domače kuhinje, ki smo si jih z veseljem privoščili. Najslajši so bili vipavski štruklji …, njam…, njam…

Okrepljeni smo se najprej po precej strmi, nato pa bolj položni poti, spustili do naših jeklenih konjičkov. Vmes nas je napis na skali opozoril, da si moramo popraviti frizure, kar smo seveda vse naredile.

Ker smo pravi, zvedavi vandravci in nas zanimajo lepote Slovenije, smo se domov odpeljali po drugi poti – čez Predmejo v Podkraj, Kalce, Logatec…, še prej pa obiskali bivšega sodelavca enega naših udeležencev izleta.

Bilo je lepo, naj bo še naprej tako.

Mirna, 1.7. 2018

Pripravila in slikala: Milojka Vitez

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/pohodnistvo/

SREČANJE PRI LOVSKI KOČI V ZAPUŽAH

Predsednik Tomaž Povšič je prisotnim zaželel dobrodošlico

Joj, kako ta presneti čas hiti. Minilo je že eno leto in zopet smo se zbrali  v soboto, 16.6. 2018, ob 14. uri na čudoviti lokaciji pri lovski koči v  Zapužah, kjer smo imeli  tradicionalno srečanje upokojencev.

Predsednik društva Tomaž Povšič je vse prisotne lepo pozdravil,  jih seznanil z odličnim uspehom  športnikov saj so  od trideset društev v regijskem tekmovanju osvojili prvo mesto v skupni razvrstitvi, moška in ženska ekipa pa sta osvojili odlično drugo mesto. Pokali bodo podeljeni 4.8. 2018 na Jasi v Dolenjskih Toplicah, kamor ste vsi lepo vabljeni. Prevoz bo organiziran.  Nadalje je vsem zaželel prijetno druženje in se ob tej priliki zahvalil  našemu  županu za korektno in uspešno sodelovanje.

Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš se je zahvalil za povabilo, vsem zaželel dobrodošlico, nanizal uspehe v občini, nas  seznanil o ponovni kandidaturi za župana ter nas povabil, da se udeležimo Osrednje prireditve v počastitev občinskega praznika, ki bo v četrtek, 28.6. 2018, v domu Partizan.

Našemu povabilu se je odzval tudi predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine, Jože Jazbec. Pohvalil je naše društvo, saj smo v samem vrhu tako v športu kot kulturi. Tudi v bodoče nam je zaželel vse dobro, predvsem veliko aktivnosti, saj s tem krepimo naše zdravje in dobro počutje.

Sledila je dobra zakuska, ki jo je pripravilo gostišče »Pri Francki«. Ob žlahtni kapljici in  glasbi ansambla Zimzelen, smo se družili, zaplesali, kramljali  in se veselili.  Za vse, ki radi preizkušajo srečo pa je bil na razpolago srečelov. Že se veselimo naslednjega snidenja.

Mirna, 18.6. 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Izdaja blokov za malico

Ob sproščenem klepetu z županom

Na plesišču z ansamblom Zimzelen

Druženje pod šotororm

ŠAHOVSKO PRVENSTVO

Na medobčinskem šahovskem prvenstvu osnovnih šol v Šentrupertu POD KOZOLCI je bila OŠ Mirna daleč najboljša – pred Mokronogom in Šentrupertom. Iskrene čestitke fantje in dekleta, pa tudi mentorjem vse priznanje!

Bravo, le tako naprej!

Brez dobrih mentorjev nebi bilo takega rezultata. Čestitke!

Šentrupert, 2.6. 2018

34. PRIREDITEV “ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO”

V nedeljo 20.5. 2018, se je dvorana Partizana zopet napolnila. Na sporedu je bila že 34.prireditev “Za Mirno z ljubeznijo” (hvala vodji teh oddaj Tonetu Kotarju in vsem, ki jo soustvarjajo že toliko let), saj je do sedaj bila vsaka zelo zanimiva in vsaka nekaj posebnega.  Že tretjič pa so letos nastopili  operni gostje, kolegi Diega Barrios Ross – tenorista, ki je med drugim tudi vodja MePZ DU Mirna, Irena Yebuah Tiran – mezzosopran, Lucas Somoza Osterc – bariton in Darja Mlakar Maležič – klavir. Žal se zaradi bolezni, prireditve ni mogla udeležiti sopranistka Katja Konvalinka.

Obiskovalci, ki so prišli od daleč in blizu so bili navdušeni, uživali so v popoldnevu opernih arij,  saj je bil ta koncert ljubiteljem tovrstne glasbe, balzam za dušo.

Mirna, 22.5. 2018

Besedilo in slike: Anica Janežič

Odlične pevce opernih arij so obiskovalci nagradili z močnim aplavzom

Rožice v zahvalo za čudovit nastop

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/kultura-2/

VLJUDNO VABLJENI!

du vabilo 34_1 – Kopija (1)

PRIREDITEV ZMZL (Za Mirno z ljubeznijo) – gostovanje iz BISAG-a

V oktobru 2017,  smo iz DU MIRNA gostovali v hrvaškem kraju BISAG. Kraj je središče in sedež občine BREZNICA, blizu VARAŽDINA. Da je do gostovanja prišlo, je dal idejo naš član Djuro, ki je bil v tem kraju rojen. Lani smo mi pripravili kompleten program; pevski z zborovodjem Diegom, pevski ob spremljavi harmonikarja Simona Ceglarja, igrali smo tudi našo BOSANSKO BIOENERGIJO. Domačini so takrat zapeli samo 2 pesmi.

Letos so večino programa pripravili gosti, uradno je to PRIGORČICA – udruga umirovljenika i građana BISAG – in naše srečanje je potekalo tako:

Prišli so 25.04. ob 13-ih; nekaj članov UO in tudi župan Dušan Skerbiš smo jih pričakali na parkirnem prostoru pri igrišču; njihov župan žal ni mogel priti, ker je to jutro odpeljal mamo v bolnišnico v Varaždin.

V gostilni Angel smo jih pogostili z obaro, kratek sprehod po centru Mirne, ob 15-ih je bila prireditev kot sledi:

Njihov zbor, pod vodstvom zborovodje Branimirja Matekovića je zapel:

Varaždine grade, Čija je ovo zvijezda, Nesretna ptica in V jesenski noči – slovenska!

Nato je zapel MePZ DU MIRNA s harmonikarjem Dušanom Kotarjem

Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi, Ne pozabi domovine, Čas bi zavrtel nazaj,  Prijatelji, ostanimo prijatelji

Njihova Folklorna skupina (večina so tudi pevci in so se preoblekli v noše!) ja zaplesala:

Ječam žela, Grezača, Prigorski polka – tudi folkloro vodi Branimir Mateković.

Njihova igralska skupina – večina isti, a zopet preoblečeni, avtor Ivan LONČAREK:

»IGROKAS« – krajša igra, daljši skeč – ZAGORSKA PRAVDA – parnica za grunt!

Dramsko skupino vodi Nadica Martan Zlatica, ki je tudi kot predsednica Udruge duša in gibalo vsega dogajanja; njena desna roka, s katero smo vse pripravili in uskladili, je pa tajnica Lela Danyi.

Po nastopu izmenjava priložnostnih daril in nato res prisrčno druženje ob nastopu dveh članov ansambla Lojzeta Ogorevca iz Brežic – z njimi smo se dogovorili, ker so skoraj bolj poznani v Hrvaškem Zagorju kot doma! In izbor je bil posrečen in po mnenju vseh zelo pravi!

S 55-imi gosti je bilo še 71 naših članov v prijetnem druženju in kar (pre)hitro je prišla ura okoli 19.30 – 19.45, ko je odpeljal avtobus goste domov!

Za pogostitev smo poskrbeli v lastni režiji, vsa čast pa tudi gostom – s seboj so prinesli 30 litrov njihovega dobrega belega vina!

Mirna, 25.4. 2018

Besedilo: Tone Kotar,  foto: Anica Janežič

Sprejem gostov iz Bisaga

MePZ DU Prigorčica

MePZ DU Mirna

Folklorna skupina DU Prigorčica

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/kultura/

NA JANČE (792 m)

Vse na svetu se obrača,                                                                             

zdaj je sonce, zdaj sneži,

a jeziti se ne splača,

bolj se grizeš prej te ni …

Nekako v tem duhu potekajo naši izleti. Na prejšnjem bleščeča belina snega, na zdajšnjem pa pokrajina odeta v 50 odtenkov zelene. Jezimo in grizemo se ne, prej korajžno, uživaško in nasmejano premagujemo vzpone na poti.

Čez reko Savo smo se v Jevnici zapeljali po zelo ozkem, zanimivem, lesenem mostu. Na železniški postaji smo parkirali avtomobile, se opremili z nahrbtniki in pohodnimi palicami ter začeli z vzponom proti našemu cilju. Ob sproščenem klepetu smo prečili travnike polne rož, se v gozdu čudili, kako na hitro so ozelenela drevesa in počasi prišli na planoto pod Jančami.

Ljudsko izročilo pravi, da je bilo prvotno ime kraja Črni gozd, ker je bil na gosto poraščen. Čez vrh je vodila pot iz Gorenjske na Dolenjsko. Potnike so tod večkrat napadli pobegli janičarji, oziroma njihovi potomci. Zato so ta kraj poimenovali v Jantschberg in iz tega v Janče. V roke jim je padel tudi osameli popotnik, ki se je v stiski zaobljubil, da bo sezidal kapelo v čast sv. Nikolaju, če bo živ prišel domov. Ker je bila cerkev odklenjena, smo si jo z zanimanjem ogledali.

Še malo in že smo bili pred Planinskim domom na Jančah. Precej planincev je  že uživalo na soncu in z veseljem smo se jim pridružili tudi mi. Podprti in okrepljeni z dobrotami smo si na tabli za domom ogledali, kje ležijo vrhovi naših gora.

V daljavi so nas pozdravljali: zasneženi Triglav, Stol, Storžič, Grintovec, Kočna, Planjava in vsi ostali vrhovi Karavank ter Kamniško-Savinjskih in Julijskih Alp, Ljubljanska kotlina vsa v zelenju, Ljubljana s stolpnicami in še in še.

Vsega lepega je enkrat konec in po isti poti smo se vrnili v dolino.

Mirna, 24.4. 2018

Pripravila in slikala:  Milojka Vitez

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/pohodnistvo/

ZAKLJUČEK KEGLJANJA

V petek, 30.3. 2018, smo zaključili za letošnjo sezono  s treningi kegljanja, katerega smo imeli vsak petek na kegljišču Pri Vodnjaku v Novem mestu. Zelo  ponosni smo na kegljačico Pavlo Bužan, ki je v mesecu januarju dopolnila 87 let. Je zelo aktivna, vedno dobre volje in pozitivne energije, ki jo daje tudi nam. Zelo pomembno pa je, da še vedno dosega lepe rezultate.

Kaj smo se naučili smo pokazali na tekmovanju, ki ga je organizirala  vodja kegljanja Jelka Ostojić.  Z rezultati smo bili eni bolj, drugi manj zadovoljni, kajti veliko je odvisno tudi od sreče, ta pa je opoteča. Podeljene so bile tudi medalje.  Prvo mesto pri ženskah je osvojila Jelka Ostojič, drugo Anica Janežič in tretje Milka Musar,  pri moških pa prvo mesto Edo Novak, drugo Dušan Jakopin in tretje Primož Smole. Potrudili se bomo tudi na tekmovanju PZDU Dolenjske in Bele Krajine, ki bo letos v Kanižarici in sicer 5.  in 6. aprila.

Mirna, 1.4. 2018

Pripravila in slikala: Anica Janežič

MIRNČANI NA MIRNI GORI

A ni bilo vse tako mirno, kot bi pričakovali po naslovu. V lepem sončnem vremenu, pravi zimski idili, smo se v sredo, 21. marca, iz kraja Vrčice, preko Kleča povzpeli do Planine, ki se je včasih imenovala Stockendorf. Opuščene hiše in gospodarska poslopja pričajo, da so tam živeli Kočevarji, ki so se leta 1941 izselili v tujino.

Mimo cerkve svetega Elije smo po gozdni učni poti, v pravih zimskih razmerah, v dobrih dveh urah prišli do Planinskega doma na Mirni gori (1.047 m  n.v.), kjer nas je sprejela prijazna oskrbnica Jožica. Za potešitev naše lakote, nam je ponudila jedilni list. Izbirali smo lahko med: ričetom, ričetom s klobaso in klobaso brez ričeta. Vsak si je izbral jed po svoji želji.

Na Mirni gori (Friedensberg) je stala vse do 2. svetovne vojne znamenita cerkev sv. Frančiška Ksaverja, ki je slovela kot božja pot za odvrnitev hude ure, zoper vremenske ujme in proti viharjem. Med vojno je bila požgana in nato delno obnovljena. Sedaj ima namesto zvonika razgledni stolp, na vrhu katerega smo ubrano zapeli Gregorčičevo ponarodelo pesem Zakrivljeno palico v roki. Bravo Cvetka in vsi mi, ki smo brundali zraven.

Vse prehitro je prišel čas, ko se je bilo treba spustiti v dolino in vrniti domov.

Mirna, 30.3. 2018

Pripravila in slikala: Milojka Vitez

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/pohodnistvo/

PREDSTAVITEV DEFIBRILATORJA

Udeleženci  predstavitve

V četrtek, 15.3.2018, smo imeli na željo naših članov oživljanje z defibrilatorjem. Udeležba bi bila lahko večja, glede na aktualnost in zanimanje med pogovori. Sama predstavitev je bila res odlična in poučna. Dr. Zdenko Šalda nam je poslal medicinsko sestro ga.Petro Nahtigal, ker sam ni utegnil. Zelo smo hvaležni Petri za prisrčen prikaz in razlago. Vsi prisotni smo “oživljali ” in se trudili pomagati osebi na tleh. Prejeli smo  priznanje v okviru projekta “Milijon srčnih točk.” Ni enostavno a prebrodili smo strah pred ponesrečenim in vem, da bomo pomagali, če bo potrebno.

Mirna, 17.3. 2018

Pripravila: Milica Smole, slikala: Anica Janežič

OBČNI ZBOR

Upravni odbor z gosti

V nedeljo, 18.2. 2018, smo  imeli redni letni občni zbor, katerega so se udeležili tudi povabljeni gostje in sicer predsednik ZDUS-a Janez Sušnik,  župan občine Mirna, Dušan Skerbiš in župan občine Mokronog Trebelno, Anton Maver.  Za začetek je MePZ društva zapel tri pesmi, nato pa je vse  navzoče prav lepo pozdravil predsednik Tomaž Povšič in nazorno predstavil delo v letu 2017 in planirane aktivnosti v letu 2018. Ponovno je povabil vse člane na ponujene dogodke in vključitev v dejavnosti. Med drugim se je zahvalil občini Mirna za dobro sodelovanje in želi, da tako ostane tudi v bodoče. Zahvalil se je tudi celotnemu upravnemu odboru, ki ažurno in dosledno opravlja zaupane naloge. Sledila so  poročila o delu v minulem letu.  Ugotovljeno je bilo, da je delo potekalo na vseh področjih zelo korektno in  uspešno. Vsa poročila so bila soglasno sprejeta, kakor tudi plan dela za tekoče leto.

K besedi je nato predsednik povabil  goste. Gospod Janez Sušnik je vse prisotne pozdravil v imenu ZDUS-a. Čestital nam je za uspešno delo, všeč pa mu je tudi vzorno sodelovanje med občino in županom. Seznanil nas je s problematiko po pokrajinah in poudaril, da so društva na podeželju temelj dejavnosti na vseh področjih. Naš župan Dušan Skerbiš  je pohvalil  delo v društvu in nas izčrpno seznanil  z investicijami in plani v občini.  Tudi Anton Maver, župan občine Mokronog-Trebelno nam je izrekel čestitke za uspešno delo, nadalje pa se nam je predstavil s svojim programom, ki bo kandidiral za poslanca v Državni zbor.

Letos so bila že osmič podeljena priznanja. Plaketo društva so prejele Marija Logar, Marija Jevnikar in Anica Janežič.

Obrazložitev:

Marija Logar se je  včlanila v naše društvo 25.10. 1991 leta. Vseskozi je bila prepoznavna, saj ni odklanjala nobenega dela v društvu. V letu 2008 je pristopila k projektu “Starejši za starejše” in je še vedno prostovoljka v tem projektu. Je tudi naša poverjenica.  Od leta 2000 je aktivna v dramski skupini. Z njenimi vložki v tej skupini nas velikokrat spravi v smeh in dobro voljo. Marija Logar velikokrat izreče lepe besede na zadnji poti našega umrlega člana.

Marija Jevnikar se je včlanila v naše društvo 23.9. 2008. Takoj z vstopom v društvo je postala aktivna, saj je takoj pristopila k programu “Starejši za starejše” in je delovala do leta 2012. Leta 2009 je prevzela našo blagajno. V računovodskem delu je zelo dosledna in natančna. Marija je zelo dejavna tudi  pri organizaciji letovanja naših članov na morju. Veliko truda in volje je potrebno, da vse uredi.

Anica Janežič se je včlanila v  društvo 18.1. 2005. Takoj se je priključila projektu “Starejši za starejše.” Vseskozi deluje kot prostovoljka. Od januarja 2015 je članica upravnega odbora DU Mirna. Anica je pobudnik, da se je uredila spletna stran našega društva, katero tudi ureja. Da pa to uspešno dela,  hodi z raznimi skupinami po terenu in vse lepo dokumentira in uredi na naši spletni strani. Pa tudi slike naredi za posameznike. S prispevki in fotografijami naše društvo predstavlja v različnih medijih. Še zlasti pa je aktivna na športnem področju. Tako Anica predstavlja naše društvo širši javnosti.

Športnika leta 2017 pa sta Milka Musar in Edo Novak.

Obrazložitev:

Komisija za priznanja je obravnavala predlog za športnico in športnika za leto 2017. Pri pregledu dokumentacije je komisija ugotovila, da sta največ točk zbrala Anica Janežič in Dušan Jakopin. Ker pa je komisija ugotovila, da je bil na UO DU Mirna sprejet dne 26.9. 2012 Aneks k 8.členu internega pravilnika, ki glasi, da lahko dobi priznanje za športnico in športnika leta dvakrat zaporedoma. Komisija ugotavlja, da sta Anica Janežič in Dušan Jakopin dobila priznanje dvakrat zaporedoma, zato se podeli priznanje športnici leta 2017 Milki Musar, katera je zbrala 505 točk in športniku leta 2017,  Edu Novak, z 465 zbranimi točkami.

Mirna, 19.2. 2018

Pripravila: Anica Janežič

Foto: A.Janežič, Janez Kolenc

Dobitniki priznanj s predsednikom ZDUS-a Sušnik Janezom in predsednikom DU Povšič Tomažem

Delovno predsedstvo

MePZ DU Mirna

Prisotnih je bilo 121 članov DU

PUSTNO RAJANJE

Vesela druščina

Pust je čas norčij in veselja, je najbolj našemljen čas v letu, ko smo vsi lahko malo otročji. V tem času  imamo priložnost sprostiti svojo domišljijo in postati nekaj drugega. Vsaj za en dan ali večer tudi starejši prebudimo otroka v sebi in se prelevimo v podobe, ki si jih v svoji domišljiji ustvarjamo skozi vse leto.

Mirnski upokojenci si vsako leto z  obilico dobre volje in hudomušnosti pripravimo sproščeno zabavo, kjer ne manjka prijetnih trenutkov in veselih dogodivščin.  Tudi letos je bilo tako. Ob prijetnem klepetu, smehu, muziki, plesu, pustnih specialitetah in rujni kapljici smo preživeli čudovit večer. Zadovoljni in veseli smo se razšli in si obljubili, da se prihodnje leto ponovno snidemo. Pridružite se nam še ostali. Verjemite, ne bo vam žal.

Mirna, 13.2. 2018

Pripravila: Anica Janežič

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/galerija/maskarada/

Bohor je vstal, Bohor šumi, Bohor žari …«

(Radovan Gobec)

Bravo, pogumni pohodniki

Bohor je podolgovato pogorje v Posavskem hribovju. Med NOB je bil zavetišče partizanskih enot, ki so delovale na njegovem širšem območju ali pa so na svojih pohodih tam le počivale.
Odjuga in otoplitev zadnjega januarja sta poskrbela, da se je od našega prejšnjega izleta, število pohodnikov na Bohor povečalo za 100 %.
Tako nas je del poti XIV. divizije, ki se je tod leta 1944 prebijala na svojem znamenitem pohodu na Štajersko, prehodilo 14 članov, oz. bolj članic DU Mirna.
Borci so februarja v globokem snegu gazili in prezebali po gozdovih Bohorja, mi pa smo se januarja sprehajali po belih poljanah teloha in brisali pot s čela.
Ravno prav strma pot nas je mimo planinskega doma pripeljala na najvišji vrh Bohorja, to je 1.023 m visok Veliki Javornik. Malica, počitek, fotografiranje so na cilju že kar stalnica. Branko in Marjana sta nas presenetila z dobro modro frankinjo. Tudi ostali so iz nahrbtnikov privlekli skrite zaloge »kačje sline«, tako da je bila izbira »antigripina« res velika.
Polni nove energije smo se spustili z vrha in za nagrado, ker smo dobro hodili, obiskali še Veliki Koprivnik. Izpod listja so sramežljivo kukale rumene jarice, ki so v naravi zelo redke. Stric Google mi je povedal, da jim rečejo tudi mrazovka ali ozimek. Sicer rastejo v pasu od južne Francije, do Bolgarije, v Sloveniji pa samo na pogorju Bohorja.
Nasmejani in dobre volje smo se po štiri urni hoji ustavili še na malici v gostilni pod gradom Rajhenburg v Brestanici.
Se vidimo na naslednji turi.
Veselimo se prihodnosti in uživajmo že v sedanjosti !
Mirna, 8.2. 2018
Besedilo in slike: Milojka Vitez

Naša četica koraka

Zadovoljni pohodniki na snegu

Grad Rajhenburg

Rumene jarice ali mrazovke

DUŠAN PRAZNOVAL OKROGLI JUBILEJ

Dušan “Vse najboljše!”

14.1. 2018,  je član našega društva Dušan Zakrajšek praznoval visok življenjski jubilej saj je dopolnil 80. let. Slavljenca je ob prazniku obiskala  Milica Smole, ki v društvu skrbi za socialne zadeve. V imenu društva mu je čestitala in zaželela čim več zdravja in vse najboljše tudi v prihodnje.

Dušan je v našem društvu že 23 let.  Vsa ta leta je bil in je še vedno dejaven na različnih področjih. Zanimive in pomembne dogodke društva je fotografsko dokumentiral, jih tekstovno opremil ter z njimi pridno polnil našo kroniko.  S tem  je veliko prispeval k prepoznavnosti in razvoju našega društva za kar je v letu 2016 prejel plaketo društva. Rad ima kulturo, je ljubitelj petja in član MePZ  DU Mirna, aktiven pa je tudi na športnem področju. Zelo dobro strelja z zračno puško in balina. Udeležuje se športnih tekmovanj in dosega lepe rezultate. Kljub letom je  še  vedno aktiven. Dušan je tudi pobudnik in organizator vsakoletne tekme v balinanju v spomin- memorial Božu Ponikvarju.  Je tudi lovec, član  Lovske družine Mirna in ribič v ribiškem društvu kar dokazuje, da je ljubitelj narave in živali. Vsestranski je tale naš Dušan, zato ni čudno, da je pri tej starosti še poln življenjske energije.

Zelo ponosen je na ženo Danico in svoje štiri otroke, še posebno pa na šest vnukov in enega pravnuka, ki mu lepšajo in bogatijo življenje.

Dušan še na mnoga zdrava in srečna leta!

Mirna,20.1. 2018

Besedilo: Anica Janežič, foto: A.Janežič,Milica Smole

S soprogo Danico

Pobudnik in organizator memoriala

Na 70-letnici LD Mirna

Prejem plakete

URBANČIČ IVAN – PRAZNOVAL ČASTITLJIVIH 96 LET

2.1.2018, je praznoval naš najstarejši član Urbančič Ivan in sicer polnih 96 let!

Rodil se je na Pšati pri Domžalah. 1942 leta je šel v  partizane in sicer v zasavsko kamniški odred. Bojeval se je tudi na Pohorju v 13. brigadi in   na Dolenjskem, kjer je bil tudi ranjen. Po vojni se je poročil, ima hčerko  in sina.  Opravljal je več poklicev, ko se je leta 1969 upokojil,  se je včlanil v naše društvo.

Vseskozi je bil aktiven, bil je blagajnik in tudi od 1994 – 1995 predsednik društva.
Vsa leta do danes se udeležuje srečanj, dokler so mu služile moči je bil zelo uspešen pohodnik, vsako sredo pa pride v klub na kavico!

Trenutno mu zdravje ne dopušča a vemo, da se bo slej ko prej prismejal v naš klub!

Ivan, še enkrat vse najboljše in še naprej s tako pozitivno energijo in dobro voljo!

Mirna, 8.1. 2018

Pripravila in slikala: Milica Smole

LISCA (947 m)

Najbolj pogumne pred domom na Lisci

Na hitro in kratko moram odplačati, oz. napisati dolg iz preteklega leta. Ob obilici novoletnih dogodkov mi je nekako zmanjkalo časa, da bi napisala, kako smo se imeli 20. 12. 2017, na že 5. planinskem izletu DU Mirna.

V glavnem NAPREDUJEMO. Iz »coprnic« s prejšnjega izleta smo postale »lisičke«, saj smo se same predstavnice nežnega spola povzpele na Lisco. Z avtomobili smo se pripeljale do Krakovega in v dveh urah zmerne hoje, čez Cerje, prišle do Tončkovega doma na Lisci. Spodnji del poti je bil brez snega, zgoraj pa ga je bilo precej. Še dobro da je bila narejena gaz. Pod dvema okrašenima jelkama v gozdu, smo zaman iskale darila. Menda so jih pred nami že pobrali drugi pohodniki, ker me smo bile v letu 2017 vse zelo pridne in bi nam dobri možje morali kaj prinesti.

Po okrepčilu v domu in obveznem fotografiranju smo se podale v dolino. Pri sestopu previdnost ni bila odveč, ker je bila zemlja pomrznjena. Nabrale smo si tudi malo »zelenja« za naše ikebane in okrasitev doma.

Pri Barbari v Krmelju smo ob malici in prijetnem klepetu nazdravile novemu letu.

Na koncu: ni boljšega zdravila za srce in dušo od narave. Zato vabim vse, da se nam pridružite.

Sreča je izlet v planine,

šepet tišine,

razgled in čas,

ki tam prehitro mine.     

                                      J. Medvešek

Mirna, 3.1. 2018

Besedilo in slike: Milojka Vitez

Novoletni utrip na poti proti Lisci

Iskrene čestitke, dekleta!

Še nekaj slik s pohoda si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/pohodnistvo/

VOŠČILO

Spoštovane upokojenke, spoštovani upokojenci !
 Bliža se najlepši čas v letu, čas, ko se spomnimo preteklosti in
 pričakujemo prihodnost, čas, ko se želja po sreči in zdravju
seli iz srca v srce. 
Naj se vam uresničijo sanje,
udejanijo želje in izpolnijo pričakovanja.
Vesele božične praznike in srečno, zdravo 2018
vam želijo,
                   članice in člani UO DU in predsednik Tomaž Povšič

JAKOPIN SILVA PRAZNOVALA ČASTITLJIVIH 95 LET

Vse najboljše, draga slavljenka!

16.12.2017, je praznovala visoki jubilej, častitljivih 95 let naša članica  Silva Jakopin iz Gorenje vasi pri Mirni. Celo življenje  je trdo delala, čeprav ni bila  v službi. Rodila je pet otrok, za katere sta morala  z možem trdo delati, da so se lahko  šolali in prišli do svoje samostojnosti. Čeprav je enega sina izgubila, ni izgubila volje do življenja. Ostala je optimistka tudi po izgubi moža, ki je umrl leta 1987. Od takrat živi sama v hiški, ki pa ni skoraj nikoli prazna, saj ima 12 vnukov in 18 pravnukov. Najmlajši se je rodil pred kratkim, za kar je poskrbel vnuk  Dušan. Z veseljem pove tudi, da ji tako lepo kot ji je sedaj še ni bilo v življenju. Za njo je lepo poskrbljeno in ne živi v pomanjkanju, pa tudi zdravje ji pri teh letih še kar služi. Veselo smo skupaj z Anico Janežič klepetale, pravi ženski klepet, ki pa je kar prehitro  minil, saj je gospa Silva zelo prijetna sogovornica.

Gospa Silva  v  imenu društva upokojencev še na mnoga zdrava leta. Pridružujemo se  želji enega od vnukov, ki si srčno želi, da dočaka 100 let.

Iskrene čestitke in vse najboljše pa želimo tudi našemu članu Petru Mejaš iz Zabukovja, ki je 10.12.2017, obrnil 80 list v knjigi življenja. Naj se mu zavrti še veliko zdravih in tako bistrih let.

Mirna, 22.12. 2017

Pripravila: Milica Smole, slikala A.Janežič

SILVESTROVANJE

Oh, ta čas presneti, kako hitro se obrne leto.  Zopet je prišel veseli december in upokojenci smo tudi letos pohiteli s  silvestrovanjem. Zbrali smo se  v četrtek, 14.12. 2017, in to že tradicionalno v gostišču »Pri Francki« na Mirni.

