DAN ŽENA 2024 – OPATIJA 07.03. – 10.03.2024

14 popotniško razpoloženih članov DU se nas je v četrtek zjutraj zbralo pred Dano Mirna. V Ljubljani smo se priključili skupini iz Kranja in že smo se napotili proti našemu cilju. Ustavili smo se v Poreču, si ga ogledali, se sprehodili tik ob morju in odšli v Agrolaguno na degustacijo izdelkov bakalara, sira, vina…..Lahko smo tudi kaj kupili. Pot nas je vodila še v Vrsar, mesto s čarobnim pogledom na morje, z živahnimi barvami in značilno sredozemsko lepoto. Staro mestno jedro se nahaja na hribu nad morjem, zato številne razgledne točke ponujajo nepozaben pogled na odprto morje in arhipelag. Po namestitvi v hotelu Istra v Opatiji smo se po kratkem počitku odpravili na večerjo in se potem prijetno utrujeni vsak po svoje odpočili.
Naslednji dan smo se v rahlo deževnem jutru zapeljali proti Krku – Zlatemu otoku, enemu najbolj sončnih delov Evrope z 2500 sončnimi urami na leto. Seveda je prenehalo deževati, pozdravilo nas je sonce in nam prineslo še več dobre volje. Mesto Krk je največje mesto na otoku in hkrati kulturno središče. Mesto je obdano s tisočletnim obzidjem in izžareva prav poseben čar. Vrhunec in znamenitost otoka je krška katedrala iz 5. stoletja. Nekateri so poizkusili poznano in priznano sladico-torto krčka kneginja. Po ogledu mesta smo obiskali Hišo krškega pršuta, kjer so nam postregli s pršutom in kosilom. Brez degustacije vin kosilo verjetno ne bi bilo tako popolno. Obiskali smo še mestece Vrbnik, ki slovi po najožji ulici na svetu. Kljub strahu, da je po obilnem kosilu mogoče ne bomo mogli prehoditi, smo vsi srečno prestali tudi to preizkušnjo.
Sobota je bila deževna. Napovedanega ogleda znamenitosti Opatije se je udeležilo le nekaj najbolj pogumnih, ostali smo čas porabili za druženje. Po večerji smo uživali ob glasbi in tudi zaplesali ob poznanih ritmih iz naše mladosti.
Kar prehitro je prišla nedelja. Po zajtrku smo se odpeljali do pravljične vasice Hum, ki slovi kot najmanjše mesto na svetu in tudi mesto »Biske«. Biska je žganje z okusom omele in štirih vrst zdravilnih zelišč. Po ogledu mesteca in degustaciji smo se zapeljali do vasice Bani, kjer so nas v Konobi Bani prijazno sprejeli in nam ob zvokih harmonike postregli z aperitivom, okusnim kosilom in dobrim vinom. Za češnjo na torti je poskrbel direktor agencije, ki je organizirala letovanje, in vsaki dami podaril rdečo vrtnico za praznik.

Uspela nam je še »gasilska« slika in že smo bili na avtobusu, na poti proti domu. Deževno vreme ni pokvarilo našega dobrega razpoloženja. V zadovoljstvo nam je bilo, da smo skupaj preživeli lepe dneve. Naj jih bo še kaj!

Mirna, 11.03.2024
Besedilo in slike : Olga Škarja