IZLET V DOLINO ZELENEGA ZLATA

V četrtek 27.6. 2024, smo napolnili avtobus do zadnjega sedeža in se odpeljali na izlet. Prva postaja je bila gora Oljka. Uživali smo v pogledu na Posavsko hribovje, Paški Kozjak, del Kamniško Savinjskih Alp in Karavank. Ogledali smo si tudi cerkev svetega Križa iz sredine 18.stoletja. Pod cerkvijo se nahaja podzemno svetišče z božjim grobom. Zelo zanimiva in lepa cerkev.

Druga postaja je bilo mesto Celje – mesto grofov. Z vodičko smo spoznavali zgodovinska obdobja, ki so v Celju pustila svoj pečat in od blizu začutili utrip enega najzanimivejših zgodovinskih mest Slovenije nekoč in danes.

Ura nas je opozorila, da je prišel čas kosila. Želodčke smo si potešili z okusnim kosilom, rujno kapljico in kavico, v restavraciji Štorman.

Pot smo nadaljevali v Eko-muzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu. Muzej se nahaja v prostorih nekdanje sušilnice hmelja in je urejen v štirih nadstropjih. Strokovna delavka nam je nazorno predstavila tradicijo hmeljarstva in pivovarstva v teh krajih, ki živi že od leta 1876. Na interaktiven način, skozi vse čute smo spoznavali prehrano, oblačila, običaje, številne hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja. Zelo zanimivo.

Naš izlet smo zaključili zelo atraktivno in sicer smo obiskali fontano piv v Žalcu. Fontana je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Na fontani smo si lahko sami točili pivo – seveda proti doplačilu.

Foto: Anica Janežič

Cerkev Sv.Križa
Sprehod in ogled mesta Celja
Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Žalec
Fontana piv – Zeleno zlato