Predsednik društva Tomaž Povšič,  je vse navzoče lepo pozdravil, vsem  zaželel  prijeten večer, v letu 2018,  pa veliko zdravja, sreče, veselja skratka vsega lepega. Prijetno je bilo kramljati in se zabavati,  za  kar je poskrbel  duo  Florida. Uživali smo v dobri hrani, pijači, se nasmejali  šaljivim igricam, se naplesali in tudi zapeli. Bilo  je veselo, razigrano, prijetno in kar prehitro je minilo. Hvala upravnemu odboru, ki se trudi in poskrbi, da se imamo lepo, škoda pa je, ker se v tako velikem številu članstva, udeleži tako malo članov.

Mirna, 16.12.2017 – Anica Janežič

Pozdravni nagovor predsednika Tomaža Povšiča

Na plesišču

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

Silvestrovanje 2017

Pavlina Hrovat v pogovoru z gostom, Ivanom Šega

ŠEPET JESENI

Literatke “Vezi” pri DU Mirna  vsako leto pripravijo prireditev posvečeno jeseni z naslovom “Šepet jeseni.” To je pogovorno glasbeni večer, kjer se prepletajo muzika, petje, ples in zanimivi gostje. Tudi letos je bilo tako saj se je v petek, 17.11. 2017,  dvorana KD Partizan napolnila do zadnjega kotička. Gost večera je bil Ivan Šega, pisatelj in oseba z mnogimi poklici, pogovor z njim pa je vodila animatorka Vezi, Pavlina Hrovat.

Ivan Šega iz Sodražice izhaja iz kmečke družine. Po osnovni izobrazbi je tekstilec, ob delu pa je doštudiral Višjo upravno šolo. V Kranju je študiral solo petje in klavir. Sodeloval je pri partizanskem pevskem zboru in to celih 25 let. Petje mu je še danes kulturna in družbena sprostitev. Že v srednji šoli ga je veselilo pisanje zgodb na temo ribniške suhorobarske dejavnosti. Pisal jih je  za regionalne časopise. Pred 15 leti se je upokojil in v tem času se je  intenzivno posvetil  pisateljevanju. Leta 2005 je napisal  Zgodovino čebelarjenja v ribniški dolini nato pa so sledile še knjige: Ljudje pod Boncarjem, Ona in ona in on, Profesor, Mokarice in Dekle z juga. Na izdajo pa čaka še knjiga z naslovom Šifra. Napisal je tudi brošuro v kateri so opisana vsa kmečka dela in to z razlogom, da šolarji, ki prihajajo na ogled muzeja (ima namreč tudi svoj muzej) vidijo kako se je hrana pridelovala nekoč, ko še ni bila tehnika obdelave zemlje na tem nivoju, kot je danes. Ima svoje Kulturno etnološko društvo Maticova etno hiša, ki nosi ime po nekdanjem hišnem imenu njegove rojstne hiše “Pri Maticovih.” Postavil je tudi 14 obeležij križevega pota od Maticove etno hiše do cerkve v Novi Štifti.  Že skoraj 40 let pa se ukvarja s čebelarstvom. Pred Maticovo etno hišo je v lanskem letu postavil skulpturo kanona ali topa, kot so nekoč imenovali tako zložene suhorobarske izdelke, ki so jih nosili na hrbtu in prodajali po svetu.

Čestitke organizatorjem pri izbiri gostov, saj so le ti vedno zanimivi in duhoviti.

Med fazami pogovora se je odvijal kulturni program v katerem so sodelovali glasbena skupina 5 škorcev z Mirne, dramska skupina OŠ Mirna pod mentorstvom Vesne Kos, plesna skupina OŠ Mirna – mentorica Dragica Hazdovac, recital v spomin Rozaliji Pepelnak, solistka Aleksandra Matan,  glasbena šola Trebnje in MePZ  DU Mirna.  Program je  prijetno in čutno povezoval Zoran Remic.

Mirna, 20.11. 2017

Pripravila: A.Janežič, slikal: Franc Pepelnak

Navdušeni obiskovalci

Glasbena skupina 5 škorcev z Mirne

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/galerija/kultura/

NASTOP DRAMSKE SKUPINE V ŠMARJETI

Pred kratkim je igralska skupina DU Mirna,  gostovala  v Šmarjeti, kot gostje na koncertu Pevske skupine ŠMARJETKE.  Odigrali smo “BOSANSKO BIOENERGIJO, ki  je bila na odrih v mnogih krajih Slovenije in tudi izven (ocenjujemo, da se število nastopov približuje 150-emu), a takega navdušenja, kot ga je tukaj nastopu namenilo 250 – 260 gledalcev, še nismo bili deležni!  Lep občutek.

Mirna, 17.11. 2017
Besedilo: Tone Kotar, Foto: Šmarjetke

POHOD NA SLIVNICO 

Zima je terjala svoj davek. Sneg in mraz sta skrčila našo planinsko skupino  na le osem članov. Vseeno smo se v sredo, 15.11.2017, odpravili na Slivnico (1.114 m) nad Cerkniškim jezerom.

Domačini so včasih (mislim pa, da nekateri tudi še danes) verjeli, da na njej domujejo coprnice.  Pod vrhom Slivnice je namreč Coprniška jama, ki jo je opisal že Valvazor. Iz jame se je pozimi dvigal topel in vlažen zrak. Vlaga se je kondenzirala v meglo in takrat so coprnice kuhale nevihte, točo, strele, povzročale bolezni in škodo ter letale na metlah.

Tako nas je sedem »coprnic«, z enim predstavnikom močnejšega spola (za pogum), po zasneženi, shojeni stezi počasi hodilo najprej do planinskega doma in nato še na vrh Slivnice. Občasno je res zapihal veter, a smo bili dobro oblečeni in nam ni bilo hudega.

Za prekrasne poglede na Cerkniško jezero, Javornike, Nanos, Kamniško-Savinjske in Julijske Alpe se je splačalo potruditi.

Pri koči smo se okrepčali in fotografirali ter nato odšli v dolino. Kljub temu, da smo  vneto iskale metle, da bi si z njimi olajšale spust, jih nismo našle. Baje imajo coprnice sedaj sesalce.

Po zasluženem kosilu v dolini, smo se po vedno prepolni avtocesti, srečno vrnili domov.

Mirna, 17.11. 2017

Besedilo in slike: Milojka Vitez

Skupina Šola zdravja Mirna je praznovala svoj 4. rojstni dan

Tako, kot vsako leto, smo se tudi letos odločili, da praznujemo svoj rojstni dan. Organizirali smo izlet v Celje – knežje mesto.

Mesto Celje, ki se je nekoč imenovalo Celeia, leži v dolini. Mimo njega teče na jug reka Savinja, po kateri se imenuje vsa dolina.  V mestu z veliko kulturnih spomenikov smo obiskali Pokrajinski muzej, staro mestno jedro, Stari grad in in Šmartinsko jezero.

Na stari avtobusni postaji nas je pričakal vodič, g.Dejan. Prvo kar nas je presenetilo, je bila platana, ki raste sredi ceste. Platana je stara okoli 150 let. Pri širjenju in obnovi ceste Celjani niso dovolili, da bi ostali brez svoje znamenitosti in tako je platana ostala. Pot smo nadaljevali po starem mestnem jedru do spomenika  pisateljice in popotnice Alme Karlin.  V Pokrajinskem muzeju nas je že nestrpno  pričakala vodička Andreja. Po uvodnih besedah smo se odpravili na ogled »Rimske Celeie« – mesta pod mestom. Spoznali smo se z bogato zgodovino in razvojem mesta. Sprehodili smo se še do cerkve sv. Danijela, kjer nas je vodič seznanil o zgodovini cerkve in Celjskih grofov. Pot smo nadaljevali na Stari grad. Celjski Stari grad je eden največjih gradov v Sloveniji iz druge polovice 12.stoletja in dom mogočne rodbine grofov Celjskih. Ogledali smo si Friderikov stolp in dvorišče – prizorišče številnih poletnih prireditev. Stolp je dobil ime po Frideriku II., sinu grofa Hermana II. Postavili so ga v 14. stoletju. V višino meri 23 metrov. Ob sončnem vremenu z razgledne ploščadi smo uživali ob pogledu na mesto in reko Savinjo.

Prijetno utrujeni in pošteno lačni smo se odpeljali do Doma sv.Jožefa, kjer so nas postregli z okusnim in obilnim kosilom. Spočite in site nas je voznik  g.Prijatelj odpeljal na Šmartinsko jezero. Jezero se nahaja v neposredni bližini Celja in je s svojo  razgibano obalo ter zanimivo okolico privlačna izletniška točka. Nastalo je leta 1970 in meri 113 hektarjev vodne površine. Jezero in okolica se z leti spreminja v rekreacijsko, športno in turistično območje.

Veseli in polni prijetnih spominov na mesto Celje in okolico smo se  pozno popoldne odpravili domov.

Hvala vodičem, našim organizatorjem in vozniku za lep izlet in varno vožnjo.

Mirna, 8.11. 2017

Besedilo: Katica Laznik , foto Ilka Šlajkovec

ZAKLJUČNI POHOD V  NEZNANO 

 “Le kam se bomo podali letos?” so bila najpogostejša vprašanja pred odhodom. 20.10. 2017 smo se zbrali na železniški postaji na Mirni, misleč, da čakamo na vlak.  Na naše začudenje in presenečenje je prispel avtobus. Pripeljali smo se do vasi Rihpovec, nato pa nadaljevali peš v trebanjske  vinske gorice. V sončnem vremenu smo med potjo uživali v  prelepem razgledu, ob šelestenju listja, čudovitih barvah in ne nazadnje ob konzumiranju dobre kapljice. Med kramljanjem smo prispeli na prvo postojanko k vinogradniku Bevc Jožetu. Tu smo izvedeli veliko zanimivega o žlahtni kapljici in ob prigrizku  degustirali 7 vrst te opojne pijače. Gospodar je vzel v roke harmoniko in raztegnil meh. Po gori je zadonela pesem, pa tudi zaplesali smo. Naredili smo še gasilsko sliko za spomin in že smo morali nadaljevati pot proti cilju. Ogledali smo si tudi Bogdanov etnološki muzej in imeli še nekaj postojank. Cilj  pa je bil še vedno uganka.  Kmalu je bila tudi uganka rešena. Prispeli smo k cerkvici Sv. Jožefa v Gradišče in to je bila naša zadnja postaja. Okrepčali smo se z dobro obaro, pečenim kostanjem, vse skupaj pa zalili s cvičkom. Dobre volje smo se družili, zaplesali in peli. Za organizacijo pohoda pa sta bila “kriva” naša člana Cvetka in Rajko, za kar se jima v imenu društva lepo zahvaljujemo. Za konec pa smo zapeli še našo novo himno, katere avtorica je Cvetka. Še enkrat iskrena hvala za vsa presenečenja ter enkratno doživet in preživet čudovit dan.

Mirna, 25.10. 2017

Besedilo in foto: A.Janežič

Na štartu pred železniško postajo na Mirni

Med potjo smo se učili našo pohodniško himno

Ogledali smo si Bogdanov etnološki muzej

Obara nam je zelo teknila

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/galerija/pohodnistvo/

PIKNIK  ŠPORTNIKOV

V sredo, 18.10. 2017, smo se tako kot vsako leto zbrali na pikniku, vsi športniki z upravnim odborom pri lovski koči v Zapužah. Vse prisotne je najprej  pozdravil predsednik društva Tomaž Povšič. Zahvalil se je za dosežene odlične športne rezultate in pozval ostale člane društva, da se nam pridružijo, kajti človek, ki se giblje na svežem zraku, se druži s sovrstniki, se veseli športnih rezultatov, veliko naredi za svojo dušo in telo.   Vodja športne sekcije društva, Dušan Jakopin, ki je tudi vsakoletni organizator piknikov, se je  zahvalil športnikom za dobre rezultate  in  nam zaželel prijetno druženje. Ob dobri hrani, pijači, glasbi in kramljanju smo preživeli lep dan.

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Silva in Janez sta nam pripravila slasten pasulj

PRIJATELJSKA TEKMA V BALINANJU  

V petek, 13.10. 2017, je društvo upokojencev Veliki Gaber, organiziralo prijateljsko tekmo v balinanju –v mešanih ekipah. Vse prisotne sta pozdravila predsednica društva Jožica Štrempfelj in vodja športne sekcije Miro Kržič, ter  zaželela vsem veliko športne sreče in dobrega počutja na njihovem terenu. Poleg naše ekipe v kateri smo bili  Milka, Anica, Dušan in Đuro,  so se udeležili še  DU Trebnje in dve domači ekipi. Osvojili smo tretje mesto. Tekma je bila v sklopu praznika korenja. Vsak tekmovalec je dobil lično majico za spomin. V čudovitem vremenu, odlični hrani in prijetni družbi smo preživeli lep dan. Gostitelji so se zelo potrudili. Hvala vam dragi prijatelji.

Zapisala: A.Janežič

SKUPNA JUTRANJA TELOVADBA ŠOLE ZDRAVJA Z UČENCI OŠ MIRNA

                                                    

Danes zjutraj sta se pri mirnskem balinišču v okviru vseslovenskega projekta »Simbioza giba 2017« zopet srečali dve generaciji.

Članom Šole zdravja Mirna so  se pri jutranji telovadbi »1000 gibov« pridružili prvošolci 1.a in 1.b razreda OŠ Mirna. Njihov prihod smo nagradili z močnim aplavzom. Otroci in njihove mentorice so pridno telovadili z nami. Kljub jutranji megli so nam otroci prinesli sonce, tako, da je bilo vzdušje enkratno, prevevala nas je posebna mladostna energija. Veseli nas, da krepimo to medgeneracijsko sodelovanje in to bomo nadaljevali tudi v bodoče. Niso pa z nami telovadili  samo otroci, presenetili so nas tudi župan in člani občinskega sveta občine Mirna in tudi oni z nami pridno telovadili.

Mlada generacija je polna življenja, ima še vse življenje pred seboj, mi starejši pa imamo veliko izkušenj, smo modrejši, skupaj smo močnejši in tako gradimo boljši jutri.

Lepo je bilo in želimo si še veliko takih srečanj.

Mirna, 18.10. 2017

Zapisala: Ana Popit    Slikala: Ilka Šlajkovec

POZDRAV Z MIRNE KRAJU  ŠMARTNO OB PAKI

V nedeljo 1.10. 2017, je Mešani pevski zbor  DU Mirna, z zborovodjem Diegom in harmonikarjem Tomažem ponesel pozdrav z Mirne v Šmartno ob Paki, kjer so nastopili na letnem srečanju lokalnega Društva invalidov.  Prireditev, katero je vodila Elvira Žagar je lepo uspela, poželi so mnogo pohval in dobili kar nekaj povabil za gostovanja.  Za popestritev nastopa je šla z njimi folklorna skupina OŠ Mirna,  katero  vodi mentorica Dragica Hazdovac.  To je bil zelo  simpatičen nastop, ki kar kliče po ponovitvi.

Veseli smo, da se naša podžupanja Barica Kraljevski vedno rada odzove  vabilu na tovrstne prireditve.  Nad nastopi  je navdušena  in v njih uživa.  Z župani v gostujočih občinah rada izmenja izkušnje o delovanju le-teh .

Nastop MePZ DU Mirna

Prisrčen nastop učencev OŠ Mirna

POZDRAV Z MIRNE KRAJU BISAG V OBČINI BREZNICA NA HRVAŠKEM

V soboto, 7.10. 2017, smo »Pozdrav z Mirne« ponesli Društvu upokojencev  Bisag, v občino Breznica, ki spada pod Varaždinsko županijo na Hrvaškem. Se sprašujete zakaj ravno v ta kraj? Naš dolgoletni upokojenec Đuro Bekšić, ki se je iz teh krajev že davnega leta 1961 preselil v Slovenijo, je imel željo, da nam pokaže  kraj kamor je hodil v osnovno šolo. Beseda je dala besedo in stekla je akcija.

V Bisagu so nas pričakali in nam pripravili krasen sprejem, člani Društva upokojencev «Prigorčica.«  V imenu vseh članov nas je pozdravila  predsednica  DU Nada Martan in prenesla tudi pozdrave načelnika Občine Breznica Stjepana Krobota. Zaželela nam je prijetno počutje pri njih.  Za dobrodošlico smo najprej nazdravili in v dar prejeli spominček v obliki srčka z napisom »Prigorčica«. Po pozdravnih nagovorih, ki so jih imeli: idejni vodja teh prireditev Tone Kotar, predsednik DU Mirna Tomaž Povšič in podžupanja Občine Mirna Barica Kraljevski,  je sledil kratek kulturni program. Najprej je zapel domači  MePZ DU “Prigorčica«,  nato MePZ DU Mirna, pod taktirko zborovodje Diega Barrios Rossa ter Moški pevski zbor  DU Mirna ob spremljavi harmonikarja Simona Ceglarja.  Sledil je nastop dramske skupine DU Mirna, ki  je z igro »Bosanska bioenergija«, nasmejal vse prisotne.  Na koncu prisrčnega programa smo gostje  v dvorani, skupaj s pevci,  našim gostiteljem zapeli njihovo pesem »Lepetije, lepetije Zagorje zeleno«. Nagradili so nas z bučnim aplavzom.

Ob odlični hrani, dobri glasbi, plesu  in petju se je nadaljevalo naše druženje. Gostitelji so se zelo potrudili in nam pričarali nepozaben dogodek. Stkali smo nova prijateljstva in že se veselimo ponovnega srečanja z njimi. Naslednjič se dobimo na Mirni kjer bomo mi njihovi gostitelji.

Iskrena vam hvala dragi prijatelji.

Mirna, 11.10. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

MePZ DU Mirna

Pozdravni nagovori

Srčki za spomin

Dramska skupina

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/galerija/kultura/

BALINANJE ZA MEMORIAL BOŽA PONIKVARJA

V soboto, 30.09. 2017, smo člani balinarske sekcije pri Društvu upokojencev Mirna organizirali že 4. Memorial posvečen Božu Ponikvarju. Spomnili smo se tudi naših pokojnih balinarjev Naceta Dežmana, Jožeta Hrovata, Justine Gregorčič,  Karoline Prah, Zdenke Baranašič in Slavke Drganc in jih počastili z enominutnim molkom.

Turnirja se je udeležilo 7 moških ekip in sicer:  Mirna Roje, DU Mirna, DU Ajdovščina, DU Trebnje, DU Veliki Gaber,  DU Ivančna gorica invalidi Trebnje, ter štiri  ženske ekipe: 2 ekipi DU Mirna, DU Ajdovščina, in DU Veliki Gaber. Vse prisotne je najprej pozdravil pobudnik tega turnirja Dušan Zakrajšek, ki je vesel, da se je turnir obdržal, saj je že 4. po vrsti.   Sledil je pozdravni govor župana Občine Mirna Dušana Skerbiša, ki  je dejal, da je ponosen, ker se na Mirni odvija toliko športnih aktivnosti in povedal veselo novico, da bo balinišče kmalu dobilo streho. Vsem tekmovalcem je zaželel veliko športne sreče.  Vse prisotne je pozdravil tudi podpredsednik DU Mirna Tone Kotar in  pohvalil športnike DU, ki so zelo aktivni na vseh področjih. Tekmovalcem je zaželel  mirno roko, veliko sreče ter dobro počutje na Mirni.  Vodja moške balinarske sekcije DU Mirna, Edo Novak je vsem zaželel dobrodošlico in podal tehnično izpeljavo turnirja, ki je potekal v prijetnem vzdušju brez zapletov.

Rezultati moških ekip:

Prvo mesto je osvojila ekipa Ivančne gorice, drugo Mirna-Roje, tretje ekipa iz Ajdovščine in nehvaležno  četrto mesto DU Mirna.

Rezultati ženskih ekip:

Prvo mesto je osvojila ekipa DU Mirna-Stan,  drugo ekipa  Ajdovščine,  tretje ekipa Mirne I., četrto pa ekipa Velikega Gabra. Vsem iskrene čestitke.

V čudovitem vremenu in prijetni družbi smo preživeli lep dan. Veselimo se že naslednjega srečanja.

Srečanje so omogočili sponzorji oz. donatorji: Družina Ponikvar, TEM Čatež, Občina Mirna, DU Mirna, DANA Mirna, Sintal Ljubljana, Gradmi trgovina Mirna, Gradbena mehanizacija “Tonči” Mirna, Picerija Carmen Mirna, Dana -industrijska prodajalna Andrej Jamšek s.p. Mirna, Plasta 2 Mirna, Frizerstvo Romana Mirna in Gostišče “Pri Francki Mirna .” Vsem in vsakemu posebej iskrena hvala. Brez vaše pomoči turnir ne bi bil to kar je bil. Še enkrat PRISRČNA HVALA IN SE PRIPOROČAMO! 

Mirna, 3.10. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Pozdrav tekmovalcem turnirja

DU Mirna in Roje Mirna

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/galerija/sport/

MARIJA BRAJER PRAZNOVALA 80 LET

V četrtek,  16.9.2017 je praznovala 80. rojstni dan Marija Brajer iz Glinka pri Mirni.  Ob tej priložnosti sta  jo obiskali in jo razveselili članici našega društva Milica Smole in Milka Musar. Zaželeli sta ji vse dobro, predvsem zdravja in še naprej toliko optimizma in razdajanja pomoči potrebnim, kajti Marija je dolgoletna članica RK in prostovoljka KORK Mirna. Zelo rada se spominja  na službena leta, katera je preživela od vsega začetka do upokojitve v DANI na Mirni. Z veseljem pove, da je začela z obiranjem malin, katerega nasad je imela DANA na ozemlju Roje, nato na različnih mestih v računovodstvu, najdlje in to vse do upokojitve pa je bila vodja obračuna osebnih dohodkov.

Življenje ji ni bilo z rožicami posuto. Dolga leta je skrbela za bolno mamo, nato še za moža, ki ga je izgubila pred šestimi leti, 2 leti kasneje pa še sina, kar jo je še posebej prizadelo, kajti izguba otroka je za mamo nekaj najhujšega kar se ji lahko zgodi. Sedaj svojo ljubezen,  pozornost  in smisel življenja posveča vnukom in že pravnukom.  Ti pa njeno dobroto vračajo, kadar ona potrebuje pomoč.

Zato Marija tudi v imenu  društva upokojencev  VSE NAJBOLJŠE , da bi še dolgo ostala v naših vrstah čila, zdrava in polna optimizma.

Mirna,  29.9. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Micka še na mnoga zdrava leta

 

DOPUSTOVALI  SMO V JELSI NA HVARU

Naše društvo je zelo aktivno na vseh področjih (športu, kulturi, izletih, pohodih, zabavah, dopustovanju…) Upravni odbor se trudi in skrbi, da smo člani zadovoljni. Vsako leto, letos že osemnajstič  zapovrstjo, se napolnita dva avtobusa za dopustovanje. Bili smo že skoraj na vseh otokih na Hrvaškem pa tudi Risan v Črni gori smo že obiskali.

Letos smo se v začetku septembra z agencijo Relax odpeljali na dopustovanje na otok Hvar. Nastanili smo se v hotelu Hvar, ki  se nahaja v borovem gozdičku le 500 m stran od mesteca Jelsa. Jelsa je znana po lepih peščenih plažah in je zelo naklonjena gostom, turistom ter popotnikom.

Za aktivnosti in veselo razpoloženje v času našega dopustovanja je skrbel animator Tomaž. Organiziral je športne igre in sicer smo se lahko pomerili v igranju mini golfa, balinanja, pikada, prstometa. Najboljši so bili nagrajeni z Relax-ovimi simboličnimi darilci. Tako kot doma smo tudi na dopustu skrbeli za naše zdravje in dobro počutje, saj smo vsako jutro pod vodstvom naše Olge in Tomaža telovadili in se razgibavali, čez dan pa ob spremljavi harmonike v vodi zaplesali aqua polko.  Obiskali smo najmanjše mesto Vrbosko, ki ima bogato ribiško tradicijo ter si ogledali zanimiv muzej v katerem razstavljajo tradicionalno ribiško opremo in orodja.  Domačini ga poimenujejo tudi hvarske Benetke. Zapeljali smo se do mesta Hvar, se povzpeli na tamkajšnjo  mestno trdnjavo imenovano Fortica ter uživali v čudovitem razgledu na Paklenske otoke. Sprehodili in ogledali smo si tudi Stari grad, ki velja za najstarejše mesto na otoku Hvaru. Ob večerih smo se družili, si ogledali nastop folklornih skupin iz Umetniškega kulturnega društva Jelsa ter prisluhnili ženski dalmatinski klapi. Vsak večer  smo ob zvokih dua Alegrija zaplesali in se nasmejali šaljivim igricam.

Vsega lepega je hitro konec, tako je minil tudi naš dopust in že se veselimo naslednjega. Ob tej priložnosti najlepša hvala našemu upravnemu odboru, agenciji Relax,  voznikoma iz podjetja Sandi-tours, animatorju Tomažu, hotelskemu osebju in vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k našemu  dobremu  počutju.

Mirna, 13.9. 2017

Pripravila in slikala:  Anica Janežič

Pomahali smo v slovo

Dobrodošlica v hotelu

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi!

http://du-mirna.si/galerija/letovanja/

KOCIJAN LADO – 92 LET

Leto se je zavrtelo in v ponedeljek, 14.8. 2017,  je zopet  praznoval visoki jubilej  tokrat že 92 let, general v pokoju Kocijan Lado iz Brezovice pri Mirni. Ob tej priliki smo ga obiskali predstavniki Občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB Mirna, predstavniki DU Mirna in folklorna skupina Nasmeh, mu čestitali ter zaželeli še veliko zdravih, srečnih in veselih let. Lado je bil obiska zelo vesel, saj smo z njim kramljali, nazdravili in peli, godci iz skupine Nasmeh pa so mu igrali prijetne viže. Bil je vesel in obenem ganjen, saj smo mu popestrili in polepšali  dan.

Naš obisk pa ni bil njegov edini, saj ravno ko smo odhajali je prišel njegov prijatelj iz vojnih dni Bogdan Osolnik s spremljevalko in predstavnik Lovske družine Mirna. Dan za generala, ki mu lahko rečemo tudi dobrotnik, (saj denarno pomaga marsikateremu društvu)  je bil kar naporen, ker so mu skozi ves dan prihajali sorodniki, prijatelji, borci, lovci, gasilci ……. čestitat za njegov visoki jubilej.

Lado še enkrat VSE NAJBOLJŠE, ostanite zdravi in še naprej polni optimizma.

Mirna, 16.8. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Predstavniki ZB in DU Mirna

Folklorna skupina “Nasmeh”

Vesela druščina

S prijateljem Bogdanom Osolnikom in predstavnikom LD Mirna

NA OBISKU PRI SERGIJU KERŠEVAN ZA 80 LET

Na vroč julijski dan, 13.7.2017,sva s poverjenico Milko šli voščit
gospodu Kerševan Sergiju za njegovih 80 let! Ob  veselem klepetu sva
spoznali tudi dva vnuka, ki z veseljem prideta na počitnice iz Ljubljane.  Gospod  Sergij z optimizmom zre naprej po okrevanju težke bolezni, še  sam ne verjame, da so ga zdravniki tako dobro pozdravili.

Tudi mi  mu želimo še veliko takšnih z optimizmom prežetih let in še enkrat vse  najboljše v imenu društva upokojencev!

Mirna, 15.8. 2017

Pripravila: Milica Smole

Predsednik prejema pokal za 2.mesto v skupni razvrstitvi

15. SREČANJE UPOKOJENCEV V DOLENJSKIH TOPLICAH

Tradicionalno je že, da je prva sobota v avgustu rezervirana za  srečanje upokojencev  Dolenjske in Bele Krajine, na Jasi v Dolenjskih Toplicah. Tako je bilo 5.8. 2017, že 15. srečanje na katerem je vse prisotne najprej pozdravil predsednik Pokrajinske zveze Jože Jazbec, ki je dejal, da je  letos nekaj manj prisotnih zaradi vročine. Po njegovi oceni je delo v 36-društvih potekalo zelo uspešno saj je bilo pripravljenih preko 540 različnih dogodkov (športnih, kulturnih, v programu starejši za starejše in ostalih).  Vsem je zaželel prijetno druženje in lepo zabavo.

Osrednja govornica je bila Jožica Maučec Zakotnik, državna sekretarka Ministrstva za zdravje. V nagovoru je poudarila pomen javnega in vsem dostopnega zdravstva. “Javno, dostopno in kakovostno zdravstvo mora biti naša skupna prioriteta.” Med drugim je dejala tudi, da se borijo za pravično in vzdržno financiranje ter povečanje uspešnosti zdravstvenega sistema. V planu oziroma resoluciji so se zavezali, da bodo bolj povezali zdravstvene in socialne storitve, preoblikovali dopolnilno zdravstveno zavarovanje in zagotovili dodatne finančne vire tako za zdravstvo kot tudi za dolgotrajno oskrbo. Dotaknila pa se je tudi programa Svit in pozvala vse, da sodelujejo v programu, saj se v veliko primerih pravočasno odkrije zametke raka.

Podpredsednica Zveze društev upokojencev Novo mesto, Vera Pečnik pa je s ponosom povedala, da je z zakonom določeno, da tisti upokojenci, ki imajo polno delovno dobo ne morejo imeti manj kot 500 € pokojnine. Problem in težava pa je pri tistih upokojencih, ki nimajo polne delovne dobe, ali so bili predčasno invalidsko upokojeni, zato se še naprej prizadevajo, da bi se  tudi tem izboljšal standard  s tem, da bi bil odstotek izračuna pokojninske osnove nekoliko višji. Želijo si, da bi bil vsaj 60 %, pobožna želja pa je 65% od osnove.

Po končanih nagovorih se je začel bogat kulturni program katerega so ustvarili Folklorna skupina DU Črnomelj, Kadetna mažoretna skupina Novo mesto in Marjetka Popovski, ki je ob spremljavi kitare pela ljudske pesmi. Vročina ni bila problem in vsi prisotni smo prepevali z njo.  Za ples in dobro razpoloženje pa  je poskrbel ansambel HIT iz Bele krajine.

Na srečanju so bili podeljeni tudi pokali ob koncu 42. športnih iger Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele Krajine. Naše društvo je ponovilo uspeh lanskega leta saj je zopet  osvojilo drugo mesto v skupni uvrstitvi  in drugo mesto v moški ekipi. Ženska ekipa pa je osvojila peto mesto. Iskrene čestitke!

Mirna, 10.8. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Dobitniki pokalov in priznanj

Ekipa DU Mirna, ki se je udeležila srečanja.

Zmagovalna ekipa z Igorjem Kašičem

MIRNA V GIBANJU

Druga sobota v juliju je že tradicionalno rezervirana za športno prireditev  poimenovana “Mirna v gibanju”, ki jo pripravlja društvo za šport, kulturo in turizem Partizan, katerega predsednik je Igor Kašič. V soboto, 8.7. 2017,  se je tako odvila že sedmič po vrsti.  Odigrali so se turnirji v   nogometu, košarki in balinanju.

Balinarji DU Mirna smo se zbrali ob 8. uri na balinišču, kjer je  vodja balinarske sekcije Edo Novak pripravil žrebanje skupin.  Igrali smo v petih mešanih skupinah po trije igralci vsak z vsakim. Skupine smo poimenovali: Elita, Laze, Mexico, Roje in Stan.  V prijetnem vzdušju smo turnir končali ob 13. uri. Tekma je bila zelo borbena in izenačena, vendar z malo prednosti je zmagala ekipa Elita v kateri smo bili Edo Novak, Milka Musar in Anica Janežič.  Pokal prvo uvrščenim  je  podelil predsednik društva Partizan Igor Kašič.

Mirna, 16.7. 2017

Pripravila: Anica Janežič

Žrebanje skupin

Ekipi Roje in Stan

Ekipi Mexico in Laze

GOLTE – V OBJEMU GORA, VODA IN GOZDOV

Na tretji planinski izlet našega društva smo se v sredo, 28. junija 2017, odpeljali na Golte. Vremenska napoved ni bila obetavna, saj so napovedovali popoldanske nevihte. Kljub temu smo upali, da nas ne bo pogoltnilo v globino. Ime apnenčasto razgibane planote Golte namreč izhaja iz lastnosti zakraselega površja, ki »golta« vodo.

Avtobus nas je pripeljal do zgornje postaje gondolske žičnice. Izstopili smo in presenečeni ugotavljali, ali bomo imeli dovolj oblačil za sveže jutranje temperature. Toda ko smo »zagrizli« v hrib, nam je kmalu postalo vroče. Na prostranih, cvetočih travnikih pod našo prvo razgledno  točko na Medvedjaku (1.570 m), kjer stoji spomenik NOB, so naši nabiralci zdravilnih zelišč prišli na svoj račun – za Jagermeistra, še malo za razkužilo v žganju, pa še za v čaj, tudi za v olje, pa še …

Komaj smo se odpravili naprej proti koči na Treh plotih. Koča leži ob akumulacijskem jezeru, ki v zimskem času služi za umetno zasneževanju smučišča. Žal je bila zaprta, zato smo iz nahrbtnikov vzeli naše zaloge. Oblaki so se vse bolj nabirali, podile so se meglice, padlo je celo nekaj kapljic, a mi smo po krajšem počitku in obveznem fotografiranju, podkrepljeni nadaljevali proti našemu naslednjemu cilju, pastirskemu stanu in koči Stari Stani. Tu se nismo zadržali, pač pa smo nadaljevali proti najvišji točki planote, 1.587 m visokem Boskovcu.

Na obronkih gozdov smo videli neverjetno veliko mravljišč, kamor so pridne mravlje nosile hrano. Mi smo si vzeli čas za aromaterapijo z mravljično kislino.  Dlan  položiš za 3 minute na mravljišče, otreseš roko in globoko vdihneš skozi nos. Očistiš si nosno votlino, sinuse in pljuča.

Nad nami so čisto nizko leteli helikopterji. Pripeljali so pripadnike slovenske vojske, ki so šli na proslavo k spominski plošči pri gondolski postaji.  Pilota sta ravno 28. junija 1991 s helikopterjem prebegnila iz JLA v TO in se najprej odpravila na Golte, kjer so helikopterju tudi prebarvali oznake.

Na Boskovcu smo imeli drugi daljši postanek za malico. Izza oblakov je pokukalo sonce in nas prijetno grelo. Že smo morali naprej. Na razgledni Javorci smo se še fotografirali in hiteli naprej, saj so se sivi in črni oblaki spet grozeče nabirali nad nami. Malo pred Mozirsko kočo so začele padati prve dežne kaplje. Res smo do avtobusa prišli rahlo mokri, a nas ni motilo in ni pokvarilo prijetnega vzdušja. V dolini smo se ustavili še na zasluženem kosilu.

Skratka dan je bil po mnenju udeležencev »v nulo«.

Mirna, julij 1017

Pripravila in slikala: Milojka Vitez

Vesela druščina

Zdravilno mravljišče

Užitek v neokrnjeni naravi

SREČANJE PRI LOVSKI KOČI V ZAPUŽAH

V soboto, 24.6. 2017,  smo se ob 14. uri zbrali pri lovski koči v Zapužah, kjer smo imeli  tradicionalno srečanje upokojencev.  Predsednik društva Tomaž Povšič je vse prisotne lepo pozdravil,  vsem zaželel prijetno druženje  in ob tej priliki pohvalil našega župana, ki se vsako leto odzove našemu povabilu. Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš se je zahvalil za povabilo, vsem zaželel dobrodošlico, nanizal uspehe v občini in povabil vse prisotne, da se udeležijo Osrednje prireditve v počastitev občinskega praznika, ki bo v petek, 30.6. 2017, v domu Partizan. Lep pozdrav vsem pa je sledil tudi od referenta za šport Dušana Jakopina, ki je podal  nekaj podatkov o rezultatih na regijskem tekmovanju. Uspelo nam je obdržati lanski uspeh, saj smo, od tridesetih društev osvojili odlično drugo mesto v skupni razvrstitvi, moška ekipa je bila prav tako druga, ženske pa smo bile malo manj uspešne pa kljub temu dobre in osvojile peto mesto. Pokali bodo podeljeni v začetku meseca avgusta na Jasi v Dolenjskih Toplicah, kamor ste vsi lepo vabljeni.

Tudi letos so organizatorji pripravili športne igre. Najbolj je bila zanimiva nova igra, ki se ji reče petanka (lani zaradi dežja ni bila izpeljana). To je igra, ki je podobna balinanju. Zanjo je bilo zelo veliko interesa in navdušenja.

Po odlični zakuski, ki jo je pripravilo gostišče »Pri Francki«, dobri kapljici in  glasbi Duo Vala smo se družili, zaplesali, kramljali  in se veselili vse do noči.

Mirna, 29.6. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

Srečanja

90 LET SLAVKE ŠKARJA

29.5.2017,  je Slavka Škarja praznovala lepih okroglih 90 let. Še vedno
čila in letom primerno zdrava se je veselo pogovarjala o svojem
poklicu natakarice,  katerega je z veseljem opravljala vse do
upokojitve. Vzgojila je tri sinove, ima pridne snahe, pet vnukov in dva
pravnuka. Vsi lepo skrbijo zanjo,  jo kam popeljejo, saj še vedno rada
gre na kakšen izlet!
V imenu društva upokojencev ji želimo še veliko takšnih veselih pomladi!

Mirna, 21.6. 2017

Pripravila in slikala: Milica Smole

SREČANJE NAŠIH ČLANOV STARIH NAD 80 LET

V  četrtek, 15.6. 2017,  je bil organiziran izlet  za člane društva starih nad 80 let. Vsem prisotnim so zaželeli dobrodošlico vodja za socialne zadeve v društvu Milica Smole, ki je srečanje tudi organizirala, predsednik društva Tomaž Povšič in podžupanja občine Mirna, Barica  Kraljevski. Zbrali so se pred Dano in se najprej odpeljali na  Lanšprež,  kjer so si ogledali kapelo Petra Pavla Glavarja. Zanimivosti o kapeli je prisotnim zelo nazorno podal čebelar Peter Kurent. V zelo akustični kapeli je zadonela pesem, nato pa so se  vsi veseli odpeljali v idilično vinsko gorico Gradišče pri Trebnjem, kjer  sta  jih v njun dom oz. vikend sprejela člana DU Cvetka in Rajko Lah. Ob zakuski, žlahtni kapljici  in zvokih harmonike, na katero je igrala Slavka se je razvnelo prijetno vzdušje. Tudi od tu se je bilo potrebno posloviti, ogledali so si še kapelo sv. Jožefa, ki je v obliki romanske rotunde. Joj, kako je čas hitro minil. Že je prišel čas kosila.  Odpeljali so se v Staro goro v kmečki turizem Štolfa.  Po odličnem kosilu se je prijetno vzdušje nadaljevalo.  Še dolgo so se veselili, kramljali, peli, najbolj pogumni pa tudi zaplesali. Zadovoljni so se razšli in obljubili, da zopet pridejo, če bodo povabljeni in, če jim bo zdravje služilo. Za vse je bilo lepo poskrbljeno, za kar gre iskrena hvala organizatorici Milici.

Mirna, 16.6. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Pred kapelo Petra Pavla Glavarja

V kapeli Petra Pavla Glavarja

Pri Cvetki in Rajku Lah

V kapeli sv. Jožefa v Gradišču

V kmečkem turizmu Štolfa

POHOD V DEŽELO NARCIS – GOLICO

Kako hitro čas beži. V sredo, 17. 05. 2017 smo se odpravili na že drugi planinski izlet DU Mirna. V maju, mesecu pomladi, ljubezni, pa tudi mesecu narcis, smo se odpravili na Golico. Travniki so bili pobeljeni z gorskimi narcisami ali ključavnicami, ki so tudi na seznamu najpomembnejše naravne dediščine na Slovenskem. Pri nas poznamo kar 120 poimenovanj teh cvetlic med njimi so ključavnica, bedenica, škrtavinjek, medenica in jirjevka.

Zbrali smo se torej ob 6.30 uri na Avtobusni postaji na Mirni in se odpeljali do Planine pod Golico, kjer smo pričeli z našim pohodom. Bilo nas je 33. Nekaj se jih je odločilo, da bodo kar po dolini občudovali bele travnike.

Ostale pa je pot vodila mimo kmetije Betla in Brda do Koče na Golici, ki leži na gozdni meji 1582 m. Staro tako imenovano Nemško kočo so med 2. svetovno vojno požgali partizani, da ne bi Nemcem služila kot oporišče. Po vojni so  člani  PD Jesenice zgradili novo. Po kratkem postanku in malici smo odšli naprej na 1835 m visoki vrh Zahodnih Karavank, na GOLICO, ki je svetovno znana tudi po Avsenikovi polki »Na Golici«, saj pravijo, da je evropska himna.

Z vrha smo imeli prečudovit razgled tako na našo slovensko stran, kakor tudi v Avstrijo.

Po malici in kratkem počitku ter obveznem fotografiranju  smo se odpravili na enega najlepših grebenskih prečenj v Karavankah in to po grebenu do sedla Suha. Svet okoli nas smo občudovali, kakor z letala. Po dokaj ravni cesti smo prispeli v Pusti Rovt, kjer smo si malo oddahnili in ujeli sapo. Sledil je še spust v Javorniški Rovt, kjer smo imeli v Domu na Pristavi, kosilo.

Upam, da se bodo udeleženci planinskega pohoda z mano strinjali, da smo preživeli naporen, vendar prečudovit dan.

Mirna, 2.6. 2017

Pripravila in slikala: Milojka Vitez

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

Pohodništvo

31. PRIREDITEV “ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO”

Kultura na Mirni živi. Da je tako,  ima veliko zaslug prav Društvo upokojencev Mirna – kulturna sekcija, katere vodja je Tone Kotar. Že vrsto let pripravlja  Prireditvi » Za Mirno z ljubeznijo«  in “Pozdrav določenemu kraju z Mirne.” Poleg teh prireditev  pa  prav tako v sklopu kulturne sekcije deluje literarna skupina Vezi, ki jo vodi Pavlina Hrovat  in ima vsako  leto dve zelo obiskani prireditvi z naslovom “Mati, kruh, rože” in “Šepet jeseni.” Hvala organizatorjem za požrtvovalno delo.

V nedeljo 21.5. 2017, se je dvorana Partizana zopet napolnila do zadnjega kotička, (ljubitelji tovrstne glasbe so prišli  od daleč in blizu, žal še najmanj je bilo prav domačinov),  saj je bila na sporedu že 31.prireditev “Za Mirno z ljubeznijo”. Bila pa je nekaj posebnega, saj so že drugič nastopili  operni gostje, kolegi Diega Barrios Ross – tenorista, ki je med drugim tudi vodja MePZ DU Mirna, Irena Yebuah Tiran – mezzosopran, Katja Konvalinka – sopran, Lucas Somoza Osterc – bariton in Darja Mlakar Maležič – klavir.

Obiskovalci so bili navdušeni, uživali so v popoldnevu opernih arij in duetov, saj je bil ta koncert balzam za dušo. Nastopajoče so nagradili z močnim aplavzom. Opaziti je bilo, da si še želijo takšnih prireditev in vodja teh prireditev Tone Kotar je obljubil, da to ne bo zadnji tak koncert na Mirni.

Mirna, 23.5. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

GRACAR FANI – PRAZNOVALA  90 LET

Tudi v letošnjem letu  praznuje kar nekaj 90 letnikov.

Ena od petih je pred kratkim praznovala tudi ga. Gracar Fani iz Trbinca. S poverjenico Milko sva jo obiskali na domu, ji voščili in jo obdarili v imenu društva upokojencev. Fani je povedala, da se je priženila z Malkovca na kmetijo. Imela je skromno otroštvo, saj je že kot otrok morala delati, saj izhaja iz družine šestih otrok. Zgodaj so izgubili starše, tako, da so se morali kmalu pobrigati sami zase. Navajena dela ji tudi na Trbincu ni bilo težko delati. Ustvarila sta z možem  družino s tremi otroci, ki so zrasli na kmetiji v ljubezni zato tudi oni danes lepo skrbijo zanjo. Vesela je tudi vnukov in tako ji starost lepo mineva, pa še zdravje ji dobro služi. Lepo se je bilo pomenkovati saj pri tako dobrovoljni jubilantki čas prehitro mineva.

Še enkrat ji voščimo veliko zdravja in, da se še večkrat srečamo!

Pripravila: Milica Smole

Foto: Milka Musar

Pridite in uživajte!

REVIJA PEVSKIH ZBOROV 

V sredo, 3.5. 2017,  je bila v Novem mestu revija upokojenskih pevskih zborov PZDZ Dolenjske in Bele Krajine. Naš zbor je bil od strokovne ocenjevalke gospe Tatjane Mihelčič Gregorčič zelo dobro ocenjen. Regijo bo v Cankarjevem domu zastopal MePZ iz Straže, ki letos praznuje 30-letnico delovanja in ga ves čas vodi Mitja Bukovec.

SVETA   TROJICA

Po nekaj letnem zatišju, smo se v DU Mirna odločili, da ponovno obudimo planinske izlete. Vodenje je prevzela Ivica Vitez. Za letošnjo pomladansko sezono je pripravila tri predloge: Sv. Trojico nad Pivko, Golico in Golte nad Mozirjem.

Na prvi izlet, v petek, 21. aprila 2017, se nas je 24 udeležencev različnih starosti in kondicije odpravilo na Pivško. Tu naj bi se po pripovedi Frana Levstika potikal legendarni junak Martin Krpan in na svoji kobilici tihotapil sol. Avtobus nas je mimo Ljubljane in Postojne pripeljal v Slovensko vas. Nadeli smo si nahrbtnike in se najprej odpravili v Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, kjer nas je vodička Sabina z zanimivo pripovedjo popeljala po tem delu Slovenije. Pivka z okolico je zanimiva mešanica kamnitega Krasa in zelene Notranjske – presihajoča jezera, reke ponikalnice, vrtače in jame na eni strani ter prostrani zeleni gozdovi in travniki na drugi strani. Kar daje tej pokrajini poseben čar in skrivno moč, je izvotljen svet podzemnih jam. Kadar se nagrne deževje in voda v njih ne more tako hitro ponikati, kot lahko priteka izpod neba, se po kraškem svetu razlijejo jezera. Sedemnajst slikovitih, različno velikih in obstojnih jezer s svojo zanimivostjo in nepredvidljivostjo privlači ljubitelje narave. Poleti jezera skrivnostno izginejo, namesto njih pa nam narava ponudi čudovite travnike dišečih rož, barvitih metuljev in ptičjih napevov. Vodo iz jezer zbira reka Pivka in jih raztoči v tri smeri: prve odtečejo v Postojnsko jamo  in naprej v Unico ter Ljubljanico; druge v reko Reko in tretje v reko Vipavo. Ko torej z visokogorja opazujemo apnenčasto pokrajino Zgornje Pivke, lahko samo ugibamo ali bodo njene vode pripadle Jadranskemu ali Črnemu morju. Ob polnem razlitju (takšno je bilo v letu 2014) je največje Palško jezero na 602 m višine – obsega kar 125 ha. Po dobri uri ogleda muzeja, smo po kratki malici, začeli z vzponom proti našemu cilju. Ivica na čelu kolone, jaz na koncu, vmes pa vsak po želji. Sprva ravna pot mimo pašnikov in izginulega Petelinjskega jezera, se je po prehodu z zanimivim patentom za vrata, postavila pokonci. Tu so se začele prve težave. Glavnina je odhitela naprej, sama sem pa z dvema udeležencema ostala zadaj. Zmanjkovalo nam je sape, zato smo ob ustavljanju imeli čas za razglede vse naokoli. Videli smo Snežnik, Nanos, Pivško kotlino, celo Triglav. Krave so se pasle po še dokaj suhi travi, iz katere so občasno kukali vijolični veliki kosmatinci. Ko se je pot nekoliko izravnala,  je šlo lažje. Žal se je kolovoz kmalu spet »postavil pokonci«. Počasi smo napredovali, premagali lakoto, žejo, krče v nogah in se pod  Sveto Trojico srečali z ostalimi udeleženci. Ti so se po počitku in malici na vrhu pri cerkvici že vrnili do odcepa za vas Trnje. Skupina je bila spet skupaj. Ivica je prevzela čelo kolone, zadolžila Dušana za »rep«, meni pa dovolila, da sem šla na vrh: strmina, strmina, strmina, zaplate snega, bleščeče sonce, sunki vetra. Snežnik me je prijazno pozdravil izza cerkvice. Nikjer žive duše. Naredila sem nekaj fotografij, žigosala planinski dnevnik in pohitela za ostalimi. Kmalu sem jih dohitela in skupaj smo srečno prispeli do avtobusa, ki nas je čakal v Vlačnem. Domov grede smo se ustavili še v Avio Pubu v Prestranku, kjer smo si napolnili lačne želodce, predvsem pa poskrbeli, da ne bi dehidrirali.

Naslednja tura nas bo popeljala med bele poljane narcis ali ključavnic, kot jim rečejo domačini. Vabljeni!

Mirna, 4.5. 2017

Pripravila in slikala: Milojka Vitez

SVETA TROJICA 1.123 metrov nadmorske višine

Vesela druščina

 

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/galerija/pohodnistvo/

30. PRIREDITEV ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO

V nedeljo,  23. aprila, je Mešani pevski zbor DU Mirna praznoval tri jubileje. Pripravil je koncert, ki ga je poimenoval »Inventura.« Prvi izmed jubilejev je 30. Prireditev »Za Mirno z ljubeznijo.« Prvič so se z omenjeno prireditvijo predstavili 8. junija 2002, prav na praznik takratne krajevne skupnosti. Te prireditve se vrstijo že 15 let  – to je drugi jubilej in tretji  je 18. obletnica zbora. Ustanovljen je bil 15. aprila 1999 in je tako postal polnoleten. Iskrene čestitke in s tako vnemo še naprej.

Obiskovalci so Kulturni dom Partizan na Mirni napolnili do zadnjega kotička. Prireditev je bila nostalgično obarvana, saj so se spominjali svojih začetniških dni. Idejni vodja, Tone Kotar, je zelo ponosen na te prireditve, saj so na njih gostili že zelo pomembne goste med drugimi maestra Mojmira Sepeta, skladatelja in pianista Jureta Robežnika, znane pevce, pisatelje, plesne skupine, igralske skupine, tamburaše, mlade harmonikarje, pevske zbore, učence osnovnih in  glasbenih šol…….

Nedeljsko popoldne na Mirni je bilo pevsko obarvano saj so pevci, pod taktirko zborovodje Diega Barrios Rossa, zapeli kar 15 pesmi. Občinstvo jih je za njihov trud nagradilo z bučnim aplavzom. Prireditev, ki je bila namenjena praznovanju in druženju vseh generacij je povezovala Darja Krivec, zaključila pa se je s pesmijo V dolini tihi, ki so jo pevci z ansamblom Simona Ceglarja, ki je s harmoniko velikokrat popestril njihove nastope,  zapeli skupaj z obiskovalci.

Mirna, 24.4. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

ZAČELA SO SE ŠPORTNA TEKMOVANJA PZDU DOLENJSKE IN BELE KRAJINE 

PIKADO

18.4. so tekmovale ženske ekipe v pikadu in sicer v  Škocjanu. Tekmovalo je 28 ekip. Naša ekipa v sestavi  Biserke, Marije, Milke in Anice se je trudila, vendar ji zvezde niso bile naklonjene in je pristala na 15. mestu. Pa saj tudi to ni tako slab rezultat, je pa tako, da si v športu enkrat pri vrhu, drugič pri dnu in nazadnje rečemo “Važno je sodelovati…….” Čeprav je zmaga sladka in vsi bi radi zmagali.

Več sreče oz. znanja pa so imeli naši moški v sestavi Dušana, Cirila, Lojza in Vanja, ki so 19.4. tekmovali v Šentjerneju in premagali 23 ekip in tako pristali na nehvaležnem 4. mestu. Iskrene čestitke.

Nasmešek kljub rezultatu

Borisa je zamenjal Lojze

STRELJANJE

11.4. je ženska in moška ekipa tekmovala v streljanju v Novem mestu. Ženska ekipa v sestavi Anice, Fanči, Marjane in Milojke je osvojila pokal za tretje mesto, moška ekipa v sestavi Braneta, Dušana, Janeza in Miša pa je osvojila tudi odlično 5. mesto. Iskrene čestitke obema ekipama.

Prve tri ekipe v streljanju

Tekmovalna strelska ekipa

KEGLJANJE

V začetku meseca aprila smo začeli s tekmovanji v športnih disciplinah. 4.4. je moška ekipa v  kateri so tekmovali Ciril, Dušan, Edo in Vanjo v Kanižarici osvojila 7.mesto. Tekmovalo je 12 ekip.

Že naslednji dan 5.4. pa je ženska ekipa v sestavi Jelke, Martine, Milke in Anice osvojila 4. mesto od prisotnih 10 ekip. Čestitke obema ekipama.

Moška ekipa v Kanižarici

Ženska ekipa v Kočevju

                          Pridite, uživajte in se veselite z nami!

PREDAVANJE O PROSTATI IN OSTEOPOROZI

V prostorih društva upokojencev Mirna smo imeli,  12. 4. 2017, predavanje o težavah s prostato , kako je s preventivnim zdravljenjem, kam se obrnemo,  če nastanejo težave. To je bolezen moških in je kar pogosta v zrelih letih. Moški člani so z zanimanjem prisluhnili in tudi dodali svoje komentarje iz lastnih izkušenj.

Ženski del članic pa smo prisluhnile predavanju o osteoporozi, saj v večini zajame ta bolezen nas, niso pa izključeni tudi moški .

V zadnjem delu pa je predavateljica izpostavila tudi  bolezen  »sepsa », ki je v današnjem času dokaj pogosta in še malo znana, pa zelo kruta.

Na  koncu  se je razvila živahna debata, saj imamo na starost vsi kakšne težave in izkušnje o njih.

Udeležba je bila zelo pohvalna, referenčna sestra ga. Martina Frelih pa je obljubila, da bo z veseljem še prišla!

Mirna, 13.4. 2017

Pripravila: Milica Smole, foto: Anica Janežič

Gibajmo in migajmo s Šolo zdravja

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je 7. aprila leta 1950 prvič razglasila Svetovni dan zdravja. O pomenu zdravja danes ljudje veliko več vedo in si tudi prizadevajo, da bi ga čim dlje ohranili. Načinov za to je več, od teka in rekreacijske hoje do planinarjenja, plavanja in telovadbe. V raziskavi »Staranje v Sloveniji« (o potrebah, zmožnostih in stališčih nad 50 let starih prebivalcev Slovenije) je Jože Ramovš s  sodelavci poiskal odgovore na bistvena vprašanja staranja, s poudarkom na kvalitetno staranje. Staramo se kratko malo že od rojstva – se pravi, da je staranje nekaj povsem naravnega. Raziskave kažejo, da je gibljivost pomemben pogoj za samostojno življenje in ohranjanje socialne mreže v starosti. Pri tem Jože Ramovš izhaja iz spoznanj celostne antropologije, daso enako kot telesna gibljivost pomembne tudi druge »gibljivosti«, kot so to duševna, duhovna, socialna, razvojna in bivanjska. Vse sestavljajo svojevrstno celoto in druga drugo krepijo.In kaj pravi omenjena raziskava? Nad 50 let stari prebivalci Slovenije morajo prehoditi povprečno 15 stopnic, da pridejo do svojega stanovanja. Več kot polovica jih živi v višjih nadstropjih, zelo malo jih ima dvigalo. Polovico žensk nima vozniškega izpita. Ti podatki kažejo usodne ovire za gibljivost v starosti. Poleg tega navaja avtor tudi druge zanimive izsledke raziskave: »… tisti, ki so navajeni iti peš po opravkih v okolici do 1 km, kažejo bistveno višje uspehe tudi pri vseh drugih navadah zavestne skrbi za krepitev lastnega zdravja. Tisti, ki se običajno po opravkih v okolici do 1 km peljejo, pa so bistveno pogosteje odgovarjali, da z ničemer zavestno ne skrbijo za krepitev svojega zdravja. Hojo lahko jemljemo kot osnovno obliko krepitve zdravja in vadbe za ohranjanje gibljivosti na stara leta. Analiza je potrdila tudi sorodna raziskovalna spoznanja, da tisti, ki se redno gibljejo, manj pozabljajo, imajo manj tesnobnega počutja, nemira, otožnosti, osamljenosti in manjkrat doživljajo, da je vse nesmiselno.«

Gibanje je ena osnovnih človekovih sposobnostih, ki mu omogoča samostojno življenje in skrb o sebi in o drugemu. Gibalna sposobnost pa se ne ohranja sama po sebi. Z leti in ob sodobnem načinu življenja, ki podpira sedenje za računalnikom ali televizijo, se naša mišična masa zmanjšuje. Poškodbe ali druge bolezni pa kaj hitro človeka priklenejo na posteljo za krajši ali daljši čas in mnoge običajne reči nenadoma postanejoneizvedljive brez tuje pomoči. Povratek v normalno stanje gibljivosti je odvisno predvsem od naše volje, a tudi pomoči družine in fizioterapevtov. Takrat se najbolj zavemo, kako dober mehanizem je naše telo in kaj vse zmore, ko je zdravo. Da pa bi ostalo v dobri kondiciji je potrebno zanj kaj storiti.

Redna vadba je nekaj, kar potrebujemo vsi – mladi in stari. Metoda 1000 gibov NikolayaGrishina, ki jo zdaj izvaja že tri tisoč članov Društva Šole zdravja, skrbi za vsakdanje razgibavanje sklepov in mišic celega telesa. Po ogrevanju se začnejo vaje za roke in ramenski obroč – najprej razgibamo dlani in zapestja, potem so na vrsti vaje za roke in ramena. Vaje za vrat se izvajajo počasi, saj veliko ljudi ima težave z vratnimi vretenci zaradi slabe drže. Temu sledijo vaje za trup in noge, za zaključek pa se razmigajo še stopala. Vsak dela po svojih zmožnostih, ki se ob redni vadbi izboljšujejo iz dneva v dan. Tisti, ki živijo blizu obale, se sprostijo s hojo v morju. Ko se obvezne vaje končajo, pride na vrsto pozdrav soncu in petje – hvalnica lastnemu telesu, ki nam tako dobro služi in tudi hvalnica novemu dnevu v katerega vstopamo vedno dobre volje. Saj veste, dobra volja je najboljša! Ob vsakodnevnem jutranjem izhodu pa imamo priliko, da sledimo menjavi letnih časov in spremembam v naravi. Metoda 1000 gibov se izvaja vse delovne dni v tednu, ne glede na vreme, a vedno zjutraj, ob dogovorjeni uri. Po vadbi pride na vrsto vsakodnevno druženje ob kavici ali kar tako, da se izmenjajo novi recepti ali šale. Društvo organizira tudi počitnice in potovanja, člani se vključujejo v različne akcije v lokalnem okolju, v pevske zbore in podobno.

Svetovni dan zdravja je tudi priložnost, da razmislimo kako preživljamo svoj prosti čas in ali dovolj naredimo za svoje dobro počutje, kar tlakuje pot do dobrega telesnega in duševnega zdravja. Depresija, malodušnost in strahovi so pogosti spremljevalci sodobnega človeka, ki se jim je najlažje izogniti z redno telesno aktivnostjo in z ohranjanjem socialnih stikov. Društvo Šola zdravja vas vabi v svoje vrste in če greste kdaj mimo druščine v oranžnih opravah, ki kje na zelenici telovadi, se ji pridružite in poskusite potelovaditi še vi. Včasih je ta prvi korak dovolj, da se odprete nečemu novemu, kar še niste poznali.

Mimi Šegina, Šola zdravja

Tudi naša skupina Šola zdravja Mirna, že četrto leto vsako jutro, od ponedeljka do petka , od 7.30-8.00.ure v vsakem vremenu  skozi vse leto  izvaja telovadbo po Metodi  1000 gibov dr. Nikolaja Gryshina. Skupina šteje že 42 članov in kot vse kaže, se bo v letošnjem letu še povečala. Smo pozitivno naravnani, radi se družimo in smo zelo povezani. Pridno sodelujemo z mlado generacijo , tako z osnovno šolo Mirna, kot z vrtcem Mirna in to želimo nadaljevati tudi v naprej. Naj povem, da smo v ponedeljek ,tretjega aprila telovadili z otroki Vrtec Mirna in bili vsi navdušeni nad telovadbo in druženjem. Mlada generacija je polna življenja, pred seboj ima še marsikaj, mi starejši pa smo modrejši, že malo bolj omejeni,drug z drugim pa lahko živimo bolj polno in aktivno življenje!

Imamo se lepo in z veseljem vabimo v našo družbo vse, ki želijo za svoje zdravje nekaj  narediti.

DOBRODOŠLI!

Ana Popit, skupina ŠZ  Mirna

ZAKLJUČEK KEGLJANJA

V petek, 31.3. 2017, smo zaključili za letošnjo sezono  s treningi kegljanja, katerega smo imeli vsak petek na kegljišču Pri Vodnjaku v Novem mestu.  Kaj smo se naučili smo pokazali na tekmovanju, ki ga je organiziral  vodja športne sekcije Dušan Jakopin. Z rezultati smo bili eni bolj, drugi manj zadovoljni, kajti veliko je odvisno od sreče, ta pa je opoteča. Podeljene so bile tudi medalje, katere je podelil predsednik Tomaž Povšič. Prvo mesto pri ženskah je osvojila Jelka Ostojič, drugo Anica Janežič in tretje Martina Golob, pri moških pa prvo mesto Edo Novak, drugo Vanjo Golob in tretje Ciril Bevc.

Mirna, 1.4. 2017, Anica Janežič

Medalje za ženske in moške ekipe

Zaključek v gostilni Špolar v Mirni peči

Prvo mesto pri ženskah je osvojila Jelka

Pri moških pa Edo Novak

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/galerija/sport/

MATI, KRUH, ROŽE

V petek, 17.3. 2017, so literatke Vezi  pripravile že tradicionalno prireditev MATI, KRUH, ROŽE, na kateri so z besedo in pesmijo počastile  oba ženska praznika.

Po pozdravnih nagovorih podpredsednika DU Mirna Toneta Kotarja, podžupanje Občine Mirna, Barice Kraljevski in  animatorke literarne skupine Vezi Pavline Hrovat, se je pričel program, ki so ga prav prisrčno sooblikovali učenci glasbene šole Trebnje, prvošolčki OŠ Mirna so uprizorili igrico Mamica in Recept za palačinke, dramska skupina OŠ Mirna pa igrico Pika in razbojnika, Kvartet AS je zapel štiri pesmi, plesna skupina učencev 3.in 5. razreda OŠ Mirna je zaplesala kavbojski ples in na koncu je Mešani pevski zbor DU Mirna s harmonikarjem Tomažem Zorcem zapel tri pesmi.

V spomin nekdanji literatki Ivani Kovačič sta  povezovalca programa Anita Koprivc in Julij Kramar recitirala njene pesmi in sicer:  Odšla bom tja, Moje pesmi in Pustne šeme.

Gostja večera je bila slovenska kmetica leta gospa Jelka Krivec, ki je dejala, da je ponosna in vesela tega naslova in, da zelo uživa pri vsakem delu v naravi. Z njo se je pogovarjala Pavlina Hrovat, animatorka Vezi, ki je tudi spletla niti programa.

Bilo je lepo doživetje, po končani prireditvi pa je sledila pogostitev in podelitev nageljčkov nežnejšemu spolu.

Mirna, 18.3. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Z gospo Jelko Krivec se je pogovarjala Pavlina Hrovat

Pozdrav navzočim

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi.

http://du-mirna.si/galerija/kultura/

POZDRAV Z MIRNE – STRAŽI

Znano je že, da smo mirnski upokojenci zelo aktivni na vseh področjih. Tako je 4.3. 2017, MePZ  z dramsko skupino gostoval v Šmarjeti in razveselil ter nasmejal polno dvorano obiskovalcev, že  v nedeljo, 12.03. 2017,   pa je bilo tudi v Kulturnem domu Straža zelo veselo, za kar je zopet poskrbel MePZ DU Mirna.  Prireditev je bila jubilejna, saj je bila že 30. po vrsti iz cikla Pozdrav z Mirne  določenemu kraju, idejni oče te prireditve pa je neutrudni Tone Kotar.

Po pozdravnih  nagovorih predsednice DU Straža Rozine Kum in podpredsednika DU Mirna Toneta Kotarja se je pričel program. Ljubitelji lepega petja so v čudoviti dvorani uživali  v poslušanju  MePZ DU Mirna, ki je pod taktirko zborovodje Diega Barrios Rossa in harmonikarja Dušana Kotarja  zapel 9 pesmi. Z lastno recitacijo je nadaljevala Pavlina Hrovat – animatorka literarne skupine Vezi, ki deluje pod okriljem kulturne sekcije DU Mirna, nadalje smo prisluhnili  MePZ Straža, ki ga vodi zborovodja Mitja Bukovec in literatu DU Straža,  ki je recitiral lastno pesem. Zelo smo se nasmejali mirnski igralski skupini, ki je uprizorila igro Bosanska energija. Piko na i pa je za konec  dodal Diego Barrios Ross, ki  je zapel tri pesmi iz njegovega repertoarja.  Obiskovalci so obnemeli ob čudovitem petju in vse nastopajoče nagradili z močnim aplavzom.  Program je zelo čutno vodila Darja Krivec. Po končanem programu smo se polni prijetnih občutkov  ob prigrizku družili, zaplesali, peli  in veselo nazdravili ter si obljubili, da se še kdaj snidemo.

Mirna, 15.03. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

PUSTNO RAJANJE

Pust – širokih ust, nasmejan in razigran! To je dan, ko se lahko ljudje prelevimo v nekaj ali nekoga drugega in nahranimo svojega notranjega otroka. Mirnski upokojenci se znamo še vedno smejati, zabavati in se družiti.

To smo dokazali na pustni torek, ko smo se že petič zbrali v domu in  proslavili ta norčavi pust,  ki  naj bi po tradiciji  odgnal zimo in priklical pomlad v deželo.

S seboj je pripeljal pustne šeme,  polno košaro veselja, smeha in norčij.

Seveda pa v tem času ne sme manjkati slastnih pustnih krofov, ki smo si jih privoščili v izobilju ob kozarčku rujnega.

Zavrteli smo se v ritmu glasbe in se zabavali še dolgo v noč. Zadovoljni in razigrani smo se razšli z željo, da se naslednje leto za pusta ponovno poveselimo in rajamo.

Mirna, 2.3. 2017

Pripravila: Anica Janežič

Vesela druščina

Smejali smo se in zabavali

 

OBČNI ZBOR DRUŠTVA UPOKOJENCEV MIRNA

V nedeljo, 19.2.2017, smo  imeli redni letni občni zbor, ki pa se je začel malo drugače kot po navadi. Na začetku nam je predstavnik PP Trebnje, Janez Mirtič  podal zanimive in koristne informacije kako se obvarovati in ukrepati v raznih neprijetnih situacijah, pred vlomilci in nasilneži.

Zbora  se je  udeležilo 128 članov, med drugim tudi povabljena gosta in sicer podpredsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine, Dušan Kraševec, ki je vse prisotne pozdravil tudi v imenu predsednika Jožeta Jazbeca, ki se zaradi bolezni zbora ni mogel udeležiti. Pohvalil je naše delo na kulturnem in športnem področju in nam zaželel še veliko uspehov. Župan občine Mirna, Dušan Skerbiš je vse lepo pozdravil, pohvalil društvo in nas seznanil z realiziranimi in tudi planiranimi projekti v občini.  Vse  navzoče je pozdravil tudi  podpredsednik Tone Kotar. Tajnica Olga je prebrala poročilo predsednika Tomaža, ki se zbora ni mogel udeležiti. V poročilu je med drugim izrazil željo in pozval člane društva, da se vključijo v dejavnosti, ki jih v društvu ni malo. Rezultati ne pridejo sami od sebe, ampak se je treba zanje truditi. Zahvalil se je tudi celotnemu upravnemu odboru, ki ažurno in dosledno opravlja zaupane naloge. Sledila so  poročila: blagajnika, tajnika,  komisije za šport, kulture, sociale, projekta starejši za starejše in šole zdravja, o delu v minulem letu.  Ugotovljeno je bilo, da je delo potekalo na vseh področjih zelo korektno in  uspešno. Vsa poročila so bila soglasno sprejeta, kakor tudi plan dela za tekoče leto.

Letos so bila že sedmič podeljena priznanja. Plaketo društva sta prejela Cveta Jahić in Ivan Lovše.

Obrazložitev:

Cveta Jahič  je bila od leta 2009 do 2011 blagajničarka, od leta 2011 pa je članica nadzornega odbora UO. Svoje delo vestno in odgovorno opravlja z nasmehom in pozitivnostjo.  Njeni uspehi so pripomogli k uspešnosti našega društva.

Ivan Lovše  od vsega začetka je član pevskega zbora, veliko je postoril v društvu, udeležuje se pohodov, izletov, zabav, letovanj, vedno je dobre volje, pozitiven in nikoli konflikten.

Športnika leta 2017 pa sta zopet Anica Janežič in Dušan Jakopin.

Obrazložitev:

Oba dobitnika sta sodelovala na različnih tekmovanjih. Anica Janežič je tekmovala v 5 disciplinah in zbrala največ točk – 555, Dušan Jakopin pa je tekmoval v 6 disciplinah in zbral 495 točk.

Mirna, 19.2. 2017

Pripravila: Anica Janežič, slikala: A.J. in D.K.

Izvedeli smo veliko koristnih nasvetov

UO z županom Občine Mirna in podpredsednikom PZDU

Prisotnih 127 članov

Dobitniki plaket in športnika leta 2016

voscilo

e44a6f32e15cb53ee479b2697e759e2e_xl

NOVOLETNO VOŠČILO!

Spoštovane upokojenke, spoštovani upokojenci!

V teh dneh prejemate mnoga voščila: ena so romantična, druga bolj stvarna, ena izvirna, druga uradna in suhoparna. Kaj naj Vam zaželim? Naj bo moja želja tokrat nasvet: ne pozabite nase, imejte se radi, hitite počasi, ljubite življenje… Praznujte! Lep Božič in srečno, zdravo leto 2017 Vam želim!

 Vaš predsednik:

 Tomaž Povšič    

Pozdrav prisotnim podpredsednika Toneta Kotarja

Pozdrav prisotnim podpredsednika Toneta Kotarja

SILVESTROVANJE

Zopet je prišel veseli december in upokojenci smo tudi letos pohiteli s  silvestrovanjem. Zbrali smo se  v četrtek, 15.12. 2016 v gostišču »Pri Francki« na Mirni.

Ker predsednik društva Tomaž Povšič zaradi bolezni (vsi prisotni mu želimo čimprejšnje okrevanje) ni prisostvoval zabavi  je vse navzoče lepo pozdravil, podpredsednik društva Tone Kotar. Vsem je zaželel  prijeten večer, v letu, ki prihaja pa veliko zdravja in vsega lepega.   Za dobro razpoloženje je poskrbel  duo  Florida, ki sta nas z odlično muziko, petjem in raznimi  šaljivimi igricami zabavala. Bilo  je veselo, razigrano, prijetno in kar prehitro je minilo.

Mirna, 18.12.2016 – Anica Janežič

030-001

Zabavali smo se – srčkov ples

Vesela družba

Vesela družba

Nasmejali smo se

Nasmejali smo se

Prisotna je bila tudi FS "Nasmeh"

Prisotna je bila tudi FS “Nasmeh”

PREDNOVOLETNO SREČANJE ČLANOV DU MIRNA NAD 80 LET

Tudi letos nam je uspelo prirediti srečanje  za  naše člane, ki so dopolnili osemdeset ali več častitljivih let.  Zbrali smo se v petek, 9.12. 2016, v gostišču »Pri Francki.« Vsako leto me je strah, da bo premajhna udeležba, a me veselo presenetijo čeprav se nekateri prijavijo šele zadnji trenutek. Po topli juhici smo prisluhnili društvenemu MePZ, sicer so bili v manjšem številu,  a Tone Kotar je to dobro izpeljal, še posebno, ker jih je na harmoniko spremljal  Tomaž Zorc.  Pozdravnemu govoru župana Skerbiš  Dušana so vsi z zanimanjem prisluhnili,  saj ima vedno kaj novega povedati za nas občane. Veseli smo bili, da se je odzval našemu vabilu. Prav tako vedno z veseljem pozdravimo v naši sredini podžupanjo Barico  Kraljevski,  ki vedno najde za nas kakšno toplo besedo. Po dobrem kosilu in sladici smo skupaj tudi zapeli, med seboj poklepetali in se pohvalili kaj vse nas tare na pozna jesenska leta. Da je vse bilo, kot je treba so pomagale tudi članice upravnega odbora društva: Jana,  Olga, Ivanka, Anica Bregar, ki je tudi pela v zboru in Anica Janežič, ki  je veselo slikala naše vesele obraze in tudi razdelila fotografije lanskega srečanja. Vsi pa smo  močno pogrešali našega predsednika društva Tomaža Povšiča, ki mu je bolezen preprečila, da bi bil z nami. Želimo mu, čimprejšnje okrevanje.

Na koncu je vsak dobil darilce – bombonček na smrekovi vejici v spomin na bližajoče praznike.

Razšli smo se z dobrimi željami ob prihajajočem letu .

Vsem želimo  srečno in zdravo novo leto!

Mirna, 10.12. 2016

Pripravila vodja srečanja:  Milica Smole

Fotografirala:  Anica Janežič

Pozdravni nagovor župana Dušana Skerbiša

Pozdravni nagovor župana Dušana Skerbiša

Vesela druščina

Vesela druščina

Popestritev srečanja - okrnjeni MePZ DU Mirna

Popestritev srečanja – okrnjeni MePZ DU Mirna

Darilce za spomin

Darilce za spomin

158

OKROGLI JUBILEJ

Tomaž Povšič dolgoletni, neutrudni in uspešni predsednik Društva upokojencev Mirna je v soboto, 3.12. 2016, v krogu sorodnikov, prijateljev in Upravnega odbora DU, praznoval okrogli jubilej, saj je v knjigi življenja obrnil 70. list. Veselo praznovanje je bilo v gostišču »Pri Francki« na Mirni.  Člani upravnega odbora smo mu pripravili malo nostalgije na čas, ko je bil sprejet v pionirčka (rojen je bil prav na rojstni dan  nekdanje Jugoslavije 29.11. 1946). V času srednje šole je bil med počitnicami v mladinski delovni brigadi v Kolašinu v Makedonji, vojsko pa je služil v Bileči. Na to temo smo mu pripravili nekaj vprašanj in presenetljivo, na vsa je vedel odgovore, kakor , da se je vse dogajalo včeraj. Bil je vidno ganjen, saj so mu po licu spolzele solze sreče. Presenečenja so se vrstila ena za drugim. Nekaj članov MePZ DU Mirna mu je prišlo zapet, pripravili smo mu šaljivi kviz, zelo lepo je bilo, ko je z vnukom Matevžem zapel   pesem »Slovenija od kod lepote tvoje«, ansambel Duo Florida sta poskrbela, da nas niso srbele pete, piko na i pa je dodal vnuk Urban, ki je nazorno predstavil dedijevo prehojeno pot. Tudi tokrat slavljenec Tomaž ni  mogel skriti solz.  Lepo pa je bilo pogledati tudi fotoprojekcijo, ki se je vrtela ves čas. Zelo zanimive so bile slike iz mladih let.

Praznovanja se bomo še dolgo spominjali saj je bilo povezano s spomini, raznimi igricami, petjem, plesom in dobro hrano. Tomaž še enkrat »Še na mnoga zdrava leta!«

Mirna, 5.12. 2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

082-001

Slavljenec na izpitu ...

Slavljenec na izpitu …

Slavljenec Tomaž piha svečke na torti

Slavljenec Tomaž piha svečke na torti

Šaljiva igrica - zelo zabavno

Šaljiva igrica – zelo zabavno

Slavljenec obuja spomine

Slavljenec obuja spomine

Na plesišču

Na plesišču

Pogovorno-glasbeni večer ŠEPET JESENI

Pogovor z vinarjem Petrom Brcarjem

Pogovor z vinarjem Petrom Brcarjem

Več kot desetletje mirnske upokojenke svojo ljubezen do v verze in zgodbe ujete besede udejanjajo v okviru VEZI, literarne sekcije Društva upokojencev Mirna. Za njimi je že več kot 130 nastopov na katerih so svoja dela predstavljale same ali pa so jih pripovedovali drugi. Vsako leto organizirajo dve kulturni prireditvi in sicer MATI, KRUH, ROŽE in ŠEPET JESENI, na katerih predstavljajo svoja dela in gostijo priznana imena iz kulturnega in javnega življenja. Animatorka vezi je Pavlina Hrovat. V petek, 18.11. 2016, je bil v KD Partizan na Mirni bogat kulturni program z naslovom Šepet jeseni. To je pogovorno glasbeni večer, kjer ne manjka muzike, petja, plesa in zanimivih gostov. Vse prisotne je pozdravila podžupanja Barica Kraljevski. Ker je bila prireditev v času praznika vina je  bil gost vinar Peter Brcar. Pogovor je vodila animatorka VEZI Pavlina Hrovat. Vinar Peter Brcar je spregovoril o trti katero je potrebno ljubiti, negovati in obdelovati, da nam da lepo grozdje, še bolj pomembno pa je kletarjenje, da dobimo dobro kapljico. Zelo pomembno pa je tudi, da to žlahtno kapljico cenimo s tem, da jo  kulturno pijemo oz. okušamo. Malo z zamudo je prišel Sveti Martin, ki je naredil iz mošta vino, tej svečanosti pa je prisostvovala tudi cvičkova princesa Anja Mrhar. Večer so popestrili učenci 2.razreda OŠ Mirna, pod vodstvom mentorice Dragice Hazdovac, skupina kitaristk Brenkice, pod vodstvom Valerije Rančigaj, MePZ  DU Mirna v spremljavi harmonikarja Tomaža Zorca, plesna skupina Mavrica, harmonikar Matej Meglič in trio učencev glasbene šole Trebnje. Prireditev sta lepo povezovala in pripeljala do konca Zoran Remic in Elvira Žagar. Večer se je zaključil s pokušino vina, prigrizkom in klepetom.

Mirna, 23.11. 2016

Pripravila: A.Janežič, slikal J.Janežič

Sveti Martin je naredil iz mošta vin

Sveti Martin je naredil iz mošta vin

Učenci 2.razreda čakajo na nastop

Učenci 2.razreda čakajo na nastop

Brenkice so zabrenkale

Brenkice so zabrenkale

Plesna skupina Mavrica

Plesna skupina Mavrica

MePZ DU Mirna

MePZ DU Mirna

Obiskovalci prireditve

Obiskovalci prireditve

POZDRAV Z MIRNE – ŠENTJERNEJU

Na Martinovo  nedeljo, 13.11. 2016,  je bilo v KC Primoža Trubarja v Šentjerneju veselo. Za to je poskrbel MePZ, ki ga že vrsto let neutrudno in uspešno  vodi Tone Kotar   iz  Društva upokojencev Mirna.  Prireditev, ki  je  že 28. po vrsti iz cikla Pozdrav z Mirne  določenemu kraju se je že dobro ukoreninila. Tako je MePZ gostoval že po celi Sloveniji veliko pa tudi v tujini. Idejni vodja teh prireditev  je Tone Kotar, ki ima korenine iz Šentjerneja, zato mu je bil ta nastop še posebno pri srcu.  Po pozdravnih  nagovorih podžupanje Občine Mirna Barice Kraljevski  in podžupana Občine Šentjerneja  Janeza Selaka se je pričel program. Ljubitelji lepega petja so uživali  v poslušanju:  MePZ DU Mirna, ki je zapel 8 pesmi  pod taktirko zborovodje Diega Barrios Rossa in harmonikarja Dušana Kotarja,  MoPZ  Dominus  iz Mirne,  katerega umetniški vodja je Stanislav Cvelbar,  MePZ  KUD Matija Tomca prav tako iz  Mirne – zborovodja Stanislav Cvelbar,  Šentjernejskega okteta  – umetniški  vodja je Andrej Resnik,  piko na i pa je dodal Diego Barrios Ross, ki  je kljub prehladu  zapel tri pesmi iz njegovega repertoarja.  Obiskovalci so obnemeli ob čudovitem petju in vse nastopajoče nagradili z močnim aplavzom.  Program je prisrčno in simpatično vodila Petra Krnc, ki je v imenu animatorke  literarne skupine Vezi Pavline Hrovat, ki ji je bolezen preprečila, da bi bila z nami, tudi predstavila skupino.  Pavlina je zapisala citiram: » Danes, ko so med vami člani DU Mirna, smo želele tudi literatke »VEZI« prenesti prisrčne pozdrave in toplo željo, da vam današnje popoldne mine v prijetnem poslušanju naših zborov. Žal se je v naše vrste vtihotapila bolezen, zato vam pošiljamo pozdrave, ki jih posipamo s šepetom jeseni. Pozdravi  in želje so rojeni v prelepi vasici Mirna, ki leži v naročju gričev, cerkve svetega Janeza Krstnika, graščine Speče lepotice, v senci Lenasijevega spomenika padlim in vencu vinogradov, ki bogatijo in radostijo naše vinogradnike.«  Recitirala pa je tudi pesem literatke Rozalije Pepelnak z naslovom  Trta.

Po končanem programu smo se ob prigrizku, družili, zaplesali, peli  in veselo nazdravili z novim vinom ter si obljubili, da se še kdaj snidemo.

Mirna, 17.11. 2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

MePZ DU Mirna

MePZ DU Mirna

Pozdrav s šentjernejskim podžupanom

Pozdrav s šentjernejskim podžupanom

Obiskovalci so uživali

Obiskovalci so uživali

Ob petelinu domačije Selak

Ob petelinu domačije Selak

ZAKLJUČNI POHOD V LETU 2016

061-001Na Martinovo soboto, 12.11. 2016, smo se  odpravili na že tradicionalni zaključni pohod v neznano. Zbrali smo se ob 9. uri pred banko na Mirni. Bilo je presenečenje, kajti nihče ni vedel, kam se bomo podali. Organizator in vodja tega pohoda, Dušan Jakopin, je vse prisotne (bilo nas je 50), lepo pozdravil in nam zaželel prijetno pot. Odšli smo proti Trbincu. Kljub turobnemu vremenu je bilo vzdušje na poti  prijetno. Med kramljanjem se nismo več obremenjevali kam sploh gremo. Pot nas je vodila skozi Trbinc čez Bunkarijo,  Dolnje Vejerce do Gorenje vasi. Tu smo imeli prvi daljši postanek, kjer nam je Nuša zaželela dobrodošlico z žganjem in rujno kapljico. S pridobljeno energijo smo z lahkoto premagali še delček poti. Na cilju smo bili vsi prijetno presenečeni, kajti nihče ni pričakoval, da bomo imeli zaključek ravno pri njemu oz. pri njegovi nečakinji. Okrepčali smo se z odličnim pasuljem in klobaso. Nazdravili smo z novim vinom in se posladkali s pecivom.  Prijetno razpoloženi smo se še nekaj časa družili,  nato pa se podali po drugi strani nazaj v dolino. Tudi na poti domov,  je bilo kar nekaj postojank, tako, da naša grla niso bila suha. Imeli smo se lepo. Hvala Dušan za vso organizacijo in vsem tvojim, ki so se trudili, da so bili naši želodčki potešeni.

Mirna, 18.11. 2016

Anica Janežič

025

Pijetno s koristnim

Užitek v naravi - v lepih jesenskih barvah

Užitek v naravi – v lepih jesenskih barvah

Njam, njam

Njam, njam

Nazdravili smo z novim vinom

Nazdravili smo z novim vinom

ŠOLA ZDRAVJA NA BLEDU PRAZNOVALA      

Vesela druščina praznovala 3.rojstni dan na Bledu

Vesela druščina praznovala 3.rojstni dan na Bledu

4.11. 2016, je naša skupina “ŠOLA ZDRAVJA” Mirna praznovala svoj 3.rojstni dan.Prav je, da se ob tej priliki zahvalim v imenu vseh članov naši Anki, ki je pred tremi leti skupaj z Neno zbrala toliko poguma, da je ustanovila skupino, za katero skoraj nihče ni verjel, da se bo obdržala. Pa se je ! Na začetku nas ni bilo veliko, zdaj pa smo postali velika, aktivna skupina, ki večinoma ne začne dneva brez jutranje telovadbe.

Ob tej, za nas pomembni tretji obletnici,  smo se odločili, da jo dostojno proslavimo z malo daljšim  celodnevnim izletom na Bled.Skoraj vsi člani smo se v petek zgodaj zjutraj z avtobusom odpeljali proti Gorenjski. Jutro je bilo še megleno, ampak to nam ni kvarilo razpoloženja. Kmalu se je megla razkadila in pred nami se je v prvih sončnih žarkih prikazala pokrajina v prečudovitih jesenskih barvah. Hribi na obeh straneh avtoceste so žareli v barvah vzhajajočega sonca in vedeli smo, da nas čaka čudovit dan. Po krajšem postanku smo ob 9. uri prispeli na Bled. Naša članica Dragica je pripravila več variant ogleda , pač glede na želje in možnosti članov. Večina nas se je odločila za 6 km dolgo pot okoli jezera. Tisti, ki tega niso zmogli, pa so se okrog jezera popeljali s kočijo. Uživali smo ob pogledu na jezero, ki se je kot biser lesketalo v objemu gora, na otoček s cerkvico na njem,pa na grad, ki se je mogočno dvigal nad jezerom.Po sprehodu,ki je trajal dobro uro in pol ,smo se posladkali še z “blejsko rezino” in se ob 12. uri odpeljali v Lesce.Tu smo se za kratek čas zadržali v trgovini tovarne “Gorenka”, potem pa nadaljevali pot v Radovljico oziroma Radoljco, kot ji rečejo domačini. Prelepo starodavno mestno jedro nas je navdušilo.To je kraj,ki nas ni pustil ravnodušne, saj je tu marsikaj videti. Ogledali smo si zelo zanimivo delavnico za izdelavo “lectarskih izdelkov” in nazadnje še čebelarski muzej, ki je eden najlepših v Evropi. Izlet smo zaključili z odličnim kosilom v bližnji gostilni.

Lepo smo se imeli. Nasitili smo vse naše čute : oči s čudovito jesensko pokrajino , želodec in grlo pa z dobro jedačo in pijačo. V poznih popoldanskih urah smo se vsi zadovoljni  vrnili domov.

Mirna, 9.11. 2016

Sestavila: Jana Petrovac, slike: Anka Popit

Sladkanje s kremnimi rezinami

Sladkanje z blejskimi rezinami

V muzeju

V čebelarskem muzeju

img_1528

V “lectarski” delavnici

Uživanje v panoramski vožnji s kočijo

Uživanje v panoramski vožnji s kočijo

PIKNIK ŠPORTNIKOV

Ob prasketajočem ognju

Ob prasketajočem ognju

V sredo, 26.10. 2016, smo se tako kot vsako leto zbrali na pikniku, vsi športniki z upravnim odborom pri lovski koči v Zapužah. Vse prisotne je pozdravil vodja športne sekcije društva Dušan Jakopin, ki se je zahvalil športnikom za dobre rezultate  in  nam zaželel prijetno druženje.

 V letošnjem letu smo na tekmovanjih PZDU Dolenjske in Bele Krajine osvojili drugo mesto v skupni uvrstitvi in drugo mesto v moški ekipi. Ženske ekipe pa smo osvojile peto mesto od skupaj 31 ekip. Tudi letos smo bili po rezultatih v samem vrhu.  Ob dobri  hrani, kapljici in muziki smo se kljub dežnim kapljicam in turobnem vremenu lepo zabavali. Izmenjali smo si izkušnje, ki jih pridobimo vsak pri svojem športu. Polni energije smo se v prijetnem vzdušju ob prasketajočem se ognju še dolgo družili in si ob slovesu obljubili, da gremo prihodnje leto zopet zmagam naproti.

Mirna, 27.10.2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Silva nam je pripravila odličen pasulj

Silva nam je pripravila odličen pasulj

Njam, njam - odlično sta spekla

Njam, njam – odlično sta spekla

PRIJATELJSKA TEKMA V PIKADU  

Udeleženci prijateljske tekme v pikadu

Udeleženci prijateljske tekme v pikadu

V sredo, 12.10. 2016, je društvo upokojencev Mokronog-Trebelno organiziralo prijateljsko tekmo v pikadu. Tekmovalo se je v  mešanih ekipah. Vse prisotne je pozdravila predsednica DU Mokronog-Trebelno Milica Korošec in zaželela vsem veliko športne sreče. Povabili so vsa društva upokojencev nekdanje občine Trebnje in sicer Mirno, Šentrupert, Trebnje, Veliki Gaber in Veliko Loko.  Prvo mesto je osvojila mešana ekipa DU Mokronog-Trebelno, drugo mesto DU  Šentrupert in tretje DU Trebnje. Naša ekipa pa je pristala na nehvaležnem četrtem mestu. Medaljo za najboljšega posamezno pa sta osvojila pri ženskah Marta Dreža iz DU Trebnje in pri moških Franc Kolenc iz DU Šentrupert. Izven konkurence pa so tekmovali tudi vsi predsedniki oz. predstavniki DU in sodniki. Bili so zelo uspešni, najbolj pa gostiteljica tekme Milica Korošec. Vsem tekmovalcem iskrene čestitke.

V času tekme je bilo tudi srečanje predsednikov oz. predstavnikov  DU. Zbrali so se v prostorih gostilne DEU, kjer so si izmenjali izkušnje glede delovanja v posameznem društvu. Pobudnik teh srečanj je bilo DU Mirna, saj je predsednik Tomaž Povšič opazil, da je po ustanovitvi novih treh občin (Mirna, Mokronog-Trebelno in Šentrupert) sodelovanje med društvi zamrlo ter, da med njimi ni več takega sodelovanja kot je bilo včasih. Dogovor med predsedniki je bil, da se društva med sabo ponovno povežejo ter si med seboj pomagajo pri raznih športnih in ostalih prireditvah. Ugotovljeno je bilo, da je dogovor le delno uspel, kajti društva med sabo sodelujejo največ v športu manj pa  v letovanjih in pohodih. DU Šentrupert je v letu 2013 organiziral prijateljsko tekmo v pikadu, DU Mirna v letu 2014 v streljanju, DU Veliki Gaber v letu 2015  v balinanju in letos DU Mokronog-Trebelno v pikadu. Naslednje leto pa bo DU Trebnje organiziralo tekmo, v kateri disciplini pa je za enkrat še skrivnost.

Mirna, 17.10. 2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Preizkusili so se tudi predsedniki DU

Preizkusili so se tudi predsedniki DU

Predsedniki oz.predstavniki DU Velike Loke, Velikega Gabra, Mirne, Trebnjega, Šentruperata in Mokronoga

Predsedniki oz. predstavniki DU Velike Loke, Velikega Gabra, Mirne, Trebnjega,  Šentruperta in Mokronoga

PRIJATELJSKA TEKMA V BALINANJU

 V  sredo, 5.10. 2016  so gostitelji  – člani  DU Mali Slatnik pripravili  prijateljsko tekmo oz. turnir v balinanju. Ker imajo na Malem Slatniku samo eno stezo, je tekmovanje potekalo v Brusnicah. Člani DU Mali Slatnik, so nastopili z dvema ekipama, njihovemu povabilu pa so se odzvale še ekipe Šentjerneja, Novega mesta, Brusnic, Straže, Prečne in Mirne, za katero smo igrale: Anica, Biserka, Marija in Milka. Prvo mesto je osvojila ekipa Mali Slatnik I.,  drugo  Novo mesto in tretje Mirna.   Gostitelji so se zelo potrudili in nam pripravili čudovit dan. Hvala lepa,  prijatelji!

Mirna, 7.10. 2016

Pripravila: Anica Janežič

Tekmovalo je osem ekip

Tekmovalo je osem ekip

Osvojile smo bron

Osvojile smo bron

BALINANJE ZA MEMORIAL BOŽA PONIKVARJA

 V soboto, 1.10. 2016, smo člani balinarske sekcije pri Društvu upokojencev Mirna organizirali že 3. Memorial posvečen Božu Ponikvarju. Spomnili smo se tudi naših pokojnih balinarjev Naceta Dežmana, Jožeta Hrovata, Justine Gregorčič, Karoline Prah, Zdenke Baranašič in Slavke Drganc in jih počastili z enominutnim molkom.

Turnirja se je udeležilo 8 moških ekip in sicer: Mirna Roje, DU Mirna, DU Ajdovščina, DU Trebnje, DU Veliki Gaber,  DU Draga (Loški potok), DU Poljane in DU Ivančna gorica ter pet ženskih ekip: 2 ekipi DU Mirna, DU Ajdovščina, DU Brusnice in DU Veliki Gaber. Vse prisotne je najprej pozdravil pobudnik tega turnirja Dušan Zakrajšek.  Povedal  je, da je bilo balinanje  pred leti na Mirni zelo razvit šport, sedaj pa aktivno deluje le sekcija balinanja pri društvu upokojencev. Želeli bi, da se nam pridružijo tudi mlajše generacije.  Sledil je pozdravni govor župana Občine Mirna Dušana Skerbiša, ki  je dejal, da je ponosen, ker se na Mirni odvija toliko športnih aktivnosti in povedal veselo novico, da se pripravlja novo balinišče, ki bo pokrito in bo v sklopu ostalih igrišč. Vsem tekmovalcem je zaželel veliko športne sreče.  Vse prisotne je pozdravil tudi predsednik DU Mirna Tomaž Povšič,  pohvalil športnike DU, ki so zelo aktivni na vseh področjih. Tekmovalcem je zaželel  mirno roko , veliko sreče ter dobro počutje na Mirni.  Vodja balinarske sekcije DU Mirna, Edo Novak je  podal tehnično izpeljavo turnirja, ki je potekal v prijetnem vzdušju.

V čudovitem vremenu in prijetni družbi smo preživeli lep dan. Veselimo se že naslednjega srečanja.

Rezultati moških ekip:

Prvo mesto je osvojila ekipa Mirna Roje, drugo ekipa iz Ivančne gorice, tretje  ekipa iz Ajdovščine  in nehvaležno  četrto mesto Poljane.

Rezultati ženskih ekip:

Prvo mesto je osvojila ekipa Veliki Gaber, drugo ekipa  Mirna ,  tretje ekipa Mirna II., četrto Brusnice in peto Ajdovščina. Vsem iskrene čestitke.

Srečanje so omogočili sponzorji oz. donatorji: TEM Čatež, Občina Mirna, Sintal Ljubljana, Gradmi trgovina Mirna, DU Mirna, DANA Mirna, GM Tonči Mirna in Picerija Carmen Mirna.

VSEM ISKRENA HVALA!

Mirna, 2.10. 2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

8 moških in 5 ženskih ekip

8 moških in 5 ženskih ekip

1. mesto

1. mesto

2. mesto

2. mesto

IVAN ZUPANC – 80 LET031

V ponedeljek, 12.9. 2016 je praznoval visoki jubilej 80 let, Ivan Zupanc iz Stana pri Mirni. Je dolgoletni član DU Mirna in tudi predsednik Občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB, Mirna. Ob tej priliki smo mu predstavniki obeh organizacij, kakor tudi župan  Dušan Skerbiš in podžupanja Barica Kraljevski  Občine Mirna , čestitali in mu zaželeli še veliko zdravih, srečnih in veselih let.  Kljub visokim letom in  drobnim težavam, ki jih ima, je še vedno vitalen, čil, aktiven in optimističen.

Zelo ponosen je na svoja otroka sina Janeza in hčerko Mihelo, ki sta jima podarila 5 vnukov . Ima pa tudi že sedem pravnukov, ki mu lepšajo življenje.  Z ženo Fani se razveselita njihovih  obiskov, ki radi priskočijo na pomoč pri delu v vinogradu in ostalih opravilih. Ivan je bil  zelo presenečen in vesel obiska, saj je ob klepetu, prigrizku, dobri kapljici in muziki lepo preživel svoj praznični dan. Ker pa je Ivan v mladih letih zelo rad plesal, kakor tudi še sedaj, smo  prišli k njemu s harmoniko.  V trenutku je pozabil na vse tegobe, ki ga tarejo in se veselo zavrtel .  Njegova druga največja ljubezen, (prva je seveda žena Fani)  pa je vinograd in kletarjenje. Vsako leto pridela izvrstna vina, na kar je še posebej ponosen. Zato nismo bili presenečeni, ko nas je povabil v lično urejeno klet, kjer smo še enkrat nazdravili  in ob spremljavi harmonike zapeli.  Ivan, še na mnoga zdrava leta in srečno do naslednjega snidenja!

Mirna, 12.9. 2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Čestitka Milice v imenu DU Mirna

Čestitka Milice v imenu DU Mirna

Čestitka Tomaža v imenu OO ZB Mirna

Čestitka Tomaža v imenu OO ZB Mirna

Čestitka župana Dušana Skerbiša

Čestitka župana Dušana Skerbiša

PREDAVANJE O INKONTINENCI

V sredo, 07.09.2016 ob 9h,  je bilo v prostorih kluba DU Mirna zelo živahno. Mag. Mateja Kržin iz firme Simps,SR nam je v dobri uri izčrpno in nazorno razložila težave, ki jih prinaša oslabljen mehur. Prav tako nam je predstavila vaje za krepitev mišic medeničnega dna, lajšanje težav z zdravili in kirurškimi posegi. Praktično nam je prikazala tudi uporabo pripomočkov , ki so v veliko pomoč pri tovrstnih nadležnostih. Razdelila nam je vzorčke pripomočkov in nam na kratko predstavila tudi kozmetiko, ki se uporablja za kožo, ki je ob takih težavah prizadeta. Dogovorili smo se, da bomo izpolnili anonimne ankete, ki nam jih bo poslala, in s tem sodelovali v raziskavi, ki jo vodi dr. Božidar Voljč. Sledila je še zahvala predavateljici in prijetno druženje ob skromni zakuski.

Veliko novega, ali pa pozabljenega, smo slišali. Očitno si želimo kvalitetno in prijetno starost, saj je bilo število udeležencev presenetljivo – pa ne samo žensk, tudi nekaj moških se je opogumilo. Bravo, kar tako naprej! Dober občutek je, ko vidiš, da tvoj trud  le ni bil čisto zaman. Hvala predavateljici, hvala Nadi Povše, največja zahvala pa  vsem vam, ki ste se odzvali povabilu.

Mirna, 7.9. 2016

Pripravila: Olga Škarja – vodja projekta “Starejši za starejše”

Slikala: Anica Janežič

004

005

MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE NA MIRNI

Prvega septembra je bil za mirnske prvošolce kulturni program ob sprejemu v šolo malo drugačen, v duhu medgeneracijskega sodelovanja. Članica Šole zdravja je zanje pripravila program, v katerem so sodelovali od najmlajših učencev do članov Šole zdravja v zrelih letih.

Prvošolci, njihovi starši, ravnateljica, župan, predstavniki občine in učiteljice 1. razreda so zadovoljni in nasmejani spremljali program ter nastopajoče nagradili z velikim aplavzom.

Mirna, 5.9. 2016

dsc_0539[1]

dsc_0535[1]dsc_0536[1]

dsc_0553[1]

dsc_0543[1]

Pripravila: Dragica Hazdovac, skupina ŠZ Mirna

Slikala: Vesna Kos

LETOVANJE NA OTOKU LASTOVO

Vesela druščina na Lastovu

Vesela druščina na Lastovu

 

V času od 20.8. do 27.8. 2016, smo dopustovali na prečudovitem otoku Lastovo. Ker je na otoku, ki meri 46 km2,  46 otočkov in čeri, na njem pa 46 polj, 46 plaž ter 46 cerkvic in sakralnih objektov je za domačine 46 magična številka. Otok sodi v južno dalmatinsko otoško skupino. Nahaja se južno od otoka Korčula. Po velikosti je 14. otok v Jadranskem morju. Otočani se ukvarjajo s poljedelstvom, vinogradništvom, gojenjem oljk, sadjarstvom, ribištvom in turizmom. Otok je zelo zanimiv, lepa narava, mir, čista voda in zrak. Tu svoj raj najdejo navtiki, potapljači in ribiči pa tudi mi smo ga našli in uživali.

Nastanili smo se v edinem hotelu na Lastovu- Solitudo v Pasadurju ob Malem lagu. Preživeli smo čudovit teden. Ob prihodu nas je pozdravila predstavnica Relaxa Nevenka Švener in nam zaželela prijetno bivanje. Za vse je bilo poskrbljeno. Vsako jutro smo  pod taktirko animatorja Tomaža telovadili  in si razgibali ude, pa tudi naša Olga nas je popeljala v svet “Šole zdravja.” Z lokalno vodičko smo si ogledali znamenitosti Lastova, z avtobusom smo se zapeljali pod Hum (417 m), ki je najvišji vrh otoka, od koder je čudovit razgled na ves otok, v lepem vremenu pa pogled seže na Korčulo, Pelješac, Mljet, Palagružo in celo na polotok Gargano v Italiji. Popeljali smo se tudi z ladjico in si ogledali otočke in zalivčke od blizu. Animatorja Tomaž in Boris sta poskrbela, da nam ni bilo dolgčas. Vsak dan sta nam pripravila razne animacije in sicer šaljive igre, športne igre, ples v vodi, tombolo in podobno. Vredno se je bilo potruditi saj, smo bili za dobre uspehe nagrajeni ter prejeli Relaxove nagrade. Tudi za našo dušo je bilo poskrbljeno, v ta namen smo poslušali klapo »Fumari« in si ogledali folklorno skupino iz Lastova. Bili smo na degustaciji v vinski kleti Šarić na Lastovu. Ob dobri kapljici, prigrizku in muziki smo se veselili. Zadnji dan našega dopustovanja pa smo imeli na plaži tombolo. Največ sreče je imel Ivko, saj je prvi dobil vse številke na tombolskem listku. Vsak večer smo se družili na terasi hotela in ob muziki Duo pizzikatta tudi plesali in peli. Zadnji večer je bilo še posebno veselo in razigrano saj so nas obiskale maškare.

Ob obilici dobre hrane, pijače, aktivnostmi in lepega vremena nam je čas prehitro minil.  Vesele in polne energije sta nas voznika iz podjetja Sandi-tours srečno pripeljala domov. Vsem in vsakemu posebej, ki je kakor koli prispeval k našemu dobremu počutju iskrena hvala. Veselimo se že naslednjega letovanja.

Mirna,  30.8. 2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Po degustaciji pri Šariću

Po degustaciji pri Šariću

Obiskale so nas maškare in nam popestrile večer

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/letovanja/

KOCIJAN LADO – 91 LET

V nedeljo, 14.8. 2016,  je praznoval visoki jubilej 91 let, general v pokoju Kocijan Lado iz Brezovice pri Mirni. Ob tej priliki smo ga obiskali predstavniki DU Mirna in predstavniki Občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB Mirna in mu čestitali. Zaželeli smo mu še veliko zdravih, srečnih in veselih let. Lado je bil obiska vesel, saj smo z njim kramljali in mu polepšali dan.

Mirna, 18.8. 2016

Pripravila in slikala: A. Janežič

Vse najboljše in najlepše!

Lado vse najboljše in najlepše!

Predstavniki DU in OOZB Mirna

Predstavniki DU in OOZB Mirna

SREČANJE UPOKOJENCEV V DOLENJSKIH TOPLICAH

V soboto, 6.8. 2016,  je bilo  tradicionalno srečanje upokojencev  Dolenjske in Bele Krajine, na Jasi v Dolenjskih Toplicah, ki je bilo letos nekaj posebnega, saj PZDU praznuje okrogli jubilej 70 let. Vse prisotne je najprej pozdravil predsednik Pokrajinske zveze Jože Jazbec. Po njegovi oceni je delo v 36-društvih potekalo uspešno, saj je bilo pripravljenih preko 500 različnih dogodkov (športnih, kulturnih in ostalih). Dejal je tudi, da če želimo upokojenci  ohraniti status v družbi, ki nam pripada moramo leteti v jati, zato je pozval vse naj se v čim večjem številu včlanijo v društva, ki so včlanjena v pokrajinsko zvezo. Vsaka vlada ima cilj kako oklestiti pokojninsko blagajno. Vsem prisotnim je zaželel lep in prijeten dan. Slavnostni govornik je bil mag. Janko Gladek, predsednik DU Črnomelj, ki je spregovoril o upokojenski problematiki. Med drugim je dejal, da je pred nami čas, ko bo moral vsak izmed nas narediti  še en korak, da bomo spet vzpostavili zaupanje v pravno državo, kjer bomo spoštovali drug drugega in bo v Sloveniji spet prijetno živeti. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je dejal, da ena četrtina upokojencev živi pod pragom revščine. Položaj upokojencev se vsak dan slabša. Kritičen je bil do vlade in dejal, da so na tem področju potrebne spremembe, ki pa se že pripravljajo. Vsem zbranim je tudi zagotovil, da se bodo v zvezi še naprej zavzemali za dobrobit upokojencev z najnižjo pokojnino. Glede problematike ustanovitve rezervnega demografskega sklada upa, da bo vlada pripravila zakon, v nasprotnem primeru ga bo ZDUS sam.

Po končanih nagovorih se je začel bogat kulturni program katerega so ustvarili Tamburaška skupina Preloški muzikantje, MePZ DU Novo mesto, Lara Šonc je zapela pesem “Zemlja pleše” in FS “Društvo podeželskih žena” Dolenjske Toplice.  Za ples in dobro razpoloženje pa  je poskrbel ansambel Mavrica.

Na srečanju so bili podeljeni tudi pokali ob koncu 41. športnih iger Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele Krajine. Naše društvo je letos osvojilo drugo mesto v skupni uvrstitvi  in drugo mesto v moški ekipi. Ženska ekipa pa je osvojila peto mesto.  Prvo mesto je letos osvojilo DU Črnomelj,  tretje pa DU Novo mesto.  Iskrene čestitke!

Mirna, 13.8. 2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Najboljši v skupni, moški in ženski uvrstitvi

Najboljši v skupni, moški in ženski uvrstitvi

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/srecanja/

OBISKI JUBILANTOV NA DOMU

V letošnjem letu smo obiskali že 13 jubilantov. Od teh je bilo 6 starih 9o ali več, ostali pa 8o let. Vsi so čili in starosti primerno zdravi.  Veselijo se življenja in vedno povejo kakšno modrost, nam vlijejo voljo, da kar pozabimo na naše tegobe!

Zadnja članica, katero smo obiskali je bila Pepelnak Rozalija, ki je dopolnila magičnih 80 let. S poverjenico Milko sva se kar nekaj časa zadržali ob obujanju njenih spominov iz mladosti. Izhaja iz družine petnajstih otrok. Življenje je bilo trdo, delavno in tudi lepi spomini so privreli na dan. Delala je v  »DANI«  na Mirni, si ustvarila družino in dom. Po smrti moža se je prebijala naprej, kljub bolezni  pa ni izgubila volje do njenega konjička – pisanja čudovitih  pesmi. Zamisli  je črpala iz življenja in izkušenj,  pesmi so bile objavljene tudi v reviji »Naša žena«.  Bila je tudi članica literarne skupine »Vezi«,  s katero še vedno sodeluje!

Ob koncu nama je tudi zrecitirala pesem, tako, da sva odšli polni lepih misli. Hvala Rozalija za vse to!

Mirna, 10.8. 2016

Pripravila: Milica Smole

Vse najboljše!

Vse najboljše, gospa Rozalija!

POHODNI IZLET NA VELIKO PLANINO

 V torek, 19.7.2016,  smo zopet do  zadnjega sedeža napolnili avtobus in se tokrat podali na Veliko planino, ki se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah. Je največja visokogorska pašna planina na Slovenskem. Obsega  Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovje in Veliko gričo. Tu se nahaja več pastirskih naselij s preko sto pastirskimi kočami oz. bajtami posebne oblike, ki so zaščitni znak planote. Na planoti sta tudi naravni znamenitosti in sicer Velika in Mala Vetrnica. To sta jami, ki se jima je zaradi preparevanja porušil stolp in sta nastali udornici. Danes je Velika planina letno in zimskošportno središče z gondolsko žičnico, dvosedežnico, vlečnicami, muzejem, gostišči in planinskimi domovi.

Ko smo prispeli v Kamniško Bistrico je skupina, ki se je odločila, da bo šla do vrha  z žičnico izstopila, ostali pa smo se odpeljali naprej.   Malo pred planino Kisovec  smo se  izkrcali, se preobuli in krenili po  gozdni poti proti našemu cilju – Veliki planini. Vodič Marjan nam je med potjo povedal veliko zanimivosti, opazovali smo zdravilne rožice, Rajko pa je poskrbel, da naša grla niso bila suha. Kar naenkrat smo prispeli na planino, kjer smo uživali v čudoviti panorami,  družbo  pa so nam delale krave, ki so se pasle na svežem zraku. Prišli smo do Domžalske koče, kjer smo imeli krajši postanek in malico iz nahrbtnika. Po okrepčilu smo pot nadaljevali do Zelenega roba, kjer so že bili naši člani, ki so se pripeljali na vrh  z žičnico. Čas je kar prehitro minil in morali smo se vrniti v dolino. Kdor je želel si je lahko kupil znameniti sir trnič in druge dobrote iz mleka.

Ko smo prišli v dolino nas je v gostilni Pod žičnico že čakalo obilno in dobro kosilo. Preživeli smo čudovit dan. Vreme nam je bilo naklonjeno. Uživali smo v naravi  in  prijetni družbi. Organizatorki pohodnega izleta sta bili Olga in Jana, ki sta se zelo potrudili, da smo se imeli lepo, za kar se jima iskreno zahvaljujemo.

Mirna, 20.7.  2016

Pripravila in slikala: A.Janežič

Gasilska pri kapelici Marije Snežne

Gasilska pri kapelici Marije Snežne

Prijetno s koristnim

Prijetno s koristnim

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/izleti

MIRNA V GIBANJU

V soboto, 9.7. 2016, je bila na Mirni že šestič po vrsti, športna prireditev poimenovana Mirna v gibanju. Pripravlja jo društvo za šport, kulturo in turizem Partizan, katerega predsednik je Igor Kašič. “Gibalo” se je v malem nogometu, odbojki na mivki, košarki, nogometu-veterani in letos prvič tudi člani DU v balinanju.

Zbrali smo se ob 9. uri na balinišču pred domom Partizan. Vodja balinarske sekcije Edo Novak nas je razdelil v skupine. Igrali smo v štirih mešanih skupinah po trije igralci. Skupine smo poimenovali: Gradec, Trbinc, Mirna in Rožna. Kljub vročini smo vztrajali in se borili. Tekma je bila zelo borbena in izenačena, vendar z malo prednosti je zmagala ekipa Gradec v kateri smo bili Edo Novak, Dušan Herbst in Anica Janežič.  Pokale sta podelila župan Dušan Skerbiš in predsednik društva Partizan Igor Kašič. Po podelitvi pa se je pričel večerni koncert.

Mirna, 14.7. 2016

Pripravila in slikala: A. Janežič

Ekipa turnirja v balinanju

Ekipa turnirja v balinanju

Prejem pokala

Prejem pokala

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/šport

SREČANJE PRI LOVSKI KOČI V ZAPUŽAH         

V soboto, 25.6. 2016, na  praznik Dneva državnosti, smo se ob 14. uri zbrali pri lovski koči v Zapužah, kjer smo imeli že tradicionalno srečanje upokojencev. S pesmijo nas je najprej popeljal v praznični dan Mešani pevski zbor društva,  sledili  so pozdravni nagovori predsednika društva Tomaža Povšiča, župana Občine Mirna Dušana Skerbiša  in referenta za šport Dušana Jakopina. Slednji je nanizal nekaj podatkov o rezultatih na regijskem tekmovanju. Ne moremo mimo, da se ne pohvalimo, saj smo od tridesetih društev osvojili odlično drugo mesto v skupni razvrstitvi, moška ekipa je bila odlična druga, ženske pa smo bile malo manj uspešne pa kljub temu dobre in osvojile peto mesto. Dve moški ekipi sta se uvrstili na državno prvenstvo in sicer balinarji in strelci.

 Organizatorji so  pripravili tudi športne igre, med drugim novo igro imenovano petanka, ki je podobna balinanju, žal je močan naliv to onemogočil. Kljub vremenskim neprilikam smo se ob dobri hrani, pijači, petju in  glasbi Duo Vala, imeli lepo in preživeli čudovit dan. Najbolj vztrajni in pogumni pa so tudi zaplesali in sicer “Ples v dežju.”

Mirna, 27.6. 2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Vesela druščina

Tudi dež ni bil ovira za dobro voljo

PIKNIK KEGLJAČEV

V torek, 14.6. 2016, smo se kegljači zbrali na vikendu pri Milki na Homu. Vsako leto si zberemo novo lokacijo. Zadnji dan kegljanja smo tudi tekmovali med sabo. Na pikniku pa smo tekmovali v pikadu. Vodja športne sekcije – Dušan,  je priskrbel medalje in jih dobitnikom tudi razdelil. Imeli smo se lepo, saj so bile potešene tudi naše brbončice ob odlično pečenem mesu in dobri kapljici.

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Dušan bo razdelil medalje najboljšim v kegljanju in pikadu

Dušan bo razdelil medalje najboljšim v kegljanju in pikadu

V pričakovanju

V pričakovanju. Le kdo jo bo dobil?

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/sport

POHODNI IZLET –PLANICA-DOM V TAMARJU

Gasilska pod skakalnico

Gasilska pod skakalnico

V sredo, 25.05.2016, je bil organiziran pohodni izlet v Planico.  Avtobus se je v kratkem času napolnil, ker so člani DU željni takih pohodov oz. izletov. Ob prihodu so se najprej podali  do doma v Tamarju, nato so obiskali  planiški muzej, nordijski center in skakalnico z okolico, ter planinski muzej v Mojstrani. Udeleženci so bili navdušeni in veseli. Veliko lepega so videli in doživeli za kar gre zahvala Janezu Kolencu, ki je bil organizator izleta.

Pripravila: Anica Janežič, slikal Rafko Golob

http://du-mirna.si/galerija/izleti/

ORIENTACIJSKI POHOD

035

Stalna ekipa v orientacijskem pohodu

V soboto 11.6. 2016  smo zaključili za leto 2016 še zadnje tekmovanje in to  v orientacijskem pohodu. Organizatorji so bili tako kot lani člani DU Mali Slatnik. Med pohodom je bilo potrebno najti kontrolne točke, čim bolje   opraviti igre kot so: metanje obročev, skakanje v daljino, pikado ter odgovoriti na vprašanja, katera so pripravljena iz znamenitosti  kraja na katerem se nahajamo. Pa tudi čas je pomemben, kajti boljši je, več je točk. Tekmovalo je 20 mešanih ekip iz Dolenjske in Bele Krajine. Naša ekipa v kateri smo tekmovali Kolenc Janez- vodja, Jakopin Dušan, Golob Vanjo, Golob Martina in Janežič Anica, smo bili malo manj  uspešni kot lani, ko  smo premagali vso konkurenco in osvojili prvo mesto. Letos smo se morali zadovoljiti s petim mestom, kar pa v skupnem seštevku ni mesto odigralo nobene vloge, ker smo si že pred tem tekmovanjem priborili drugo mesto v  skupnem seštevku.

Prvo mesto je osvojilo  DU Trebnje, drugo DU Novo mesto in tretje organizatorji DU Mali Slatnik.

Mirna, 13.6. 2016

Pripravila: Anica Janežič

SREČANJE NAŠIH ČLANOV STARIH NAD 80 LET

20160609_105857_HDR-001

Udeleženci so bili navdušeni nad ambientom in pogostitvijo

Kot vsako leto je bil tudi letos organiziran izlet za člane društva starih nad 80 let.  V četrtek, 9.6. 2016,  so obiskali sosednjo občino Šentrupert, kjer so si ogledali Deželo kozolcev in tamkajšnjo cerkev. Veliko zanimivega o kozolcih je povedal Tone Kotar. Obiskovalci so bili navdušeni nad lepim ambientom in pogostitvijo. Po ogledu cerkve so odšli na kosilo. Vse prisotne, bilo jih je 28, je najprej pozdravila   vodja za socialne zadeve v društvu Milica Smole, ki je srečanje tudi organizirala, nato  podžupanja občine Mirna, Barica Kraljevski, ki je izkoristila priliko in vse seznanila z novim mirnskim grbom, nazadnje pa še predsednik društva Tomaž Povšič, ki ga žalosti, ker se tako malo starejših udeležuje teh srečanj.  Po obilnem in dobrem kosilu je Tomo raztegnil svoj meh. Nekateri so zaplesali se  veselili in  kramljali. Zadovoljni so se razšli, saj so doživeli lep dan, malo drugačen kot vsak dan.

Mirna, 10.6. 2016

Pripravila: Anica Janežič

Pred cerkvijo

Pred cerkvijo

V pričakovanju kosila

V pričakovanju kosila

TEKMOVANJE PZDU V KEGLJANJU S KROGLO NA VRVICI

V sredo, 8.6. 2016, so moški tekmovali v kegljanju s kroglo na vrvici v Črnomlju. Ekipa v kateri so tekmovali Bevc Ciril,  Golob Vanjo, Jakopin Dušan, Kneževič Branko in Smole Primož so od 13 ekip zasedli solidno sedmo mesto. Bevc Ciril pa je osvojil bronasto medaljo posamezno. Iskrene čestitke.

img 027

Naj se vse podre!

V torek, 7.6. 2016, pa je ženska ekipa v sestavi Golob Martine, Janežič Anice, Musar Milke in Zupan Franje tekmovala v kegljanju s kroglo na vrvici v Semiču. Tekmovalo je 14 ekip in pristale smo na zadnjem mestu. To se nam še nikoli ni zgodilo. Ampak tolažimo se s tem, da vedno je nekdo prvi in nekdo zadnji. Kljub grenkemu priokusu bo to potrebno čimprej pozabiti in kreniti novim zmagam naproti. Popravni izpit imamo že v soboto 11.6. 2016, kjer bo orientacijski pohod – mešane ekipe.

186

Keglji se naši ekipi niso hoteli podirati.

TEKMOVANJE PZDU V RIBOLOVU

V četrtek, 2.6. 2016, je bilo tekmovanje PZDU Dolenjske in Bele Krajine na Loki v Novem mestu  v ribolovu. Tekmovalo je 9 ekip skupaj 35 tekmovalcev. Naša ekipa v kateri so tekmovali Bračko Janez, Jakopin Dušan, Kneževič  Branko in Tkavc Franc je zasedla odlično tretje mesto. Vsi štirje pa so osvojili tudi medalje posamezno.  Iskrene čestitke fantje. Prvo mesto je osvojilo DU Črnomelj in drugo DU Novo mesto.

114

Bravo fantje, tako se dela

ŠOLA ZDRAVJA POD MIRNSKIM GRADOM NA MIRNI

V soboto zjutraj, 4. junija je Mirno preplavila oranžna barva.047 Skupina  ŠZ Mirna  je organizirala regijsko  srečanje Šole zdravja Dolenjske in Bele Krajine. Okrog 140 članov v oranžnih majicah se je zbralo v čudovitem okolju pod mirnskim gradom. Kombinacija oranžne in zelene barve v lepem sončnem jutru je bila res nekaj posebnega. Lani na srečanju v Novem mestu smo obljubili,  da se letos srečamo na Mirni in v soboto smo obljubo tudi izpolnili. Da nismo bili ne lačni ne žejni, so poskrbeli člani naše skupine s peko domačih dobrot in pa seveda naši donatorji.

162.

MePZ DU Mirna

Najprej nam je mešani pevski zbor Društva upokojencev Mirna pod vodstvom g. Diega zapel mirnsko himno. Občina Mirna je mlada občina, na katero smo zelo ponosni. Ponosni pa smo tudi na našega župana.

172.

Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš

179.

Predsednik DU Mirna Tomaž Povšič

Dobro razpoložene udeležence je s spodbudnimi besedami nagovoril  Dušan Skerbiš, župan  Občine Mirna, ki je poudaril, da je zdravje vrednota, za katero  moramo skrbeti predvsem sami, da nas občina podpira in da je to kar delamo, prava stvar.

Pridružil  se mu je  še Tomaž Povšič, predsednik društva upokojencev  Mirna in naše delovanje pohvalil in nam zaželel še veliko telovadbe v naprej.

Besede hvale je vsem udeležencem namenila tudi Darinka Smrke, vodja skupine Šole zdravja  iz Novega mesta in novoizvoljena predstavnica v upravnem odboru Društva Šole zdravja.

180.

Darinka Smrke in Ana Popit

Nato se je reka ljudi v oranžnih majicah razlila po zelenici in pod vodstvom Dunje Gartner, vodje skupine Šole zdravja iz Šmarjeških Toplic, se je začelo resno razgibavanje vseh sklepov in mišic – od prstov rok do prstov nog. Dunja strokovno  sodeluje z dr. Gryshinom, ki je telovadbo »1000 gibov« pripeljal v Slovenijo in s tem pomagal in še pomaga številnim Slovencem do boljšega zdravja .

072

Dunja Gartner-vodja ŠZ iz Šmarjeških Toplic

Srečanje smo nadaljevali s kulturnim programom, ki smo si ga zamislili kot medgeneracijsko sodelovanje, saj so dogodek skupaj z nami oblikovali učenci OŠ Mirna, naši vnuki, dedki in babice pod vodstvom mentorice Dragice Hazdovac, članice naše skupine. Kulturni program je bil zelo lep, saj smo dobili  veliko pohval od mnogih  udeležencev.

192.

195.

216

Po končani prireditvi smo se sprehodili še na mirnski grad – »Spečo lepotico«, ki ga je več desetletij obnavljal danes že pokojni dr. Marko Marin. Ogled gradu je vodil župan Občine Mirna g. Dušan Skerbiš, ki si je vzel čas za nas in nam na slikovit način pričaral zgodovino in dogodke na njem. Sprehodili smo se tudi po notranjih prostorih gradu, udeleženci srečanja so bili navdušeni in  zadovoljni. Nekateri smo se sprehodili še po trim stezi do groba Alojzija Grozdeta Blaženega, si ogledali Župnijsko cerkev Sv. Janeza Krstnika, kjer nam je zgodovino le-te predstavila naša članica Olga Škarja. Po vseh aktivnostih  so za kosila poskrbeli naši gostinci s pestro ponudbo jedi.

Če se jutro začne z lepim, veselim in pozitivnim dogodkom kot je jutranje razgibavanje v naravi, se na splošno obeta prijeten dan. Tako je tudi bilo. Veseli in polni lepih občutkov smo se okoli 15.00 ure razšli.

148

Pripravila: vodja skupine Mirna, Ana Popit

Foto: Anica Janežič

Prispevek – šola zdravja

BALINANJE – TEKMOVANJE PZDU

V ponedeljek, 23.5. 2016, je bilo v Kočevju tekmovanje v balinanju za moške, v torek, 24.5. 2016 pa v Sodražici za ženske ekipe. Moških ekip je bilo 16, ženskih pa 14. Odličen rezultat 1. mesto so dosegli naši vrli fantje. V ekipi so bili: Edo Novak, Lojze Smrke, Darko Turk in Tone Petje. Sedaj pa ne bo nič počitnic, kajti potrebno bo trenirati, da se ponovi rezultat na državnem prvenstvu, ki bo v jeseni, kraj pa še ni določen. Bravo fantje, veselimo se z vami.

Ženska ekipa v kateri smo se borile: Dizdarevič Marija, Janežič Anica, Musar Milka in Režek Biserka pa smo bile manj uspešne, saj smo pristale na 7. mestu. Če podam oceno smo bile kar dobre, ampak sreča nam ni bila naklonjena. Sicer pa tudi sedmo mesto je kar soliden rezultat. V športu je vse mogoče, enkrat si bolj uspešen, drugič manj.  Na koncu pa si rečemo :”Važno je sodelovati in se družiti!” Ampak kljub temu zmaga je vedno sladka in občutki so božanski.

Mirna, 25.5. 2016

Pripravila: Anica Janežič

Zmagovalne moške ekipe. Naša ekipa je bila najboljša. ISKRENE ČESTITKE FANTJE!

ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO

DU Mirna – kulturna sekcija, katere vodja je Tone Kotar pripravlja že vrsto let Prireditev » Za Mirno z ljubeznijo.« V soboto, 21.5. 2016 je bila že 29. po vrsti.

Bila pa je nekaj posebnega, saj so nastopili  operni gostje, kolegi Diega Barrios Ross – tenorista, ki je med drugim tudi vodja MePZ DU Mirna, Irena Yebuah Tiran – mezzosopran, Katja Konvalinka – sopran in Darja Mlakar Maležič – klavir.

Obiskovalci, ki so napolnili dvorano so bili navdušeni, saj so uživali v večeru opernih arij in duetov.

Mirna, 23.5. 2016

Anica Janežič

Pričarali so nam čudovit večer

Pričarali so nam čudovit večer

Več slik si oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/kultura/

Vabilo -regijsko srečanje skupin ŠZ Dolenjske in Bele krajine (gosti)

VABIMO  VAS

NA SREČANJE SKUPIN ŠOLE ZDRAVJA DOLENJSKE IN BELE KRAJINE, KI BO V SOBOTO, 4. JUNIJA 2016, POD MIRNSKIM GRADOM NA MIRNI.

Vljudno vabljeni na 29. prireditev ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO, ki bo v soboto 21.5. 2016, ob 19. uri, v domu Partizan na Mirni.

du vabilo 29

PRIJATELJSKA TEKMA V BALINANJU

V soboto, 14.5. 2016, smo bile balinarke povabljene na prijateljsko tekmo (memorial pokojnim balinarkam)v Lazec pri Loškem potoku. Ker je bilo slabo – deževno vreme smo tekmo odigrali v Sodražici, ker imajo pokrito balinišče. Tekmovalo je sedem ekip in sicer iz Loške doline, Rakeka, Drage, Sodražice, Novega mesta, Kočevja in Mirne. Osvojile smo četrto mesto. Prve so bile tekmovalke iz Rakeka, druge iz Sodražice in tretje iz Loške doline. Bile smo vesele četrtega mesta, ker je bila zelo močna konkurenca. Ob tej priliki se zahvaljujemo organizatorjem, za bogate nagrade in odlično izpeljano tekmo.

Mirna, 16.5. 2016 – pripravila Anica Janežič

Organizator tekme nam je podelil pokal

Organizator tekme nam je podelil pokal

Milka, Anica, Marija in Biserka s pokalom

Milka, Anica, Marija in Biserka s pokalom

ŠAHOVSKO TEKMOVANJE

V torek, 10.05. 2016, je na pokrajinski tekmi Dolenjske in Bele Krajine v šahu, ki je bilo v Galaksiji v Trebnjem naša ekipa zasedla odlično četrto mesto. Prvo je bilo DU Novo mesto, drugo Črnomelj in tretje Šentjernej. V ekipi so bili Jakša Cveto, Hočevar Jože, Šuštar Mirko in Šlajkovec  Jože. Iskrene čestitke!

Mirna, 15.5. 2016 -pripravila Anica Janežič

185

DELOVNA AKCIJA PRI LOVSKI KOČI V ZAPUŽAH

003 (2)

Zelo so pridni tile naši fantje!

V nedeljo, 8.5. 2016  je osem športnikov – upokojencev, s predsednikom upravnega odbora Tomažem Povšičem  na čelu, zopet priskočilo na pomoč Lovski družini Mirna. Pri lovski koči v Zapužah so pripravili – utrdili teren za položitev asfalta.  Lovci so bili pomoči zelo veseli, v zahvalo pa nam odstopijo prostore za naša srečanja, tako, da je sodelovanje v obojestransko korist.

Mirna, 11.5. 2016, pripravila: A.J.

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi!

http://du-mirna.si/galerija/sport/

STRELJANJE Z ZRAČNO PUŠKO – TEKMOVANJE

V četrtek, 21.04.2016,  je na pokrajinski tekmi Dolenjske in Bele Krajine v streljanju z zračno puško  na strelišču v Trebnjem, moška ekipa dosegla prvo mesto in se tako uvrstila na državno prvenstvo. Nastreljala je 493 kroge. V ekipi so bili: Dušan Jakopin, Mirko Hrovat, Branko Kneževič in Janez Kolenc. Tekmovalo je 19 ekip. Letos je to naš prvi pokal.

V ženski konkurenci pa je tekmovalo 8 ekip. V ekipi DU Mirna so tekmovale Bregar Anica, Povšič Marijana, Stare Fanči in Vitez Milojka.  Osvojile so odlično četrto  mesto.

Bravo fantje in dekleta  pa iskrene čestitke.

Bravo fantje, tako se dela!

Bravo fantje, tako se dela!

Tudi četrto mesto je super!

Tudi četrto mesto je super!

du vabilo 28

PRIJAZNO VABLJENI NA ŽE 28. PRIREDITEV ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO, KI BO V SOBOTO, 23.APRILA OB 18. URI V DVORANI DOMA PARTIZAN NA MIRNI. 

PIKADO – TEKMOVANJE

V četrtek, 18.4. 2016  je ženska ekipa na tekmovanju PZDU Dolenjske in Bele Krajine,  v pikadu v Semiču osvojila 12.mesto od skupaj 27.ekip. Najbolj srečne so bile ekipe, Šentjerneja, Semiča  in Sodražice (prva tri mesta).

Milka Musar, Anica Janežič, Marija Dizdarević in Biserka Režek

Milka Musar, Anica Janežič, Marija Dizdarević in Biserka Režek

Moška ekipa pa je imela več sreče, saj je v petek 19.4. 2016, v Škocjanu osvojila odlično šesto mesto od skupaj 28. ekip. Najboljši v ekipi je bil Vanjo Golob, ki je osvojil odlično drugo mesto in prejel srebrno medaljo. ISKRENE ČESTITKE.

Mirna, 22.4. 2016 – Anica Janežič

Dušan, Boris, Vanč in Ciril na tekmovanju v pikadu

Dušan, Boris, Vanč in Ciril

DU MIRNA V NACIONALNEM PARKU DJERDAP

V nedeljo 10. 04. 2016 ob 22. uri se je 50 članic in članov društva v organizaciji potovalne agencije Relax odpravilo na tridnevni izlet v Nacionalni park Djerdap. Pot nas je vodila mimo Zagreba, naprej do Beograda in še naprej do naše prve postaje Smederevo, kjer smo si ogledali trdnjavo, ki sodi med največje v Evropi. Trdnjava predstavlja srednjeveško utrjeno mesto trikotne oblike s 25 stolpi, visokimi zidovi višine do 20 m, širine 4 m. Nadaljevali smo ob reki Donavi do Golubca, kjer smo si tudi ogledali trdnjavo, ki čuva vhod v Djerdapsko klisuro. Kmalu smo prispeli do LEPENSKIH VIROV. Nastanek kulture Lepenskega vira in njene svojevrstne kulture sega okoli 7000 let pred našim štetjem. Ob 15. uri smo prispeli do mogočne hidroelektrarne DJERDAP 1. Hidroenergetski in plovni sistem je kompleksen in večnamenski objekt, zgrajen na 943 km Donave od izliva v Črno morje. Je največja na reki Donavi, popolnoma simetrična. Vsaka stran Romunska in Srbska razpolagata s svojo elektrarno, ladijsko propustnico s 7 prilivnimi polji od skupno 14 kolikor jih je. Simetrala objekta je državna meja med Romunijo in Srbijo. Po ogledu smo se odpeljali do mesta Kladova, kjer so nas v hotelu Djerdap 1 sprejeli z pijačo dobrodošlico in namestili v sobe. Po obilni večerji smo ob dobri kapljici analizirali prvi dan potovanja.

T or e k     12. 04. 2016

Po zajtrku ob 8. uri smo se odpeljali v Gamzigrad eno najbolj zanimivih antičnih naselij odkritih v Srbiji iz časov Rimskega imperija. Ostanki tega utrjenega naselja, ki je bilo s površino 60000 kvadratnih metrov večje in pomembnejše od Dioklecijanove palače v Splitu, pričajo, da gre za zelo važno naselje in skoraj gotovo za rezidenco cesarja Galerija. Dosedanja arheološka izkopavanja so odkrila obzidje približno kvadratnega tlorisa z valjastimi obrambnimi stolpi, več različnih zgradb, termalnega kopališča in večje število lepih mozaikov. Pot nas je naprej vodila do Zaječarja, kjer smo si v muzeju, ki hrani imenitne mozaike in glavo Galerija iz Gamzigrada le te ogledali. Iz Zaječarja  smo se odpeljali do Rajca in nato še do Rajcaških pimnic, kjer nas je čakala degustacija žganih pijač, vin in kulinaričnih dobrot kraja. Kljub temu da je bil za nami naporen dan smo se veseli, dobre volje, ob  pesmi in zvokih harmonike vrnili v hotel, kjer nas je zopet čakala obilna večerja.

S r e d a   13. 04. 2016

Po zajtrku ob 8. uri smo se vkrcali na ladjo in tako dodatno doživeli mogočnost soteske. Sledila je vožnja z avtobusom do Beograda. Ogledali smo si Hišo cvetja, zapeljali mimo stadiona Crvene zvezde in Partizana, ogledali eno največjih cerkva in novega simbola Beograda – cerkev Sv. Save. Vožnjo smo nadaljevali v center na Kalamegdan. V mogočni trdnjavi na sotočju Save in Donave smo podoživeli Beograjsko 7000 letno zgodbo, od prvih naselbin, preko Keltov, Rimljanov, Bizanca ,…………, do Srbske prestolnice. Na sloviti Knjaz Mihajlovi ulici si je vsak poiskal kaj zase.  Ob 20. uri smo se odpravili proti domu, kamor smo prispeli v zgodnjih jutranjih urah.

Bilo je naporno potovanje, toda vredno tega, saj smo ob odličnem vodstvu vodiča Braneta, videli in slišali ogromno zanimivosti. Upam, da nam bo ta izlet ostal v lepem spominu.

Vsi, ki želijo vedeti več lahko to najdejo na internetu.

Tomaž Povšič

IMG_3852

IMG_3880

IMG_3900

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/galerija/izleti/

DIABETIČNA NOGA IN NEGA

6.4. 2016, smo imeli v društvu že tretje predavanje o zdravju katerega za organizacijo poskrbi Milica Smole, ki je v društvu zadolžena za socialne zadeve, prostovoljno pa predava  ga. Martina Frelih, ki je  višja medicinska sestra v referenčni ambulanti na Mirni. Tako smo si pridobili že kar nekaj znanja o  srčni slabosti in prvi pomoči pri tem, nadalje o stresu in depresiji in nazadnje smo poslušali zelo zanimivo temo o diabetični nogi in njeni negi. Predavateljica nam nazorno predstavi bolezen in sicer kako moramo zdravo živeti, da do bolezni ne pride in kako se obnašati oz. živeti z že pridobljeno boleznijo. Po končanem predavanju je predavateljica odgovarjala tudi na zastavljena vprašanja udeležencev. Zelo poučna in zanimiva predavanja so, zato se opogumite in pridite še ostali, kajti vedno izvemo kaj novega in nikoli ne vemo kdaj bomo tako znanje potrebovali sami.

Mirna, 14.4. 2016 – Anica Janežič

Zelo zanimivo predavanje

Zelo zanimivo predavanje

Udeleženci z zanimanjem sledijo predavanju

Udeleženci z zanimanjem sledijo predavanju

KEGLJANJE – TEKMOVANJE

Letos zaradi pomanjkanja snega ni bilo smučanja, zato smo začeli  41. športne igre upokojencev PZDU Dolenjske in Bele Krajine s kegljanjem, ki je bilo v četrtek, 7.4. 2016, v Kanižarici za ženske ekipe in 8.4. 2016,  prav tako v Kanižarici za  moške ekipe. Ženskih ekip je bilo 10, moških pa 13. Obe ekipi sta osvojili šesto mesto. Ženske smo podrle 1604 , moški pa 1889 kegljev.

Mirna, 13.4. 2016, Anica Janežič

Trudile smo se: Jelka, Martina, Anica in Milka

Trudile smo se: Jelka, Martina, Anica in Milka

Dušan, Vanjo, Edo in Ciril pa so se trudili za moško ekipo

Dušan, Vanjo, Edo in Ciril pa so se trudili za moško ekipo

ZAHVALA ZA ORGANIZACIJO PRIREDITVE V HUMANITARNI LUČI

020

KO SE DLANI RAZPRO…

Literatke »VEZI« DU Mirna smo v petek, 18. marca pripravile že 12. tradicionalni glasbeno-pogovorni večer v čast in pozdrav vsemu ženskemu rodu. Večer nosi ime »Mati-kruh-rože«, tokratni osrednji gostje pa so bili: Imre Jerebic, generalni tajnik slovenske Karitas, Jana Metelko, socialna delavka v Materinskem domu Zavoda Pelikan, Mojca Mihevc, predsednica območnega združenja Rdečega križa Trebnje in Tatjana Prašnikar, organizatorka regionalnih mrež v Zvezi društev za socialno gerontologijo Slovenije. Prireditev je bila letos, že drugič zapored, organizirana v noti dobrodelnosti. V akciji zbiranja živil, čistil in prostovoljnih prispevkov za tiste na robu, v težkih življenjskih stiskah, so najbolj zavzeto sodelovali učenci OŠ Mirna s starši in učitelji, prav tako pa Občina Mirna, DU Mirna in veliko posameznikov iz naše ter sosednjih občin.

Zbrali smo predvsem veliko živil, vse zbrano blago pa smo razdelili na enakovredne dele med Materniski dom Zavoda Pelikan, ki deluje pod okriljem Karitasa ter med lokalni društvi Karitasa in Rdečega križa, katerih poverjenice so pomagale tudi pri delitvi dobrin, ki so bile darovane v sipkem stanju, v večkilogramskih vrečah (moka, mleko v prahu,…).

Hvala vsem, ki ste darovali, sodelovali pri pripravah in izvedbi kulturnega dela večera in tudi tistim, ki ste priložili dobrote v obliki prigrizkov in napitkov za prijetno druženje po zaključku uradnega dela prireditve. Posebna hvala tudi Jaši Kolencu, Martinu Slaku in Blažu Turku za pomoč pri pripravi prostora in drugih organizacijskih del pred izvedbo večera.

Hvala še enkrat vsem, za vse!

Literatke »VEZI« DU Mirna

Foto: Mateja Janežič

033

Tatjana Prašnikar, Jana Metelko, Imre Jerebic in Mojca Mihevc – gostje na prireditvi “MATI, KRUH, ROŽE”

074

Zahvala Imre Jerebicu

Več slik si oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/kultura/

REGIJSKO TEKMOVANJE V STRELJANJU

Strelska moška ekipa pri DU Mirna se je udeležila regijskega tekmovanja.

V ekipi smo bili, Dušan Jakopin, Janez Kolenc, Mirko Hrovat, Branko Kneževič in Jože Šeničar.

Dosegli smo odlične rezultate, saj je dobitnik zlate medalje Mirko Hrovat, srebrne Janez Kolenc in bronaste Dušan Jakopin. Tekmovanje je bilo v soboto 12.3. 2016 na strelišču v Novem mestu.

Mirna, 14.3. 2016

Dušan Jakopin

 ISKRENE ČESTITKE !

033

Bravo, fantje!

MEŠANI PEVSKI ZBOR NASTOPIL V DSO TREBNJE

10.02. 2016 je MePZ našega društva nastopil v Domu starejših občanov Trebnje. Nastopila pa je tudi dramska skupina, ki je zaigrala zelo prijetno igrico z naslovom “Bosanska bioenergija.” Obiskovalci so bili zelo veseli, saj so z zanimanjem prisluhnili igrici, se nasmejali, prepevali z zborom in nekateri tudi zaplesali. Veseli pa so bili tudi nastopajoči, ker so stanovalcem doma polepšali dan.

Mirna, 27.02. 2016

Tone Kotar

MePZ poje pod taktirko Diega Barrios Rossa

MePZ poje pod taktirko Diega Barrios Rossa

Dramska skupina z igrico Bosanska bioenergija

Dramska skupina z igrico Bosanska bioenergija

DRAMSKA SKUPINA GOSTOVALA V ZDOLAH NAD KRŠKIM

Dramska skupina  je po nastopu 16. januarja na Velikem Trnu dobila kar nekaj povabil za gostovanje. Odzvali smo se povabilu Kulturno hortikulturnega društva ZDOLE (nad Krškim) in na srečanju starostnikov dne 21. 02. 2016, odigrali našo BOSANSKO BIOENERGIJO. Bili smo zelo lepo sprejeti, dobili smo povabilo na njihovo JURJEVANJE meseca aprila skupaj z našim MePZ . Res lepa izkušnja!

Mirna, 24.2. 2016

Pripravil: Tone Kotar

20160221_162810

20160221_160819-

OBČNI ZBOR

V nedeljo, 21.2.2016 smo  imeli redni letni občni zbor, katerega so se udeležili tudi povabljeni gostje in sicer predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine, Jože Jazbec,  župan občine Mirna, Dušan Skerbiš in predstavnik Lovske družine Mirna, Stane Smolič. Vsi trije so naše društvo zelo pohvalili, z obrazložitvijo, da smo zelo dejavni in uspešni na vseh področjih. Za začetek je MePZ društva zapel dve pesmi. Sledila je foto projekcija o vseh dogajanjih v letu ki je za nami, nato pa je vse  navzoče prav lepo pozdravil predsednik Tomaž Povšič, ki se je med drugim zahvalil občini Mirna za dobro sodelovanje in želi, da tako ostane tudi v bodoče. Zahvalil se je tudi celotnemu upravnemu odboru, ki ažurno in dosledno opravlja zaupane naloge. Sledila so  poročila o delu v minulem letu.  Ugotovljeno je bilo, da je delo potekalo na vseh področjih zelo korektno in  uspešno. Vsa poročila so bila soglasno sprejeta, kakor tudi plan dela za tekoče leto.

Letos so bila že šestič podeljena priznanja. Plaketo društva sta prejela Pavlina Hrovat in Dušan Zakrajšek.

Obrazložitev:

Pavlina Hrovat je naša članica že od leta 1991. Vsa ta leta je bila zelo dejavna na različnih področjih in sicer pri izdelavi in izdaji brošure DROBTINICE, pri literatkah VEZI, pri prireditvah MATI, KRUH, ROŽE, je prostovoljka v domu starejših občanov, pripravlja ure pravljic za otroke v knjižnici Trebnje in še veliko drugih stvari. Tako je Pavlina veliko prispevala k prepoznavnosti in razvoju našega društva.

Dušan Zakrajšek je naš član od leta 1995. Vsa ta leta je bil in je še zelo dejaven na različnih področjih. Njegova dejavnost se izraža v kulturi –  zborovsko petje, na področju športa,  v streljanju in balinanju. Udeleževal se je raznih tekmovanj po celi državi. Zanimive in pomembne dogodke je zabeležil s fotoaparatom. Z njegovimi dejanji je veliko prispeval k prepoznavnosti in razvoju našega društva.

Športnika leta 2016 pa sta Anica Janežič in Dušan Jakopin.

Obrazložitev:

Oba dobitnika sta sodelovala na različnih tekmovanjih. Anica Janežič je tekmovala v 5 disciplinah in zbrala največ točk – 572, Dušan Jakopin pa je tekmoval v 6 disciplinah in zbral 435 točk.

Mirna, 21.2. 2016

Pripravila: A.J.

Udeležba je bila rekordna

Udeležba je bila rekordna

Dobitniki priznanj

Dobitniki priznanj

Več slik z občnega zbora si oglejte na spodnji povezavi

http://du-mirna.si/galerija/obcni-zbori/

PUSTNO RAJANJE – MAŠKARADA

Pust je praznik veselja, ki je pri nas že dolgo zakoreninjen. Odganjal naj bi zimo, v deželo pa privabljal pomlad. Letos kakšne posebne zime še ni bilo, zato upamo, da učinek pusta ne bo ravno obraten.

Na pustni torek smo se, letos že četrtič, zbrali v domu upokojencev in si pripravili pustno rajanje.

Oblekli smo se v različne kostume, se nasmejali, naplesali, pozabili na tegobe današnjih dni in obudili spomine na otroška leta. Ker pa je pust mastnih ust, ni manjkalo niti dobrot, ki so značilne za pustni čas.

Mirna, 10.2. 2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Vesela pustna drušćina

Vesela pustna druščina

Slike s pustovanja si oglejte na spodnji  povezavi.

http://du-mirna.si/galerija/maskarada/

NOVAK MARIJA – 91 LET

1.2. 2016, je  Marija Novak iz Sela pri Mirni, praznovala  častitljivih 91 let. Predstavnici našega društva Milica in Cirila sta slavljenko obiskali, ji zaželeli še veliko zdravih let in ji izročili  skromno darilce. Da človek doživi tako visoka leta  je slavljenka dejala, da pripomore k temu trdo delo in volja do življenja. V življenju ji ni bilo  lahko in lepo. Že kot šestletnemu otroku ji je umrl oče. Ko je bila stara komaj 30 let ji je umrl še mož. Skozi življenje se je prebijala sama in vzgojila tri hčere. Danes ima 7 vnukov in 9 pravnukov, ki jo razveseljujejo in ji polepšajo dan, ko jo obiščejo. Živi s hčerko in vnukom, ki lepo poskrbita zanjo. Gospa Marija je pri teh letih še čila, polna energije in se veseli vsakega dne. Rada bere in to še brez očal, gleda televizijo, sama še poskrbi zase in tudi skuha kosilo. Neizmerno željo pa ima, da bi še lahko delala na njivi oz. okoli hiše, žal so ji  zaradi bolezni amputirali nogo in je sedaj na vozičku, zato ji je to delo onemogočeno. Ob slovesu smo ji še enkrat zaželeli še veliko srečnih in zdravih let ter, da še naprej ohranja toliko pozitivne energije.

Mirna, 5.2. 2016

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Milica čestita slavljenki

Milica čestita slavljenki

Cirila in Milica s slavljenko

Cirila in Milica s slavljenko Marijo

POZDRAV Z MIRNE – VELIKEMU TRNU

Kulturniki DU Mirna smo dobili povabilo Društva za oživljanje podeželja z Velikega Trna, da za prireditev Ocvirki  in vino pripravimo nastop. To prireditev, skupaj z Društvom vinogradnikov, so prvič organizirali pred dvema letoma, letos je bila tretjič. Ima vse izglede, da postane tradicionalna.

Povabilo smo z veseljem sprejeli in v soboto, 16.1. 2015 organizirali nastop z naslovom Pozdrav z Mirne – Velikemu Trnu, kar je bila 27. prireditev iz tega  cikla od leta 2002, ko smo to začeli. MePZ  je zapel 6 pesmi, igralska skupina je zaigrala Bosansko bioenergijo,  kar je bilo od številnega občinstva  zelo lepo sprejeto.

 Posebna paša za oči (in kasneje za želodec) pa so bile številne z ocvirki pripravljene jedi.

Na spodnji povezavi  pa si lahko ogledate prispevek in slike z dogodka.

http://posavje.info/panorama/foto-ocvirki-in-vino-na-velikem-trnu.html

Mirna, 17.1. 2016

Pripravil: Tone Kotar

                                NOVOLETNO VOŠČILO

Voščilo - Predsednik DU

SILVESTROVANJE

Tudi letos smo upokojenci pohiteli s silvestrovanjem. Ta veseli dogodek se je odvijal v četrtek, 10.12. 2015 v gostišču »Pri Francki« na Mirni.

Predsednik društva Tomaž Povšič je vse navzoče lepo pozdravil,  zaželel  prijeten večer, v letu, ki prihaja pa veliko zdravja in vsega lepega. Dobrodošlico prisotnim je zaželel tudi vodja športne sekcije Dušan Jakopin in pozval vse zainteresirane, da se nam  pridružijo v športnih vrstah.  Za dobro razpoloženje je poskrbel  duo  Florida, ki sta nas z odlično muziko, petjem in raznimi  šaljivimi igricami zabavala. Večer so nam popestrile tudi plesalke-mažorete. Kar prehitro je minilo to naše druženje. Bilo  je veselo, razigrano  in prijetno.

Mirna, 12.12.2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Vesela druščina - silvestrska večerja

Vesela druščina – silvestrska večerja

Pozdravni nagovor predsednika DU Tomaža Povšiča

Pozdravni nagovor predsednika DU Tomaža Povšiča

Več slik si  oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/srecanja/

PREDNOVOLETNO SREČANJE  ČLANOV DU MIRNA NAD 80 LET  

 Decembrsko srečanje smo organizirali 4.12. 2015, v gostilni pri Francki na Mirni. Udeležilo se je triintrideset članov, med njimi tudi najstarejši član, ki bo v kratkem dopolnil 94 let. Udeležili so se tudi nekateri člani odbora. Po pozdravnem nagovoru predsednice za socialo v društvu, so nas presenetile  plesalke »mažoretke«, katere  so ob zvokih harmonike Slavke Pirc iz Kranja, pokazale svoje veščine. Vsa pohvala gre Anici Janežič za samo pobudo in izvedbo plesalk. Tudi naši člani so veselo zaplesali, čeprav jim nagajajo vsemogoče bolezni, a so nanje kar pozabili. Veselo so klepetali  s svojimi vrstniki s katerimi se že nekaj  časa niso videli, seveda je bilo tudi lažje ob dobri hrani in kozarčku cvička. Na koncu smo jih še obdarili s parkeljnom, malo za spomin na stare čase, katere so spekli v pekarni Bistrica. Zadovoljni smo se poslovili z dobrimi željami in obljubami, da se udeležijo tudi naslednjega srečanja.

Mirna, 5.12. 2015

Pripravila: Milica Smole,  slikal: Janez Janežič

V gostilni "Pri Francki" na Mirni

V gostilni “Pri Francki” na Mirni

"Mažoretke" s harmonikarico Slavko

“Mažoretke” s harmonikarico Slavko

Več slik si oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/sociala/

REALIZIRANA PREDAVANJA O ZDRAVJU

Kakor ste bili obveščeni v informatorju, smo organizirali predavanja za vse člane društva. Udeležba je bila zadovoljiva, čeprav je v klubskih prostorih dovolj prostora tudi še za več članov  znanja željnih. Vem, da si dostikrat rečemo saj to sem  že tolikokrat  slišal, a vedno se naučimo kaj novega, zato vljudno vabljeni.

Prvo sredo v marcu, 4. 3.2015,  je bilo predavanje o srčni slabosti in prva pomoč pri tem. Predavateljica ga. Martina Frelih nam je predstavila pomoč pri oživljanju z defilibratorjem, katerega smo v večini prvič videli .

Sedaj v jeseni, 4.11.2015, pa smo izvedeli veliko novega o stresu, depresiji in agresiji. Bili smo začudeni od kod ta bolezen izhaja in kako se da zdraviti .

Po vsakem predavanju imamo tudi skromno zakusko in odprto diskusijo s predavateljico ga. Martino, kateri smo hvaležni za njena prostovoljna predavanja.

Povedala nam je, da smo dobrodošli v njeni referenčni ambulanti. Lahko se najavite na št. 068-129-187 ga. Martina Frelih.

Mirna, 12.11. 2015

Pripravila: Milica Smole

Rezultat iskanja slik za defibrilator

  PRAZNOVANJE DRUGEGA ROJSTNEGA  DNE »ŠOLE ZDRAVJA«

V sredo zjutraj, 4.novembra je bil poseben dan, oziroma prečudovito jutro, obdano s sončkom, saj smo praznovali 2.rojstni dan našega druženja, »Šole zdravja« Mirna.

Kot vsako jutro, smo se tudi to jutro zbrali na naši telovadbi »1000 gibov«. Vsi veseli in zadovoljni smo se dobro premigali, nato pa smo krenili na pohod na Debenec. Sončni žarki so nas toplo božali, iz potoka pa so nas pozdravljale neumorne račke s svojim gagaga.

Pot nas je vodila po čudoviti naravi, obdani s prečudovitimi jesenskimi barvami, po gozdu, kjer nam je pod nogami šušljalo mehko večbarvno listje. Čebljali smo, se smejali in uživali, tu in tam tudi kakšen vrisk  juhuhu. Da pa ne bi med potjo omagali, smo se odžejali in podprli pri naši članici Martini.

V Koči na Debencu nas je pričakala skrbnica, kjer smo se okrepčali z okusnim ričetom, vampi in sladico, seveda pa ni manjkalo tudi dobre kapljice. Naš vedno poskočni Djuro se je kar nekajkrat ob dobri muziki  zavrtel s puncami.

Na poti domov proti Mirni smo se ustavili še pri naši članici Ilki, kjer smo se posladkali s potico in pecivom, ki so ga spekle naše pridne punce, in si nazdravili z dobro kapljico.

Spet gozd, šepet listja, občudovanje naših čudovitih hribov, odetih v prekrasne jesenske barve.

Imeli smo se lepo, skratka, lep nepozaben dan!

SREČNO »ŠOLA ZDRAVJA« MIRNA!

Mirna, 10.11. 2015

Zapisala: Marija Slunjski

Pri sodu na Stanu

Pri sodu na Stanu

Na poti proti Debencu

Na poti proti Debencu

 SKUPNA JUTRANJA TELOVADBA ŠOLE ZDRAVJA  Z UČENCI   OŠ MIRNA

V petek, 23. oktobra 2015 in v petek, 6.novembra 2015, sta se  na prostoru pred Kulturnim domom na Mirni srečali dve generaciji v okviru Zdrave šole OŠ Mirna.

Člani Šole zdravja Mirna smo izvajali jutranjo telovadbo »1000 gibov« s prvošolci 1.a in 1.b razreda in z  učenci  OŠ Mirna s prilagojenim programom. Obakrat nas je, kot bi vedelo, pozdravilo jutranje sonce. Tako otroci, kot tudi njihove mentorice so pridno telovadili z nami. Vzdušje je bilo enkratno, prevevala nas je posebna mladostna energija, skratka uživali smo v skupnem razgibavanju. V dobre pol ure smo razmigali vse naše sklepe in mišice.

Otrokom smo povedali, da telovadimo vsako jutro, v vsakem vremenu skozi vse leto. Povedali smo jim tudi, kako zelo je pomembno, da telovadimo v vseh življenjskih obdobjih in tako skrbimo za dobro počutje in zdravje vseh nas.

Veseli smo, da bomo v prihodnje to medgeneracijsko sodelovanje nadaljevali, saj bomo imeli do konca šolskega leta še več srečanj.

Mirna, 10.11. 2015

 Zapisala: Ana Popit

Sodelovanje učencev OŠ Mirna s "Šolo zdravja"

Sodelovanje učencev OŠ Mirna s “Šolo zdravja”

Učenci 1.razreda OŠ Mirna telovadili v "Šoli zdravja"

Učenci 1.razreda OŠ Mirna telovadili v “Šoli zdravja”

ZAKLJUČNI POHOD V LETU 2015

V soboto, 7.11. 2015, smo se odpravili na zaključni pohod v neznano. Zbrali smo se ob 9. uri na železniški postaji na Mirni. Bilo je presenečenje, kajti nihče ni vedel, kam se bomo podali. Organizator in vodja tega pohoda, Dušan Jakopin,  je vse prisotne lepo pozdravil in  zaželel prijetno doživetje. Dobrodošlico pa je namenil tudi novim članom, ki so se včlanili v naše društvo. Nastala je še skupinska fotografija in že smo krenili proti Zabrdju. Ugibali smo kam se bomo podali. Mogoče v Staro goro ali v Gradišče ali pa kam drugam? Ob prijetnem šelestenju listja, klepetu, ob božanju sončnih žarkov in nezahtevni  poti v soju jesenskih barv, nam je bilo že vseeno kam gremo. Kmalu smo prišli  v zelo lepo urejeno vinsko gorico Gradišče pri Trebnjem. Prijazni domačini so nam ob poti nudili dobro kapljico in prigrizke. Pri cerkvici – rotundi, Svetega Jožefa, smo se okrepčali z  joto, pecivom in pečenim kostanjem, vse skupaj pa poplaknili z moštom. Obiskal  nas je tudi Sveti Martin, ki iz mošta dela vin, sicer malo prezgodaj, ampak nič ne de. Bili smo ga zelo veseli, saj nam je popestril že tako lep dan. Prijetno razpoloženi smo se še nekaj časa družili, kramljali in tudi peli, nato pa se podali po drugi strani nazaj v dolino. Tudi na poti domov,  je bilo kar nekaj postojank, tako, da naša grla niso bila suha. Imeli smo se čudovito,  zato vsem,  ki ste se trudili, iskrena hvala.

Mirna, 9.11. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Na železniški postaji - start

Na železniški postaji – start

Utrinek s poti

Več fotografij si  oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/pohodnistvo/

ŠEPET JESENI IN 27.PRIREDITEV ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO

V soboto, 24.10. 2015, se je dvorana  v domu Partizan na Mirni zopet napolnila, kajti na sporedu je bila že deseta  po vrsti prireditev  ŠEPET JESENI,  ki je bila združena  s  27. prireditvijo, ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO. Pripravili so jo kulturniki Društva upokojencev Mirna.

Kulturni program so oblikovali: Literarna skupina Vezi,  MePZ DU Mirna –  pod taktirko zborovodje Diega Barios Rossa, ŽePZ  in MePZ  DU Litija – zborovodkinja Marjana Kolar, ŽePZ  Zarja z DOL pri Litiji – zborovodja Diego Barios Ross,  Zoran Remic – recitator   in harmonikar Dušan Kotar. Ljubitelji tovrstnega petja so uživali, še posebno, ko jih je Diego Barios Ross popeljal v svet opernih arij.

Povabljeni so bili župani  Mirnske doline.  Župan Šentruperta,  Rupert Gole  se prireditve ni mogel udeležiti. Pogovor z domačim županom Dušanom Skerbišem in županom občine Mokronog-Trebelno, Tonetom  Mavrom je vodila Pavlina Hrovat – predsednica literarne skupine Vezi.  Predstavila sta svoje delo, uspehe in načrte, na kar sta zelo ponosna.

Hvala prirediteljem za čudovit večer.

Mirna, 28.10. 2015

Pripravila: Anica Janežič, foto: Mateja Janežič

MePZ DU Mirna

MePZ DU Mirna

Zborovodja Diego Barios Ross

Zborovodja Diego Barios Ross

PIKNIK ŠPORTNIKOV

Tradicionalno je že, da imamo vsako leto v oktobru piknik športnikov. Tudi letos je bilo tako in v sredo 14.10 2015, ob 10. uri,  smo se zbrali z upravnim odborom društva, v jurčku pri lovski koči v Zapužah. Najprej je vsem prisotnim zaželel dobrodošlico, vodja športne sekcije društva Dušan Jakopin.

Prijetno vzdušje ob odprtem ognju

Prijetno vzdušje ob odprtem ognju

Nadaljeval je predsednik društva, Tomaž Povšič in se vsem športnikom zahvalil za odlične rezultate na tekmovanjih, ki jih organizira ZDUS, zaželel nam je veliko športne sreče tudi v bodoče in pozval v športne vrste še ostale člane DU. Tudi letos smo bili po rezultatih v samem vrhu. Osvojili smo drugo mesto v skupni razvrstitvi in tretje mesto v moški ekipi, ženska ekipa pa je pristala na nehvaležnem četrtem mestu. Letos je bilo boljše od nas samo DU Kočevje.  Ob dobri  hrani, kapljici in muziki smo se kljub dežnim kapljicam in turobnem vremenu imeli lepo.  Polni energije smo se v prijetnem vzdušju ob prasketajočem se ognju še dolgo družili in si ob slovesu obljubili, da gremo prihodnje leto zopet zmagam naproti.

Mirna, 16.10.2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Športniki s člani UO

Športniki s člani UO

Odličen pasulj nam je skuhala Silva

Odličen pasulj nam je skuhala Silva

ŠAHOVSKO DRŽAVNO PRVENSTVO ZDUS

V torek, 6.10. 2015,  je v Galaksiji v Trebnjem, potekalo že 43. šahovsko državno ekipno prvenstvo, Zveze društev upokojencev Slovenije.  Udeležile so se ga  ekipe, ki so bile najboljše na področnem tekmovanju (15 moških in 1 ženska  ekipa).  Prvenstvo, ki ga je organiziralo naše društvo  je bilo odlično izpeljano. Na začetku sta vse prisotne pozdravila župan Občine Mirna Dušan Skerbiš in vodja šahovske sekcije DU Mirna, Tone Kotar.  MePZ DU Mirna  je zapel slovensko himno  in ob tej priliki zapel še dolgoletnemu uspešnemu šahistu Vinku Tomažinu – Cenetu, ki je pred kratkim praznoval visoki jubilej 90 let. Tekmovalo se je po sistemu švicar, 9 kol, 10 min in je potekalo brez zapletov. Rezultate je skrbno beležil in jih sproti predvajal na velikem panoju  Andrej Brcar, ki je tudi odličen šahist. Župan Dušan Skerbiš je podelil pokale in medalje najboljšim. Zmagala je ekipa DU Brezje-Dogoše-Zrkovci, drugo mesto je zasedlo DU Trbovlje in tretje DU Podutik. Naša ekipa danes ni imela sreče.  V vsakem športu je pač tako, da je nekdo prvi in nekdo zadnji, najbolj važno pa je sodelovati in se družiti. Vse ekipe so dobile priznanje  za udeležbo.  Osebje v Galaksiji je lepo poskrbelo za tekmovalce in odlično pripravilo veliko dvorano, ki je zelo primerna za tovrstne prireditve.

Mirna, 6.10 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Ekipa DU Mirna

Ekipa DU Mirna

Šahisti iz različnih koncev Slovenije

Šahisti iz različnih koncev Slovenije

Še več fotografij si oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/sport/

2.MEMORIAL BOŽA PONIKVARJA

V soboto 26.9. 2015 smo že drugič organizirali turnir v balinanju in sicer v spomin Božu Ponikvarju, ki je bil zelo predan in navdušen balinar od rane mladosti pa vse do prezgodnje smrti. Tekmo pa smo posvetili v spomin tudi v preteklih letih umrlim članom in članicam: Nacetu Dežmanu, Jožetu Horvatu, Justini Gregorčič Karolini Prah in Zdenki Baranašič. Tekmovalo je 7 moških ekip in sicer: DU Mirna, DU Šentjernej, DU Poljane, DU Draga (Loški potok), DU Trebnje, DU Veliki Gaber in ekipa Roje Mirna. Od povabljenih 5 ženskih ekip (zaradi bolezni in drugih obveznosti niso mogli sestaviti ekip) pa so se odzvale samo dve in sicer DU Veliki Gaber in DU Mali Slatnik.

Po pozdravnih nagovorih: pobudnika Dušana Zakrajška, župana Dušana Skerbiša in vodje balinarske sekcije Eda Novaka se je turnir začel, ki je potekal v prijetnem vzdušju in brez zapletov. Po končanem tekmovanju sta župan Dušan Skerbiš in vodja športne sekcije Dušan Jakopin podelila pokale in priložnostna darila.

Rezultati moške ekipe:

  1. mesto je osvojila ekipa Roje Mirna, 2. mesto ekipa DU Veliki Gaber in 3. mesto DU Trebnje

Rezultati ženske ekipe:

  1. mesto DU Mirna, 2. mesto DU Veliki Gaber in 3. mesto DU Mali Slatnik

Lepo se zahvaljujemo: Občini Mirna, Tem Čatežu, DU Mirna, družini Ponikvar, podjetju Gradmi d.o.o., Sintalu iz Ljubljane, Dani Mirna in Gostišču pri Francki, ki so nam finančno in materialno pomagali pri organizaciji memoriala.

Vsem iskrena hvala.

Mirna, 28.9. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Veseli zmagovalci

Veseli zmagovalci

Fotografije s turnirja si oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/sport/

VINKO TOMAŽIN – CENE – 90 LET

23.9. 2015 je obrnil 90 list v knjigi življenja Vinko Tomažin – Cene  iz Drage pri Šentrupertu. Je član našega društva in je odličen šahist. Tudi po njegovi zaslugi so šahisti na tekmovanjih v samem vrhu.  Cene kakor ga vsi kličejo,  je pri teh letih še čil in poln energije. Še vedno sam skrbi zase in je še mobilen. Kjer se nahaja, poskrbi za dobro voljo, zato je zelo priljubljen v družbi in ima veliko prijateljev. Je zelo optimističen in na življenje gleda pozitivno. Ponosen je na svoji hčeri Karmen in Darjo, še posebno rad pa ima vnuka Boruta in Brigitko. Obiska Milice in Milke je bil zelo vesel.  “Še na mnoga zdrava in srečna  leta, Cene!”

Mirna, 25.9. 2015 – Anica Janežič

Vse najboljše, Cene!

Vse najboljše, Cene!

DELOVNA AKCIJA PRI LOVSKI KOČI V ŽAPUŽAH

Na željo lovske družine Mirna, smo se člani športne sekcije in člani upravnega odbora DU Mirna zbrali v ponedeljek, 13.9.2015, ob 8. uri pred lovsko kočo v Žapužah. Delovne akcije se je udeležilo 12 članov.

Vse prisotne nas je prijazno pozdravil Stane Smolič in nam pripravil ves potrebni material za barvanje lesa. Vodja delovne akcije je bil Dušan Jakopin, predsednik športne sekcije DU Mirna. Dal nam je potrebna navodila za delo. Ženska ekipa je prevzela barvanje spodnjega dela jurčka, moški pa so opravili težja dela, saj je bilo treba stopiti na lestev in tako prebarvati tudi ostrešje jurčka. Ker nas je bilo veliko, smo spodnji del jurčka hitro prebarvali, zato smo se ženske lotile še barvanja paviljona, v katerem sta lovca kuhala golaž za malico. Na vrsti je bila priprava za pogostitev. Najprej smo pometle betonsko ploščad, kamor smo potem prinesli mize in klopi. Lovci so nam skuhali okusen srnin golaž, general Lado Kocjan pa nas je počastil s pivom. Seveda je celotna akcija dokumentirana s fotoaparatom in kamero družine Janežič.

Ponedeljkovo dopoldne je tako minilo v prijetnem druženju in z lepimi občutki, da smo storili nekaj dobrega.

Pripravila: Franja Zupan, slikala Anica Janežič

Po opravljenem delu slika za spomin

Po opravljenem delu slika za spomin

Pa naj kdo reče, da ............

Pa naj kdo reče, da ……….

PRIJATELJSKA TEKMA V BALINANJU  

V četrtek, 10.9. 2015 je društvo upokojencev Veliki Gaber organiziralo prijateljsko tekmo v balinanju –v mešanih ekipah. Vse prisotne je pozdravila predsednica Jožica Štrempfelj in zaželela vsem veliko športne sreče. Povabili so vsa društva upokojencev nekdanje občine Trebnje in sicer Mirno, Trebnje, Veliko Loko ter Mokronog-Trebelno. DU Šentrupert pa še nima balinarske sekcije, zato se tekme niso mogli udeležiti. DU Velika Loka in DU Mokronog –Trebelno so debitanti v balinanju, ostala tri društva pa balinajo že vrsto let. Temu primerni so bili tudi rezultati, saj je prvo mesto osvojila mešana ekipa DU Mirna, drugo mesto DU Veliki Gaber in tretje mesto DU Trebnje.

V času tekme pa je bilo tudi srečanje predsednikov DU. Zbrali so se v prostorih društva Veliki Gaber, kjer so si izmenjali izkušnje glede delovanja v posameznem društvu. Pobudnik teh srečanj je bilo DU Mirna, saj je predsednik Tomaž Povšič opazil, da je po ustanovitvi novih treh občin (Mirna, Mokronog-Trebelno in Šentrupert) sodelovanje med društvi zamrlo ter, da med njimi ni več takega sodelovanja kot je bilo včasih. Dogovor med predsedniki je bil, da se društva med sabo ponovno povežejo ter si med seboj pomagajo pri raznih športnih in ostalih prireditvah. Dogovor je uspel, kajti društva med sabo že sodelujejo v letovanjih, pohodih in v športu. DU Šentrupert je v letu 2013 organiziral prijateljsko tekmo v pikadu, DU Mirna v letu 2014 v streljanju, DU Veliki Gaber pa letos v balinanju. Naslednje leto pa bo DU Mokronog-Trebelno organiziral tekmo, v kateri disciplini pa je za enkrat še skrivnost, je dejala predsednica Milica Korošec.

Mirna, 13.9. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Od desne proti levi Edo, Milka, Anica, Biserka in Dušan - veseli smo bili zmage

Od desne proti levi Edo, Milka, Anica, Biserka in Dušan – veseli smo bili zmage

Sestanek predsednikov DU Mirne, DU Trebnje, DU Veliki Gaber, DU Velika Loka, DU Mokronog-Trebelno in DU Šentrupert

Srečanje predsednikov: DU Mirne, DU Trebnje, DU Veliki Gaber, DU Velika Loka, DU Mokronog-Trebelno in DU Šentrupert

LETOVANJE NA OTOKU BRAČU

V času od 29.8. do 5.9. 2015 smo preživeli čudovit teden na letovanju v Supetarju na otoku Braču. Ob prihodu v hotelsko naselje so nas gostitelji pričakali z dobrodošlico – značilno travarico in sokom. Po namestitvi in kratkem počitku smo že začeli z aktivnostmi. Ker so v tem terminu dopustovali tudi DU Šentjernej in DU Slovenske Konjice smo imeli najprej skupno srečanje, kjer je nastala tudi skupinska fotografija . Naša animatorka Metka nam je za vsak dan pripravila prijetna presenečenja tako, da nam ni bilo nikoli dolgčas. Vsako jutro smo si v šoli zdravja, ki jo je vodila Olga, razgibali telo. Ogledali smo si zanimivosti mest na otoku Braču in sicer Supetarja,  Sutivana, Ložišča in Milne. V Sutivanu smo v parku prirode degustirali pršut in vino ter  si ogledali majhen živalski vrt. V kraju Postira, smo pri domačinu izvedeli veliko zanimivega o proizvodnji mila in dišav.  V tem kraju smo obiskali tudi oljarno. Zanimivo je bilo slišati, kako pridobivajo olje, ki smo ga na koncu lahko tudi poskusili in  kupili.   Odšli smo tudi na izlet z ladjico do Hvara in  Paklenskih otokov.  Občudovali smo kot drevesa velike kaktuse in skriti zalivček, kjer smo se tudi kopali. Čez dan smo imeli razne igre, izlete  in kopanje, vsak večer  pa nas je zabaval ansambel Duo Pizzicato. Obiskala nas je tudi dalmatinska klapa. Njihove pesmi so bile balzam za našo dušo. Veliko je bilo športnih iger in sicer vleka vrvi, pikado, balinanje, mini golf in igre brez meja. Metka nam je pekla in izdala recept za belgijske vaflje, s katerimi  smo se  tudi posladkali.  Kdor je želel pa si je lahko preizkusil splošno znanje na kvizu. Najboljšim je Metka podarila Relaxova praktična darila. Ob obilici raznovrstne hrane, pijače, aktivnostmi in lepega vremena nam je čas kar prehitro minil.  Vesele in polne energije sta nas Ema in Igor iz podjetja Sandi-tours srečno pripeljala domov. Vsem in vsakemu posebej, ki je kakor koli prispeval k našemu dobremu počutju iskrena hvala. Naslednje leto se nam pridružite v še večjem številu, verjemite mi, ne bo vam žal.

Mirna, 7.9. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

DU Mirna, Šentjernej in Slovenske Konjice

DU Mirna, Šentjernej in Slovenske Konjic

Tekmovanje ekip Mirne in Slovenskih Konjic

Tekmovanje ekip Mirne in Slovenskih Konjic

Fotografije si   oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/letovanja/

TEKMOVANJE V PIKADU, BALINANJU IN ŠAHU

V mesecu avgustu vsako leto praznujejo v Šentjerneju svoj praznik imenovan Jernejevo. V sklopu raznih prireditev imajo upokojenci tudi športne igre. Na te igre so povabili  tudi naše društvo in sicer za tekmovanje v pikadu, balinanju in šahu. Vabilu smo se z veseljem odzvali. Rezultati sicer  niso bili blesteči, ampak važno je sodelovati. V pikadu smo osvojile tretje mesto, šahisti so pristali na nehvaležnem četrtem mestu, balinarke pa na petem. Hvala DU Šentjernej za povabilo in gostoljubje.

Mirna, 21.8. 2015

Pripravila: Anica Janežič

Marija, Biserka, Milka, predsednik DU Šentjernej in Anica

Marija, Biserka, Milka, predsednik DU Šentjernej in Anica

KOCIJAN LADO – 90 LET

V petek, 14.8. 2015 je praznoval visoki jubilej 90 let, general v pokoju Kocijan Lado iz Brezovice pri Mirni. Je dolgoletni član DU Mirna in tudi član Občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB, Mirna. Ob tej priliki smo mu predstavniki obeh organizacij, kakor tudi župan in podžupanja Občine Mirna in KO RK Mirna, čestitali in mu zaželeli še veliko zdravih, srečnih in veselih let.  Kljub visokim letom in težavam, ki jih ima, je še vedno vitalen, čil, aktiven in optimističen. Še vedno je mobilen in tudi borčevskih proslav in komemoracij se še vedno rad udeležuje in na njih tudi sodeluje. Ponosen je na svojo vnukinjo in dve pravnukinji, ki lepo skrbijo zanj in mu lepšajo dneve. Lado je bil zelo vesel obiska, saj je ob klepetu, prigrizku in dobri kapljici lepo preživel svoj praznični dan. General, še na mnoga zdrava leta in srečno do naslednjega snidenja!

Mirna, 15.8. 2015

Pripravila in slikala: A.Janežič

Predsednik DU Povšič Tomaž z jubilantom

Predsednik DU Povšič Tomaž z jubilantom

Skupinska z jubilantom

Skupinska z jubilantom

SREČANJE UPOKOJENCEV V DOLENJSKIH TOPLICAH

V soboto, 1.8. 2015  je bilo  tradicionalno, letos že 13. po vrsti srečanje upokojencev  Dolenjske in Bele Krajine, na Jasi v Dolenjskih Toplicah. Vse prisotne je najprej pozdravil predsednik pokrajinske zveze Jože Jazbec, ki je med drugim pohvalil delo društev in vsem zaželel prijeten dan. Osrednji govornik je bil Anton Donko – predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, ki je spregovoril o problemih upokojencev v Sloveniji in dejal, da se bodo še naprej zavzemali za dobrobit upokojencev. Po končanih nagovorih se je začel bogat kulturni program katerega so ustvarili glasbeniki Godbe ljubljanskih veteranov in folklorna skupina DU Črnomelj. Prireditev je povezovala Nina Štampohar, za ples in dobro razpoloženje pa  je poskrbel ansambel Mavrica.

Na srečanju so bili podeljeni tudi pokali ob koncu 40. športnih iger Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine. Naše društvo letos ni ponovilo uspeha lanskega in predlanskega leta, ko smo bili v skupni uvrstitvi prvi, ampak smo osvojili drugo mesto,  na katerega smo zelo ponosni pa tudi  veseli. Prvo mesto je letos osvojilo DU Kočevje, tretje pa DU Novo mesto. Pokal za tretje mesto pa je v moški konkurenci osvojila tudi naša ekipa.  Ženska ekipa pa je zasedla nehvaležno četrto mesto.

Mirna, 3.8. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Prejemniki pokalov iz DU: Kočevje, Mirna, Novo mesto in Črnomelj

056

POHODNI IZLET BRDO – KRVAVEC  

V četrtek, 23.7.2015  smo zopet do  zadnjega sedeža napolnili avtobus in se odpeljali proti Gorenjski, kjer smo si  ogledali Park Brdo. Dušan, ki je bil zadolžen, da organizira ta izlet se je zelo potrudil, saj nam je že na avtobusu povedal veliko zanimivega o krajih kamor smo bili namenjeni. Očarljivo urejen Park Brdo je zakladnica kranjske aristokratske zgodovine in obsega preko 70 hektarjev površine. Bogat je s floro in favno ter z mnogimi znamenitostmi.  Grad Brdo je bil zgrajen v začetku 16.stoletja, v katerem so prebivali rodbina Zois, kraljeva družina Karađorđević in ob obiskih v Sloveniji Josip Broz Tito. Danes pa v sobanah gradu gostijo  predsednike, predstavnike kraljevih družin, diplomate in druge ugledne svetovne osebnosti.

Nadaljevali smo pot proti Krvavcu. Krvavec je gora v Kamniško-Savinjskih Alpah v občini Cerklje na Gorenjskem.  Do Zvoha smo se  odpeljali  z gondolsko žičnico, naprej do Tihe doline pa s 4 sedežnico. Na vrhu smo se najprej okrepčali s kavo, nato pa kar je kdo želel, kajti  na Plaži Krvavec je možnih veliko aktivnosti: rusko kegljanje, hoja s hoduljami, mini golf, trampolin, zbijanje lesenih klad, sprehodi…….  Kosilo smo imeli v  najviše ležečem hotelu v Sloveniji, ki je opremljen v planinskem stilu. Uživali smo v lepem vremenu, čistem zraku, prijetni družbi in že se veselimo naslednjega izleta oz. pohoda. Dušan hvala – lepo je bilo.

Mirna, 24.7. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Skupinska pri Gradu Brdo

Skupinska pri Gradu Brdo

Rusko kegljanje

Rusko kegljanje

PRIJATELJSKA TEKMA V BALINANJU

 V  torek, 21.7. 2015  so gostitelji  – člani  DU Mali Slatnik pripravili  prijateljsko tekmo oz. turnir v balinanju, ki je bil posvečen prazniku Krajevne skupnosti Mali Slatnik, ki bo 15. avgusta. Del turnirja je potekal v Brusnicah, del pa na balinišču pred gasilskim domom PGD Potov Vrh-Slatnik. Člani DU Mali Slatnik, so nastopili z dvema ekipama, njihovemu povabilu pa so se odzvale še ekipe Šentjerneja, Novega mesta, Brusnic in Mirne, za katero smo igrale: Anica, Marija, Milka in Sonja. Prvo in drugo mesto so osvojili gostitelji, tretje mesto pa ekipa Novega mesta. Naša ekipa je zopet zasedla nehvaležno četrto mesto. Kljub prizadevanju nam je na koncu zmanjkalo kanček športne sreče, saj nas je do pokala ločil samo punt razlike. Gostitelji so se zelo potrudili in nam pripravili čudovit dan. Hvala lepa,  prijatelji!

Mirna, 21.7. 2015

Pripravila: Anica Janežič

Tekmovalne ekipe v balinanju na Malem Slatniku

Tekmovalne ekipe v balinanju na Malem Slatniku

SREČANJE PRI LOVSKI KOČI V ZAPUŽAH         

V soboto, 11.7. 2015,  smo člani balinarske sekcije društva organizirali prijateljsko tekmo, ki so se je udeležili balinarji iz Trebnjega, Velikega Gabra (2 ekipi), Malega Slatnika in Mirne (3 ekipe). Ekipe so bile mešane.  Pozdravit nas je prišel župan Skerbiš Dušan. Ker je prejšnji dan praznoval okrogli jubilej – 60 let, smo mu čestitali s pesmijo Vse najboljše. Sledil je pozdravni nagovor predsednika društva Tomaža Povšiča in referenta za šport Dušana Jakopina ter navodila o poteku tekme, ki jih je podal Edo Novak. Po končani tekmi smo se vsi balinarji udeležili srečanja upokojencev, ki se je začelo ob 14. uri pri lovski koči v Zapužah.

Tudi tu nas je pozdravil župan in  dejal,  da je vesel, ker smo tako aktivni ter nam zaželel prijetno popoldne.  V prisotnosti predsednika društva in referenta za šport je najboljšim trem ekipam podelil pokale in jim čestital za dobro igro. Predsednik Tomaž Povšič je nadalje podelil priznanje Gašperšič Francu za vestno opravljeno delo praporščaka in Zupanc Ivanu za dolgoletno vodenje pohodništva in letovanja. Vsak je lahko preizkusil tudi srečo, saj je bil pripravljen bogat srečelov. Ob dobri glasbi, plesu, hrani, pijači in športno-družabnih  igrah smo preživeli  lep dan.

Mirna, 13.7. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Podelitev pokalov najboljšim trem ekipam

Podelitev pokalov najboljšim trem ekipam

Prejemnik priznanja Ivan Zupanc

Na plesišču

Na plesišču

Več fotografij si oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/srecanja/

NOVAK MAGDA – 90 LET

V mesecu juniju je  Magda Novak iz Zabrdja praznovala 90 let . Kot se spodobi so ji za ta častitljivi jubilej prišli čestitat predstavniki DU in RK Mirna. Gospa Magda je pri teh letih še čila in polna energije. Še vedno sama skrbi zase pa tudi za sina Jožeta. Je zelo optimistična. K njej radi prihajajo vaščani na kavico in klepet. V veliko veselje ji je delo z rožicami, saj je okoli hiške v kateri živi, kot v raju. V neposredni bližini živi hčerka Magda, ki pa jo vsako nedeljo  povabi na kosilo. Najbolj se  razveseli obiska svojih dveh vnukov. Gospa Magda je bila nad obiskom presenečena in vidno ganjena. Ob slovesu smo ji zaželeli še veliko srečnih in zdravih let.

Mirna, 12.7. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Čestitka predstavnice DU Milice in poverjenika Staneta, Magdi Novak za 90 let

Čestitka predstavnice DU Milice in poverjenika Staneta, Magdi Novak za 90 let

Čestitke predstavnic RK Mirna, Milke in Malči

Čestitke predstavnic RK Mirna, Milke in Malči

ŠEMROV  PETER – 80 LET                                                        

Član  Društva upokojencev Mirna, Šemrov Peter je 26.6. 2015, dopolnil  častitljivih 80 let. Ob tej priliki so ga obiskali in mu  čestitali predstavnica DU Milica Smole, ki je v društvu zadolžena za socialo in  prostovoljki  Rdečega križa KO Mirna,  Milka in Anica.  Peter je bil obiska zelo vesel.  V pogovoru se je dotaknil svoje prehojene poti, ki pa  ni bila vedno rožnata. Zelo ponosen je na svoje otroke in vnuke, ki mu lepšajo dneve, ko ga obiščejo. “Še na mnoga zdrava leta, Peter!”

Mirna, 3.7. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Vse najboljše, Peter!

Vse najboljše, Peter!

Iskrene čestitke, Peter!

Iskrene čestitke, Peter!

POZDRAV Z MIRNE – GORNJEMU GRADU

V soboto 20.6. 2015 je MePZ DU Mirna ponesel pozdrav z Mirne (izbranemu kraju) tokrat Gornjemu Gradu v Zgornje Savinjski dolini. To je bila jubilejna že 25. tovrstna prireditev. Dan smo izkoristili tudi za izlet in si najprej ogledali Mozirski gaj. Prečudovite rožice so bile balzam za oči in dušo. Po kosilu smo nadaljevali pot v Radmirje, kjer smo si v romarski cerkvi, ki izvira iz 15.stoletja ogledali  baročne mašne plašče. V Gornjem Gradu smo si ogledali baročno  cerkev sv. Mohorja in Fortunata, ki velja  po prostornini za največjo v Sloveniji in Gornjegrajske muzejske zbirke, ki prikazujejo bogato etnološko izročilo, kamnine in fosile, fotografije, voščilnice  ter verske predmete.

Ob 18. uri se je v kulturnem domu začel program, ki sta ga povezovala Tone Kotar in Slavka Kramar. MePZ DU Mirna je pod taktirko zborovodje Diega Barriosa Rossa zapel pet pesmi, Slavka Kramar in Mari Logar sta nas s skečem popeljali na morje,  Biserka, Slavka in Tone pa so recitirali pesmi, ki so jih napisale članice literarne  skupine Vezi. Na povabilo organizatorja Toneta Kotarja pa  smo  tudi tokrat  prireditev popestrile članice Folklorne skupine Nasmeh, ki delujemo pri UTŽO Trebnje pod vodstvom mentorice Branke Moškon. S harmoniko nas spremljata  Ivan Bukovec in Stane Peroša, na gudalu pa Stane Smolič.  Zaplesale smo sklop prekmurskih plesov. Za zaključek smo vsi skupaj zapeli venček narodnih pesmi, Diego Barrios Rossa pa nas je popeljal v svet opernih arij.

Po programu smo se še dolgo družili z domačini, ki so bili  našega obiska zelo veseli.

Mirna, 24.6. 2015

Pripravila: Anica Janežič

MePZ DU Mirna na nastopu

MePZ DU Mirna na nastopu

 Slike si oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/kultura/

LOGARSKA DOLINA – POHOD

Pohodništvo v društvu, ki ga je vodil Ivan Zupanc  je bilo dolga leta zelo uspešno in obiskovano. Zadnja leta pa je to zanimanje usahnilo. Predsednik društva Tomaž Povšič je začel razmišljati o ponovni vzpostavitvi le-tega. Na upravnem odboru je predlagal, da bi vsak član UO izbral destinacijo in organiziral pohod. Rečeno – storjeno in prvi na vrsti je bil prav predsednik. Izbral  je pohod v Logarsko dolino. Prijave so kar deževale in avtobus se je napolnil do zadnjega sedeža.

Krenili smo v četrtek, 18.6. 2015. Najprej smo se ustavili v Solčavi. Posebnost Solčavskega so tri vzporedne alpske ledeniško preoblikovane doline: Logarska dolina, Robanov kot in Matkov kot. Preko razstave in kratkega filma smo si ogledali zanimivosti o zgodovini in življenju na Solčavskem.  Pot smo nadaljevali do Logarske doline. Tu smo se razdelili v dve skupini. Člani z malo več kondicije smo se povzpeli na Okrešelj, kjer je Frischaufov dom in je približno uro hoda (1396 m), druga skupina pa je odšla do slapa Rinke in do Orlovega gnezda. Po povratku v dolino smo naredili skupinsko fotografijo nato pa se odpeljali  na turistično kmetijo Germelj v  Zgornji  Zavratnik, kjer smo imeli kosilo. Kmetija leži na pobočju mogočne Raduhe, ki je obdana je s prostranimi hribi, posejana  z gostimi gozdovi in skrivnostnimi jamami, od katerih kraljuje najbolj znana Snežna jama. Po obilnem in dobrem kosilu nam je gostiteljica Simona povedala veliko zanimivega o življenju in tradiciji omenjene kmetije. Naužili smo se čistega zraka ter se rahlo utrujeni,  s prijetnimi občutki in zadovoljni odpeljali domov.  Že  naslednji pohod pa bo 23.7. 2015 na Krvavec, katerega organizator bo Dušan Jakopin.  Se vidimo!

Hvala predsednik – bilo je čudovito.

Mirna, 19.6. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Udeleženci pohoda v Logarsko dolino

Udeleženci pohoda v Logarsko dolino

Skupinica na Okrešlju

Skupinica na Okrešlju

Več slik si oglejte na spodnji povezavi:

http://du-mirna.si/galerija/pohodnistvo/

ORIENTACIJSKI POHOD

V soboto 13.6. 2015  smo zaključili za leto 2015 še zadnje tekmovanje in to  v orientacijskem pohodu. Organizatorji so bili člani DU Mali Slatnik. Med pohodom je bilo potrebno najti kontrolne točke, čim bolje   opraviti igre kot so: metanje obročev, skakanje v daljino, pikado ter odgovoriti na vprašanja, katera so pripravljena iz znamenitosti  kraja na katerem se nahajamo. Pa tudi čas je pomemben, kajti boljši je, več je točk. Tekmovalo je 20 mešanih ekip iz Dolenjske in Bele Krajine. Naša ekipa v kateri smo tekmovali Kolenc Janez- vodja, Jakopin Dušan, Golob Vanč, Golob Martina in Janežič Anica, smo bili zelo uspešni saj smo premagali vso konkurenco in osvojili prvo mesto. S to zmago smo  si priborili drugo mesto v skupnem seštevku zato smo je bili še  toliko bolj veseli.

Mirna, 14.6. 2015

Pripravila: Anica Janežič

Ekipa - orientacijski pohod

KEGLJANJE NA VRVICI – TEKMOVANJE

V torek, 9.6. 2015 je bilo tekmovanje v kegljanju na vrvici na 40.igrah Dolenjske in Bele Krajine v Semiču. Tekmovalo je 12 moških in 11 ženskih ekip. Naši ekipi tako moška kot ženska sta osvojili nehvaležno četrto mesto. Prvo mesto pri ženskah je osvojila ekipa Dolenjskih Toplic, drugo Črnomelj in tretje Škocjan, pri moških pa prvo mesto Črnomelj, drugo Semič in tretje Uršna sela. Ostalo nam je še eno tekmovanje in sicer orientacijskih pohod, ki bo v soboto 13.6. 2015 na Malem Slatniku. Potem pa na počitnice,  juhuhu 🙂 🙂 🙂

Mirna, 9.6. 2015

Pripravila: Anica Janežič

Tekmovalni ekipi v Semiču

Tekmovalni ekipi v Semiču

SREČANJE NAŠIH ČLANOV STARIH NAD 80 LET

 V  petek, 5.6. 2015,  je bilo na Čatežu srečanje članov društva starih nad 80 let. Vse prisotne, bilo jih je 25, sta pozdravili  vodja za socialne zadeve v društvu Milica Smole, ki je srečanje tudi organizirala in podžupanja občine Mirna Barica Kraljevski.  Sledil je ogled romarske cerkve Matere božje na Zaplazu, ki ga je vodil domačin Lado Stopar.  Po ogledu  jih je povabil pod svoj kozolec kjer so se ob  kozarčku domačega vina in zvoku harmonike še malo poveselili.   Po  kosilu  v Tončkovem domu so se še dolgo veselili, zaplesali in kramljali. Zadovoljni so se razšli v upanju, da se kmalu zopet snidejo.

Mirna, 5.6. 2015

Pripravila: Anica Janežič 052

Kramljanje v naravi

Počitek v naravi

LOVLJENJE RIB S PLOVCEM – TEKMOVANJE

Dne 4.6. 2015,  je bilo tekmovanje v lovljenju rib s plovcem na 40. igrah PZDU Dolenjske in Bele Krajine  na reki Krki v Novem mestu.

Ekipa DU Mirna v sestavi Janez Bračko, Dušan Jakopin, Tkavc Franc in Branko Kneževič je zasedla odlično 4. mesto. Nalovila je 12,50 kg rib. Posamezno je bil v revirju “C” Tkavc Franc drugi, v revirju “D” pa Dušan Jakopin tretji in tako osvojila srebrno in bronasto medaljo.

ISKRENE ČESTITKE FANTJE!

Pripravil: Dušan Jakopin

IMG_20150604_135723

Zmagovalci v lovljenju rib

Priprava na tekmovanje

Priprava na tekmovanje

BALINANJE – TEKMOVANJE PZDU              

V ponedeljek, 25.5. 2015 je bilo na balinišču v Sodražici tekmovanje PZDU Dolenjske in Bele Krajine v balinanju – ženske. Tekmovalo je 14 ekip. Naša ekipa v kateri smo tekmovale Anica, Marija, Milka in Sonja je osvojila 4. mesto. Naslednji dan 26.5. 2015 pa je bilo tekmovanje moških ekip v Kočevju. Za našo ekipo so tekmovali Edo, Boris, Dušan, Enver in Darko ter osvojili 5.mesto.

ISKRENE ČESTITKE!

Mirna, 27.5. 2015

Pripravila: Anica Janežič

4.mesto na tekmovanju v Sodražici

4.mesto na tekmovanju v Sodražici

PRIJATELJSKA TEKMA V BALINANJU

V soboto 16.05. 2015, je bila v Lazcu (Loški potok) prijateljska tekma  v balinanju. Vsako leto povabijo tudi našo žensko ekipo. Do sedaj smo bile že štirikrat. Rade se odzovemo povabilu.  Tekmovalo je sedem ekip in sicer iz Sodražice, Vrhnike, Rakeka, Novega mesta, Loške doline, Kočevja in Mirne. Trudile smo se, a smo zaradi močne konkurence osvojile nehvaležno četrto mesto. Zmagala je ekipa Loške doline, drugo mesto  ekipa Kočevja in tretje mesto  ekipa iz Vrhnike. Lepo je zmagati, ampak v športu je tako, da vedno nekdo zmaga in nekdo mora biti zadnji.  Vse čestitke organizatorjem, ki so zelo potrudili, da  smo se imeli lepo.

Mirna, 17.5. 2015

Pripravila: Anica Janežič

Balinarke iz sedmih društev

Balinarke iz sedmih društev

Za Mirno smo igrale Marija, Anica, Sonja in Milka

Za Mirno smo igrale Marija, Anica, Sonja in Milka

ČUDOVITI KRAS – DEŽELA PRŠUTA, TERANA IN POEZIJE

Članice in člani društva smo se v sredo, 29.04.2015 v sodelovanju s turistično agencijo odpravili na izlet  na Kras. Ogledali in obiskali smo :

TOMAJ – dom velikega pesnika Srečka Kosovela. Lepa kraška vasica v kateri je živel ta vidni predstavnik slovenske moderne. Žal je umrl pri 22 letih , za seboj pa pustil bogato zapuščino pesniških zbirk. Ogledali smo si domačijo njegove družine, ki nam jo je odlično predstavila skrbnica le-te .

ŠTANJEL – naselje s pridihom preteklosti. Je eno najstarejših naselij, ki se je razvilo v romarski dobi. Nizi hiš se terasasto vijejo po pobočju 364 m visokega Turna. Sprehodili smo se do kraške hiše, ogledali čudovit Ferarijev vrt, ki se staplja z okoliško pokrajino. Na turistični kmetiji smo imeli pravo kraško kosilo in seveda teran .

SVETO – leži v osrčju  Komenskega krasa. Vas ima zanimivo legendo nastanka. V času 1. In 2. Svetovne vojne je romarska cerkev sv. Tilha odigrala pomembno vlogo. Ogledali smo si tudi avstro – ogrsko vojaško pokopališče, kjer počiva 3000 vojakov – predvsem Madžarov.

PLISKOVICA – izredno slikovita in zanimiva kraška vas, ki je dobila ime po drobni ptičici Pliski – beli pastirici je z 200 prebivalci eno večjih kraških vasi. Obiskali smo kamnoseka, ki nam je predstavil zgodovino in postopke dela nekoč in danes. V hiši KRAŠKI MED smo imeli predavanje o čebelarstvu , degustacijo različnih vrst medu in raznih pripravkov .

Vračali smo se polni lepih vtisov in spoznanja, da smo videli večini nepoznan del naše lepe domovine.

Mirna, 5.5. 2015

Pripravil: Tomaž Povšič

Udeleženci izleta po Krasu

Udeleženci izleta po Krasu

20150429_155501

Na predavanju o čebelarstvu

ZA MIRNO Z LJUBEZNIJO

V soboto 25.4. 2015 je bila v domu Partizan na Mirni  že 26. po vrsti, prireditev  Za Mirno z ljubeznijo. Idejni vodja je Tone Kotar, ki  se trudi in skrbno pripravlja te prireditve že od leta 2002 dalje. V vseh teh letih se je zvrstilo veliko znanih in zanimivih gostov. Obiskovalci željni takih prireditev so napolnili dvorano do zadnjega kotička. V bogatem kulturnem programu so sodelovali: MePZ DU  Mirna, ki ga zadnje leto vodi zborovodja Diego Barrios Ross, Fantje z vasi – iz Škocjana  in skupina Mariachi La Paloma iz Dobove, ki se je predstavila z mehiško glasbo. Program sta povezovala Slavka Kramer in Tone Kotar. Obiskovalci so uživali v prijetnem glasbenem večeru, kar pa je bilo v zadovoljstvo organizatorjem.

  Pripravila: A. Janežič, foto: J.Janežič

Mešani pevski zbor DU Mirna

Mešani pevski zbor DU Mirna

Fantje z vasi iz Škocjana

Fantje z vasi iz Škocjana

Mariachi La Paloma iz Dobove

Mariachi La Paloma iz Dobov

STRELJANJE Z ZRAČNO PUŠKO – TEKMOVANJE

V sredo, 22.04.2015,  je bilo  na strelišču v Trebnjem tekmovanje v streljanju z zračno puško. V ženski konkurenci je tekmovalo 7 ekip, to je 28 tekmovalk. V ekipi DU Mirna so tekmovale Bregar Anica, Povšič Marijana, Stare Fanči in Vitez Milojka.  Osvojile so  odlično  drugo mesto ter  prejele pokal.

Drugo mesto pa je osvojila tudi moška ekipa. Bilo je 20 ekip in 79 tekmovalcev.

Bravo dekleta in fantje pa iskrene čestitke.

Pripravila: Anica Janežič

Anica s pokalom

Anica s pokalom

Strelska ekipa

Strelska ekipa

ROČNA DELA

Krožek ročnih del obiskuje 12 članic. Nimajo mentorja, ustvarjajo na osnovi lastnih zamisli, poslužujejo se raznih revij,  v veliko pomoč pa jim je članica Martina Gačnik, ki  je idejni  vodja in  ima bogato  znanje iz tega področja. Srečujejo se enkrat tedensko po dve uri v prostorih društva. Cilj krožka jim je v prvi vrsti druženje in veselje do ustvarjanja. Imajo zelo veliko   izdelkov  in sicer izdelujejo voščilnice, različne rožice, pirhe,  svitke, novoletne okraske,  ogrlice, rešiljeje, kvačkajo in vezejo  prtičke in prte………. Poslužujejo se tudi origame in kviling tehnike – to je tehnika zgibanja papirja japonskega izvora, katere cilj je oblikovanje različnih skulptur brez  uporabe lepila, škarij in drugih pripomočkov. Prave umetnice z  zlatimi rokami so te naše članice in z njihovimi izdelki razveselijo prijatelje in svoje bližnje.

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Članice s svojimi izdelki

Članice s svojimi izdelki

Zelo lepo!

Zelo lepo!

PIKADO – TEKMOVANJE

V sredo, 15.4. 2015 je moška ekipa v sestavi Jakopin Dušana, Baranašič Borisa, Bevc Cirila in Golob Vanja na tekmovanju v pikadu v Šentjerneju osvojila odlično četrto mesto. Tekmovalo je 27.ekip iz Dolenjske in Bele Krajine. Iskrene čestitke! Ženska ekipa pa v četrtek 16.4. 2015, v Škocjanu ni imela take sreče. Osvojila je namreč 15.mesto od skupaj 27. ekip. Najbolj srečne so bile ekipe Črnomlja, Šentjerneja in Suhorja (prva tri mesta).

Dušan, Boris, Vanč in Ciril na tekmovanju v pikadu

Dušan, Boris, Vanč in Ciril
na tekmovanju v pikadu

Ekipa v pripravljenosti

Milka, Anica, Marija in Biserka

KEGLJANJE – TEKMOVANJE

Na 40. športnih igrah upokojencev PZDU Dolenjske in Bele Krajine, je bilo v Kočevju,v sredo, 8.4. 2015, tekmovanje v kegljanju – za ženske ekipe. Osvojile smo nehvaležno četrto mesto in podrle 1505 kegljev. Tekmovalo je devet ekip.

Naša ekipa v Kočevju

Ekipa v Kočevju

Naslednjega dne, 9.4. 2015,  pa je moška ekipa tekmovala v Kanižarici in osvojila peto mesto od  prisotnih 11. ekip. Podrla je 1993 kegljev. Iskrene čestitke.

 Ekipa v Kanižarici

Ekipa v Kanižarici

NADALJEVALNI RAČUNALNIŠKI TEČAJ

Nadaljevalnega tečaja računalništva, ki ga je organiziralo Društvo upokojencev Mirna, se je udeležilo 14 slušateljev, ukaželjnih po računalniškem znanju. Program je zajemal 20 ur, katerega je vodila mentorica Martina.

Mentorica je bila zelo dovzetna do “sivih panterjev,” tako, da so bile učne ure zelo zanimive.  Tak tečaj bi priporočal tudi ostalim članom našega društva.

Pripravil in slikal: Dušan Jakopin

Ukaželjni upokojenci

Ukaželjni upokojenci

Iz njih pa nekoč še nekaj bo: ha, ha, ha

Iz njih pa nekoč še nekaj bo: ha, ha, ha

JUBILEJ KIC LUDVIKA

V nedeljo, 29.3. 2015 je praznoval visoki jubilej 80 let Kic Ludvik iz Gorenje vasi pri Mirni, ki je dolgoletni član DU Mirna in tudi član Občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB Mirna. Ob tej priliki smo mu predstavniki obeh organizacij čestitali in mu zaželeli še veliko zdravih, srečnih in veselih let. Ludvik  se je našega obiska razveselil. Zelo ponosen  je  na slavolok  pred domačo hišo, ki so mu ga postavili  v čast njegovemu jubileju.

Mirna, 1.4. 2015

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Druščina pod slavolokom

Druščina pod slavolokom

Ludvik "Vse najboljše"

Ludvik “Vse najboljše”

NOVO BALINIŠČE   

 Balinarji DU Mirna smo veseli pridobitve novega balinišča pri domu Partizan na Mirni. V soboto, 28.3. 2015 smo imeli delovno akcijo.  Zvone Zupet je premazal asfalt z emulzijo, balinarji pa smo posuli in razgrnili pesek. Potrebno je še prebarvati deske in namestiti nosilce za baline. 25.5. 2015 organizira PZDU Dolenjske in Bele krajine tekmovanje, ki bo za  ženske v Sodražici in 26.5.  za moške  v Kočevju, zato bo čimprej potrebno začeti s treningi.

Pripravila in slikala: A. Janežič

Delovna akcija

Delovna akcija

028

Super, župan upamo, da se nam kdaj pridružiš

Super, župan upamo, da se nam kdaj pridružiš na treningu!

PREDAVANJE NADE POVŠE – POKRAJINSKE   KOORDINATORKE

PROJEKTA STAREJŠI  ZA STAREJŠE

25.03.2015 smo se v prostorih našega društva zbrale prostovoljke in koordinatorica projekta “Starejši za starejše”. Pokrajinska koordinatorka Nada Povše nam je posredovala zanimivo predavanje o vlogi in nalogah prostovoljcev, njihovi samopodobi, vzpostavitvi kontakta s starejšimi in razvoj odnosa.  S konkretnimi primeri iz svojega desetletnega   delovanja na področju prostovoljstva nam je to dejavnost še bolj približala in nam tako polepšala današnji praznik – materinski dan. Po končanem predavanju pa smo si same ob sproščenem klepetu in prijetnem druženju popestrile sicer vremensko turobno dopoldne.

Mirna, 25.03.2015, koordinatorka:  Olga Škarja,  foto: Anica Janežič

Predavanje

Predavanje

Prostovoljke s koordinatorko Nado Povše

Prostovoljke s koordinatorko Nado Povše

MATI, KRUH, ROŽE

V soboto 14.3. 2015 so literatke Vezi iz Društva upokojencev Mirna pripravile prireditev Mati, kruh, rože, na kateri so z besedo in pesmijo počastili oba ženska praznika.

Gostji večera sta bili Anita Ogulin sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste -Polje, ki nesebično pomaga in podpira družine, ki so v stiski in Vika Potočnik, direktorica Pionirskega doma v Ljubljani. Namesto vstopnine se je zbirala  hrana za matere in otroke v stiski, katero je  Anita Ogulin, po končani prireditvi s hvaležnostjo in vidno ganjena prevzela.

Vika Potočnik direktorica Pionirskega doma v Ljubljani,  je spregovorila o težki preizkušnji, ki jo je doletela pred dvema letoma, ko je zbolela za rakom, saj meni, da je treba o tej bolezni govoriti naglas.

V bogatem kulturnem programu so sodelovali Diego Barrios Ros, Zoran Remic in Marko Šušteršič, učenci Osnovne šole Mirna, Elvira Žagar, Samo Sladič in plesalke plesne skupine Mavrica.

Večer je povezovala animatorka literarne skupine Vezi,  Pavlina Hrovat.

Pripravila: A. Janežič  Slikal: J.Janežič

Pogovor z Anito Ogulin in Viko Potočnik

Pogovor z Anito Ogulin in Viko Potočnik

img 037